icon

Adopcia - rana na celý život

zufalocka30
24. júl 2012

Ahojte bambuľky. Potrebovala by som poradiť, no možno sa len vyrozprávať. Mám 20 rokov a na ceste svojho prvého drobčeka, ktorý sa má narodiť už o niekoľko týždňov. Je to však ťažké, lebo priateľ, s ktorým drobca čakám, o neho nejaví záujem. V podstate je tu jasné rozhodnutie, buď drobec alebo priateľ. Dlho som nad všetkým uvažovala, a teraz neviem kam z konopí. Nemám veľmi dobré rodinné zázemie a bojím sa, že by som sa o drobca nedokázala postarať, lebo by som bola na neho viac menej úplne sama (aj čo sa týka starostlivosti, aj finančnej stránky). Preto som začala uvažovať nad tým, že by som ho dala na adopciu. Vlastne, som už aj našla rodinu (alebo skôr tá rodina si našla mňa), v ktorej by bolo o neho dobre postarané a bol by milovaný, lebo veľmi túžia po dieťatku, ktoré nemôžu mať. Ja sa však bojím, že sa toho malého klbka nebudem vedieť vzdať. Od niekoľkých známych sa mi začali zhromažďovať v mojej malej prenajatej izbičke veci pre drobca. Stále keď sa na ne pozriem, tlačia sa mi do očí slzy. Na jednej strane veľmi túžim po tom, aby som sa o neho mohla starať, vychovávať ho, hrať sa s ním... ale na druhej strane viem, že mu nedokážem dať kopec vecí, ktoré bude potrebovať, vrátane otca. Takže stojím pred ťažkým rozhodnutím v ktorom mi vlastne ani nemá kto poradiť.. preto prosím názor od vás milé maminky. Buď sa stanem matkou a budem žiť aj s chrobáčikom život bez nejakej výraznejšej perspektívy, lebo nemám ani poriadnu školu, v podnájmoch, z almužny a nebudem mu mať čo dať, okrem lásky. Alebo dám drobčeka tam, kde sa budú o neho starať a ľúbiť ho, ja snáď nejako moju VŠ dotiahnem do konca a budem mať nádej, že si snáď raz založím rodinku. Bojím sa oboch možností, no najviac toho, že ak malého nechám náhradným rodičom, budem si to vyčítať do konca života a smútiť za ním každý deň. Preto, ak niektorá máte skúsenosť s tým, že ste dieťatko dali na adopciu, napíšte mi prosím, ako ste to niesli a čo vám pomohlo prežiť to. Alebo len svoj názor... vopred veľmi pekne ďakujem 🙂

mj30
26. júl 2012

@zufalocka30 mojka tak toto kvoli tomu co si napisala mi spravilo velmi krasne rano ja ti velmi drzim palceky za tvoje rozhodnutie lebo je to najspravnejsie ktore moze zena urobit dietatko je dar a ver tomu ze aj keby si s nim zostala cely zivot sama tak ti da tolko lasky ze si to nevies ani predstavit posielam obrovske cmuk tebe aj babenku 🙂

dafy
26. júl 2012

@zufalocka30 Som rada ze si sa takto rozhodla ved človek nikdy nemoze vediet či vlastne by si v buducnosti mohla mať druhé dietatko 😒 ja mám jedno aj to z umeleho oplodnenia lebo normálnou cestou to nejde 😠 a o druhé bábo sa snážíme horkých 7 rokov ale bohužial ani jedno zo 6 oplodnení sa nám nepodarilo čož je financne velmi náročné ☹ Držím palčeky aby sa ti v živote darilo a pevne verím ze neolutujes to ze si si drobčeka nechala 🙂 ziadne materialne veci ani bohatstvo ti dietatko nenahradia mozes mat čokolvek byt atd, ale ked to dietatko nebudes mat po ktorom tužiš vsetko je ti na nič tomu ver 😵

emkab
26. júl 2012

@zufalocka30 drzim ti palce, myslim, ze si sa rozhodla spravne, lahke to mat nebudes, ale podla toho, co pises, si baba s velkym srdieckom a keby si sa rozhodla inak, tak si to budes vycitat cely zivot. Tak nech porod dopadne dobre a neboj, su aj babatka, kt. dobre spinkaju a prve mesiace o nich maminy ani nevedia, tak drzim palce, nech tvoj drobec patri k nim a ty to zvladas lavou zadnou 😉

jazminn
26. júl 2012

ja mám adoptovanú dcéru, krásne slniečko, ktoré má 8 rokov a Ďakujem žene, ktorá sa ho vzdala pri pôrode..., ktorá isto to dnes ľutuje, ale Tebe doporučujem, aby si si to premyslela, lebo myslím si, že neprejde jeden deň, keď sa ho vzdáš! aby si naň nepomyslela, kde je, a ako sa má. Moja dcéra je v tábore len na 5 dní, neďaleko odo mňa 15 km , je o ňu postarané, viem čo tam robí, a ako sa má a neprejde hodina, aby som na ňu nepomyslela...
Nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť horšie!

