icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

bosorka31
11. máj 2018

Ahojte prosím viete mi povedať kam mám volať keď chcem vedieť približne poradie?nikde mi to nedvihaju.som Ba kraj Dakujem

bosorkabb
11. máj 2018

@bosorka31 určený úrad v BA. Pod koho spadas? Ja mám číslo na BA 3 pani. Pošlem ti do správy.

denka40
11. máj 2018

dnes nedviha ani NR

joannita
11. máj 2018

@bosorkabb urcite treba cez pravnika. Ja uz len cakam kedy nas oslovia (zmenili sme kriteria, takze sme v poradi) a hned to postupujem pravnicke cele, od sameho zaciatku. Uz som ju na to pripravila.

adalmba
11. máj 2018

Ahojte, len tak zo zvedavosti dieta v pestunskej manzelskeho paru, da sa dat na jedno dieta mna ako pestuna a druhe na manzela ako na pestuna ci musime spolu?? ja len ze za tých 180 ecok by sa s detmi dalo viac vyletovat chodit do kina,hradov,zoo, muzei... Dakujem

sincerity
12. máj 2018

@joannita to fakt? A dobre robíte, toto naťahovanie je neskutočné.

Ja som včera volala, či náhodou neurčili termín súdu na predosvojiteľskú starostlivosť.... a oni že nie, lebo ten súd o vyslovení osvojiteľnosti bol odročený! Dôvod - nedostavil sa zástupca mestskej časti! Takže zase sa to posúva, dieťatko u nás pol roka pomaly, dávky žiadne, odvody si platíš a do toho nervy z toho celého.

bosorkabb
12. máj 2018

@sincerity poznáme. Už všetky návrhy podávame my s právnickou. Som zvedavá čo na to súd a uradnicky. Chvalabohu my sme podali pestunstvo aj neodkladne lebo by sme dopadli ako vy. Ešte jeden súd nás čaká tak som zvedavá, lebo oni majú na všetko čas.

joannita
13. máj 2018

@sincerity ano odporucam, ja mam pravnicku v rodine tak ma nic nestoji, ale aj keby stalo tak idem do toho. Inak pozeraju na teba ked mas pravneho zastupcu. A toto ze vy pol roka maleho doma len tak...v prdeli toto. Urcite draveho pravnika, ktory este raz poda nejaky navrh, ved z coho mate maleho zivit ked nemas ani matersku??? Myslim ze to je najopodstatnejsi dovod.

joannita
13. máj 2018

@sincerity ano odporucam, ja mam pravnicku v rodine tak ma nic nestoji, ale aj keby stalo tak idem do toho. Inak pozeraju na teba ked mas pravneho zastupcu. A toto ze vy pol roka maleho doma len tak...v prdeli toto. Urcite draveho pravnika, ktory este raz poda nejaky navrh, ved z coho mate maleho zivit ked nemas ani matersku??? Myslim ze to je najopodstatnejsi dovod.

ellen2016
13. máj 2018

my tiez prave prechadzame peripetiami systemu (horror) a keby mi niekto predtym poradil,alebo odporucil pravnika,asi to riesim touto cestou.ALE, mame doma nenormalne perfektne dievcatko,ktore bolo ako vyrobene pre nas a dostava/dava tolko lasky,kolko sa len da a tie peripetie za to stoja!

