icon

Adopcia pre homosexuálne páry - áno/nie

lilit35
2. jan 2015

Ked uz sa nam blizi to referndum, vela ludi argumentuje pri registrovanych partnerstvach tym, ze ak sa povolia tie, dalsi krok bude adopcia deti pre homosexualne pary.

Ja na tom nevidim nic zle... mozne to bude trochu narocnejsie zo zaciatku, kym si aj okolie zvykne na nieco taketo, ale nemyslim si ze homosexuali by mali svoje deti milovat menej, alebo ze ich deti budu mat nejake homo sklony... Vy by ste snad boli na zeny, len preto ze to vidite doma? Nemyslim si, ze nieco take sa da doma "naucit". Dalsia vec je, kolko deti je v detskych domovoch a nema sa o nich kto postarat, nevedia co zo sebou po osemnastke a navyse to aj stat stoji kopu penazi. Tu uz nevidim akykolvek dovod niekoho drzat radsej v decaku ako hoci aj u homosexualnej rodiny.

Vela ludi ma v tomto "jasno" a ani sa nad tym nezamysli, ziadneho homosexuala ani nepozna.

Zaujimal by ma preto vas nazor, co je pre vas najvacsi dovod preco si myslite, ze taketo pary by mali / nemali adoptovat deti.

zuzulik1234
5. jan 2015

ci je homosexualita dobra alebo zla, prirodzena alebo neprirodzena, je jedno... homosexuali by nemali mat rovnake prava co sa tyka rodicovstva, ako bezne pary, uz len preto, ze pre hetero pary sa tym este viac obmedzia moznosti adopcie, kedze pocet cakatelov sa zvysi...

alaguema
5. jan 2015

@adsumus Ja som sa tak nerozhodla, on ich skutočne nemôže mať, ak má partnera rovnakého pohlavia. A momentálne si ich ešte nemôže ani adoptovať, nie v SR. Bavíme sa tu predsa o otvorených homosexuáloch, ktorí žijú s partnerom rovnakého pohlavia a ktorí by podľa teba mali mať právo na adopciu, Podľa mňa by ho mať nemali a nemusia ani prijať obmedzenie vyplývajúce z ich orientácie, môžu sa kľudne vnútorne zožierať nad nespravodlivosťou sveta...mne osobne je to skutočne jedno. Jednoducho si myslím, že nemajú nárok žiadať spoločnosť, aby riešila ich frustráciu, alebo potreby ohľadom potomstva, ktoré nedokážu, alebo nechcú mať prirodzeným spôsobom.

horana
5. jan 2015

@fra Len k tym zvieratkam som chcela. Ked sucka zorenie mladata je to bud preto ze
a) bud ma ona sama nejaky defekt povahy (sem tam aj ludska matka ma skrat kedy si zabije vlastne zdrave dieta pre nejake to prepnutie v mozgu, resp. ked nan bola extrene nepripravena a nechcela ho)
b) boli chybne a nemali by sancu prezit a len by brali vyzivu tym co su nazive, a/lebo by sa trapili, to iste sa legalne deje aj medzi ludmi, kym sme nemali prenatalnu diagnostiku zabijali sa deti taketo nezelane po narodeni (v Sparte zo skaly, cely stredovek a aj neskor odlozenie v lese, poslanie v koliske po rieke...), dnes sa hrame na to ze sme "humannejsi" kedze technika to odhali uz v brusku a vacsina sa rozhodne taketo tehu legalne "ukoncit"
su aj matky ktore napriek vsetkemu si taketo deti nechaju ale je ich mensina z tych co to zistia (vady) a casto su vacsinou morlane odsudzovane prave akoby boli sebecke
cize toto chovanie pokladam za natolko podobne zvieratam ze sa nelisime, sme rovnaki navzajom

