icon

Adopcia - aká bola vaša cesta k dieťatku?

cigaretka5
29. dec 2008

dievcata viem ze je tu k tejto teme co to popisane len ked listujem diskusiamu sklzne to do inych foriem starania sa o deti. Velmi zvazujeme s manzelikom adopcoiu. Rada by som adopciu co najmesieho babatke. Chcela by som od vas ziskat info ako to bezi realne, viem o fomralnom postupe z webu ale o pocitoch tetach a ujoch zo socialky a o tom ako to vlastne skutocne vyzera ked si ide po babo neviem nic. Podeli sa niektora z vas so svojim pribehom.
Vopred dakujem adminovi ze tuto temu nezamkne

kaciatko78
7. okt 2019

Ahojte poprosím koľko Vám trvalo pri pestúnstve pokiaľ vytýčili súdne pojednávanie . Neodkladné mám už od 1.8.2019 na základe toho som už aj na RD ,len ten súd by som už chcela mať za sebou o pestúnstve nech sa konečne posunieme dalej 😉😉

berginkan
7. okt 2019

@kaciatko78 dufam ze nie tak dlho ako pri osvojeni 😂😞

tulipan43
7. okt 2019

@kaciatko78 nám to trvalo rok a medzitym sa stal malý osvojitelnym, tak sme si ho osvojili.

miriam439
7. okt 2019

@kaciatko78 My sme mali dieťatko doma na základe neodkladného opatrenia viac ako rok a pol, kým sme mali riadne pojednávanie o PS.
Všade je to inak, aj každý prípad je iný, i keby ste boli s niekým v tej istej situácii na rovnakom súde, môžte sa dostať k rozdielnym sudcom a všetko bude iné.
Ale pre mňa bolo dôležité to, že sme dieťatko mali doma a ja som s nim mohla ostať doma z práce na MD.
Niektoré baby to mali horšie, dieťatko u nich len na hosťovský pobyt, oni doma na neplatenom voľne a ešte si museli platiť zdravotné poistenie.
Takže teš sa z dieťatka, hlavné je, že už je u vás. A ak by sa ti zdalo, že to trvá príliš dlho a nič sa nedeje, skús sa informovať na súde, čo je vo veci...

rebekarebekova
8. okt 2019

@tulipan43 kto prosim ta podal podnet na to, aby bol maly osvojitelny? Vy alebo kuratorka z upsvaru?
U nas sa rodicia o malu nezaujimaju uz viac ako 6 m, tak uvazujeme ci nedat podnet na zbavenie rodocovskych prav. Len neviem ci mozeme MY, ked ju mame "len" na neodkladne pestunstvo.
Dakujem 😘

bosorkabb
8. okt 2019

@rebekarebekova my sme podávali taký návrh a súd nám vyhovel.

tulipan43
8. okt 2019

@rebekarebekova podala to naša kurátorka. Len sa nás spytala, či chceme ist do osvojenia a keď sme povedali, že ano tak ona podala navrh, boli sme predvolaní aj na pojednávanie, ktoré trvalo 15 minút a o dva dni sne mali doma rozhodnutie, že malý je osvojitelny.

ctrlh
8. okt 2019

Ahojte baby chcem vás požiadať o malú láskavosť ako si požiadať o príspevok na výbavu dieťaťa ďakujem za pochopenie 😄.

miriam439
8. okt 2019

@ctrlh Myslíš tým jednorazový príspevok dieťaťu pri zvereni do náhradnej starostlivosti, ten čo je momentálne cca 530 eur?
Ak myslíš na toto, tak treba zájsť na UPSVAR, tam vyplniť žiadosť a doložiť potrebné prílohy, myslím že bolo treba len kópiu rodného listu dieťaťa a kópiu právoplatného rozhodnutia súdu o zvereni dieťaťa do NRS. Nedajú to, kým máš len predbežné opatrenie. My napr. sme museli mať právoplatné rozhodnutie o zvereni do pestúnskej starostlivosti.
Podmienky nároku máš tu:
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

ctrlh
8. okt 2019

Ďakujem tí ale ja si chcem malú osvojiť tak to je tiež možné si požiadať.

