Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@amienne 2v1 je návrh na neodkladne opatrenie a pestunsku starostlivosť (alebo predosvojitelska) podas spolu a vydanie neodkladneho opatrenia zdôvodniš že ho žiadas na dobu kým nerozhodne súd o tvojom návrhu na pestunsku starostlivosť (predosvojitelsku).
Vydanie neodkladneho opatrenia sa musí dobre zdôvodniť pretože je vydávané bez pojednávania. Takže od stola a sudca si len prečíta to čo mu napíšeš. Preto treba návrh dobre napísať a apelovať na súd nech koná v prospech maloletého a v záujme maloletého je vyrastať v kompletnej rodine,je to jeho právo. Rodinná starostlivosť má prednosť pred ustavnou.
@miriam439 2 v 1 znamená, že v jednom návrhu na súd žiadaš o vydanie predbežného rozhodnutia aj riadneho rozhodnutia. T.j. bez pojednávania ti dieťa predbežne zveria do opatery a potom po pojednávaní rozhodne súd o predosvojiteľskej. 2 procesy znamená, že podávaš na súd 2 návrhy. Prvý predbežné druhý riadnu predosvojiteľskú.
Dakujem krasne za pomoc a vysvetlenie. Ako to tak citam to bude treba odbornu pomoc pri napisani tej ziadosti. Tak chcem mysliet pozitivne ale na druhej strane tiez byt pripravena aj na scenar, ze budu prietahy. Na priprave k nam totiz prisla pani s babatkom z anonymneho porodu, pravne volnym, ktora cakala 9 mesiacov na rozhodnutie sudu. Prisla o pracu, materska ani rodicovska nikde, s dietatom nemohla ani do CZ vycestovat za rodinou bez povolenia profi matky. K lekarovi musela ist s profi matkou. Dodnes to mam v hlave ako nam ten svoj pribeh rozpravala.
@amienne neplatene volno si nedavaj pokazis si materske ... chod na PN ked uz tak ... pocas hostovskeho ak ho dostanete .. v poslednej dobe sudy nechcu davat neodkladne opatrenie ... ale je to aj individualne a zavisi od sudu a sudcu ... vacsinou sa dava rovno navrh na neodkladne a aj riadne konanie sucasne
ale teda treba ratat ze to moze byt aj niekolko mesiacov ... bude zavisiet od vela veci ci uz bude mat dieta osvojitelnost ci bude este len riesena .. doručovanie rodičom a az nasledne pojde konanie ... ale nejako to proste pojde .... uvidis
@yukki . Ano, asi moc premyslam 😀. Mame teraz dusno v praci bo sa ide daco diat a zrejme sa bude aj prepustat. Tak mam dilemu ako sa k tomu postavit . A kedze mam pracu co ma bavi, super kolektiv a navyse aj dobre zivi, tak by som chcela odist korektne i ked nemam dake iluzie ze by ma po 3 rokoch vzali spat ale daka sanca tam je, tak sa o nu nechcem zbytocne pripravit 😀. Preto som bola zvedava na skusenosti inych a beznu prax. Sice je to len robota ale na materskej nebudem vecne a pocit akej takej istoty prace je fajn 😀. Ale je pravda ze vzdy sa to nakoniec dako zvladne .
@amienne pozeram sa nato rovnako a rozumiem ti. Som aj pragmaticka a to aj pri tomto kym ma neovladnu emocie 😉 Radsej sa pytaj aj 100x. Tiez ma to caka. Ja to mam zatial vymyslene tak ze urcite dopredu hovorit nebudem. Dnes je proste doba taka, matky su neziaduce. Ked sa to bude tahat dam dovolenku a potom pn. Zozeniem si potvrdenie a ano pojde mi mensi plat ale pojde. Neplatene si my nemozeme dovolit. Myslim sebecky na seba a rodinu. Praca je fajn super vsetko. Ale kazdy je nahraditelny.
@amienne o hosťovskom pobyte rozhoduje riaditeľ detského domova. My sme mali našich najprv na návštevu, potom na víkend a potom sa ku nám presťahovali. Ale oficiálne boli do rozhodnutia súdu skoro 2 mes. na hosťovskom pobyte. Najprv nám dali papier na 1 týždeň, potom na 2 týždne a potom na 1 mesiac. Ďalší už nebol potrebný, lebo nám schválil súd neodkladné opatrenie.
@amienne to závisí od konkrétneho domova. Niektoré dievčatá tu nemali pozitívne skúsenosti a riaditeľ domova im nechcel dieťa na hosťovský dať. Náš detský domov bol super. Psychologička deti sprevádzala, boli vidno, ako im záleží, aby sa mali dobre. A brali ohľad na to, že deti sa na nový domov tešia.
