Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@kikuska_wedge Aj my sme teraz podávali papiere na súrodenca, aby Silvinko nevyrastal sám . Aj keď sme dostali info, že bio matka je tehotná, nechcem sa na to upinať a uvidíme čo pride po aktualizácií.
@tulipan43 držím palce aby vám to vyšlo
@kikuska_wedge Ďakujeme ☺️
chcela by som sa vas spytat.. ci nahodou nemate nejaku literaturu ako robit knihu zivota... vdaka
@laurakrauz aj ja nr kraj
Ahojte dievčatá, čítam už dlhšiu dobu túto tému, a hrozne veľa vecí som sa už dozvedela. Chcela by som Vás poprosiť o Váš názor...od decembra máme na základe predbežného opatrenia 2-ročné dievčatko, ktoré sme si vzali z Prešova. Na OS v Prešove sme podali aj žiadosť o pestúnstvo, kedže malá nie je právne voľná. Prvá moja otázka: Ktorý súd by mal rozhodovať o podaní -Prešov, kde sa malá narodila, alebo Bratislava, kde má malá obvyklý pobyt? Lebo úradníčka na súde pri prevzatí predbežka mi oznámila, že asi pošlú spis do BA, kedže tam sa bude malá zdržiavať.
a druhá otázka: Povedali mi, že ak matka neprejaví 6 mesiacov záujem, môže byť pozbavená rodičovských práv. Rodičia sa však od mája s malou nestretli, tzn. že už v novembri uplynula 6mesačná lehota. Mne povedlali, že až odo dňa prevzatia dieťaťa sa mi počíta 6 mesiacov. Máte pls skúsenosti? Uvažujem , že si zoženiem právnika, ale v tejto chvíli neviem, či hľadať niekoho z BA alebo z Prešova... Aký je váš názor na to? ďakujem
@saska1 ahoj. My máme chlapčeka z PO. Predosvojiteľský súd sme mali v PO (malý sa už pol roka zdržiaval v tom čase v BA) a vtedy nám sudkyňa odporučila aj trvalé zverenie adresovať na PO. Urobili sme tak a napriek tomu presunuli do BA 🤔 neviem, ci som poradila, u nás to malo takýto priebeh. O osvojiteľnosti neviem poradiť 🤷🏼♀️
ahojte dievcata, mame na hostovskom pobyte mrnuska uz par mesiacov🐧, v decembri sme podali navrh na neodkladne opatrnie plus predosvojitelsky, mame uz februar a nic, akurat pred par tyzdnami nas prehodili z jedneho sudu na druhy a tym to zhaslo, cakame dalej, na matersku narok nemam zatial, som na neplatenom volne, takze musim platit socialku aj zdravotnu, inak by som potom nemala narok na matersku, cize sum sumarum adopcia je zrejme iba pre bohatych, lebo neviem ako dlho to takto potiahneme. Niekde som citala, ze cakali aj pol roka. Preco sa to potom vola neodkladne opatrenie? Mate s tym skusenosti, kolko to moze trvat? Nasa kuratorka nam pomoct vraj nema ako.
@santamonica Nechcem ta strasit, neviem to iste, ale ako dobrovolny platitel nemocenskeho mozno budes musiet mat 270 dni poistenia na narok na matersku.
@jesienka22 Určite bude mať nárok na materskú. V tom prípade čo popísala nepotrebuje 270 dní. Je stále zamestnaná.
@santamonica kontaktuj súd a žiadaj dôvod prečo nerozhodli o neodkladnon opatrení. Kontaktuj kurátorku dieťaťa nech zistí o čo ide a prečo súd nekoná.
@saska1 pravdepodobne Prešov. Som totožný prípad ako ty len dieťa je z BB. Neodkladne a pestunstvo rozhodli v BB.
Vyslovenie osvojitelnosti a zbavenie rodičovský práv v BA. Lenže malej sme hneď ako to bolo možné zmenili trvalý pobyt tam ako máme my. To je však možné až z právoplatným rozsudkom a to je vo vašom prípade pestunsky.

@erio Nasich surodencov rozdelili, my mame dievcatko, jej brat je v inej rodine, aj ked sme chceli oboch. Doteraz sa s tym neviem vysporiadat, že to spravili...