miriam439
8. okt 2019

@ctrlh
Áno, ak spĺňaš tie uvedené podmienky.
Klikni si hore na ten link, čo som ti poslala a tam si prečítaj podmienky nároku a ostatné info. Lebo neviem, kde v procese osvojenia sa nachádzate (môžte byť napr. poručníci...), aké staré dieťatko ste brali... a podobné veci treba konkretizovať.
Ale, čo tam teraz pozerám, tak je možné aj na základe predbežného opatrenia, ak... pozri si presne info tam, čo som ti poslala.

joannita
9. okt 2019

Dievcata tak sme vo finale, posledny sud za nami ❤ velmi sa tesime. Odo dna kedy sme boli krpca 1.x navstivit v DeD az po posledny sud nam to cele trvalo 1 rok a necele 4 mesiace k tomu.

berginkan
9. okt 2019

@joannita super gratulujem

srdiecko35
9. okt 2019

@joannita gratulujem🙂, možem sa spytať, kolko ma rokov ?

joannita
9. okt 2019

@srdiecko35 ma rok a 5 mesiacov, spoznali sme ho ako 1 mesacneho, domov sme ho brali ako 2 mesacneho.

tulipan43
9. okt 2019

@joannita gratulujem

anina1211
9. okt 2019

@joannita gratulujem

gelinka75
9. okt 2019

@joannita gratulujem

laurazma
10. okt 2019

Ahojte..chcem sa opytat, po niekolkych neuspesnych pokusoch zvazujeme adopciu..viem ze prvy krok je smer na UPSVaR..riesi sa to na oddeleni sluzieb pre obcana alebo odd.socialnopravnej ochrany deti a kurately? Pytam sa, lebo kazde pracovisko je niekde inde..dakujem!🙂

aliziana
10. okt 2019

@laurazma malo by to byť to druhé. Ak si z BA, tak na Svoradovej 1

laurazma
10. okt 2019

@aliziana dakujem moc!

johaninka
10. okt 2019

Babenky trosku som to prerolovala a pozeram, ze sme tu odvšadial 🙂 Ale, je tu niektorá zo Žilinskeho kraja na pestúnsku a zapísaná tento rok?

denka40
11. okt 2019

ahojte,,takze nikto nevolal do Nr uz?ako sa to hybe?vdaka

rebekarebekova
Autor odpoveď zmazal
kaciatko78
11. okt 2019

@rebekarebekova áno aj ja to tak mám 😉😉😉😉

tedela
11. okt 2019

Ahoj holky.je tu nekdo z bratislavskeho kraje kdo byl zspisany teraz nekedy? Kolko je ludi celkovo v poradniku? A kolik je v poradniku na poloromske biele zdrave miminko? Kolko sa caka? Dakujem

rebekarebekova
11. okt 2019

@kaciatko78 medzicasom som vymazala prispevok, lebo som opatovne kontaktovala urad, ze sa mylia a ze materska nema nic s opakovanym prispevkom pre dieta. A ze MAM pravdu, len ta nepochopila tu a bla bla bla. 🙈
Takze ty mas co schvalene a na zaklade coho?
Aby si ty a dieta zbytocne neprisli o peniaze.

kaciatko78
11. okt 2019

@rebekarebekova ahoj ja mám na základe neodkladného Opatrenia rodičovský opakovaný príspevok na dieťa a rodinný prídavok to je všetko príspevok pri zverený okolo 520 až po súde o pestunstve... Príspevok pre pestúna nemám nárok keď som na RD môžem vraj len jedno poberať..

joannita
11. okt 2019

Vcera u neurologicky: "on je ciganske dieta?" 😮
Inak sa snazila byt mila, nemozem povedat ale ta otazka ma zaskocila. U neho to nieje jednoznacne na pohlad ze ma romske korene, je polorom a ma uplne bielu pokozku, mozno len kvoli tmavym hustym vlasom.....ale potrebovala sa uistit ci je to ciganske dieta 🙈 od doktorky by som necakala tak debilnu otazku.

joannita
11. okt 2019

@tedela my sme v juni zapisani na poloromske dieta, nepytala som sa na poradie ale pred rokom asi viem ze sa zacinalo niekde na cisle 300. Na poloromske ti nepovedia poradie, to az ked budete mozno v prvej 30tke.
Ale na poloromske babo malicke rataj cca 2 roky.