Adopcia pre homosexuálne páry - áno/nie
Ked uz sa nam blizi to referndum, vela ludi argumentuje pri registrovanych partnerstvach tym, ze ak sa povolia tie, dalsi krok bude adopcia deti pre homosexualne pary.
Ja na tom nevidim nic zle... mozne to bude trochu narocnejsie zo zaciatku, kym si aj okolie zvykne na nieco taketo, ale nemyslim si ze homosexuali by mali svoje deti milovat menej, alebo ze ich deti budu mat nejake homo sklony... Vy by ste snad boli na zeny, len preto ze to vidite doma? Nemyslim si, ze nieco take sa da doma "naucit". Dalsia vec je, kolko deti je v detskych domovoch a nema sa o nich kto postarat, nevedia co zo sebou po osemnastke a navyse to aj stat stoji kopu penazi. Tu uz nevidim akykolvek dovod niekoho drzat radsej v decaku ako hoci aj u homosexualnej rodiny.
Vela ludi ma v tomto "jasno" a ani sa nad tym nezamysli, ziadneho homosexuala ani nepozna.
Zaujimal by ma preto vas nazor, co je pre vas najvacsi dovod preco si myslite, ze taketo pary by mali / nemali adoptovat deti.
Ja asi aj ano, vela krat su horsi rodicia muz a zena ako zena a zena alebo muz a muz,
@vld mozem sa ta spytat, ci si ty niekedy uvazoval nad adopciou dietata (napr. z DD - kedze v DD su vacsinou tie, ktore nikto nechce - chore, neprisposobive, romske, vekovo starsie ... ale aj tie, ktorych rodicia ich na adopciu dat nechcu) - tento fakt som si nevymyslela, mam to z upsvaru , kde chodim na sedenia kvoli adopciam. Ak nad adopciou neuvazujes, preco? aky mas dovod, preco adoptovane nechces?
samozrejme, ak adoptovane dietatko mas, tak pardon, nevsimla som si, ze by si to tu spominal. dik za odpoved 🙂
@radina Mame vlastne deti a preto nad adopciou neuvazujeme. Keby som nemohol mat vlastne deti, adopciou by som sa vazne zaoberal. Bol som na taku moznost vzdy pripraveny, ak by som z akehokolvek dovodu nemohol mat vlastne deti. Takisto by som nenamietal, ak by nieco take velmi chcela moja zena. Cize apriori netvrdim, ze by som nechcel adoptovane dieta. Akurat to konkretne u mna predstavuje alternativu, nie prvu volbu. Ako napr jeden z mojich kamaratov, alebo aj u nas v rodine...ked nemohli mat vlastne deti, adoptovali si...
Som zvedavy k akej pointe mieris 😉 Lebo postoje, ktore tu vyjadrujem s tymto velmi nesuvisia.
@vld lebo som tuto otazku polozila vcera a nikto mi neodpovedal, a ty tu tak aktivne prispievas 🙂
no a tiez som chcela vediet, teraz to neber nejako osobne, ze ludia tu vyjadruju nazory, ako detom z DD bude lepsie v homosex. rodinach nez by boli v DD a podobne, ale nikto sa tu zatial nevyjadril, ze by rad poskytol detom z DD domov, lebo u nich by im bolo lepsie ako v DD - hlavne ze ich "dopraju" homosex.parom, ale domov si ich nevezmu .... chapes na co narazam . 😉
@radina Tusil som kam mieris 😉 Ale neboj, osobne to neberiem.
Predsa to, ze ja som si ziadne dieta neadoptoval predsa neznamena, ze nemozem suhlasit s tym, aby tuto moznost mali same sex pary. Takze to su dve nesuvisiace veci. Okrem toho, keby som to chcel, nikto by mi nebranil, aby som to skusil. Ked to chce same sex par, nema tu moznost.
To podla akej logiky by som mal niekomu inemu upierat nieco preto, lebo ja o to nemam zaujem?
