Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@bosorkabb poznas nejaky taky pripad ze v predosvojitelskej dieta niekto vratil? Ano bolo by to velmi velmi zle pre dieta. Ale dovolim si povedat ze stale lepsie akokeby malo zit v rodine kde ho nechcu (netreba odsudzovat ani tych adoptivnych rodicov, urcite na to mali velmi vazne dovody. Ani mamu ktora da dieta na adopciu nikto neodsidzuje, niektore baby tu dokonca zastavali matku ktora v tehotenstve pila a pichala heroin a tym ho vedome poskodzovala)
A v nemilosti uradnikov....ano ty si tu raz napisala ze tamtie uradnicky maju velku moc. Mozno ano ale len do tej miery, ako vysoko im to dovolis a na ake vysoke organy sa obratis. Ano ano viem, je to na dlhe lakte a pre silne nervy, ale oni ti nemozu proste neponuknut dalsie dieta len preto ze sa im nepaci, ze si vratila ine dieta (napriklad z dovodu ze ti niekto zatajil jeho zdravotny stav a niesi ready starat sa o postihnute dieta). Myslim ze pravnik by im to rychlo vysvetlil. Oni si fakt nemozu robit co chcuuu, su to vykonne uradnicky, nic viac. (Bez urazky, s babami v ba mam zatial len dobre s skusenosti)
No a teraz sa do mna pustite 😃
@joannita ja sa do teba nepustím určite, ono tieto veci sú vecou názoru. Čo je pre teba nereálne u iného je reálne bez problémov.
A áno existujú také prípady, ak sa na to pozeráme čisto pravnicky máš na to nárok. Zákon takú možnosť dáva.
Úradníci dokážu robiť veľké problémy, nie jeden človek sa o tom presvedčil na vlastnej koži. A ani právnik nieje boh (a to som prvá odporúčala pri problémoch sa na neho obrátiť).
A nik netvrdí že v prípade ak dieťa vrátiš v predosvojitelskej dobe tak ti žiadne neponúkne. Ono ponúknu ale treba premýšľať či také aké chceš. Lebo ani ty ani ja ani nik z nás nevidí do poradovnika a ani do zoznamu detí vhodných na adopciu. Čiže reálne nevieme aké deti sa komu ponúkajú. A ak chceš kúpiť práčku a ja ti ponúknem kávovar tak asi nekúpiš aj keď som ti ponúkla. Moju povinnosť som si splnila. Ponúkla som to stačí.
Ale opakujem je to môj pohľad na vec, nenutim ťa zdieľať rovnaký názor.
A áno môj názor je že ak máš pochybnosti tak dieťa radšej odmietni, lebo pochybnosti znamenajú že tvoje vnútro hovorí nie. Ty si ale iného zmýšľania ako ja. Ja dám na svoje vnútro a intuíciu.
@bosorkabb verim ze dokazu robit problemy. A ano jasne pravnici niesu bohovia aj ked si to o sebe vacsina mysli 🙂 ale ta 9 mesacna lehota na nieco sluzi, je to asi krute voci dietatu a podla mna sa to stava minimalne. Nam psychologicka povedala ze je to ochranna lehota hlavne pre nas. A ze ked to nefunguje alebo sa stane nieco co ta presvedci dieta vratit, ta trauma pre dieta je mensia ako ked ma zit niekde kde ho nedokazu mat radi.
Ja si niesom ista z jedineho dovodu. A to z takeho ktory sa zaklada a fakte..,,,ze nemame komletne info o jeho zdravotnom stave. A tento fakt, cize fakt ci si ho vezmeme alebo nie, zalezi len a len na ludskom faktore (ci nam ten spis ukazu alebo nie). Nie my niesme pripraveni mat postihnute dieta. Myslim ze vacsina z nas nieje.
@bosorkabb vies ono pismenka vela znesu. pozor nato. aj ked to tak nemyslis, vyzera to ako nieco co ma v nas vyvolat iny pocit ako mame, nebodaj aj vycitku ci natlak. tiez to neber osobne, niekedy vsak treba premyslat aj opacne. nevies kolko bab to tu cita prechadza si tym potichu. ked je povedane A musi byt aj B. a nie vzdy je dobre napisat a povedat "ale" . niekedy to staci povedat raz a nechat tak 😉
@berginkan výčitku možno (aj keď to tak myslené nebolo) a nátlak už vôbec nie. Veď som jasne napísala že ak sa na to určitý človek necíti nech tak nekoná. Na čokoľvek. A to považujem za správne. Nemôže každý z nás zmyslat rovnako to nejde. Tak ako máš svoj postoj ty tak ho mam aj ja. A je možno rozdielny (nesudim ktorý je správny) a tak je to normálne. Je to verejné fórum takže čítať ho môže ktokoľvek, ono písané slovo je ine ako slovo povedané. Chýba intonacia hlasu a iné.