Homo zvierata v nicom svoju svorku neobmedzuju ani neohrozuju, je im dovolene podielat sa na vychove mladat inych parov a tieto potom maju vyssi index prezitia. Priroda si udrziava percento tejto odychlky vyvojovo rovnake uz dlhe veky, ani ju nenavyseje a ani neznizuje.
Stale preto nechapem v com je konkretne ohrozovanie tradicnej rodiny keby sa aj homo parom umoznilo nechcene deti vychovavat. Nakolko jedine co tu pocujem je argument ze take deti su potom viac liberalne v posudzovani inakosti celkovo, ale percento homo ani v krajinach kde to frci vobec nerastie.

maznacik007
5. jan 2015

@magimary no ale potom o com to je .... ved defakto je osvojenie inak orientovanym osobam umoznene ... aj teraz aj potom ....
jedine ze by sa planovalo v dalsom kroku znemoznit osvojenie a nahradka pre jednotlivcov... tak ako je to v cechach ...

http://www.alianciazarodinu.sk/preco/adopcia/

adsumus
5. jan 2015

@mima4 Ale ved, čo ja som písala niečo o referende? Ked ho chcu občania, prečo nie? Ja tu debatím prečo by sa malo zakazovať občanovi homosexuálovi adptovať dieťa, navyše ked o to ani nežiadá? Zatial ešte ani jeden pádny argument.

terezka1947
5. jan 2015

noo,tema koncila tym,ze autorka chce poznat nas nazor...takze preco sa tu argumentami snazime stiahnut toho druheho na svoju stranu?
ved nech uz je diskusia akakolvek,je z nej viac ako jasne,ze keby sa tu argumentovalo este rok,aj tak by sa ani jedna a ani druha strana 'nepustila"svojho nazoru
co tak akceptovat to,ze druhi maju iny nazor???
a myslim,ze cas ukaze,co je tym celym homosnazenim....lebo podla mna,toto cele nie je o homosexualoch,minimalne,neverim,ze oni tuzia po takych verejnych natahovackach

adsumus
5. jan 2015

@alaguema Ja to neviem pochopiť, že ty stále píšeš, že homosexuáli nemôžu mať deti, ked môžu, aj prirodzene aj umelým oplodnením, aj adoptovaním. Fakt to neviem pochopiť.

vld
5. jan 2015

@mima4 takze ty nechapes ani to, co sa ti snazila vysvetlit @adsumus...
Nedavaj mi zastupne otazky o normalnosti. Nikde som nenapisal, ze incest a podobne veci schvalujem. Na to, ze tolerujem homosexualitu ako variant sexualneho spravania mam aj ine dovody...napr vedecky konsenzus o tejto veci. A mozes ho spochybnovat kolko chces, dokaz na to si nedodala.
Takze incest a podobne veci nie su proti prirode. Toto je vyrok. Ty v nom vidis tvrdenie, ze tieto veci schvalujem medzi ludmi? Ak stale ano, tak pokracujes v klamstve a ociernovani...nic viac, nic menej. Ozaj, hoviri ti nieco vyrokova logika?
Ale ked chces, aby som argumentoval podobne tvojej urovni, tak to skusim. Kedze veris v dobreho Boha a v to, co sa pise v Biblii, tak schvalujes kamenovanie ludi, upalovanie a odrezavanie hlav za carodejnictvo, podhadzovanie deti divym selmam za to, ze sa posmievaju starsim, schvalujes dokonca znasilnovanie, otrokarstvo a podobne. No dakujem. V spolocnosti s clovekom, ktory taketo veci povaxuje za ok, sa skutocne necitim dobre. 😀

mima4
5. jan 2015

@adsumus no ked o to neziada, tak naco to tu riesime. Takto sa to poisti pre pripadne rizika, zeby poziadal o adopciu a vec vyriesena. Takze mozu zostat v klude 😀

meluela
5. jan 2015

A nakoniec budu normalne rodiny kontrolovat ci su spravne ideologicky orientovane aby boli schopne vychovavat dieta a neobmedzovat ho pri jeho volnom vybere rodu a sexualnej orientacie ...

uz prebieha diskusia aj o tom, ci ludia ktori nie su ok s homosexualitou opravneni vychovavat svoje inak orientovane deti a ako tymto detom pomoct dostat sa zo svojich rodin ...