miriam439
14. máj 2018

@adalmba Malo by sa to tak dať, ale to treba všetko od začiatku tak riešiť. Čiže už podanie žiadosti o pestunsku starostlivosť každý z manželov samostatne plus doložiť k tomu súhlas druhého z manželov, že súhlasí, aby si ten druhý zobral dieťa samostatne. Ale tým pádom aj všetky doklady budete dokladat dvojmo : vy k manželovej žiadosti a on k vašej. Ale pozor, ak vám to UPSVAR takto dovolí spraviť, tak potom v praxi mám potvrdený jeden problém - keď budú deti choré, každý môže ísť na OČR len k "svojmu" dieťaťu, teda nemôže manželka ostať na OČR s dieťaťom manžela a naopak. Mam to potvrdené aj zo sociálnej poisťovne. Treba si takéto veci okolo toho pozisťovat dopredu, spätne sa ťažko veci riešia.
Ja mám dieťa sama v pestunskej a keď chceme, aby bolo spoločne, tak UPSVAR robil problémy s prípravou manžela, vraj sa nemôže robiť príprava na konkrétne známe dieťa, len na sprostredkovanie neznámeho dieťaťa... takže to máme skomplikovane a museli sme nájsť riešenie...
ale pri hľadaní riešenia nám bola navrhnutá aj taká možnosť, že manžel si sám vezme do pestunskej druhé dieťa.

adalmba
14. máj 2018

@miriam439 Ďakujem, davali sme každý za seba

tama321
15. máj 2018

Ahojte, to čo tu spomínate tých právnikov, tak to treba aj pri adopcii? alebo len pri pestunskej s.? A viete mi poradit či toto platí pri adopcii? :Ak sa rozhodnete prijať dieťa do rodiny, musíte si podať na súd návrh na zverenie do predosvojiteľskej starostlivosti. Tá trvá minimálne 9 mesiacov a všetky náklady na dieťa hradíte vy. Predosvojiteľská starostlivosť je niečo ako rodičovstvo na skúšku, počas tejto doby máte možnosť zistiť, či ste naozaj pripravení prijať práve toto konkrétne dieťatko za svoje.

bosorkabb
15. máj 2018

@tama321 áno dieťa musí byť u vás 9 mesiacov v predosvojitelskej až následne vám súd povolí adopciu (osvojenie).
Čo sa právnika týka je to na všetky formy aj adopciu, záleží od prípadu. Kým dieťa nemáte nevieš aký prípad budete. Sú prípady jednoduché aj komplikovane ale to ti tu nik nepovie, lebo záleží na veľa faktoroch.

mata71
15. máj 2018

@tama321 teoretický áno to ti povedia na priprave ,,, ale prakticky je to takže ked už podáš návrch do predosvojitelskej už máš srdce otvorené a vieš že dietatko je vaše a vy jeho 🙂 si na rodičovskej alebo materskej podla toho ako pojdeš,,, a budeš strašne chciet aby tých 9 mesiacov prešlo a dala si návrh a sudy boli rychlo za vami 🙂

tama321
Autor odpoveď zmazal
tama321
15. máj 2018

@bosorkabb
@mata71 mám to chápat tak ,že počas tých 9 mesiacov môžeme o dieta aj príst? Alebo dá sa aj tak ked by dieta u nás nechcelo byt, proste počas tých 9 mes. ho ,,vrátit,,? Akože aby to zle nevyznelo dufam že rozumiete, DAKUJEM.

mata71
15. máj 2018

@tama321 teoreticky sa to može stat ale to sa nestáva 🙂

miriam439
15. máj 2018

Ahoj. Keď už sa tu bavite o tej predosvojitelskej starostlivosti... máme dieťatko doma už vyše 9 mesiacov na základe predbežného (neodkladného) opatrenia. Riadny súd na pestunsku starostlivosť je v nedohľadne.
Bio rodičia žiaden kontakt s dieťaťom vyše 9 mesiacov. Podľa mojich znalostí zákonov, mohol by sa už podať návrh na súd na právnu voľnosť (osvojiteľnosť) dieťaťa, lebo prešvihli polročnú lehotu na kontakt dieťaťa. Ako vás tu sledujem, súdy sa vlečú a trvá im to aj rok... lenže pani z nášho UPSVAR mi tvrdila, že to ešte netreba riešiť, lebo ešte nemáme dieťa v pestunskej a po súde o pestunskej treba ešte čakať celý rok a až potom sa bude riešiť osvojiteľnosť a osvojenie.
Zákon o rodine hovorí, že ak o osvojenie žiada pestún, netreba už 9 mesiacov predosvojitelskej starostlivosti, ak pestunska starostlivosť trvala aspoň 9 mesiacov.
Otazka č. 1 - neviete, či sa do týchto 9 mesiacov môžu zarátať aj tie mesiace, počas ktorých sa už o dieťa staráme na základe neodkladného opatrenia?
Otazka č. 2 - je pravda to, že ak súd vysloví právnu voľnosť (osvojiteľnosť) dieťaťa a po tomto úkone sa bio rodič ozve (hoc len telefonicky), osvojiteľnosť dieťaťa sa zruší, lebo rodičia prejavujú o dieťa záujem? (šanca na úpravu rodinných a bytových podmienok je u nich mizivá)
Prosím, ak máte niekto skúsenosti s týmto, poraďte mi. Hlavne k otázke č. 2 by som potrebovala poradiť z praxe, lebo ja tej našej pani z UPSVAR akosi už nedokážem veriť.
Vopred ďakujem za každú radu.

