Adopcia pre homosexuálne páry - áno/nie
Ked uz sa nam blizi to referndum, vela ludi argumentuje pri registrovanych partnerstvach tym, ze ak sa povolia tie, dalsi krok bude adopcia deti pre homosexualne pary.
Ja na tom nevidim nic zle... mozne to bude trochu narocnejsie zo zaciatku, kym si aj okolie zvykne na nieco taketo, ale nemyslim si ze homosexuali by mali svoje deti milovat menej, alebo ze ich deti budu mat nejake homo sklony... Vy by ste snad boli na zeny, len preto ze to vidite doma? Nemyslim si, ze nieco take sa da doma "naucit". Dalsia vec je, kolko deti je v detskych domovoch a nema sa o nich kto postarat, nevedia co zo sebou po osemnastke a navyse to aj stat stoji kopu penazi. Tu uz nevidim akykolvek dovod niekoho drzat radsej v decaku ako hoci aj u homosexualnej rodiny.
Vela ludi ma v tomto "jasno" a ani sa nad tym nezamysli, ziadneho homosexuala ani nepozna.
Zaujimal by ma preto vas nazor, co je pre vas najvacsi dovod preco si myslite, ze taketo pary by mali / nemali adoptovat deti.
@dusika11 Tvoje pravo ist hlasovat ti samozrejme nikto neupiera, a ja by som bol posledny, aj ked s referendom hlboko nesuhlasim. Takze trepes po nespravnej hlave.
Nezaujima ma za co alebo za aku profesiu pojdes hlasovat. Poukazal som na tvoje vyrazne argumentacne fauly - zovseobecnovanie, extremne prirovnania, slamenny panak a mozno by sa nasli ine. Takze tvoje rozhodnutie je tvojim rozhodnutim. Ale ak pouzivas na jeho obhajobu vymysly a konstrukty, tak je to iba mlatenie do klavesnice. V podstate si sa rozhodla ist na referendum, lebo sa ti zda, ze tu niekto glorifikuje gayov. Takze tebe staci na tvoje rozhodnutie to, ze sa ti nieco zda, co ani nie je pravda. Ale nevadi, je to samozrejme tvoje pravo rozhodovat sa takto.
Od pedagoga by som take nieco necakal. Nedivim sa, ze zo skol nam vychadzaju ludia neschopni argumentovat a kriticky mysliet.
@vld ..ok,uz si sa vyjadril...ja nechapem preco by mali decka zo skol vychadzat a kriticky mysliet..nechapem preco by to mal byt ciel skolstva..ciel je uplatnenie..v zivote..a to aby sa znalosti vedeli uplatnit aj v praxi...a moj aby som dala chlieb do ruky...a to sa mi dari.decka od nas sa stavaju profesionalmi..a to som rada..takze tvoj posudok..ma nezaujima.ani tvoje slamenne panaky..ci co to stale spominas..toto je forum nie boxovaci ring..a tvoje homo glorifikovanie..ma nezuajima...poznam ich ..v skutocnosti mam kolegov spolupracovnikov..dokonca lesby susedky..co maju deti ok..stacilo glorifikovania..su to ludia co maju sami so sebou problem..vyrovnat sa aki su ze su ini...a zatahovat do toho deti je neseriozne
jednoznačne som proti tomu
@dusika11 Ja nerobim posudok na tvoju pracu, ale skutocne okolo seba pozorujem, ze mladym absolventom skol chyba kriticke myslenie. No a preco je potrebne? To si snad robis srandu, nie? Napriklad v mojej praci su kriticke a analyticke myslenie, overovanie faktov a dosledna argumentacia velmi dolezite. Neviem ako by som mal toto vysvetlovat zrovna pedagogovi...
Suhlasim, nie sme v ringu. Ale to neznamena, ze v diskusii budeme pouzivat podpasove argumenty, vymyslat si konstrukty. Preco si napriklad dotknuta? Ak napises nieco na verejne forum, tak nemozes ocakavat nekriticky suhlas a mala by si byt pripravena zniest aj kritiku.