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/j...

alaguema
5. jan 2015

Ešte doplním - adopcie nevznikli preto, aby sa napĺňali potreby bezdetných párov vychovávať deti, ale naopak - aby bol deťom poskytnutý domov. Zdá sa mi, že na to sa v tejto debate celkom zabúda. Kedysi sa bezdetné páry zmierili so skutočnosťou, podvolili sa božej vôli ako sa hovorilo a ak sa v rodine vyskytla sirota, alebo opustené dieťa, tak ho vychovali. Ale nešli nikam búchať na dvere, že aj oni majú právo na deti a nech niekto nejaké proste zoženie. Len vtedy ľudia nemali tak ďaleko k pokore ako dnes.

mima4
5. jan 2015

@vld vedecky su dokazane oba protipoli, takze toto nie je argument.
Zas miesas tu moju vieru.
Ja som ti polozila jednoduchu otazku - na zaklade čoho povazujes homosexualne spravanie za normalne?

vld
5. jan 2015

@fra Dakujem za tento prispevok. To je to, co sa tu snazim vysvetlit. To, co spravila ta sucka nie je proti prirode vo vseobecnosti. Ale je to proti zasadam spolocenskeho nazivania ludi, lebo je to nehumanne, ergo medzi ludmineprijatelne a logicky zakonmi zalazane. Lenze ta osoba, o ktorej som zo zaciatku myslel, ze ma snad nejaky argumentacny potencial toto nikdy nepochopi. Alebo nechce pochopit. Co uz?

alaguema
5. jan 2015

@adsumus dvaja homosexuáli nemôžu mať dieťa spolu. Tomu snáď rozumieš, nie? Tak ak sú spolu a spolu žijú a spia, tak ani keby sa potrhali, dieťa nesplodia a asi o tom všetci vedia, predpokladám, Tak to proste je a tak to treba brať. Téma je "adopcie pre homosexuálne páry" Chápeš to? Ti ostatní, ktorí nejakým spôsobom tie deti splodili a potom vyliezli s pravdou von, alebo vôbec nevyliezli, tak tie deti proste majú a sú to ich deti a toto nie je vôbec predmetom tejto debaty.

lorela
5. jan 2015

@macuka Mne nie, milá spoludiskutujúca, mne hovoriť nič nemusíš. Bola to len malá neškodná výzva na zamyslenie sa...
V jednom sa s určitosťou zhodneme (a to nemyslím ironicky): V mojich príspevkoch, ba čo viac, je to aj moje hlboké presvedčenie, absolútne chýba štipka viery v uzdravenie z homosexuality. Prečo? Lebo homosexualita nie je choroba z ktorej sa dá vyliečiť.
Nevychádzam zo svojich dojmov, mám dlhoročných blízkych priateľov inak orientovaných, takže, myslím si, môžem vyjadriť tiež svoje skúsenosti a názory.

adsumus
5. jan 2015

@mima4 A dozviem sa prečo chceš brániť homosexuálom poskytnúť domov opusteným deťom? Lebo dôvod si nedala, zatial.

mima4
5. jan 2015

@adsumus pisala som ti ho na prispevok v ktorom si sa ma na to pytala. Tam so ti to v dvoch odrazkach zhrnula.

vld
5. jan 2015

@mima4 Argumentoval som tvojim stylom. Tvoje schvalovanie tych zverstiev mi nerobi dobre. 😢 Je to nehumanne.
Svoje osocovanie a klamstvo si nedokazala, takze ostava osocovanim a klamstvom. To, ze to chces rychlo preplacnut inou otazkou, ti nepomoze.
Kde vyslovne tvrdim, ze povazujem incest a podobne veci za ok? Prosim dokaz. Nie tvoju pseudologiku a kreativny vyklad v style "co sa babe chcelo, to sa babe snilo"...dokaz...ak vies, co to slovo znamena...