bosorkabb
16. máj 2018

@tama321 teoreticky áno, ale to je málo pravdepodobné.

bosorkabb
16. máj 2018

@miriam439 k otázke číslo 1: záleží od súdov a sudcu. Niekde áno, niekde nie.
K otázke číslo 2: áno rodič sa môže ozvať a ak nieje pozbaveny práv tak smola pre vás. Niektoré súdy to robia spolu (osvojitelnost, zbavenie rodičovských práv a porucnictvo) niektoré všetko zvlášť a vtedy sa to predlžuje. U nás tiež teta nerieši tak podávame návrh sami s právnikom.
Ešte taka otázka kedy ste podali návrh na pestunstvo a ktorý súd?

teleskop
16. máj 2018

žienky som z trenc. kraja a pocula som viac krat ze vraj je 10 chlapcov na jedno dievca, cize ked neurcite pohlavie automaticky dostanete chlapca, myslite, ze je to pravda? vsetky moje kamaratky rodia baby, nechapem to....

ellen2016
16. máj 2018

@miriam439 ja toto teraz riesim,mame malu doma 1,5 roka (predbezko) ale v pestunstve len 6 mesiacov
a podavali sme navrh na osvojenie.napis mi do spravy a dam ti viac info...a mate dieta z toho isteho kraja,kde byvate?

bosorkabb
16. máj 2018

@teleskop áno je viac chlapcov ako dievčat.

opicka2
16. máj 2018

@teleskop aj ja mám túto informáciu, a nerozumiem tomu, prečo je tak málo dievčatiek na osvojenie

joannita
16. máj 2018

@bosorkabb
@opicka2
Skor by som povedala ze dievcata idu len tym vyvolenym... urcite nieje az o tolko menej dievcat na adopciu , to nedava zmysel.

bosorkabb
16. máj 2018

@joannita ľudia čo poznám majú dievčatka vrátane mňa, mali to tak v požiadavkách. Zase tí ktorý preferenciu na pohlavie nemali tak dostali chlapca. Mne bolo povedané že dievčat je menej než chlapcov. Teraz pri druhom nemáme určené pohlavie a na 99%bude chlapec podľa mňa.

marcelarefat
16. máj 2018

@joannita no nechce nikoho zastávať ale čo mám info od kamošky z pôrodnice, celkovo sa vraj viac rodí chlapcov. A to nemyslím na adopciu.

nikadomi
16. máj 2018

My máme v adop. chlapca a napr. v jeho bio rodine to majú tak, že dievčatká si nechávajú a chlapcov dávajú do adopcie. Môže to byť jeden z dôvodov, prečo je viac chlapcov 😌

miriam439
16. máj 2018

My sme mali v požiadavkách na pestunsku starostlivosť uvedené, že chceme len dievčatko, aj tak nám núkali chlapčeka, vraj na dievča budeme ešte dlho čakať. Tak sme ho vzali. Ale od jednej kompetentnej osoby som sa neskôr dozvedela, že v profi rodinách je aj veľa malých dievčatiek, tak nechápem prečo tie nedávajú aspoň do pestunskej, ak už nemôžu ísť do adopcie.