Tiez by bolo od teba pekne, aby si namiesto napisania nejakej blbosti aj svoje tvrdenia preukazala... ja ta mozem tiez obvinit z toho, ze si homofob a nenavidis homosexualov. Na zaklade tvojich prispevkov. Je to pravda? Ale ty mi kludne prisijes "homo glorifikovanie"... ked sa ich zastavam, tak ich glorifikujem? Zvlastna logika...Prosim ta, ved nerozumies pojmom, ktore pouzivas. A dalej si uz zahryznem do jazyka, aby si ma neobvinila, ze znevazujem tvoju profesiu.
@vld v mojej profesii je potrebna ucta..slusnost...kritik je u mna ten clovek co hovori ako by to urobil a urobit to nevie..pracant je ten co to bez reci urobi...k tomu vychovavm decka...preto vravim nekecaj a urob.to ..mna tvoj usudok nezaujima..lebo nepoznam, tvoje vysledky..decka ucim k praci...tvrdej k presadeniu k chlebu do ruky...lebo sef neznasa kecantov..ale ma rad pracantov....dalej..tam kde ty kecas druhy pracuje..proste to vyries..
a zasada cislo tri nekecame.-vyriesime..ak neviem opytame sa...ja kecantov nemusim..prepac.-..a uz vobec nie chlapov..podozrievam ich ze..malo pracuju.. 😝 aj v inych oblastiach takze....mna tvoj nazor argumentne na mna nezaujima.preto ma zakonite nemozes urazit..ani ma neplatis...
Vidim, ze je tu horuca diskusia ...
No my sme normalna rodina, podla mna stastna, v pohode, ziaden alkohol, bitky, tyrania a neviem co vsetko sa tu popisalo. Napriek tomu mame homosexualneho syna...hmmmmmm. Aj my sme sme si kladli taketo otazky a aj to preco sa to stalo prave nasmu dietatu. Navstivili sme psychologov, sexuologov ...roznych odbornikov a aj tak najvacia rada bola to prijat, zmierit sa s tym a podporovat syna ... Takze nic zavratne sme sa nedozvedeli a uprimne ani nikto s nami velmi neriesil preco sa to stalo, skor ako sa s tou situaciou vyrovnat. Za syna mozem potvrdit, ze ani on z toho zistenia nebol nadseny, mal zo zaciatku zmatok a sam si uvedomuje, ze to nebude mat take jednoduche... 😒
Ako som pisala, my respektujeme vsetky nazory na tuto problematiku - aj negativne (ak su vyjadrene slusne). Ano uraza nas ked niekto rozprava o nich ako o buzerantoch, ludoch co behaju s holymi zadkami a pod.... Kategoricky odmietam akekolvek neslusne vyjadrenia ludi na adresu inak orientovanych ludi a takyto pristup som mala vzdy - aj ked som este nevedela, ze syn oznami takuto spravu. Proste ide o vychovu, rodicia mi vzdy vstepovali, aby som bola k druhym ludom tolerantna, slusna a uctiva. Aj medzi hetero, veriacimi, neveriacimi, homosexualmi sa nachadzaju rozne individua, ale podla mna to nema nic spolocne s ich orientaciou, ale charakterom, prostredim v ktorom vyrastali a ano u niektorych aj s psychiatrickou diagnozou ci poruchou....
A na margo protestov, ludia vzdy protestovali ...zeny bojovali za svoje prava, cernosi za svoje prava ...a nie vzdy tie protesty, pochody, prejavy a neviem co vsetko boli v poriadku....
A uprimne ci ludia zahlasuju tak alebo onak nic sa nezmeni....homosexualita vzdy bola, je a bude...urcite percento ludi bude vzdy inak orientovane... Nemyslim si, ze tym stupne pocet ludi takto orientovanych, akurat budu mat vacsie prava ako maju doteraz ..... A ano chapem, ze by to bola zmena, lenze kazda zmena sa tazko vnima a akceptuje....lenze keby nebolo takychto zmien, tak mozno niektori ludia dodnes ziju v otroctve, zeny by nemali ziadne prava a pod. Aj vtedy niektori ludia vnimali taketo poziadavky ako scesne, chore, nenormalne ....a neviem este ake .... presne tak ako je to aj teraz. Akurat nemali diskusne fora ako mame my a tak o tom nemohli diskutovat 🙂 😉
V kazdom pripade si vazim a dakujem kazdemu kto pojde zahlasovat - dolezite je, ze Vam to nie je lahostajne a prejavite svoju volu.... Takto sa bude moct moj syn rozhodnut ci tu chce ostat zit a vie, ze bude mat nejake prava, alebo ak ich chce mat musi pobalit kufre a ist niekde inde, kde tieto prava mat bude ... No aspon ma volbu a moznosti. Takze my sme za referendum, tesime sa, ze bude a aj ked nebude pre nas vysledok uspokojivy, ale aspon budeme vediet ake je vnimanie ludi na SK na tuto problematiku....
