icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

adalmba
6. nov 2018

@rebekarebekova oni sú vedené ako rómske otec neznámi otca poznajú. Nakoľko sú všetky deti od neho, je biely ako deti

rebekarebekova
6. nov 2018

@adalmba takze matka sa ozve obcas, udrziava kontakt, ale nie nejaky intenzivny, takze sa nebojite, ze o chlapcov pridete, hej?
A po case (rokoch) az/ak sa prestane zaujimat, tak ju sudom pozbavite rod. prav a nasledne adoptujete?

adalmba
6. nov 2018

@rebekarebekova ona iba telefonuje, všetky deti okrem najstaršej sú už osvojene tak sa nebojíme a deti by jej aj tak nedali nemá na to podmienky a keď už 15 rokov nič nezmenila tak už nezmeni

adalmba
6. nov 2018

@bosorkabb ty si nám veľmi pomohla ďakujeme
💓

bosorkabb
6. nov 2018

@rebekarebekova ono prečo nejdu na adopciu.
Je veľa detí ktoré nie sú právne voľné a ak sa tak stane tak vadsinou sú už staršie, v pestunstve a tak.
A prečo nie sú právne voľné? Lebo systém je pomalý a súdy tiež.
Ja mam doma dieťa ktoré má skoro 2,5 roka a právne voľná nieje a to ju matka opustila v pôrodnici a viac sa neozvala. Teraz sa rieši pozbavenie rodičovských práv. A prečo tak neskoro? Lebo úrady a súdy. Úrad zabudne podať návrh, nevie aký má podať, jeden úradník nerozumie tomu druhému, súdy majú dlhé lehoty každý kraj a mesto inú súdnu prax a tak by som mohla pokračovať. Ani nejdem písať koľko krát som volala či úrad či súd. Nakoniec mi bolo povedané malo sa to urobiť, ale kto to nikto nepovie. Tak sme sa nasrali a podali návrh my a pojednávanie sa blíži a doteraz nik nevie čo bude. Tak som sama zvedavá. Čiže dôvod prečo dieťa nieje a malo byt právne voľné je jednoducho zle nastavený systém. Deti tak prichádzajú o budúcich rodičov a záujemcovia o deti. Nakoniec tie deti končia v medzinárodných adopciach lebo pre slovenských žiadateľov sú staré, tmavé a neziadane.

bosorkabb
6. nov 2018

@adalmba ďakujem som rada že detičky sú už doma. Držím palce a skorú adopciu.

berginkan
6. nov 2018

@rebekarebekova to este malinko cakate

berginkan
6. nov 2018

@rebekarebekova ak ti nevadi ze bio bude mat o tebe info a ostatne veci v pestunskej tak chodte do toho

joannita
6. nov 2018

@adalmba vychova isto nieje 90%, maximalne tak 50 - 70%. Ale aj to je dost si myslim...

bosorkabb
6. nov 2018

@berginkan a jasné na toto pozor pri pestunstve. Anonymita tam nieje.
@rebekarebekova

adalmba
6. nov 2018

@joannita nam psychologicky vraveli nieco ine... moja matka je kur... otec alkoholik zomrel na to mna vychovala babicka a o panenstvo som prisla ako 22 rocna a 2 chlap je moj manzel...cize ja nemam na 99 percent nič po rodicoch

adalmba
6. nov 2018

@bosorkabb ešte nie su cakame na sud

miriam439
6. nov 2018

@adalmba Ahoj, písala si vyššie, že o neodkladnom musí súd rozhodnúť do 30 dní.
No ak sa niečo nezmenilo od novely zákona v 4/2018, tak vlani platila lehota do 7 dní. My sme tiež tak mali a dodržali lehotu 7 dní na rozhodnutie od podania (hoci ďalších 7 dní putovalo rozhodnutie zo súdu k nám, ale to chápem, že sa niečo zdržalo). Takže podľa toho, kedy ste návrh na neodkladné doručili na súd, tak sa už môžte informovať.
Prajem, nech vám to rýchlo vyjde a detičky sú fakt zlatučké 😘

adalmba
6. nov 2018

@miriam439 podavala som 26 a dnes som volala a rozdeli nam 2V1 na 2 procesy kolizna povedala ze je to dobre a ze zistia co dalej

bosorkabb
6. nov 2018

@adalmba áno je to dobre pre vás. Moc držím palce.

amienne
6. nov 2018

Pekny den vsetkym. Chcela by som sa informovat ake mate skusenosti z praxe ohladom oznamenia a nastupu na matersku pri osvojeni a pestunskej. Toto mi ani na urade nevedia zodpovedat. Ze mam dat vypoved a dieta si zobrat. Lenze toto riesenie je pre mna tym poslednym. Vraj kym sudy rozhodnu prejde aj pol roka. A co dovtedy? Kto bude s dietatkom doma ? Zamestnavatelovi som povinna oznamit mesiac vopred nastup na matersku. Lenze ak nemam ziaden doklad z uradu ako to mozem oznamit? Prosim poradte. Nechcem zbytocne stratit pracu a este aj prist o slusne odstupne. Dakujem

bosorkabb
6. nov 2018

@amienne na matersku môžeš ísť aj na neodkladne opatrenie. Podali ste už niečo na súd? Ak áno čo. Lebo to je podstatné aby sme ti vedeli pomôcť.
Úradník má pravdu v tom že na materskú môžeš ísť ododna prevzatia dieťaťa do starostlivosti a to na základe súdneho rozhodnutia.

