Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@berginkan
@bosorkabb odpisala mi pani z uradu, kopirujem:
ziadosť o zaradenie spolu s prilohami by ste mali odniesť osobne do podatelne nasho uradu, t. j. na Vazovovu č. 7. Tam Vam aj potvrdia, ze ste to tam podali - na kopiu tej ziadosti, ktoru si urobite.
Nikdy sme nebrali ziadosti ziadatelov, tak som prekvapena, ze niekedy nejaka kolegyna tu na Svoradovej u. ju prevzala. V podatelni su kazdy den okrem stvrtka. To je nestrankovy den.
S pozdravom
@joannita nie len to už dosť dlho riešiš až tak že píšeš na úrad. Keby ťa to tak netrápilo tak neriešis.
Ukáž mi úradníka ktorý ti oficiálne napíše že to máš priniesť jemu a nie na podatelnu, takého nenájdeš. A predsa ja cez podatelnu neriešim a vyhovuje mi to. Ale tiež neriešim kto, kde a komu čo podá. Mne je jedno aj keď to niekto pošle holubom je to jeho vec.
Pôvod tvojej otázky bol úplne iný, na danú otázku si odpoveď dostala aj keď sa ti možno nepáčila. Chápem. Ale ak raz chcem veci riešiť osobne tak budem a viem prečo. Ak nechcem, nebudem. Každý má iný spôsob komunikácie a každému iné vyhovuje.
O tom to celé je. Nič viac, nič menej.
@joannita ahoj. Teraz citam co pises. Ja som ako prve zavolala na vseobecne cislo. Kde mi povedali ze mam ist na Svoradovu kde som pridelena. Na Vazovovej som nikdy nebola a dokonca mi prizvukovali ze mam ist na urceny urad. A tam chodim doteraz
Chapem aj co pise bosorka.
Ak ti ide o to sa stretnut s pridelenym clovek tak si hednoducho dohodni stretnutie.
@bosorkabb Myslis ze preco to asi riesim? Riesim, pytam sa vas a pisem na urad preto, ze tu mam pripravene vsetky veci na podanie ziadosti a nevedela som kam to realne odniest kedze informacie sa rozchadzaju. Dned je streda a ja som tam volala od pondelka nam pridelenej pani a nebrala mi 3 dni, tak som jej jednoducho napisala. Bezna prax si myslim. Ak za tym hladas nieco ine, tak to je mi luto.
Ahojte.. chcem sa spytat.. riešim prídavok na dieťa už tri týždne 🙂 tetusky na úrade moc nevedia ale snažia sa za behu študovať tuto pre nich neštandardnú situáciu 🙂
V každom prípade som to ešte neporiesila. No ale tetuška povedala že na základe uznesenia o neodkladnom opatrení mám nárok na Opakovaný príspevok dieťaťu zverenému do náhradnej starostlivosti ( mne sa to nejak nezdá ale tak lepšie ako prídavok :D ) mame už aj rozhodnutie o predosvojitelskej starostlivosti ale chyba ešte doložka o právoplatnosti - a iba na základe toho mi vedia dať prídavok na dieťa- tak že kým to nebude mám nárok na ten opakovaný príspevok ( aj spätne)
Je to celé domotane ale mám na ten príspevok nárok ?? Tie tety sa veľmi snažia a nerada by som poberala niečo čo by som potom musela vrátiť.. vďaka za rady
Ahojte žienky. Som tu nová..viem že sa tu všetko píše ale čítať také kvantum strán ako je tu by som asi nedala..😁 viete mi na začiatok poradiť kde presne začať prvý krok na adopciu?úrad sociálnych veci a rodiny?treba mi tam niečo či len sa ísť v prvom rade informovať?a aké sú čakacie doby na biele novorodeniatko v košickom kraji?viem si to niekde pozrieť?ďakujem 😊
@alilka ano, treba ist na Upsvr tam kde mas trvale bydlisko, daju Ti papiere ktore treba vypisat a potrvdenue od lekara, z prace.. vyplnene papiere zaniest naspat na upsvr a dihodnut si kde budete robit pripravu..ci u nich na Upsvr alebo u neziskoviek
@johanka121 čiže to znamená že aj v práci budú vedieť k Tom že riešime adopciu?
@johanka121 a prihliada sa tam aj na príjem oboch manželov?
@alilka príjem je formalita, neriešia výšku.
@luciskooo opakovaní príspevok patrí len dieťaťu v pestúnskej alebo rodinnej osobnej starostlivosti. Príspevok sa poberá od právoplatnosti rozsudku o pestúnskej starostlivosti. Pri predosvojitelskej nie, tam je narok na rodinné prídavky bud od právoplatnosti neodkladneho opatrenia alebo od právoplatného rozsudku o predosvojitelskej starostlivosti.
@bosorkabb ja som si to aj myslela ale tety má presviedčajú o niečom inom..a tiež mi povedali že mi tie prídavky nemôžu dať na neodkladne až v predosvojitelskej starostlivosti pretože neodkladne je uznesenie a oni môžu tie prídavky dať iba na rozhodnutie... že tak to je v zákone ktorý teraz tak pilne študujú 🙂
@alilka my sme robili.pripravu v navrate lebo obaja sme chodili do prace a v navrate nemali problem poobede. Priprava trvala cca pol roka, pitom psychologicka napisala posudokktory sme si precitali, podpusali ho a na upsvr mali mesiac kym nas zaradili do zoznamu cakatelov. Zakezi ake mas piziadavky na babo. Na bieleho zdraveho novorodenca sa caka najdlhsie. My cakame uz cez 4 roky a yz sme menili poziadavky na poloromske lebo to cakanie je fakt nekonecne..
@johanka121 no my my by sme chcela tiež biele novorodeniatko..viem že tie cakacky sú brutálne..keď ste zmenili požiadavky posunulo vás to na lepšie "číselné" miesto? Ja zajtra zbehnem na upsvar ,som zvedavá čo mi tu povedia..
@alilka momentalne sme na 7 mieste na poloromske babo a na 52 na biele..takze asi tak..

@solyka ahoj,nič nové?