terezka1947
5. jan 2015

@vld hm...inak zaujimave tvrdenie,ze vedecky konsenzus,co sa homo temy tyka 😒
lebo,co tak posl.dobu sledujem pride,kadejake ine akcie a protiakcie homoparov,atd....ani medzi vedcami nie je jednoznacny konsenzus,ze homosexualita je "prirodzena" a dokonca minule som sledovala jednu reportaz na RTVS(bohuzial nemam link,nemam presny dokaz 😀 ,takze pokojne povazujte moj prispevok za neschopny argumentacie 😀 )....a tam sa vedci vyjadrovali pre a rovnako aj proti tomu,ze homosexualtia bola vynata z mkch10,co ma dost zaskocilo,lebo som si myslela,ze maju v tom "jasno".

dokonca tam odznelo,ze tomu vynatiu trebalo nechat este cas na dalsie skumanie...taaakze hm...minimlane za zamyslenie to stoji

adsumus
5. jan 2015

@alaguema tak nie je to predmetom debaty, že homosexuáli môžu mať deti? Ale ja sa predsa oýtam legitímnu otázkua, prečo chcete homosexuálom zakázať vychovávať deti a ty stále to isté, že lebo nemôžu mať deti. Lenže oni môžu mať tie deti, aj ked nie spolu. Prečo by ich nemohli teda vychovávať? Ved ich aj reálne vychovávaju. To nie je dôvod, že zakážeme páru adopciu, lebo ten pár nemôže mať spolu dieťa. To je dosť aj na hlavu tvrdenie, neuraz sa.

vld
5. jan 2015

@mima4 "vedecky su dokazane oba protipoli, takze toto nie je argument." To nie je pravda. Uz konecne dokazes to svoje tvrdenie o tom, ze homosexualita bola vyradena zo zoznamu chorob nie vedevkym konsenzom, ale ako dosledok politickeho natlaku?
Opat...dokaz, nie hocico z google...

mima4
5. jan 2015

@vld

polozila som ti 1 otazku 😀 😀 😀 áno, iba jednu, a nie si schopny na nu odpovedat 😀 😀
Vies odpovedat na tu otazku alebo nie?

Namiesto toho tu ludi obvinujes ze schvaluju incest... t.j. vymyslas si..

Ja som ti tu dala text, googli si, ja tu nebudem vsetko robit za teba 😀

vld
5. jan 2015

@terezka1947 To je v poriadku, ze existuju aj ine nazory. Tu sa nepohybujeme v oblasti exaktnej matematiky. Ide vsak o to, aky je prevazujuci vedecky nazor. Ak by prevazoval opacny, tj ze homosexualita je choroba, tak by tak bola dodnes diagnostikovana. Ja nemam dovod ako laik spochybnovat tento siroky konsenzus. Bud by somna to musel mat relevantne dokazy, alebo by som len konspiroval. To prve nemam, to druhe je mi cudzie.
Ja viem, ze je to ludom proti srsti, ale to uz si musi kazdy vysporiadat sam so sebou.

adsumus
5. jan 2015

@mima4 No takto ludí o svojej pravde nepresvedčíš. "Gugli si." 😨

alaguema
5. jan 2015

@adsumus no, ja už neviem ako by som vyvsetlila svoj postoj jasnejšie. Ľudia, ktorí splodili dieťa (bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu), sú rodičom toho dieťaťa. Bodka. Tam sa nemá kto čo montovať. Homosexuáli, ktorí z nejakých dôvodov (napríklad úplne nechcú vôbec mať sex s nikým opačného pohlavia, lebo ich berie len to ich pohlavie) nesplodili dieťa a ani ho nesplodia, lebo majú sex len s osobami rovnakého pohlavia, by nemali žiadať spoločnosť, aby im proste poskytla deti na výchovu, lebo oni chcú. To je totiž jediný spôsob, ako by spolu mohli vychovávať dieťa, pokiaľ nemajú deti z predchádzajúcich heterosexuálnych vzťahov a v tom prípade je otázka adopcie bezpredmetná, lebo majú vlastné deti. Odkazujem ťa opäť a už naozaj naposledy na tému, ktorú založila autorka. Bavíme sa o adopcii. Dúfam, že si uvedomíš aj rozdiel medzi zákazom a neumožnením. Keby existoval zákaz, tak ani biologickí homo rodičia by nemohli vychovávať svoje vlastné deti. Máš veľký chaos v pojmoch. Dôvod neumožniť adopciu homosexuálom som už sto krát opísala, nakreslila, narysovala, môžem aj namaľovať, alebo vymodelovať, ale už ma to fakt nebaví. Napokon, je to len môj pohľad na vec, nenárokujem si na patent na pravdu...len tak nejak beriem veci tak, ako prirodzene sú.