No a pokial ide o to porovnanie, ci by bolo detom lepsie so same sex parom ako v DD...no ak to dieta chce (ak uz je napr starsie) rodinu a ten par prejde narocnym adopcnym procesom ako vyhovujuci, tak v tom pripade si dovolim tvrdit, ze tato nova rodina je prenho lepsie riesenie poskytujuce mu do zivota lepsiu perspektivu ako ostat v DD. Ale tym netvrdim, ze kazdemu dietatu by bolo lepsie v akejkolvek homosex rodine ako v akomkolvek DD...
Verim, ze chapes co chcem povedat...
@cecilia68 myslela som to dost nadnesene, ak to beries doslova, tak to samozrejme nie je vhodny priklad...predpokladala som, ze to bude dostatocne jednoznacne...
@maja2039 takze podla teba kazde dieta ma pravo len na rodinu tvorenu zena+ muz ..zas sme pri tom, o slobodnych matkach, o starajucich sa samoziviteloch otcoch, o babkach, ci inych oribuznych, co vytvoria rodinu detom, ak ten idealizovany model muz a zena zlyha-oni su zly model-podla teba. Ja si myslim, ze dietatu je jedno, kto mu zabezpeci bezpecie, lasku, naplni jeho potreby-len to musi byt osoba/osoby, s ktorymi ma sancu vybudovat si, co najpevnejsi, vztah. Uz som pisala, ze dietatu moze byt plnohodnotnou materkou osobou aj otec. A podla mna aj dvaja otcovia, dve mamy, dedko s babkou..len nie v ustave /detsky domov/ zamestnane tety, striedajuci sa personal nie je 'materska' osoba.
A k adopciam, ano, ale su opustene deti, o ktore heterosexualne pary nemaju zaujem prijat ich, aj ked prijat opustene dieta chcu-tak nech zostanu v ustavoch, lebo nik z tradicnych parov ich nechce..nedajme ich ani jednotlivcom...-podla tvojej logiky
Takze ,ak sa zamedzi pravo prijat dieta homosexualnemu paru, pride o moznost rodiny niekolko/netusim kolko-aj par by bolo super/deti
@radina lenze su tu aj taki,co dieta prijat nechcu, ale chcu to zakazat homosexualnym parom, nielen taki,co pravo osvojit dieta chcu dopriat homosexualom a mozno prijat dieta nechcu
Ked mas proces prijatia dietata za sebou, vies, ze ste boli pripravovani aj vysetrovani, uznali vas, ze ste vhodni na prijatie dietata. Ak je teraz mozne, ze homosexual jednotlivec moze prijat dieta, tak preco branit tomu,aby to dieta malo dve starajuce sa osoby aj na papieroch, preco im v tom branit? Pravne to ide uz teraz, aby homosexual prijal dieta.
@agnese debilom rodičom sa nevyhneš..... s tým deckom sa nehraj, lebo je tmave, lebo ma 5 surodencov, lebo je jedináčik, lebo je nemanželsky, lebo ma otcov homošov, či matky lesby alebo ma rodičov katolickych fanatikov, je adoptovane , lebo ma otca araba, lebo.... ...... podla tejto logiky by deti nemali isť k žiadnym rodičom a nemali by mať žiadnych rodičov............ lebo furt sa najde nejaky debil v ceste čo to tomu decku skomplikuje.. .už pre čokolvek....... 😔
@vld ... O tej skupinke odbornikov, ktorych rozhodnutie mam podla teba prijat :
Americká psychiatrická asociácia (APA) a pod jej vplyvom aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) prestali považovať homosexualitu, s ktorou sa jej nositeľ stotožnil, za poruchu. Je však nutné povedať, že zmena ich názoru nebola spôsobená medicínskymi dôvodmi, ale vplyvom prijatia mienky homosexuálnych aktivistov. Rôzne skupiny ľudí bojujúcich za legalizáciu homosexuálnych partnerstiev (najmä NGTF - National Gay Task Force) tlačili na APA, aby odstránila homosexualitu zo skupiny porúch. Dokonca sa stalo, že ich radikálni stúpenci vtrhli na zjazd APA a kričali na lekárov, že sú rasisti a fašisti. APA v r. 1973 podľahla a nahradila medicínske kritériá poruchy sociálnou konvenciou. WHO ju nasledovala a v r. 1992 vyňala homosexualitu z Medzinárodnej klasifikácie chorôb (ICD-10).