jednoznacne som za 🙂 nerozumiem preco by nemohli dat lasku dietatu ... su to ludia ako kazdi ini a maju pravo mat dieta ci uz vlastne alebo adoptovane.
@radina profi rodina je stale ustavna starostlivost-ty to asi vies, ini mozno nevedia.ja som za profesionalne rodiny vsetkymi desiatimi. Je ich malo a podla mna to nie je len nezaujmom ludi o tu pracu. Skor tazko najdu uplatnenie, ded ich nechcu alebo nechcu vela...
Neviem, preco by mali homos.pary zmenit svoje povolanie /stat sa profi rodicom/ , aby mohli vychovavat dieta.
@lenka21 palec hore🙂 Ja zas verim, ze viaceri refrendum nepodporia, takze bude neplatne a stvoritelia pochopia, ze sa sekli
Ja som za tradicnu rodinu. Dieta ma byt vychovavane muzom a zenou. A aj napriek vaim argumentom,velmi vela gayov je proti tomu. Tiez si myslia ze deti maju vyvhovavat len rodicia,par-muz a zena.
@lenka_21 tvoj syn je v spravnej rodine, vsetko bude mat lahsie, ked vie, ze rodicia ho bezpodmienecne lubia a ty si uplne uzasna zena, mudra, takych keby bolo viac, bol by lepsi svet, uplne super, fandim vam
ja mam tri deti, dve su uplne urcite hetero a jedno je este babatko 🙂 ...uz len preto, ze dve moje deti vynikaju vo vsetkom, coho sa dotknu, su brane ako ine a trnom v oku a nielen detom, takze viem si predstavit, s cim sa stretavate vy
ale s takymto pevnym gro v rodine, vyzretym egom matky, to ten tvoj syn zvladne vsetko lavou zadnou a zelam mu, aby si nasiel dobreho cloveka k sebe a ak sa aj tento navrh nepresadi, nevadi, presadi sa neskor a aj keby nie, zit moze spokojne a stastne aj bez toho a tie deti sa urcite neskor budu dat vyriesit tiez, ak ich bude chciet
@monie94 no ved ti, ktori si to myslia, si tie deti jednoducho neadoptuju 🙂
@vld a ja si myslim, ze si zena 🙂 a nijak mi tu nevadis ale🙂 ved je to verejne forum, mozes si sem napisat co len chces, ak to bude nad, napravi to admin predsa
Zaujimava diskusia, referendum je predo dvermi a ja sa vam tu priznam, ze som si vobec nie ista, ci mam vlastne ujasneny nazor. Na skole nas na seminari o nahradnej rodinnej starostlivosti ucili vsetko ohladom vychovy, vzdelavania, pravne hladisko, typy NRS a aj sme sa venovali casti o osvojeni si deti homosexualnymi parmi a bolo nam vysvetlovane, ze to nie je pre deti vhodne, lebo su sice v zivote situacie, kedy dieta vyrasta v rodine cisto zenskej, alebo cisto muzskej, ale tie vztahy su ako matka, dcera, teta, sesternica a aj sa tak prejavuju, ale u cisto homo parov sa tie dve zeny al. dvaja muzi spravaju ako partneri a dieta moze prevziat do svojho spravania takzv. nespravny vzor.
Dedo, tato, stryko sa urcite nehladkaju a nedavaju si pusinky a pod. Ja to chapem. No na druhej strane dost pochybujem, ze homosexualita sa da vychovat a tiez velmi a moooooc velmi pochybujem, ze detom je v nasich "uzasne fantastickych" detskch domovoch lepsie, ako v homo rodine, kde by dietatko bolo maximalne milovane a prijate a mozno aj viac tolerovane ak by bolo odlisne.
