icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

berginkan
6. máj 2018

@bosorkabb ale ona hovori o bielych detoch, to je pravda ze sa caka dlho. Ci som mimo ja?

bosorkabb
6. máj 2018

@berginkan áno o bielych ale starších a súrodencov.
Dlho sa čaká na biele malinke a zdravé. Tuším 7 rokov už v BA.

simona2007
6. máj 2018

@rebekarebekova mala 2mesiace ked ku nám prišla

wodanka
6. máj 2018

@bosorkabb no neviem veru, lebo my sme mali v požiadavkách tiež biele dieťa od 0 do 3 a že mozu to byť aj súrodenci a za 5 rokov čo sme čakali, ževraj sa taketo nenašli...

bosorkabb
7. máj 2018

@wodanka zvláštne ale asi nie si BA tuším.

sincerity
7. máj 2018

Ahojte. Ďakujem všetkým za odpovede. Minulý týždeň som volala na súd. Pojednávanie o predosvojiteľskej starostlivosti zatiaľ nie je vytýčené - ale malo by to byť každú chvíľu. Uvidíme. Minulý týždeň prebehol súd o vyslovení osvojiteľnosti malého. Súd o právnej voľnosti a súd o mene bol v apríli tiež. Zatiaľ počkáme na termín. Podľa toho sa zariadime.

sincerity
7. máj 2018

Napíšem pár vlastných skúseností - možno to niekomu pomôže.

Čo sa týka generálneho súhlasu s adopciou - dvojmesačná lehota je úplný mýtus. Naša biologická matka podpísala súhlas v novembri (malý mal dva týždne). Súd o právnej voľnosti bol v apríli - 5 mesiacov trvalo teda vytýčenie pojednávania. Biologická matka sa dostavila na súd s tým, že malého sa predsa len nechce vzdať a chce ho. Sudkyňa nič nemôže urobiť lebo prejavila záujem. Pojednávanie odročili - aby si to predsa len rozmyslela. Našťastie pre nás, na to odročené pojednávanie sa dostavila - a predsa len sa malého vzdala a boli jej odobraté práva. Nemusím asi nikomu písať, aké pocity sme mali, keď máme malého doma skoro 5 mesiacov a toto sa stane.

Zvieratá a deti - máme doma 3 psy a 2 mačky, rodinný dom, sú aj vo vnútri aj vonku. Nikdy to nebol problém.

Čakanie - BA - po 2+3/4 roku sme sa rozhodli rozšíriť žiadosť aj o polorómske dieťatko. Automaticky sme sa dostali na 1 miesto. Na malého sme potom čakali mesiac a pol. Toto rozhodnutie/rozšírenie sme zvažovali asi pol roka, nebolo to ľahké, veľa sme to konzultovali, čítali, rozprávali sa a rozhodli.

Pestúnstvo - BA - čo nám bolo povedané - My sme chceli vždy len osvojenie. A tak to našťastie aj zostalo. V BA nám bolo povedané 99,99 % detí v pestúnstve sa nikdy nedostane do biologickej rodiny. Biologickí rodičia sa nechcú vzdať právne detí z rôznych dôvodov, ale nikdy si ich nevezmú k sebe. Že pestúnstva sa netreba báť, riziká všetci určite viete.

Zatiaľ toľko, možno to niekomu pomôže. Všetko vlastné skúsenosti.

wodanka
7. máj 2018

@bosorkabb nie, som TN kraj

tama321
7. máj 2018

@sincerity Ahoj, prosím ta nevieš ako dlho sa čaká na zdrave tak 5 ročné biele dietatko? Ked máš už skusenosti s adopciou. Dakujem.

grasska
7. máj 2018

@bosorkabb V BA kraji 7 rokov ? v Ziline mam sviezu informaciu, ze ludia umietneni na cca 5-7 mieste - neviem presne ktore, na zdrave, biele a novorodenca cakaju uz 9 rokov ... a este nevedno kolko budu ,,,

sincerity
7. máj 2018

@tama321 Ahoj. Žiaľ toto naozaj neviem. My sme sa o takéto dieťatko nezaujímali, preto nemám žiadnu info. Predpokladám, ak takéto detičky sú, nie sú právne voľné a budú voľné maximálne do pestúnstva. Môžem sa však mýliť.

bosorkabb
7. máj 2018

@grasska momentálne áno. To sa bavíme o bielom, malom a zdravom dieťati. O chvíľu to možno bude viac. Máme za sebou aktualizáciu a toto nám povedali aj keď mi máme iné kritériá.

grasska
7. máj 2018

@bosorkabb a to som si vzdy myslela ze v BA to nieje taky problem ... ale zas na druhej strane je skvele, ze deticky maju svojich bio rodicov, len hadam bude vsetko dobre .. .