Hnutie homosexuálov dosiahlo jeden zo svojich veľkých úspechov v roku 1974, kedy Americká psychiatrická asociácia hlasovaním vylúčila homosexualitu zo zoznamu mentálnych chorôb. Bolo to po prvýkrát, kedy došlo k údajne vedeckému rozhodnutiu hlasovaním. K tomuto záveru dospela asociácia po niekoľkoročnom neprestajnom útočení na APA skupinou homosexuálnych aktivistov. Príbeh "víťazstva" prerozprával Ronald Bayer, sám sympatizujúci s homosexuálnym hnutím, v práci Homosexuality and American Psychiatry: The Politics of Diagnosis (New York, 1981).
... O trápnosti ...
Trápne je vojst fajciarovi do nefajciarske casti restauracie a zacat tam fajcit. Naco ide niekto tam, kam nepatri? Nevadi mi, ked tu muzi riesia problemy tykajuce sa svojich deti, alebo svojho vztahu. Ty vsak take neriesis. Povedala by som, ze hasis, co ta nepali. Riesis nabozenske otazky, adopciu homosexualnych parov a vedecke dokazy pre ockovanie.. Pytam sa aky to ma pre teba vyznam? Ty zareagujes, ake je to trapne. 🙂 aky odbornik na trapnost. Keby si riesil otazky o technike, stavbe na modrejstreche, ale co ta sem privadza? Opakujem, je to stranka pre mamicky a buduce mamicky. Podla mna tu riesis nejaky svoj problem. Nemas sa doma s kym bavit? Zaloz si vlastny blog.
@cecilia68 no tak bud taka laskava a podloz svoje tvrdenia nejakymi faktami ako si k tomuto nazoru dospela...ty len jednoducho nevies argumentovat, tak urazas...takto sa spravaju male deti a nie inteligentni ludia...chcela som s tebou ukoncit diskusiu, pretoze som videla, ze sa nikam nepohneme...namiesto toho, aby si aj ty ustupila a zachovala nejake dekorum, tak si znovu spustila dalsiu sprchu urazok...nuz,to len vypoveda o tebe, co si za cloveka. viac k tomu nemam co dodat.
@elika74 Tak sa z teba, zial, vyklula dalsia, ktorej ked dojdu argumenty, tak zacne rozoberat mna. To je trapne. Mas pocit, ze tieto temy su vysadou zien? Videla si napr ine fora kde sa diskutuje o vselicom, vratane ockovania, prav homosexualov etc? Myslis, ze na MK som jediny chlap? Co zas teba vedie k obsesivnej potrebe verejne riesit moju motivaciu niekde diskutovat. Co teba vedie namiesto vecnych argumentov vyhlasovat o protistrane, ze ma nejaky problem? Toto je styl diskusie medzi zenami? Ked sa napr na nejakom chlapskom fore objavi zena, maju sa vsetci do nej sexisticky pustit a riesit aky asi ma problem, ked tam isla? Co este ine o mne vies, ked si dovolis ma riesit? Robil som ja to iste v tvojom pripade?
Odpovede na tieto otazky samozrejme nemas, argumenty tiez nie. Preto chapem tvoje nahluple narazky na mna so skrytym podtonom, ze asi nie je so mnou vsetko v poriadku. No, tak to nas je na mk mraky takych, co maju nejaky tebou blizsie nespecifikovany problem.. Tak reaguju ludia, ktori ocakavaju suhlas. Ked ho nedosiahnu, nevydupu a nepresvedcia argumentmi, tak oponenta zacnu ogrciavat.
A k veci. Ja nechcem, aby si ty akceptovala konsenzus vedcov. To som nikde nepisal (ani citat poriadne nevies). Bozechran. Ved si prave dokazala, ze veris kazdej blbosti co vygooglis a vycapis to tu, ako inak, bez uvedenia zdroja. Co sa hanbis uviest tu konspiracnu stranku, z ktorej si tu mudrost spapagajovala? Nedivim sa ti.