@joannita podla mna ak mas/mate akukolvek pochybnost o tom dietatku (mylsim tym toxoplazmozu) tak by ste do toho nemali ist. Lebo teoretisky uvazujem, ak by sa aj nahodou prejavila nejaka porucha u neho (co ja viem o dva roky), to by uz bol pravne vas, a odbornici vyslovia podozrenie, ze to mohlo byt nasledkom prekonanej toxoplazmozy, potom by ste co robili? vrtit ho nemozete a co si budete cely zivot vycitat, ze ste do toho sli? alebo to budete vycitat jeho mame, ktora mala toxo pozitivnu? alebo co by ste spravili potom? nechcem tym vobec povedat, ze nie ste schopni ho prijat. A myslim ze ani @bosorkabb to tak nechcela povedat...
prosto je to tak a chlapcek ma svoju rodinu urcenu pre neho niekde inde. Rodicov, ktorych nezaujima, ze mal napisane v papieroch toxoplazmoza.
A btw podla mna je ovela tazsie stanovit si hranice a povedat este pred samotnou adopciou, ze na toto nemam, toto nezvladnem - napr chore dietatko...clovek musi mat silnu sebareflexiu. Ved ked si to tak vezmeme, aj ked su mamimnky tehotne (nemyslim teraz vacsinu nasich biomam 😉 ), tiez vela premyslaju nad svojimi cinmi, aby mali dieta zdrave, pretoze chore by nezvladli...ved je to normalne...
no na druhej strane si treba trochu uvedomit, ze ist do adopcie je nieco uplne ine ako mat biologicke deti. Vela toho nebudete vediet ani o matke ani o dietatku...a urcite nebudete nikdy vediet dost, pretoze ste to obdobie s nimi nezili (tehotenstvo)...mylsim, ze kazda z nas tu ma mnoho otazok a budu ich mat aj nase deti...a odpovede na ne mat nikdy nebudeme...
Pri adopcii sa treba zmierit s mnohymi vecami a aj nepredvidatelnymi...
nechcem tu davat alebo poskytovat nevyziadane rady (prave ich davam 🙂 ) ale ....
do adopcie treba ist s otvorenym srdcom a skor sa dat viest instiktom intuiciou a zmyslami (oci, usi, nos)...pretoze ak je medzi Vami a dietatom ta "chemia", tak prekonate vsetko...lebo...
LASKA LIECI ❤
a verte ze som uz presla viacerymi skusenostami (a neboli vzdy lahke), na zaklade ktorych to mozem povedat 😉
@anettta ok, ja si myslim ze to tu asi zbytocne moc rozoberam a potom to pada na neurodnu podu a nieje to celkom pochopene 🙂
Zena ked je tehotna (bola som niekolko x) si vytvara lasku k tomu malemu uz ked ho ma v brusku a ked ho porodi (zial ani raz sa mi to nepodarilo) tak podla mna to musi byt ten najsilnejsi okamih v zivote, lebo z jej tela vyslo stvorenie ktore si doslova ona vyrobila. Musi to byt neuveritelne a je mi stasne luto ze to asi u nikdy nezazijem. Ta laska na prvy pocit vznika uz v tom brusku a laska na prvy pohlad po porode.
Pokial ide o adopciu, je to celkom ina situacia a tu aj ked sa nam malicky velmi pacil, bol krasny vonavy rozkosny a neviem aky, ja potrebujem aj dalsie stretnutie aby tam prisla ta laska chemia a to ostatne co pisete. Boze baby ved kazda sme ina 😃 Kazda mame ine nastavenia a pocity a pisali mi uz 3 baby u ktorych sa pri prvom stretku s dietatom nejednalo o lasku na prvy pohlad, ale potom to prislo a dieta milujuuuu (asi sa to bali napisat sem verejne).
A co sa tej toxo tyka......ja jedine co chcem su informacie, ktore nemame. Mame velmi velmi zakladne info o jeho zdravornom stave a nie nam to nestaci. Keby sme mali komplet info tak v priebehu 5 minut poviem ideme do toho, alebo nejdeme. To je vsetko co chcem, informacie od lekara.