elinor42
5. jan 2015

Nie, nesuhlasim s adopciou. Dieta ma vyrastat v uplnej rodine, teda muz a zena. Ano, je smutna vysoka rozvodovost a ze vas castokrat rozvedu za 10 minut bez preverenia situacie. Aj bitky a tyranie v rodine je smutne. Ale netvarme sa, ze taketo spravanie je len v hetero rodinach. To iste sa deje aj pri homo paroch. Tiez si vzajomne ublizuju fyzicky a pod. Len sa nerozvadzaju, ale partnerov si tiez zvyknu menit.

mima4
5. jan 2015

@adsumus nie, mojim cielom tu nie je ludi presviedcat. ja tu len uvadzam svoje nazory, tak ako kazdy a kto sa chce dozvediet viacej, nech si googli.
ja som tu jasne uviedla protiargumenty 😉 A to do akej miery ich niekto vezme do uvahy, je len na nom, no ak mozem nieco ovpylvnit v tomto state, tak to chcem ovplyvnit.

vld
5. jan 2015

@mima4 Muehehe...ty si carovna ako sa snazis debatu otocit tym smerom, ze ti neodpovedam. Nahanas si vlastny chvostik a tvaris sa pri tom dolezito... 😀
Ale ja ti milerad odpoviem na cokolvek. Ked ty mi:
- dokazes svoje tvrdenie o politickej motivacii k vyradeniu homosexuality zo zoznamu chorob; ze mam googlit sam? To je dokaz? 😀 rozumies co to slovo znamena?
- dodas dokaz k svojmu klamstvu, ze povazujem incest a podobne veci za ok medzi ludmi - sprosta loz, ktora nema obdoby a na ziadnom fore som sa s takou podlostou nestretol,
- vysvetlis ako neplodne pary zapadaju do tvojej vlastnwj definicie partnerstva, opakujem...do tbojej vlastnej!
A to by asi tak mohlo stacit.
Jo, a tie veci ako upalovanie, znasilnovanie, kamenovanie. Skoro by som bol zabudol. Uz si mi nejako dokazala vyvratit, ze ich neschvalujes? Ze nie? No tak potom ich schvalujes, lebo sama si tu uz v diskusiach predviedla argumentaciu bibliou.
A mozes googlit do zblaznenia. Ja to za teba robit nebudem.
🙂

adsumus
5. jan 2015

@alaguema Ja to chápem, nemáš argument pre svoje tvrdenie, len stále opakuješ, že by nemali mať dovolené adoptovať dieťa, ale prečo nepíšeš. To, že dvojica nemôže mať spolu biologické dieťa predsa nie je dôvodom na odmietnutie adopcie, práve naopak. Vieš, pre mna by bol dôvod napríklad, že by detom ubližovali alebo sa o ne nestarali, alebo by boli alkoholici, ale nie že nemôžu mať spolu biologické dieťa, to je veľmi zváštny dôvod na zákaz adopcie. Okrem toho výskumy a skusenosti poukazuju nato, že aj homo rodičia sú uplne rovnocenní hetero rodičom, takže akosi skus niečo iné, ak by sa dalo.

terezka1947
5. jan 2015

@vld vidis,presne...to si kazdy musi vyriesit sam so sebou a myslim,ze aj s touto temou je to tak.....kazdy na nu mozme a asi aj mame iny nazor 😒
a najma preto,ze tu nediskutujem ena vedeckej urovni,nemozme ocakavat nejake relevantne dokazy 😒
je to viac menej o nasich postojoch a sympatiach-ci chceme alebo nie-teda moj nazor 😉