Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@loginexistuje ano presne, sud uz prebehol. Caka sa na pravoplatnost (cize na aj na dorucenie matke? Matka sa moze este kludne odvolat ale)
Ahojte prepacte az sa to tu uz riesilo ale nejak neviem najst funkciu vyhladavania v príspevkoch. Ideme si konecne podat ziadost o predosvojenie spolu s neodkladnym a socialna pracovnicka nam kazala aj potvrdenie od lekara o zdravotnej sposobilosti aby sme k tomu dolozili. Lenze doktorka na mna pozerala ze co od nej chcem a ze na to nie je tlacivo a dala mi potvrdenie len na vymennom listku myslite ze to bude stacit? alebo neviete mi niektora poradit ako ma take potvrdenie vyzerat? musim to vyriesit asap bo moja doktorka ma od stredy 2 tyzdne dovolenky a zbytocne nam to bude stat
Teraz keď píšem 19lily, tak ma napadlo, že som Vám ani nedala vedieť, že už máme za sebou úspešne súd o predosvojitelskej a rozhodnutie je už právoplatné 🙂 takže začíname nový kolotoč príprav o zapísanie do poradovníka, nakoľko chceme pre mrnusa súrodenca 🙂
@19lilly stačí na vymennom lístku aj my sme tak mali.....
Viete prosím aký je stav v bb kraji?
@joannita to áno, riaditeľ DeD má veľkú moc. Ale ja som urobila bu bu bu a zrazu to išlo. Potom sa mi už vyhýbala pre istotu. Skús uviesť DeD možno iné baby poradia aké majú skúsenosti z daného decaku. Na každého platí niečo iné. Za mňa sa prihovorili aj z Návratu (prípravu som robila tam).
@joannita kamoška má z Nitry, len teraz je mimo EÚ na dovolenke.
Ja som jasne a dôrazne oznámila pani riaditeľke že dieťa považujem za naše a žiadam ju o hostovsky pobyt a ak má dôvod na zamietnutie tak nech ho dá písomne a budem to riešiť. Lebo nám bráni v spoznavani malej a nekoná v jej prospech. A omáčky okolo toho. Lebo dieťa má primárne vyrastať v rodinnom prostredí to má prednosť pred ustavnou starostlivosťou (práva dieťaťa). A my tú starostlivosť chceme poskytnúť. Čiže konáme v prospech dieťaťa. A už bola ticho.
Keď píšete o DeD, tak sú veľké rozdiely..pri prvej dcére nám napr. nedali nič, aj keď sme si ju brávali na víkendy, jedlo a všetko sme si zabezpečovali sami.. Pri druhej nám profi matka balila (teda chcela baliť) jedlo, plienky aj oblečenie..proste všetko, že veď dieťa je stále štátne.. Ale my sme sa tak tešili, že sme to odmietali. A keď sme si druhú brali domov, profi matka nám zabalila všetko oblečenie, ktoré jej dovtedy kúpila, aj to, čo jej bolo malé..Proste to bolo JEJ (malé sme nechceli, ale pani nakúpila aj veci, ktoré ju ešte počkali a pekne znosila aj o polroka) a pri prvej nič..len to, čo mala na sebe.. Je však možné, že tento rozdiel bol spôsobený časovým odstupom 5 rokov a nie iným DeD..neviem, aké skúsenosti máte vy..A asi je to aj jedno..chceli sme dieťa, nie veci..
@joannita Toto je fakt veľmi zaujímavé, ako si každý rozhoduje podľa svojej ľubovôle... My sme za malým chodili na interakcie do DeD, nemali sme ho ani raz doma, lebo sme ho nechceli stresovať prevlákanim v tých horúčavách hore dole busom okolo 100 km každá cesta... proste my sme to nechceli, ani DeD nám to nevnucoval... chceli sme už podať návrh na neodkladné opatrenie, DeD nám napísal kladný posudok, osobne ho bola sociálna pracovníčka z DeD zaniesť až do krajského mesta na UPSVAR, aby sa to urýchlilo... napokon krajský UPSVAR trval na krátkodobých hosťovskych pobytoch, malý musel k nám aspoň 2x na víkend, nezaujímalo ich, aké stresy mu spôsobila takáto náhla zmena prostredia, ako prereval u nás víkend a potom ešte celý týždeň u profimamy. Malý mal v tom čase okolo 10 mesiacov, takže si už uvedomoval zmenu prostredia a aj to, že to musel absolvovať bez svojej profimamy, na ktorú bol riadne pripútaný.