@vld ... Chces argumenty?
Závery niektorých široko známych psychiatrov ostávajú nezmenené. Vo svojej významnej štúdii nazvanej Human Sexuality (Ľudská sexualita - pozn. prekl.), autori Masters a Johnson (William H. Masters, Virginia E. Brown, a Robert C. Kolodny, Boston, 1984) tvrdia:
"Genetická teória homosexuality bola v súčasnosti úplne odložená. [...]. Napriek záujmu o možný hormonálny mechanizmus pôvodu homosexuality, žiadny seriózny vedec v súčasnosti netvrdí, že je možné homosexualitu vysvetliť pomocou nejakej jednoduchej príčinnej súvislosti." (s. 319-320)
George A. Rekers vyjadril ešte otvorenejší názor vyslovený vo svojej prednáške "The Formation of Homosexual Orientation" (Vytvorenie homosexuálnej orientácie - pozn. prekl.), ktorú predniesol pred The North American Social Science Network Conference (1987):
"V súčasnosti môžeme urobiť pracovný záver, že hlavným zdrojom pohlavných a sexuálnych deviácií je spoločenská výchova a premenné v oblasti psychologického vývoja ... hoci by sme mali uznať, že zostáva teoretická možnosť, že biologické abnormality by mohli prispievať k potenciálnej zraniteľnosti nejakým nepriamym spôsobom."
b) Psychoanalytický argument
Pravdu majú tí, ktorí tvrdia, že homosexualita je získaná. Existuje veľa dôkazov, že sexuálna orientácia jednotlivca závisí viac od ranných procesov učenia sa ako od predispozície. Mnohí psychiatri a psychoanalytici chápu homosexualitu ako získaný stav v dôsledku pôsobenia faktorov prostredia. Tento názor vyslovil Wainwright Churchill v práci Homosexual Behaviour among Males (Homosexuálne správanie mužov - pozn. prekl.) (New York, 1967):
"Človek nemá nijaké sexuálne inštinkty... ľudská sexualita je plne závislá od podmienok učenia sa. Model pre sexuálne správanie sa jednotlivca sa získava v kontexte jeho jedinečných skúseností a v žiadnom prípade nie je zdedený" (s.101, citované v Dannemayer, s.47).
H.C. Resnik a Marvin Wolfgang napísali v práci Sexual Behaviors: Social, Clinical, and Legal Aspects (Sexuálne správanie: sociálne, klinické a právne aspekty - pozn. prekl.) (Boston, 1972):
"Človek sa normálne rodí s určitým pohlavím a potenciálom manifestovať sexuálnu túžbu, ale vyjadrenie tejto sexuálnej túžby je oveľa viac závislé od kultúry a sociálneho systému ako je to pri akomkoľvek inom druhu túžby". (s. 397, citované v Dannemayer, s.47).
Podobným spôsobom píše Charles Socarides v práci "Homosexuality: Basic Concepts and Psychodynamics" (Homosexualita: základné pojmy a psychodynamika - pozn. prekl.) (v časopise International Journal of Psychiatry, 10, 1972, s. 118-125):
"Homosexualita, voľba partnera rovnakého pohlavia za účelom orgastického ukojenia, nie je vrodená. Neexistuje žiadna súvislosť medzi sexuálnym pudom a výberom sexuálneho partnera. Voľba sexuálneho partnera je naučeným, získaným správaním. Neexistuje nijaký nevyhnutný geneticky vrodený prirodzený sklon k výberu partnera buď toho istého alebo opačného pohlavia."
Niektorí homosexuáli rozšírili toto pozorovanie, pôvodne vďaka Freudovi tak, aby to vyhovovalo ich programu. Tvrdia, že človek je prirodzene bisexuálny a svoju voľbu heterosexuality alebo homosexuality uskutočnuje v období adolescencie. Ak si mnohí teenageri volia heterosexualitu, je to podľa homosexuálov čiastočne pre sociálny útlak a pohanu, ktoré sa spájajú s homosexualitou. Inými slovami tvrdia, že mnohí ľudia potlačili svoje prirodzené homosexuálne sklony.