@amienne mne ten istý riaditeľ pri prvkom dieťati hosťovská dal, skoro dva mesiace..... A ten istý riaditeľ o dva roky neskôr pri druhom mi ho nedal. Dôvody nepoznám. Hostovsky bol, že mi ju dali domov a každý týždeň som s nou bud prišla ja alebo oni ku mne a sme akože furt predĺžili hostovsky. Pri druhej dcére.... Mohla som si ju brať na víkendy ale.... To sa ukázalo príliš kruté pre ňu, nedokázala to ešte chápať, bolo to zlé zlé... Potom sme radšej za ňou chodili do DD
Črepina myšlienky z dnešného večera. Objednali sme si auto. Tato pozeral nejaké autá na PC, malá ich zbadala a pýtala sa ho, či je to to NAŠE auto. Ja som si v tom okamihu spomenula na príbeh z prípravy, ktorý hovoril tiež príbeh o aute. Ako dieťatko prišlo do rodiny, ktorá mala modré auto. Predchádzajúca rodina mala červené auto. A ako dlho trvalo, než na otázku aké auto máte, dieťa odpovedalo modré. Moja prvá myšlienka bola, že aká som rada, že už dávno používa slovo NAŠE.
@amienne konkrétne detský domov v BB. Museli sme s malou cestovať každé 4 dní do BB aby nám predĺžili hostovsky pobyt. Nikomu neprajem aby to zažil. Dieťa úplne mimo. Dohodnúť s detským domovom sa nedalo. Nakoniec sme podali neodkladne opatrenie a pestunsku starostlivosť a modlili sa. Apelovali sme na súd že toto nieje v záujme dieťaťa. Uspeli sme.
Hostovsky pobyt povoľuje riaditeľ detského domova a dobu určuje on. Interakcie sme mali piatok, sobota, nedeľa zdovodnili sme to že sme BA kraj. Dieťa nám dali cez deň na noc odchadzalo k profi mame. Aspoň toto nám povolili.
@bosorkabb to je hrozné. Dodnes si živo pamätám, ako som o tom manželovi na dvore hovorila a ako sme na teba a malú mysleli ... a samozrejme svorne nadávali na DD.
@kikuska_wedge ani mi nehovor. Taký nasraty sme boli. Tá bezmocnosť, fakt neprajem nikomu zažiť. Ešteže sudkyňa mala pochopenie a hneď schválila neodkladne a patrične to neskôr komentovala na pojednávaní. Ale vieš detský domov dostáva peniaze na dieťa, oni sa ich neradi zbavujú. Ale ja som bojový typ a nezlakla som sa.
@bosorkabb ani chvíľu by som o tebe nepochybovala. Máš rovnakú náturu ako ja. Ale tak treba. Ak ťa vyhodia dvermi, treba oknom. Ale priznám sa, že ja som mala po tejto tvojej skúsenosti normálne depky. Našťastie sme si s tým o pár mesiacov prešli bez problémov s DD. Problémy sma mali s ich bio rodinou čo brzdila súd, ale to je už na inú debatu.
@amienne aaaale bolo to v mediach niekolkokrat, aj vcera napriklad o profi mame. Minule o detstkych domovoch. Tu je inyproblen. Treba pomenit zakony, to dlho trva su tam nedoriesene veci a potom tie uradne zle tety... tomu media a humbuk nepomozu az tak, ale riesit sa to bude musiet prave kvoli realite. Len to je este v plienkach
@amienne ahoj. Veľmi Ti zajtra držím palčeky, nech ide vsetko podľa predstáv a nech sa čoskoro ukáže, že akékoľvek Tvoje obavy boli zbytočné 😉☺️ My máme chlapčeka doma už dva a pol roka, z toho prvý pol rok bol u nás na hosťovskom pobyte. Ja som však bola v tom čase nezamestnaná- evidovaná na URade Práce a teda čo ma štvalo asi najviac, že sa tam každý mesiac musím chodiť hlásiť aj s potvrdeniami, že si hľadám zamestnanie .. a doma drobec, len proste vyše pol roka trvalo, kým nám ho dali na predosvojiteľskú ach. Malého sme mali z DD 400km vzdialeného, ale s hosťovským pobytom nám nerobili žiadne problémy chvalabohu. Od prevzatia bol nepretržite u nás. To bola moja podmienka, že áno, chcem ho- beriem ho, ale už ho z rúk nedám. Tak sa nás aj pobavili, že to sa nedá odmietnuť 😉 juuj myslím na vás, musia to byť riadne motýliky v bruchu. Prajem Nech na to o pár mesiacov, rokov, len pekne spomínaš 😉
@amienne tu fakt platí, čo prípad, to iná skúsenosť. Ale nájdu sa aj také úplne čo im to šlo hladko, bezproblémovo. ☺️ Možno je aj na Tebe/na vás si tak dopredu pravdivo povedať, že čo ešte ste schopní dať, zvládnuť a čo je už cez čiaru a nad vaše možnosti, i keď mnohé veci človek dopredu nevie a dozvedá sa za pochodu, tak to je potom ťažko. Ja budem rada, ak sa potom ohlásiš ako ppstupujete ☺️