icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

ellen2016
1. jan 2018

@marcelarefat nefunguje...

beka22
1. jan 2018

@marcelarefat ani mne to nejde😢

joannita
1. jan 2018

Ahojte, mam otazku hlavne na tie co mate romske alebo poloromske deti. Vzhladom na dlzku cakania na biele dieta v ba kraji (cakame uz 3 roky a este cca 2 roky vraj cakat budeme) sme prehodnotili poziadavky a chceme zmenit kriterium na poloromske. Manzel vsak teraz zo svojho okolia pocul 3 pripady ked do puberty bolo s adoptovanym romskym dietatom vsetko ok a ked prisla puberta, prisli velke problemy, priam neunosne. Temperament a geny sa prejavili, deti zacali utekat z domu a rodicom skakat po hlave. Tak teraz nevieme co robit.....bojime sa. Kedze sme uz na 40mieste, poloromske by sme dostali prakticky hned... Nemate niekto aj pozitivne skusenosti s dospelymi romskymi/poloromskymi detmi? Resp. Neviete kde by sa dalo skontaktovat s rodinami ktore maju uz vacsie romske deti? Dakujem....

bosorkabb
1. jan 2018

@joannita skús Návrat oni takých poznajú plus klub náhradných rodín. Raz mesačne sa stretávajú v BA.

joannita
1. jan 2018

@bosorkabb napadlo ma to, diky

bosorkabb
1. jan 2018

@joannita ešte sú na fb pestuni a cakatelia a tam sa môžeš opýtať je ich tam dosť.

1jarkacu
1. jan 2018

Baby mam otázočku ako je to s krstom adoptovanych deticiek kedy ste ich dali pokrstiť???

anettta
1. jan 2018

@1jarkacu no my mame malu z utajeneho porodu a zial nikto nam ju nechce pokrstit. Az ked bude mat rodny list s nasim menom ☹ neviem ci je to niekde inak...

bibal123
1. jan 2018

@1jarkacu my sme isli na faru povedali ,ze chceme krstit a stacilo fararovi rodni list ,a rozudok sudu ze je zverena predosvojitelskej starostlivosti .Asi zalezi od farara aj my mame z utajeneho porodu malinku. A teraz mu donesiem uz iba novy rod.list ,kde uz mame svoje mena . Skus ist na faru a uvidis co ti povie .

yukki
1. jan 2018

@joannita rovnako veľa prípadov je kedy adoptované deti biele jak ľalie v puberte.....postpuberte.... sa dostanú do problémov. Rómske, polorómske, aj nerómske....veru skoč do BA na Klub....alebo aj do Trnavy....

anettta
1. jan 2018

@bibal123 no my sme boli u troch fararov a zial ani jeden ☹ a vy ste odkial? Prip by si nenapisals meno farara do ss? Diky za odpoved

anettta
1. jan 2018

@joannita tiez si myslim a pocula som ze je jedno ci ide o romske, polo, biele... adodeticky sa pozeraju zial na svet inak ako my...vzdy vsetko budu prezivat cez sklamanie, ktore zazili - zazitok opustenia vlastnymi rodicmi...
Ja stale premyslam, ci je mozme ako ich rodicia pochopit ich pohlad na svet...ale obavam sa, ze naplno asi nikdy...
Tak ako v inych veciach je to tak, ze pokial to neprezijeme nepochopime....ale dolezite je, aby sme sa vela ucili ako im ulahcit zivot, ako im co najviac pomoct ako to prekonat...
A ked sa zacnu osamostatnovat (piberta) tak uvidime ako sa s tym dokazali vyrovnat...

Ale pocula som, ze mnohi prave po puberte ked. Si zalozili vlastne rodiny, tak sa s tym naucili zit...

Asi je dolezite, co im vstepime pocas detstva a treba sa snazit ukaxat im, ze su hodnotni a nie su zodpovedni za opustenie svojimi rodicmi...prosto by sme im mali budovat sebadoveru, aby sa vedeli spolahnut sami na seba a nepodlahli potom volaniu okolia...

My sme len na zaciatku...ale vela citame, ucime sa, chodime na skupiny a pocuvame odbornikov, ktori o tom nieco vedia...je to velmi pomahajuce a podporujuce...fakt ofporucam vyhladat odbornikov...
A netreba zovseobecnovat...ani deti ktore zazili rovnaku traumu, nie su rovnako poznacene...kazde dieta je ine a kazde to aj inak preziva...