Takze za mna osobne, vobec neviem, neviem sa jednoznacne vyjadrit, neviem si to sama v sebe jasne uzavriet. Pochybujem na oboch frontoch. 😖
@matax lebo nic lepsie ma nenapadlo, ako by dana komunita mohla dokazat "uradom", ze ich "rodina" je rovnocenna hetero rodine... ale mozno ty mas lespi navrh. 😝 ... ale treba si uvedomit, ze v nasom state je prilis vysoke % ludi co ich nenavidia , dokonca myslim , ze ovela vyssie ako tych, co "len" nechcu, aby si adoptovali dieta. .... koncim uz aj ja v tejto diskusii, uz ma nebavi riesit homo pary, clovek ma kopu inych starosti, ako toto. 😉
@lenka_21 už som myslela, že sa k debate nevrátim, ale tvoj príspevok ma oslovil. Moja prvá otázka znie: do akej miery by mohli výsledky referenda reálne ovplyvniť praktický život tvojho syna? Čo sa týka práva na manželstvo, alebo registrované partnerstvo, je pravda, že zatiaľ takú možnosť homosexuáli nemajú - veľmi by som ocenila názor tvojho syna. Želá si niečo také? Má potrebu dostať aj právo adopcie? Lebo toto sú dve práva, ktoré pre nich nie sú zatiaľ ukotvené v ústave. Všetky ostané práva a povinnosti máme všetci rovnaké. Ak by aj mal potrebu sa so svojim partnerom zosobášiť, alebo zaregistrovať ich partnerstvo, tak táto potreba na jeho kvalitu života priamo asi nevplýva. Veď dnes žije aj veľa hetero párov "na divoko" a žijú buď dobre, alebo zle, rozhodne to nemá vplyv na kvalitu ich vzťahu. Takže tvrdiť, že tvoj syn si na základe výsledkov referenda buď zbalí kufe a pôjde inam, alebo ostane tu, mi príde značne zdramatizované.
@dusika11 sa mi snáď sníva totok.... ako pred materskou som viedla tím a vždy ma zaujímal ich kritický názor a vyslovene som neznasala zamestnancov, ktorí mi len prikyvovali jak také ovečky... nič kreatívne a inovativne nepriniesli... je mi úprimne ľúto tých deti
@vld klobúk dole tunak s niektorými ženskými, nie vždy si koser, ale trpezlivosti máš teda dosť... bohužiaľ veľa ľudí si od nosa nevidí
dodám len tak pre zaujímavosť, že v starovekom Grécku boli homosexuálne vzťahy plne akceptované spoločnosťou, ale neexistovala žiadna legálna forma takých vzťahov a ani zmienka o tom, že by homosexuáli mali legálne spolu vychovávať deti. A to podotýkam, že v tom čase bola homosexulaita viac než prijímaná, dokonca bola táto forma vzťahov v niektorých kruhoch považovaná za niečo, čo prevyšuje úroveň hetero vzťahov. Zvlášť v okruhu učencov a ich študentov. Napriek tomu mali vtedy natoľko prirodzený prístup k životu, že nepresadzovali žiadnu simuláciu "rodiny" homosexuálov s deťmi.
nevidim nic zle na tom keby si zobrali homosexuali dieta z domova co nema rodicov rodinu znamych nikoho ale PROBLEM je ten ze ked maju na to aby si adoptovali dieta nebudu chciet hocijake "ciganca" ale slusne krasne dieta ktore ma vzdelanych rodicov aby malo predpokalady ze aj ono ma geny slusnosti a vzdelania a to uz je hnus keby mali priklad nejakej slusnej rodine aleo mne moje dieta odobrat len za to ze pridem lekarovi ze ma exem na ritke priklad a oni mi odoberu dieta moje vsetko a daju ju homosexualom co bohvie co s nim budu robit zhnicia fungujucu milujucu rodinu aj dieta len aby homosi mohli chodit pysne po svete ze aj my mame dieta lebo sme si to zaplatili mame na to
ved existuje aj umele oplodnenie homosexualne zenske pary nech si to riesia tak ved si dieta mozu vynosit same a muzi hod smola nech si najdu matku co je ochotna pre nich vynosit dieta a hotovo,
urcite sa homosexualita neda naucit lebo to nefunguje ani naopak ved ked su dvaja normalny rodicia a dieta je homosexualne tak to od rodicov asi nema tak asi ani naopak by to nemalo fungovat,
@alaguema no ani ja som sa uz nechcela vyjadrovat, ale nedalo mi ... a uprimne velmi v debate ani nechcem pokracovat...