19lilly
7. máj 2018

@rebekarebekova to sme boli aj my prekvapení ze to slo tak rychlo. My sme mali vacsie vekove rozpatie od 0 do 6 a deti maju 5 a 3. Hej mali sme adopciu aj pestunstvo s tym ze preferujeme adopciu. A su adoptovatelni nasi

miriam439
7. máj 2018

@19lilly A to sa naozaj dá takto formulovať žiadosť o NRS, že žiadate o adopciu alebo pestúnsku, s preferenciou adopcie?
Ja ako tu sledujem tento rok túto vašu diskusiu, tak mám stále viac pocit, že každý UPSVAR má svoje pravidlá? My patríme do ZA kraja a sa mi to ich jednanie akosi nezdá. Keď som formulovala žiadosť o NRS, tak som tam schválne neuviedla konkrétnu formu, lebo sme si to chceli počas prípravy ešte ujasniť. No musela som žiadosť prerobiť, vraj tam hneď musí byť uvedená konkrétna forma NRS, vraj aby nás psychologička vedela pripraviť.

zuzlicek44
8. máj 2018

ahojte. zajtra ideme do navratu na konzultáciu ohľadne voľných detí teda nahliadnutie do zoznamu voľných detí.. je niečo na čo sa pripraviť? resp. ako sa nedať hneď odkopnút? poradte pls nejake fiigle, neviem na co vsetko sa mam pýtať, na čo mám nárok...😞

bosorkabb
8. máj 2018

@zuzlicek44 ste asi s Návratom dohodnutý tak oni vám spisy podľa vašich požiadaviek pripravia. Nárok máš nahliadnuť do spisov na úrade, Návrat je nezisková organizácia. Vadsinou riešia tých ktorí u nich robili prípravu.

tama321
8. máj 2018

@19lilly a ako dlho to trvalo? Dakujem

zuzlicek44
8. máj 2018

@bosorkabb sme dohodnuti na stretnuti...bojim sa ze nam povedia ze podla nasich poziadaviek dieta nemaju ( čo je aj pravdepodobné chceme biele a malé) a tým to hasne,.. ze ci sa snazia, alebo to bude len také pro forma 🙂

bosorkabb
8. máj 2018

@zuzlicek44 no také tam asi nenájdete. V Návrate sú súrodenecké skupiny, rómske alebo zdravotne znevyhodnene.
Robili ste si u nich prípravu, či len tak ste sa ozvali.
Lebo úprimne podľa vašich požiadaviek proste musíte čakať v poradovniku, chcete dieťa ktoré chcú všetci.

zuzlicek44
8. máj 2018

@bosorkabb ozvali sme sa. Keď čítam že koľko ľudí nájde v zoznamoch deti do 2rokov,chceli sme to vyskúšať 🙂 nerobili sme cez nich ale cez urad,(nemenila by som)

bosorkabb
8. máj 2018

@zuzlicek44 veď uvidíš. Ku nim idú spisy detí ktoré sa nepodarilo umiestniť úradu. Čiže spisy má najprv úrad, tam ste sa nepytali?

joannita
8. máj 2018

@19lilly Ahoj, pises ze ste boli na prvej interakcii a pozeram ze ste z BA. Mozem sa opytat ake ste mali poziadavky na dieta? Lebo my sme prvi v poradi na poloetnitcke dieta v BA a potom co sme odmetli jedneho chlapceka cakame uz mesiac a pol...

19lilly
8. máj 2018

@joannita ahoj my sme mali ze chceme dieta nie romske ani poloromske od 0 do 6 rokov a ze mozu byt aj surodenci

19lilly
8. máj 2018

@tama321 no do zoznamu nas zapisali 19.9.2017. Cize ani nie 8 mesiacov. Na vacsie deti a surodencov sa necaka dlho

19lilly
8. máj 2018

@miriam439 u nas sa to tak dalo. Dali sme si pestunstvo aj adopciu akurat sa nas potom pytali co preferujeme

zanetaqwe
9. máj 2018

@grasska Ahoj ako nič v zlom,ale zdá sa ti to byť normálne, keď sa čakávalo v poradovníku v ZA kraji na biele dieťa 3 max 4 roky a behom pár mesiacov sa situácia zmení o 300%? a zastavilo sa to pred necelými dvoma rokmi a odvtedy je poradovník zamrznutý.A to si ešte optimista,ak si myslíš,že do 9 tich rokov niekto dostane dieťa.Żiadosti je viac ako 150 a keď dávajú 1 dieťa za rok....i keď dajme tomu,že 100 ľudí to radčej vzdá,ale aj pri tej päťdesiatke čo vydržia je to nemožné dostať dieťa,lebo to už každý bude v dôchodkovom veku a môžeme počítať, rozmýšľať... Bohu žiaľ to tak je...Až to tak neznie,že som na teba zaútočila,to nie, práve naopak.Ďakujem za nové info,si zlatunká.Ale chcem len povedať,že sa niečo stalo,to není normálne,že sa to behom dvoch mesiacov takto všetko zmenilo.

zanetaqwe
9. máj 2018

Počkaj ja som to myslela tak, keď si dá niekto teraz žiadosť 😉. Nie čo čakajú už 6-7rokov😊

berginkan
9. máj 2018

@zanetaqwe ZA kraj je zial specificky. Mate tam nejake neochotne panie. Pozri si prispevky dozadu, ja si myslim, ze by ste uz mali zalozit samostatnu skupinu a nieco s tym robit. Baby tu spominali staznosti atd. A nie, nie je to normalne :(

miriam439
9. máj 2018

@sincerity Prosím, aký je rozdiel medzi právnou voľnosťou a osvojiteľnostou, keď ste mali dva samostatné súdy na to. Som si doteraz myslela, že ak sa stane právne voľným, tak je zároveň aj osvojiteľnym to dieťa. Asi to chapem zle, keď v praxi je to inak.