Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
Zisťovali volali pýtali sa prosili nič sa im skôr nepodarilo vybaviť....
@japanka my by sme hned brali. Ako ste sa rozhodli vy?
@maninka1974 to je mi ľúto, chudák dieťa. Toto si nezaslúži žiadne. Tiež to od nás chceli 4 dní u nás a 4 v DD ale nedali sme sa. Nedala som im pokoj, na súd sme podali neodkladne a všetko tam napísala, volala a volala všade kde sa dalo. Veď dieťa nieje vrece zemiakov. Chvalabohu aspoň na súde mali rozum a neodkladne vydali hneď.
@cairka vraj ako kde. Niekedy mám pocit že na záujem dieťaťa všetci kašlú. Ja by som už knihu mohla napísať o tom. Či o DeD, kuratele alebo súde. Takto aspoň radím iným ak viem, lebo presne viem ako zúfalo sa cítia. Je veľká škoda že toto na príprave nikto nespomína, potom sú žiadatelia zaskočení a pomôcť im chce málokto.
@luciskooo no ono prioritne dieťa ponúkajú v kraji kde sa narodilo. Ak sa tam nenájde pre neho žiadateľ tak putuje do systému a tam ho vidia potom aj iné krajské úrady a môžu po ňom siahnuť (nie všetky to robia, najaktívnejší sú v BA a Za pasívny) a obvolat svojich žiadateľov. Urobiť to však nemusia, čiže všetko závisí od pracovnicok vo vašom kraji či sú aktívne alebo nie.
Ak sa nenájde rodina ani tak tak putuje na medzinárodnú adopciu. Taky je postup.
Ináč, viete o tom, že existuje zo zákona možnosť, že čakatelia zapísaní v poradovníku môžu chodiť na UPSVAR a sami si hľadať dieťa v spisoch. Pýtala som sa, či toto umožňujú realizovať aj v praxi... "nadšenie bolo veľké",... môj osobný pocit z celého vysvetlenia zhrniem len v skratke a podotýkam, že je to môj pocit: načo by som tam chodila vyrušovať niekoho v práci, veď aj tak tam nič vhodné nenájdem, lebo sú tam už len neumiestniteľné deti.
Ale ja si aj tak myslím, keby bol k tejto možnosti niekto viac otvorený a ústretový, dokázalo by do rodín odísť viac detičiek. Lebo verím tomu, že keby som ho videla na fotke, či videu, tak by ma tak chytilo niektoré za srdce, že by som dokázala prižmuriť oči nad tým, že je možno o nejaký rôčik staršie, ako sme plánovali alebo aj aký taký zdravotný problém by sme vedeli "prehliadnuť" a povedali by sme si, že sa s tým popasujeme...
Ale ak mám niekde chodiť a cítiť sa tam ako príťaž, tak to by som sa ani nedokázala sústrediť na to, po čo som tam prišla.
@rebekarebekova tak v utorok nám volali a dnes sme boli na úrade a aj maličké pozrieť.
A...........babenky, budeme mať dvojčatá.
@rebekarebekova z celého srdiečka gratulujem a prajem všetko dobré
@japanka paraaada. 🙂 kolko ste prosim cakali?
Asi to sem nepatri ale neviete mi prosim poradit ci su prispevky rovnake v nahradnej a pestunskej starostlivosti? Malo sa to menit a nikde sa neviem o tom docitat. Dakujem velmi pekne
@japanka VAuuuu, to je super. Srdecne blahozelam, aj som rada ze viem ze sa to v kosiciach zacina zas hybat. Ako dlho ste cakali?? My sme na 1 fesaka cakali 2 roky a 2mesiace. Teraz sme od novembra znova na cakacke ale nemam ziadne info, qani o poradi.😉
Potesim aj dalsie kamosky co su na cakacke.🙂
Dievcata ďakujem. Ja to z celého srdca prajem každej.
@rebekarebekova Čakali sme po zapísaní do poradovníka presne na deň jeden rok.
@japanka len rok? 😍
A ake ste mali poziadavky?
Vsetko dobre vam prajem. 😊😊😊
Ešte raz všetkým ďakujem. Tak ten poradovnik sa ani v Košiciach skoro vôbec nehýbe. Ak chcete biele babo je to na dlho. My sme mali aj na poloromske a nakoniec beriem romske. Na farbe predsa nezáleží. Sú krásne. Bábätka naše. Len mám strach ako to všetko zvladneme

@bosorkabb vtedy sa to nedalo alebo súd vtom meste neurobil ......vraj museli čakať na predosovijtelsku starostlivosť......ale už je z neho veľký chlapec zdravý v škole obľúbený na všetko zabudol......