Co sa tyka mojho syna, ano chcel by registrovane partnerstvo kedze ma v plane sa raz "ozenit". V nasej rodine 'zitie na divoke' nie je v mode, i ked zatial kazdy ma hetero partnerstvo 😀 😉
Nakolko mu pribudli dvaja maly surodenci, zacal viac zvazovat, ze by asi chcel aj potomkov, ale podla mna je este dost mlady, aby sa mohol k takejto veci zmysluplne vyjadrit. Aj teraz existuje moznost, ze si vie adoptovat dieta (na SK si mozu aj slobodni ludia deti adoptovat a takze cesta existuje), ale na druhej strane ten druhy partner by na to dieta nemal nikdy ziadny narok ak by sa nieco stalo a to je velmi prijemny pocit. 😒
Co sa tyka tvojho komentara o dramatizovani - vobec nedramatizujem, syn zatial uvazuje o odchode z SK... realne sa dost stretava s odudzovanym a to sa naozaj na verejnosti nijako neprejavuje (nebeha s holym zadkom, neprotestuje a pod.) len pocuva komentare ludi... a teraz je toho kvoli referendu este viac... A to si vobec nevie predstavit, ze by isiel na ulicu a drzal sa s partnerom za ruku, popr. by si dali bozk na verejnosti, alebo by napriklad v praci spomenul, ze zije s muzom.... Urcite by mu legislativna zmena pomohla, aspon by mal urcite prava, ktore teraz nema.
Prednedavnom bol par mesiacov v Holandsku a ziadny problem so svojou orientaciou nemal - nikto nic nekomentoval, nezazeral na neho a kazdy ho bral normalne ... 🙂
Vies kym sa ta to netyka tak si to ani neuvedomujes a opat nam nevadi ked ludia nesuhlasia, ale mohli by to aspon vyjadrit slusne a nie hned utocit, ze je to chore a este dalsie aj horsie komentare. ☹ 😢
Syn je absolutne v pohode a keby si ho stretla tak ani netusis, ze je homosexual...
A tiez si myslim, ze keby sa adopcie povolili, nanastala by panika a vsetci inak orientovani ludia by si utekali adoptovat - nie kazdy tuzi po rodine, ale je to dobry pocit vediet, ze ak ano tak mas legalne moznosti.... 🙂
@alaguema To by sme tiez mohli argumentovat aj tym, ze najdlhsiu dobu v historii ludstva bol tradicny midel rodiny v skupine. A viem si predstavit ako zapalene ludia branili otroctvo alebo obmedzenie prav zien a pouzivali pri tom argumenty odvolavajuce sa na historiu.
Historicke udalosti a skusenosti su dolezite, ale nie vzdy je vhodne nimi argumentovat 😉
@lenka_21 žila som veľa rokov mimo SK a vo veľkých európskych mestách naozaj nebol problém s absolútne ničím...aj keby sa na ulici držali za ruky a bozkávali dve ťavy, nikoho by to nepohoršilo 😀 Ber, prosím, s humorom 😉 Asi si treba uvedomiť, že aj keď sa niečo zlegalizuje (napr. registrované partnerstvá) ešte to nezmení verejnú mienku. V Holandsku predpokladám, že bol synátor vo veľkom meste...na hlbokom vidieku by sa pochopenia nedočkal, rovnako ako u nás sa inak ľudia chovajú v hlavnom meste a inak na dedinách. Takže opakujem - aj keby sa legalizovali homosexuálne vzťahy, verejnú mienku to neovplyvní...to chce dlhšiu dobu, aby sa postupne menila mentalita a keď sa raz zmení, nebude potreba nič legalizovať, lebo to bude prijaté prirodzene. Ja som aj písala vyššie, že aj mne sa ešte môže také stať - že jedna z mojich dcér bude inak orientovaná...prijala by som to tak, ako ich obe prijímam presne aké sú. Ale v snahe adoptovať by som asi ostala konzervatívna a za jej prípadne "práva" na dieťa by som nebojovala. Aspoň si to teraz myslím...kto vie, ako by to bolo...netvrdím, že nikdy nezmením názor, ale zatiaľ ho mám taký, aký mám.
