Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
To už teraz, keď je takáto situácia, aby si človek dal preventívne žiadosť v 25-tke, že aby sa dočkal do 40-tky.

Dievčatá, často vás čítam a všetkým držím palce a prajem veľa trpezlivosti pri čakaní. Až mám slzy na krajíčku, keď to tak čítam, ako to momentálne ide pomaly. Tiež som zo žilinského kraja a čakali sme presne 2,5 roka, ale bolo to pred viac ako 8 rokmi. Dostali sme krásneho chlapčeka rovno z pôrodnice a ja sa každý večer neveriacky na neho pozerám a príde mi to neuveriteľné, že sme mali také šťastie a išlo to tak rýchlo. Jediné, čo ma trápilo, že sme si nedali žiadosť na druhé, ale keď to tak čítam, ako to chodí, tak veru ma to až tak netrápi, nakoľko už aj rôčky pribúdajú aj rozdiel by bol už veľký. Takže som šťastná zato čo mám doma. Ešte raz vám všetkým želám veľa veľa trpezlivosti.
Ahojte dievcata, caka nas sud o zverenie dietata do predosvojitelskej starostlivosti. Ako to prebieha? Co sa sudca pyta? Treba sa nejako pripravit? Mam z toho strach.
Dievčat ak by Vám ponúkli dvojčatá brali by ste?
Ahojte...dlho vas tak potichucky citam a tesim sa z kazdej ktorej sa uz podarilo mat vysnivany poklad doma..a taktiez z kazdeho dietata ktoremu sa podarilo mat vysnivanu rodinu ;) my sme v poradovniku od januara 2018 a boli sme na 7 mieste ( na romske dieta) v zilinskom kraji. Nemate niektora nejake info ako rychlo sa tento poradovnik posuva? V januari nam povedali ze by to mohlo trvat tak rok ale ako vas tu citam moc tomu neverim.
@ellen2016 som z toho uplny vol asi...mame zaujem o dieta..neriesim ci bude z naseho kraja alebo ineho..mala som pocit ze tie tety su tam na to aby co najrychlehsie sprostretkovali detom rodinu a ony uz vedia ako na to..aky je rozdiel medzi dietatom z naseho kraja a mimokrajovym dietatom? oooch.. asi sa hlupo pytam ale fakt neviem..
@luciskooo vobec sa hlupo nepytas...je to iba o tom ako sa tetam z vasho kraja bude chciet hladat dietatko aj v inych spisoch ako len cakat kedy im pracovnik zavola ze sa dieta narodilo. Aby di tomu tozumela - ked sa narodi nejske dietatko a mstka sa ho vzda, hlada sa mu rodina - tety zjeho kraja kde sa narodilo, obvolavaju rodiny...ked sa im to do 2 tyzdnov nepodari, je ich povinnostou ten jeho spis rozmnozit a poslat ho do vsetkych krajov a potom sa dieta narodene v za kraji bude volat mimokrajove na trnavskom urade 🙂 su to uplne rovnake deti ako z vasho kraja 🙂
@japanka áno. Ku nám prišli súrodenci, síce starší. Túžil isme mať viacej detí a nechceli sme procesom prechádzať dva krát.
@mana85 Krásne napísané a zároveň tak smutnè. Aj my máme rómskeho chlapčeka a nemenila by som ho za nič na tomto svete. Bohuźial mentalita ľudí je stále v plienkach. Čo nie je bielè a na sto percent zdravé to málokto chce. Ale kto im dá záruku, že to bábo bude biele a zdravé. Čo keď jeho predkovia boli iného etnika a ukáže sa to neskôr.
@mana85 smutný príbeh zažli sme v rodine pred 10r dieta ponuknute v 6t domov brali v 6mes 4m, trvalo sud aby rozhodol len na výkend ho mohli mat 100km každý vykend cestovat cele mesiace posledne cesty preplakal lebo vedel že ho čaká týžden bez buducich rodičov ....celý pondelok preplakal ked sa o neho informovali .....
@maninka1974 prečo nepodali neodkladne opatrenie? Je to rýchle konanie bez pojednávania. Do 5 dní sme malú mali doma.
@mana85 Prečo sa to stalo práve nám? Prečo si tým musíme prejsť? Prečo musíme tak dlho čakať? Tieto otázky a mnoho podobných si položí väčšina párov, ktorí si prešli neplodnosťou a procesom adopcie. Aj my sme si ich položili a mnoho ďalších. Strach, sklamanie, frustrácia z neúspechov a čakania, nervozita. Aké bude to naše dieťa? Bude sa mu u nás páčiť? Dokážeme sa o neho postarať? Bude nás ľúbiť aj keď nie sme jeho bioloický rodičia? A z kútika duše sa vynára otázka, dokážeme my ľúbiť jeho? Potom vám dajú dotazník. Etnikum, pohlavie, vek, zdravotný stav. Čo tam máme napísať? Máme vlastne morálne právo niečo tam napísať? Ako sa na nás budú pozerať, keď tam niečo napíšeme? A presne v tejto chvíli a za takýchto okolností vzniká ten magický poradovník. Bez informácií, bez vzťahu k akemukoľvek, nie to konkrétnemu dieťaťu. Požiadavky. Strašné slovo. Skôr očakávania, sny o rodine. O tom, že nebudeme viac sami, že nám niekto povie mama, tato. Čo iné ostáva, než vyplniť papier?
Potom sme sa dozvedeli, že riešia jeden prípad. Súrodencov. Nič viac. Žiadne ďalšie informácie, len že sú problémy s právnou voľnosťou. Naša prvá a vlastne jediné skutočná požiadavka. Aby bolo dieťa právne voľné. Čo ak by nám ho vzali? A práve v tejto chvíli padjú magické hranice. Naše deti. Sú tam niekde vonku a čakajú na nás. Nie sú samé? Majú niekoho pri sebe? Nie je im smutno? Nič ich nebolí? Nie sú hladné? Nie je im zima? Uplynie deň, týždeň, mesiace. Okolie reaguje rozpačito. Prečo sa na to upínate? Preto. Lebo sú to naše deti. Nič o nich nevieme, iba to, že sú naše a čakajú na nás ... Potom zazvonil telefón. Chlapec, dievčatko, vek. Chcete vidieť spis Jasné, že chceme vidieť spis. Nie sú právne voľné? Sú staršie ako sme očakávali? Nie sú úplne zdravé? Je to jedno, hlavne aby boli doma v bezpečí.... Prečo sa to stalo práve nám? Prečo si tým musíme prejsť? Prečo musíme tak dlho čakať. Preto. Lebo magická moc, láska, osud, Boh, nazvyme to ako chceme, nám dala práve tieto deti. Čo ak by sme mali vlastné deti? Čo ak by zazvonil telefón o pol roka skôr? Kto by bol ich maminka a tatinko? Všetko je tak, ako to má byť.
@luciskooo ak ste v poradovníku na rómske dieťa, bude to rýchle, napíš mi ip ak chceš, prešli sme tým

@miriam439 Nám,keď sme si dávali žiadosť pred tými rokmi nám povedali,že nech sa pripravime na hrozne dlhé čakanie,že je to 4 až 5 rokov.A vidíš ...