Nevadi, kazdy to vnimame inak. Treba okrem srdca (ano pri adopcii urcite nutne) zapojit aj racio, ved to nas dokonca aj "ucili" na priprave 🙂
Inak to moze (ale nemusi) mat fatalne nasledky pre dieta a aj pre rodicov.
Ok uz to neriesme, ja som presvedcena ze sa rozhodneme spravne a hlavne podla seba 😉
@joannita Ahoj, prispejem do diskusie ako matka zatial biologickeho dietata. Ano, od tych 2 ciarok na teste som ho milovala tesila s na neho, ale potom ako sa predcasne narodil bolo len to racio. Ukazali mi ho, smela som ho pohladit a potom ho vzali a uvidela som ho az po takmer 48h. Narodil sa predcasne, nemal ani 2 kg a ja som v slabych chvilach revala muzovi do telefonu, ze ked bude postihnuty, tak ho domov nevezmem. A poviem ti bola to loteria a ked sme po cca 3 tyznoch odchadzali z nemocnice mal tolko diagnoz, ze som myslela, ze "to nedam". Jedine co som si uvedomovala bolo, ze ho tam nesmiem nechat, lebo je moj, hrozne som sa bala, ze ked sa na neonatologiu neozvem kazde rano, tak mi ho vezmu, lebo sa akoze o neho nezaujimam. Vies kedy som ho zacala tak ozajstne milovat, ze som si nevedela bez neho predstavit zivot? Az ked som ho mala doma a on mal tie hrozne koliky a skoro celu noc som ho musela nosit na rukach. Skratka hoci je biologicky, ta velka zaplav citov prisla postupne. A jedine co som vedela bolo to, ze som sa spravala v tehotenstve zodpovedne (napriek tomu sa stalo, ze sa narodil podvyziveny), lekari sami nevedeli jeho prognozy. Velku ulohu v jeho napredovani zohralo, ze ho milujem a zacala som robit aj nemozne. Do roka to vyzeralo, ze nepocuje, mal raztep mocovej trubice, dilataciu oblickovej panvicky, retardaciu vzpriamovania atd... V septembri bude mat 3 roky a nikto by na neho nepovedal aky mal taky start, krasne dobehol rovesnikov. Takze pusti k slovu vsetky zmysly, rozhoduj sa tk rozumom ako srdcom a s velkou laskou zvladnete vsetko. Tolko moja vecerna uvaha 😀 Ze ja som ani pri biologickom vela nevedela hoci som sa pytala
@joannita presne. Kazda sme ina. Mne nie je luto ze som nerodila ani sa necitim prazdna a dufam ze to ani nepride. Rovnako nemam rada reci ze iba ked porodis svoje dieta vies co je ozajstna laska atd. U mna dieta nie je nieco co mi chyba ale chcem dat lasku ktorej mam vela. Rovnako aj umelacmi som prechadzala citlivo aj srdcom a rozumom.kazda sme ina
@joannita ahoj, nas maly mal v krvi prorilatky na toxoplazmozu takze matka ju ako tehotna prekonala aj morfium mal v krvi. Dnes uz ma cez 4 roky a je to krasny a zdravy chlapec..apgar mal vysoke
Zelam vela sily a mudrosti aby ste sa dobre rozhodli ☺️
@johanka121 krasne a stastne chlapca 🙂 nech vam nadalej robi vsetkym radost ❤
@johanka121 všetko najlepšie prajeme Filipkovi hlavne veľa zdravia a Božieho požehnania.😘
@erio dakujem

@johanka121 krásny chlapček ♡ všetko naj naj prajem !
@johanka121 to je super 🌻 som rada ze si napisala. Dnes sme dostali uz o nieco viac info, ale nechcem to tu verejne rozoberat. Snad je to na dobrej ceste 🙂
Baby mozete mi poradit, uz som sa to tu mozno pytala, ale po dnesku mam v hlave tolko info ze fakt neviem.
Ked si podame navrh na predsvojitelsku a na predbezko skor, ako je pravoplatny rozsudok o osvojitelnosti a zbaveni rod. Prav, ostaneme pred bio matkou v anonymite alebo nie? V DD nam tvrdia nieco ine ako na urade....
@joannita nie neostanete resp takto konanie uz bolo a caka sa na pravoplatnost len ?

@bosorkabb ved jasne! Ja o tom ani neuvazujem. Len som nevedela, ze to existuje