V odpovedi na tvrdenie, že sexuálna orientácia nie je vôbec daná pri narodení, sa musí poznamenať, že rodinné a sociálne podmienky, ktoré determinujú sexuálnu orientáciu, môžu byť pozitívne alebo negatívne. Pozitívne podmienky (starostlivosť, láska) vedú k heterosexualite. Negatívne podmienky (zanedbanie, zneužitie) môžu viesť k homosexualite (pozri niššie).
@matax ja s tym tiez nateraz nesuhlasim, pretoze adopciou sa vybera pre dieta to najidealnejsie, a to je nateraz model otec-mama. a je to aj zaroven z nejakych dovodov stale viac , ako model mama-mama a tata-tata. momentalne to nevie nikto vyvratit , a na to su tam tie tety a ujovia na upsvare plus psychologovia, aby toto zhodnotili na zaklade ich skusenosti s danou problematikou. a neviem, ci argument "v homo rodine by im bolo lepsie ako v DD" je dostatocny , na to , aby im to povolili.
teraz len tak nahlas uvazujem, nemierim priamo na teba ..... ale ja si fakt neviem predstavit, na zaklade coho potom budu vyberat deti (podla nejakej normy?), ktore su "vhodne" pre hetero par, alebo pre homo par? .... co potom vyberu len kojencov pre homo par, lebo budu zit v danej rodine od uplneho malicka a viac si zvyknu, ako napr. 7 rocne dieta z DD? A som si ista, ze na to budu nejake "blbe" navody/normy, lebo tento proces vyberu rodin riadi stat, cize je to umely proces vyberu rodiny (narozdiel od situacie, kedy sa dvom ludom narodi dieta, ktore je inej orientacie). Pretoze aj teraz to , ktory hetero par je vhodny na adopciu sa tiez vybera na zaklade nejakych stanovenych pravidiel, testov atd. ... len aby sa potom cely proces este viac neskomplikoval a jediny , kto tym bude najviac trpiet, su tie deti.
@elika74 Takze, ani mi to nezabralo vela casu... a aby som ho dalej nestracal, tak len velmi strucne. Ak toto povazujes za argumenty, tak sa nedivim, ze veris aj konspiraciam.
- cherry-picking...zamerne si povyberala negativne postoje k tejto veci, takze confirmation bias, a uz vobec ti nevadi, ze sa tam pise, ze ide o ich nazory, ale nepodlozene nejakym vyskumom. Mas nejake peer-reviewed studie, ktore dokazuju, ze homosexualita sa ziskava iba naucenim? Toto je blbost. Par odporcov neprebilo vedecky konsenzus, takze nic.
- vsetky tie citacie su velmi stare...to je velky bias v oblasti, kde sa poznatky od tej doby vyrazne posunuli...
Takze asi tolko. Viac casu s tym stracat nebudem.
@radina ano, ved v zakone je 'konat v najlepsom zaujme dietata' . preto stale pisem o ded -ustavnom zariadeni, ktore dokazatelne, viacerymi zavermi roznych vyskumov, nie su v najlepsom zaujme dietata. Preto pisem, ze lepsie pre dieta je mat niekoho, kto sa on postara, niekoho=-osobu/par, ako len statne zariadenie.
Proces by sa neskomplikoval,ved preverovat treba..a stacilo by pridat, ze pary homos.or. budu presetreni nahodne vybratym psychologom, okrem toho psychologa zo subjektu, ktory vykonava pripravu na nahradnu rodinnu starostlivost.
Ja nie som psycholog, rozhodovanie o tom, kto je vhodny a kto nie na prijatie dietata ma rozhodnut /ako doteraz/ tim ludi, ktori sa tematike zranenych nechcenych deti venuju-psycholog, soc.pracovnici podla urcenych kriterii, potom sud.