1jarkacu
1. jan 2018

@yukki a nakoniec aj veľa krát s vlastnými si rodiča evedia poradiť...

joannita
1. jan 2018

@yukki @anettta dakujem za odpovede. Ano tiez si myslim ze rovnako aj biele mozu byt problemove. A poznam aj romov z DD ktori s nami robili napr. Pripravu a su to mudri a vzdelani slusni ludia.....a to vyrastali len v DD.

tortelinka
1. jan 2018

@anettta my sme zasa mali dobrú skúsenosť, pokrstil obe detis našimi menami aj na predbežko, s dodatkom, že nech si s papiermi robí poriadok svätý Peter 😉

marcelarefat
1. jan 2018

@ellen2016 prepáč, nahrávala som to cez mobil. Ak sa dostanem k PC tak to napravim

mana85
1. jan 2018

@anettta Nie, Nie , nie to nie ado detičky sa pozerajú inak na svet to svet sa pozerá inak na nas už od mala to cítim, počujem vidím a ado dieťa to sprevádza celý život . Preto neuznavam hovoriť o tom v školách , kruzkoch , a aj niektorí lekári nemusia vedieť . Ak urobí pubertiak bežný dáku blbosť je to normálne ale ak urobí pubertiak osvojeny rovnakú blbosť tak je to pre jeho gény.

Ak ado dieťa je " dobré a slušne " je to výchovou ! ak "odboči na zlu cestu sú to gény ! hmm

Pamätám si že raz som slušne nepozdravila pana starostu a našich si predvolali na výbor ✌
A že musia z výchovou niečo robiť pri tom som nepoznala v našej dedine takého rovesníka čo by každého pekne zdravil ako ja ale to bolo v poriadku no ja som mala bolave hrdlo jeden jediný raz som nepozdravila a už sa to riešilo.a to je pri všetkom tak .

starám sa o moju maminu už mám len ju a nik nepovie jej to je ta adoptovana a aha ako sa stará každý si myslí že je to moja povinnosť no áno aj ja si to myslím ale ak by som moju maminku šupla dade do ústavu tak jasné že to sa dalo čakať hneď by mali jasno .

Poznám veľa dospelakov či polo alebo komplet Rómov a niektorí naozaj skončili zle ale nie kvôli genom ale pre Svoje okolie lebo museli stale a znova niečo dokazovať až ich to prestalo baviť.

Puberta je sama o sebe náročná mladý človek hľadá sám seba každý chce niekam zapadnúť skuste si to prejsť s tmavou kožou v bielej spoločností kde vo Vás veria jediní dvaja ľudia ktorí si Vas vybrali a hoci Vás milujú vtedy vtej puberte si to neuvedomujete a taketo pocity nemajú len decka s tnavou kožou ale každý kto nezapadá do "normálu " ...

marcelarefat
1. jan 2018

@anettta to nemyslíš vážne. Ja som malého dala hneď a to bol ešte len na hostovskom. Farárovi som musela doniesť rozhodnutie zo súdu, neodkladné dodatočne a aj dohodu čo som mala s DeD. Mal síce poznámky, že čo keď si raz nájde partnerku a bude jeho príbuzná. Tak som zaťala zuby a len som mu povedala,že ešte sa len narodil a má mať problém. Že či sa krstom nezbavuje dedicneho hriechu. Že on sa na tento svet nepýtal ale je tu a ,že ja som si ho vymodlila. A že Boh stvoril prvého človeka a šál mu meno Adam a pre mňa je tiež stvorený bohom a preto mu dávam meno Adam. Ak by nebol cúvol tak som bola rozhodnutá požiadať o priepustku a krstila by som ho inde. A čuduj sa svete teraz je jeho miláčik. Vždy príde po omši mu dať ešte osobne krížik. A minule keď si malý tak nahlas prdol počas omše , tak sa začal normálne usmievať a potom mu povedal, že je prijatý do mníšskeho radu.😝 Takže všetko ide keď sa chce. Neviem prečo naša cirkev robí problém. Veď len ďalšiu ovečku bude mať. A ešte som zabudla povedať, že volal aj na biskupský úrad čo uviesť do papierov. Dal tam ,že rodičia neznámi ale keď bude po osvojení mám prísť a prepise tam matku mňa.

anettta
1. jan 2018

@mana85 vidis prave toto potrebujeme...vediet ako sa na svet pozeraju nase deti...aj to je pohlad, ked mi povies, ze vidis, ze druhi ludia vas vidia inak...
A aj ja si myslim, ze tmave adodeticky to maju moc tazke - 'dokazovat' ze hodnotni su...absolutne s tym suhlasim...a z toho co pises je vidiet, ze ty si mala to stastie na rodicov, ktori ta vychovali tak, ze sama v seba veris...
.a tak by dom chcela sj ja vychovat nasu dceru...dufam ze sa nam to podari 🙂

A podla mna je velky rozdiel ci vyrastas nspr vo velkom meste alebo na dedine...kde kazdy sleduje tvoj krok...

anettta
1. jan 2018

@marcelarefat vidis vsetko sa da ked sa chce 🙂
Myslis ze mam poziafat nasich fararov aby zavolali na biskupsky urad?

marcelarefat
1. jan 2018

@anettta určite mu povedz, že máš známu a tej pokrstili. Keď nevie ako na to nech zavolá na biskupský úrad. A tiež mu povedz to čo ja. Že dieťa nemôže za to kto ho porodil, a že jej matka jej dala život a ty chces aby krstom bola zbavená hriechu dedicneho. Ak je trošku normálny pochopí. Ak by robil problém pýtaj priepustku a choďte niekam inam.

