Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?
dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne
@casavina ahoj ja som z Ke , momentalne sa caka 4 roky
@nikusa44444 dakujem
@santamonica sudca urcute nebude chciet vidiet dieta 🙂 od toho je kolizna aby zhodnotila stav dietata a referovala ho sudkyni na pojednavani.
@santamonica maly bol s nami na sude a cakal s babkou vonku, po rozhodnuti sme ho isli ukazat sudkyni, velmi sa potesila a bola velmi mila, aj sa mu prihovorila, cele to bolo v pohode
@gelinka75 ďakujem, prosím ťa, koľko ste čakali na pojednávanie? My už čakáme od januára na termín a stále nič, zákonná lehota je 9 mes., Včera som bola na súde, na info mi povedali, že dodržaná ani nebude, že majú toho strašne veľa. Ja neviem, či mi budeme dva roky čakať na predosvojitelsku a potom ktovie koľko na adopcny súd. Takýmto tempom malý už asi do školy pôjde.
Písala som aj žiadosti o termín, alebo aspoň nejaké informacie, ani neodpovedali, celé zle.
@santamonica je to hrozne, ale realne si hovorim, ze mi to je jedno. Najdolezitejsie je ze su decka s nami nie? 🙂
@santamonica my sme cakali 4 mesiace, mne sa to zdalo dlho, ale ako vidim tak oproti vam je to kratka doba
@berginkan to je jasné, sme šťastní, že ho máme, je úžasný a milujeme ho najviac, ale my doslova bývame v susedstve malého biorodiny a nechceme aby zistili, že ho máme. A napr.j u dr. vždy sestrička zakričí jeho priezvisko na celú čakáreň a svet je malý a ľudia všelijakí. Nechcem zachádzať do podrobností, ale reálne hrozia možné problémy a teraz sa nemôžeme ani presťahovať, lebo zas by všetko začalo odznovu, čo sa termínov týka. Ale asi to urobíme, keďže toto ozaj vyzerá na superdlho.
baby, ako je to s tym utajenym porodom.to si beriete dieta z porodnice hned domov alebo ide do pestunskej a po 6 tyzdnov ide k vam ?
@santamonica my čakáme od decembra 2018 na určenie pestunstva (zatiaľ nebol vytýčený termín pojednávania). Dieťa je u nás na neodkladku. Medzitým ubehla už lehota 9 mesiacov (akoby predosvojitelska) a tak sme podali žiadosť na osvojenie a pojednávanie stále nie je vytýčené. A to už malá rozpráva a vie povedať svoje krstné meno, tak dúfam, že bude mať priezvisko po nás skôr než jej budeme musieť povedať jej pôvodné :(
@zibi je to prípad od prípadu. Mojej sesterke volali 7 dni od pôrodu, že či si príde po malého do nemocnice. Tá zostala v šoku a povedala, že dieťa zoberie domov až keď ubehne lehota vrámci ktorej si to matka môže rozmyslieť. Zároveň ani si neviem predstaviť to papierovo hneď vziať domov, keď aj neodkladko zrýchlené je lehota 7 dní. A zároveň by ani nemali deti ponúkať budúcim osvojiteľom pokiaľ nie sú dodržané lehoty voči bio matke, kt. môže zmeniť svoje rozhodnutie. Naša malá, hoci ju matka dala na adopciu ( na druhý deň si to ale rozmyslela) bola v nemocnici 3 týždne pretože sa čakalo či si matka usporiada pomery alebo nie.
@zibi mame adoptovaneho syna z utajeneho porodu, z nemocnice sme ho brali ked mal 2 tyzdne..trpla som ci si to bio matka nerozmysli. Ale som rada ze sme boli hned spolu..nelutujem to aj ked to bol stres. Nechcela som aby dlhsie sam v porodnici
@amienne ved to,ja sa toho bojim,ze si to rozmysli
@johanka121 vdaka za odpoved
@santamonica jasne chapem. No nic nam ine neostava iba verit ze to bude cim skor. Nas spis mal zatial dovolenku po Slovensku, uz davno sme sa mohli pohnut. Co uz no. Pravnicka uz riesi a napisali sme aj list ako mi tu odporucili tak nastastie sa spis preradil tam kde ma a uz teda len ten termin. No keby sme to neurobili je vo vzduchoprazdne doteraz
@berginkan Radim vsetkym co maju moznost a financie na pravnika, nech ju vyuziju. I ked ani tam nie je vzdy 100% zaruka rychleho postupu ale vedia veci dost pohnut. Nasi uz posielali 2 urgencie na vytycenie pojednavani, bombarduju aj UPSVaR. Spisy su uz konecn u jedneho sudcu (mimochodom 4 v poradi) a na jednom sude a nie po celom Slovensku a jedno z konani bolo uz aj vytycene aj ked odrocene kvoli neuspesnemu doruceniu pisomnosti bio rodicovi ale hybe sa to aspon slimacim tempom . Je to smutne ale to ze mate dieta este u seba fyzicky neznamena ze bude behom roka vase aj papierovo. To je dnesna realita na SK. Keby sme sa my neobratili na pravnu kancelariu po 5 mesiacoch nic nerobenia zucastnenych stran, tak sme stale na zaciatku.