@vld máš dojem, že je to argument? Treba rozlišovať. To bola len poznámka. Nakoniec, nevidím nič zlé na tom, keby sme si aj zobrali príklad z historickej skúsenosti...ale to už je otázka vôle a otázka vzdelanosti. Lebo najprv treba poznať a až potom sa dá vedieť 😉 Každopádne porovnávať sa nedá...otroctvo bolo a dnes možno žijeme len jeho modifikovanú formu a ženy majú volebné právo relatívne krátko a dá sa povedať, že naše životy (žien) sú dnes lepšie???...každá spoločnosť trpí svojim neduhom.
@adsumus
preco mas pocit, ze adopcia je nejake pravo?
v nasej spolocnosti je x milion veci, kde pravo na nieco je podmienene x faktormi a vecami.
Napr. dobry flek v dobrej spolocosti. Ma nan pravo ten, kto ovlada jazyky, ma urcite vlastnosti pozadovane firmou, vie splnit x roznych podmienok. Nie kazdy ma nan pravo.
obdobne - jazda autom. Musis mat vodicak, vhodny zdravotny stav (ludia s urcitymi chorobami nemozu ziskat vodicak, pricom by mozno boli schopni ovladat auto, narp. epileptici), v urcitom veku pravidelne prehliadky atd... Mas pravo za urcitych podmienok.
A tak je to aj pri adopcii, musis ma vhodne prostredie pre dieta, bez drog, nasilia, alkoholizmu, sexualnych degradacii a podobne... tiez sa to podrobne skuma, ci muz aj zena su schopni postarat sa o dieta... tiez nemaju automaticky nejake pravo len preto, ze chcu a basta... V ramci spolocnosti by malo byt priritou aby deti vyrastali v prostredi normalnej a zdravo fungujucej rodiny tvoriacej muzom a zenou, ktori sa vzajomne doplnaju a poskytuju oba protipoly vychovy...
My v sucasnej konzumnej dobe si myslime, ze mame pravo na co my chceme... no dieta nie je pravo a kedze tu casto pouzivas argumenty detskeho domova, tak zacnime viest politiku statu smerom k podpore profi rodicov, k zmene systemu detskych domomov a nie tymto ospravedlnovanie davanie deti dvom chlapom ci zenam...
Ale take tendencie tu nie su a ani nebudu... zaujmove skupiny totiz nebudu riesit dobro deti..im vyhovuju detske domovy na dosiahnutie svojich cielov...

@vld pozri tvoje tvrdenia ma nezaujimaju...ja takych argumentnikov mam doma..moju svokru ta neustale argumentuje...precitala som si ta dost...stacilo ..miesto mlateni prazdnej slamy..idem k urne..volebnej..tam vhodim to co si myslim a o com som presvedcena..ako ...umelec,,,ako clovek co ma teplych bratrancov...bohuzial...alebo chvalabohu..poznam ich spravanie..myslenie...ich ..naladovost ktora je stonasobne vyssia..ako zien...ich urazlivost..povedzme si....na rovinu je to porucha...trosku hormonalna..plus ..sa stala chyba v detstve..ale..nachylnost je vrodena..
dalej pojdem k urne ako ucitel .-.pedagog..ktory vie...aky je dolezity priklad pre deti...ja viem...kolko rodin funguje..ja viem ktorym detom chyba mamka ktora velmi pracujem..ja viem ktorym otec
a dalej pojdem ako rodic...a lutujem len jedno..a to ze budem mat len napriek mojim skusenostiam...len jeden hlas...pretoze toto glorifikovanie..teplych ma uz vazne unavuje--howg