tulipan43
6. nov 2018

@amienne Vypoved urcite nedavaj. Ja som bola zrovna na pnke a po interakciach sme maleho dostali na hostovsky pobyt. Potom sme podali neodkladne na sud kde rozhodli do 7 dni, ze maly moze ist k nam. Dnom odovzdania detskym domovom som nastupila na matersku dovolenku.

amienne
6. nov 2018

No nam prave volali ze maju pre nas deticky. Zajtra ich mame dojst pozriet na urad. Takze zatial este nie som v stadiu ze uz dietatko mame ale blizi sa to. Preto chcem dopredu vediet ako co najlepsie postupovat. Pani na urade vravela,ze je tam legialativna diera a ze kym budem mat daky papier k dispozicii ( mam na mysli papier na zaklade ktoreho mozem ist na matersku) moze prejst aj niekoljo mesiacov. Ze sa mam hodit na PNku. Lenze to si neviem predstavit odist na dlhodobu PN ( s akou diagnozou?) A potom im len oznamit ze uz vlastne sa nevratim lebo idem na matersku. Ja chcem odist korektne. To im bufe jasne , ze som PNku falsovala.Takymito praktikami si podla mna nerubim potom ani do buducna dobre referencie. Preto by som rada vedela ako to v praxi maminky riesia. Par dni sa da vykryt cez dovolenky. Ale aj tak, co im poviem, ze zajtra uz nepridem do prace lebo som doma s malym dietatom? Neviem si to vobec predstavit.

amienne
6. nov 2018

Zvazujem ci zamestnavatelovi vesat na nos ze som v poradovniku a v priebehu par mesiacov mozem odist na matersku ab boli nato pripraveny. Lenze zas ma mozu rovno vyhodit to by bolo pre nich jednoduchsie kedze nie som tehotna v ochrannej dobe a mozu rovno hladat za mna nahradu a neriesit zastup.

johanka121
6. nov 2018

@amienne ja som zamestnavatelovi povedala ze sme medzi prvymi v poradovniku na adopciu a kedykolvek mozem vypadnut aby s tym ratali. Jeden piatokkoncom maja mi zavolali ze maju pre nas babo, v pondelok sme ho boli pozriet a rozhodli sa ze ho berieme, vo stvrtok bol sud a mali sme predbezko a v piatok sme brali maleho z porodnice a nastupila som na matersku..

johanka121
6. nov 2018

@amienne nedavala som vypoved

amienne
6. nov 2018

Dakujem pekne. Toto je asi ukazkovy pribeh 😀. A ak sa mozem opytat mam teda v pripade zaujmu o dietatko aky konkretny papier podat na sud aby boli prietahy co najkratsie? Nukaju nam surodencov. Jedno je adopciu ale druhe iba do pestunskej zatial.

bosorkabb
6. nov 2018

@amienne ja som zamestnávateľovi oznámila že som v poradovniku v 10 a môžem vypadnúť. Keď sme malú boli pozrieť tak som mala dovolenku. Keď bola na hostovskom pobyte tak som čerpala PN a následne išla na materskú.
Ak chceš čím skôr materskú tak jedine na neodkladne opatrenie a to si zisti aká je súdna prax v danom meste. To vie kurátorka maloletých aj sociálne v detskom domove.

amienne
6. nov 2018

Dakujem pekne. Som bola v tom ze snad existuju dake lehoty do kedy musi sud rozhodnut 😀. Deti su teraz v BB a ja som BA kraj. Asi pojdem aj ja cestou oznamenia zamestnavatelovi vopred a budem dufat ze sa ma nezbavia 😀 kym pride dietatko. Ja by som sla aj na neplatene volno kym neni materska ale o toto u mojho zamestnavatela neni cesta 😐

bosorkabb
6. nov 2018

@amienne s BB ti viem pomôcť. Tiež mám odtiaľ dieťa a ja som BA kraj. Súd v BB samostatne neodkladne opatrenie zamietne. Musíš podať návrh 2v1. Zisti si či sú deti právne voľné. Kľudne ma môžeš kontaktovať do správy.
Lehoty nie sú ak sa bavíme o riadnom pojednávaní.

maninka1974
6. nov 2018

my sme z BB kraja mali sme právne volne dieta do 4prac dni rozhodli o neodkladnom opatrení tak asi záleži od pripadu ....

kikuska_wedge
6. nov 2018

@amienne ak máš obavu, tak zamestnávateľovi nič nehovor. Ak sa ti dá, choď na PN.

smihucova
6. nov 2018

@amienne Ahoj. DD nam dietatko dal po dvoch interakciach na hostovsky pobyt (co bolo super), predbezko nam zamietli(dieta nie je v ohrozeni zivota), no sud prebehol az po pol roku a dovtedy pomozes si clovece sam...vycerpala som celorocnu dovolenku, plus PNky kolko sa dalo a manzel to iste, aby sme to nejako vykryli...Drzim palce nech Vám to pojde lahšie!

miriam439
6. nov 2018

@adalmba prosím, čo znamená rozdelí 2v1 na 2 procesy? Diky.