Tak ja po pravde z toho ako dlho to trva som na nervy. Nemozeme nikam vycestovat mimo SR, nie sme zakonny zastupca, nema nase meno, u kazdeho lekara, urade a pod. ma oslovuju romskym priezviskom po dierattati a mohla by som pokracovat. Tak ja to iba ako formalitku nevnimam. No a najhorsie z toho je fakt ze kym nebude drobec nas a naozaj pravne volny stale je sanca ze nam ho vezmu, resp.len tak lahko nebude "mimco" nase. Staci aby sa matka raz ozvala a je tu kopec komplikacii, preto urgujeme kde to ide. A u druheho dietata je to este komplikovanejsie a horsie. Ale treba verit a dufat 😄
@tulipan43 nase deti nie su pravne volne to je ten problem prave. Na pasovom ma vypoklonkovali bohuzial aj s papierom zo sudu(tym neodkladkom) ,tak musim zrejme skusit znova a mozno v inom meste. A co sa tyka oslovovania, tak samozrejme, ze vsade vedia ake je moje meno ale im to nejdojde, pozru na kartu dietata alebo spis a hned ma premenuju. Jasne, nie je to koniec sveta ale je mi to neprijemne ze ma ludia oslovuju cudzim priezviskom.
@berginkan co myslis ze zvlastne beriem? Mame toho s muzom za sebou ohladom deti uz naozaj dost preskakane a Stale s neistym vysledkom do kedy u nas budu. Tyzden co tyzden daco riesime _psychologov, pravnikov, kontakty sa bio rodicmi, navyse kopec lekarov pre jedno dietko. A teda bohuzial zatial prevazuju negativne skusenosti nad pozitivnymi _mam na mysli sudne procesy s detmi. Uz casto nemam ani silu sa s niekym dotahovat ci sme v prave alebo nie. Je to u nas velmi komplikovane.
@tulipan43
@amienne my sme akurat dnes riesili pas a skoro nas odbili kebyze netrvam na tom, ze to ucite ide vybavit, uz mame predosvojenie pravoplatne tak stale robia ludom problemy, este to tam vysvetlovat pred cudzimu ludmi co si tam vybavuju doklady nakoniec sa to podarilo, ale museli telefonovat neviem kde
@gelinka75 tesim sa , ze sa vam to podarilo. My nemame pravoplatne nic okrem rozsudku o neodkladnom docasnom zvereni deti do starostlivosti. Ale kedze nie su pravne volne, nemozeme byt ani buduci osvojitelia (teda nemame v predosvojitelskej starostlivosti) a to je podla mna cely ten problem a dovod preco som ja nepochodila. My sa najprv musime dostat pravoplatne do role predosvojitelov alebo pestunov.
@amienne Nepoznam vasu situaciu, no my napriklad sme velmi riesili ake dieta -ake veci su s nim spojene atd. Do pestunskej by som nesla prave kvoli tymto skutocnostiam. A dobre ze to pises lebo vela ludi si mysli ake jednoduche to je. My sme mali zrejme stastie ale aj tak stale cakam nejaky pruser. Verim ze to mate tazke ale raz ste do toho isli aved aj s vlastnym by mohli byt problemy ineho razu. To branie som myslela tak ze aj keby ma neviem akym menom volali tak mi je to jedno a tiez
@gelinka75 je mi jedno kto ma pocuje. Ja som hrda na nase rozhodnutie a sirim osvetu a just o tom hovorim. Ano je pravda ze zijeme v BA ale aj ked idem k starkej atd. A som napriklad prekvapena aki su mili na uradoch zatial a pozeraju na mna s obdivom - co nepotrebujem ale ked je problem tak neustupim ani keby co

@santamonica nase dieta zo sudnej siene vykazali, ze detom vstup zakazany. Otazky v pohode.