Tu nejde o to, ci pravo na adopciu homosexuale or.ludia maju, lebo jednotlivec homosexual pravo na adopciu uz ma.
V refrende aliancii ide o to, aby homos.ludia, ktori maju alebo prijali alebo chcu prijat dieta, nemohli zit ako par-a to sa mi nepaci
@matax mozno by sa mohlo zacat tym, ze povolia "profesionalnu" rodinu homosex. parom, ako im to pojde, ako sa tie deti s tym vsetkym vyrovnaju, nech to sleduju aj niekolko rokov a potom nech sa pripadne pristupi k adopciam. tomuto by som "ano" dala. bolo by zaujimave vediet pocet takychto rodin.
No ked uz spominas toho psychologa, skusim sa spytat priamo na dalsom sedeni samotneho psychologa, aky ma na toto cele nazor. 🙂
@adsumus vies co ani ne, dost ma toho v praci 🙂 bavia ho ine veci a mame tri dietky :D ked my dvaja dosadneme na chvilku, tak je to fakt na tri minutky dokopy a pomedzi to sa tu riesia ine veci, ved to asi poznate
a co sa tyka posledneho tvojho prispevku o referende, tiez sa mi to iste na nom nepaci
@celasapremenim Ja mám pocit, že by bolo fajn, keby tu prispievalo viac chlapov. Môj si napríklad tiež rád pokecá so ženami, ale vypisovať sa mu nechce, radšej pozapína tri hokeje.
no..nechcelo sa mi ist na refrendum ale pojdem..lebo..tu sa pomaly clovek docita..ze..klasicka rodina je urcite horsia..ze v klasickej sa urcite biju a tyraju deti,,,ze homo su úpredsa lepsi....nakoniec zistujem ze homo su sveti a my vsetci....sme divni....nuz dakujem ---viem co budem robit siedmeho februara..hlasovat...pretoze ten kto mal diven detstvo a riesi si ze jeho tatko bol pijan a urcite vsetci tatkovia su pijani ..nasilnici ...len homo svety,,,tak.....ja fakt na toto gloirfikovanie..nemam slov.....len prosim vas...malicky oznam...mala som, pekne detstvo..v klasickej rodine...a--vela mojich kamosov je uspesnych a neposahanych s detskych domovov..a nepotrebovali starostlivost...gayov pochodujucich po ulici s obnazenymi zadkami....asi divne...a nemoderne..ale ...pravdive
@dusika11 Nie, nie. Dopustas sa zavazneho argumentacneho omylu. To, ze niekto sa snazi poukazat na to, ze ani hetero rodicia nie su vzdy ideal, este neznamena, ze tvrdi, ze hetero rodicia su horsi ako homosexualni rodicia. To si kde citala take nieco? Skus nejako svoje tvrdenia podlozit. Lebo v opacnom pripade je to len tvoje nespravne chapanie precitaneho a vyhlasovanie niecoho, co nikto nevyhlasuje...
Tiez podsuvat, ze o deti by sa starali iba gayovia pochodujuci po ulici s obnazenymi zadkami je velmi nepekna demagogia a nepravda. To tvoje tvrdenie je presne take, ako keby som ja tvrdil, ze ked v mnohych hetero rodinach su pijani a tyrani, tak by som vyhlasil, ze deti nepotrebuju starostlivost pijanskych a nasilnickych heterosexualnych rodicov.
Takze vyrobila si si slameneho panacika a mlatis ho hlava-nehlava, co sa donho zmesti. Uz sa ti ulavilo?

@cecil36 tak tej tolerancie si vela nepobrala, ked niekoho nazves nabozenskym fanatikom, pretoze ma na veci iny nazor. ..alebo skor pises ako rozmyslas...ja som tu nikoho neurazala, prezentovala som svoj postoj, ale ty asi nedokazes zniest iny nazor, tak si na mna len sprosto zautocila. toto milujem...ak clovek nesuhlasi so vsetkym, co sa tu deje, tak je netolerantny, zadubeny, nema nazor a ak je k tomu veriaci, tak je automaticky fanatik, pobavila si 😀