moniq
1. jan 2018

@marcelarefat @anettta tak ja len dúfam, že budeš mať viac "božieho požehnania" pri rozvrave s farármi ako my....teda mňa totiž ich odmietnutie na 2 farách tak znechutilo, že má malý vyše 2 a stále to odkladám...oni totiž nepotrebujú " ovečku s vymysleným menom"- tak nám povedali 😐😲 ....a vôbec ich nič neobmäkčilo

mana85
1. jan 2018

Veru ani my sme ešte nepokrstili nám povedal pán Farár a to mal Kubko novy rodný list že ho môže pokrstiť len bio menom a prizviskom lebo čo keď si bude chcieť v budúcnosti vziať sestru 😒 tak sme to nechali tak no budeme sa sťahovať tak snáď tam to inak budú brať. a ja som pre istotu dva krát pokrstena v dojčaku ma krstili no rodičia chceli Svojho človeka 😊

marcelarefat
2. jan 2018

@moniq no hruza, to neni ani pravda snáď. ☹️

erio
2. jan 2018

@1jarkacu
@anettta nám pán farár pokrstil ešte ani nebola právne voľná. Jeho nezaujímalo ako sa volá teraz, pokrstil nám ju ako ju budeme volať. Nie je to problém.

erio
2. jan 2018

@mana85 ináč dobrá hlúposť čo ti povedal, aj na nás DD apeloval, náušničky jej môžte dať ale krstiť nie. Presne takto sme to aj farárovi povedali, ten nechápal, lebo to že on ich pokrstí sa vlastne nedozvie nikto, iba on a biskupský úrad a tam sa to len zaarchivuje. Nechcel od nás absolútne nič, žiadne papiere, tie sme ani nemali, ani peniaze za krst. Boli sme na jednej hodinovej nauke a za týždeň krst. Veľmi záleží od farára, náš bol veľmi rád, že môže pokrstiť deti.

paris1110
2. jan 2018

Pripojim sa do tej vasej debaty 🙂 co sa krstu tyka. Velmi to zalezi od knaza. My sme si zobrali chlapceka, o par dni sa ukazalo ze je velmi vazne chory. Lekari mu nedavaju nadej na zivot. Dovtedy sme krst odkladali prave koli tymto problemom ale v stave zufalstva sme sli na faru aby sa nestalo ze maly odide nepokrsteny. Pan farar bol velmi mily, povedal ze nam ho nikdy nepokrsti lebo mozem mat milion papierov zo sudu a rozhodnuti ale ja nebudem nikdy jeho matka, lebo som ho neporodila a nic na svete to nezmeni. Ak chcem krst mam doviest biomatku aby podpisala papier ze s tym suhlasi. ( Mal predlozeny papier ze bio je zbavena rodicovsky prav, ze je narkomanka, bezdomovkina..... A ze nam je zvereny ako ziadatelom o adopciu). V navale toho vsetkeho, drziac v ruke par mesacne dieta, ktoremu postupne zlyhavalo dychanie, nedokazalo pohnut ani prstikom na nohe a mal coskoro zomriet som sa rozplakala ze nechcem aby odisiel nepokrsteny , ze on za nic nemoze. Knaz mi povedal ze ked bude najhorsie pokrsti ho. Takze ked si budeme volat zachranku mame pisknut nech nam asi pristavia na fare... Bola som z toho taka znechutena, maleho som dala pokrstit znamemu cez pol Slovenska, a viac som do kostola nesla... Toto skutocne nie je cirkev! Zazili sme toho vela za tak kratky cas ale ked boli chvile ked sme s modrym dietatom s vysokou teplotou leteli do nemocnice, chvile ked nedychal a ozivovala som jeho zastavene srdiecko skutocne nie je spravny cas riesit krst... Kazdopadne su knazi, ktory s tym nemaju problem, znami sam povedal ze uz krstil adoptovane pred adopciou 😀 a aj nas zapisal ako rodicov 🙂

joannita
2. jan 2018

@mana85 ahoj, pochopila som spravne ze ty si bola adoptovana? Ci?

mata71
2. jan 2018

@paris1110 ☹ veru sú rozny kňazi,,, ale cit matky čo ma dieta na rukách by mali pochopiť práve .. ked sa nato zamyslim aj ježiško nemal svojho otca bio Jozefa a staral sa o neho...

mata71
2. jan 2018

Dievčata mi sme krstili až ked sme mali naše priezvisko to mal 1,8r .a kupodivu náš je farar taky svojsky sme debatili o tom a povedal že mu da ako babatku požehnanie to mal 3 mesiace a okrstili sme o 1,5r, aby nemusel mat maly zaznam iny na matrike,,,a tiež povedela že ježiš mal otca Jozefa a nebol to jeho biologicky otec ale ten pozemsky, a celkom sme sa zhodli... takže hlavy hore ,,a inak zmenila som tiež pohlad na kostol prepchyty paničiek v kožušinách a umelými vyrazmi,,, idem aj do zahrady a porozpravam sa s p.Bohom aj pod holým nebom, ved on nám nekázal stavat majstátne chramy, ale hovoril v skromnosti vonku... 🙂