Ale čo už, niekto sa oháňal tým, že to robí v prospech dieťaťa....
Ja viem, že u vás je to iné, že vy máte malé miminko, ktoré ešte tak nereaguje na zmenu prostredia a osôb a možno ho chcete na dlhší pobyt, ja som chcela len poukázať na nejednotnost v postupoch zo strany úradníkov a nebratí ohľadu na reálnu situáciu a potreby dieťaťa a budúcich rodičov.
@miriam439 ajaj, fakt divne. My sme tiez romyslali ci pre maleho nebude lepsie ostat do pravoplatnosti rozsudku o osbojitelnosti u profi mamy s tym ze by sme ho navstevovali. Bio mama je totiz taka normalna zena a neviem si prefdtavit ze by jej to proste prislo luto a rozhodne sa ze ho chce. A maly co bude zazivat? Na preskacku profi mama, my a nakoniec bio? Ved to je masaker pre neho. Teda bol by. A pre nas tiez kedze vazby by uz boli. Ale poviem pravdu rada by som mala doma 🙂
skusenosti z Ded pred 4 rokmi, NR.nám nič nedali , ešte aj to čo mal mu vyzliekli a chceli už naše veci čo sme si priniesli, z radostou sme mu ich obliekali,, akurat jedno bodinko ma od profimaminy , to som odložila a dudulku jednu,,, lebo spal to mu nezobrali..😅
a to mal kupene veci na karte, dostal knihu album , pár fotiek,, ale mne to nevadilo.. bol už náš mal 2 mesiace ked sme išli domov /3tyž ked sme ho prvi krat videli držali 🙂
@lenrietta
@mata71 Tak to my sme mali super profi po sude nas nabalili 2 vrecami a este kurierom nam posielali na 6 kartach rozpis od gumučiek do vlasov po 60centov až po 60 eurovu policu do izby proste všetko čo dostala alebo jej kupili sme museli vziať a to profi jej pokupila ešte vela veci , pomôcok čo ešte vôbec vtedy nepotrebovala mala . Že ak by sme jej to nechali mala by pruser , Pri odovzdavani si riaditelka všetko prešla či to sedi , zaujmave bolo že pani čo si v tom čase brala o kusok mladšieho chlapčeka si musela priniesť vlastné oblečenie pre neho a ako sme si neskôr volali ona pre chlapca nedostala absolutne nič a pritom určite profi dostavala peniaze na vydavky pre neho hmm a pritom jeden domov .
Áno každý DeD ide podľa seba. Tak ako každý súd. My sme malú tiež museli prezliecť a ostalo jej len jedno body a cumlík. Hostovsky pobyt vyžadoval aj súd inak by neschválil neodkladne opatrenie.
@joannita ja som skôr šialená 🙂. Ja si poviem čo si myslím, a tam išlo o nás, o malú. Proste som bojovala a to som netušila že budem bojovať s úradníkmi, súdmi. To prišlo až potom.
Písala som kamoške a vraj Nitra je hrôza v byrokracii.
@joannita u nas bola mala na hostovskom 3 mesiace, a kedze sme 5 hodin od dd,tak sme sa striedali,raz za dva tyzdne prisli z dd a potom sme tam isli my. Vysli nam v ustrety,a planovalinsme to podla uz dohodnutyh terminov u lekara..potom neodkladko, ale vam to pojde rychlejsie,ked sa spravoplatni osvojtelnost.

@loginexistuje aha takze ak nechceme aby bio o nas nieco vedela tak je lepsie pockat na pravoplatnost....skoda.