eridani
26. júl 2012

@zufalocka30 Vidno, ze si uz rozhodnuta. Dieta po materialnej stranke toho zas tak vela nepotrebuje. Potrebuje hlavne citit lasku, pozornost. Nikto ti nebude klamat, mat dieta je narocne. V tvojej situacii to budes mat hodne tazke a sama to zrejme nezvladnes. Ked sa nemozes spolahnut na rodinu ani otca dietata, tak si budes musiet najst nove zazemie, ludi, ktori ti pomozu. Ver tomu, ze aj v dnesnej dobe sa najde dobrych ludi vela. Mozu to byt kamosky, susedia alebo spoznas mamicky z tvojho okolia trebars aj cez tuto stranku. Nemam na mysli len financnu ci materialnu pomoc, toho ma malokto nazvys. Ale uvidis ako ocenis, ked budes mat niekoho, kto ti obcas drobca povaruje, postrazi, ci pomoze navarit, upratat, priniest nakup a podobne. Ako osamela matka mas narok na rozne prispevky a bonusy od statu, pozistuj si to a vybav. Nikto ti to neponukne, sama si musis ist po uradoch pytat, inak sa vykaslu na teba. Nech ti to nie je trapne, pekne si obehaj tie urady a nenechaj sa odbyt, tie peniaze sa ti casom urcite zidu, robis to pre svoje dieta. Na vybavicke pre dieta sa tiez da hodne usetrit, ak chces nejake konkretne rady, tak ti rada poslem do IP, lebo to uz fakt nepatri do tejto temy. Prajem mnoho sil, trpezlivost a nezabudni, ze domov to nie je konkretne miesto. Mozno budete byvat v podnajme, mozno sa budete casto stahovat, ale domovom pre tvoje dieta budes ty a ten vztah nejde nicim nahradit.

lypka
26. júl 2012

@zufalocka30 ja si myslím, že si sa rohodla už vtedy, ked si si vyberala medzi drobčekom a priateľom, tak svoje rohodnutie nemeň a daj mu to najdôležitejšie materinskú lásku 🙂 😉

didididka
1. aug 2012

Taka tazka situacia, vobec Ti neviem poradit. Len ti chcem napisat, ze si dobry clovek, ked vobec neuvazujes nad potratom, ale nad tym, ci si babatko nechat, alebo ho dat na adopciu ludom, ktori ho budu urcite velmi lubit. Nastastie tehotenstvo trva 9 mesiacov, tak mas este cas na rozmyslenie. Pozri sa na : www.alexisporadna.sk a tiez na http://www.forumzivota.sk/adopcia. Drzim Ti palce a budem sa za Teba aj Tvoje dieta modlit.

beruha
1. aug 2012

Presne ako pise dididika - myslim, ze rana na cely zivot by bol potrat . . . Ale to pre co si sa rozhodla ty, to je nieco nadherne . . . Naozaj ti velmi uprimne drzim palce aby ti vsetko dobre dopadlo, aby si potom o zopar rokov mohla tu na MK napisat a poradit maminkam, ktore budu v podobnej situacii ako dobre si sa rozhodla!!!!!!!

lienka_1
1. aug 2012

@zufalocka30 S manzelom sa snazime o babatko uz cele veky. Na adopciu sme zatial nedozreli, ale mame velmi blizkych priatelov, ktory uz na svoj uzlicek stastia cakaju. Navzdy budu vdacni zene, ktora im toto stastie dopraje. Ja osobne mam velku uctu k zenam, ktore take nieco dokazu spravit. A mam obrovsku uctu k zenam, ktore sa same rozhodnu starat o svoje dietatko. Ako vravi jedna nasa kamoska, je to niekedy uplne na hrane a neraz som ju uz videla uplne na dne. Ale nech je akokolvek tazko, vzdy povie, ze to vsetko stoji za to. Jej nadherna dcerka ju miluje najviac na svete. Mala je zdrava, sikovna a krasna. A my s manzelom sme radi, ze im aspon trosku mozeme pomoct. Urcite mas vo svojom okoli takych ludi aj Ty. Drzim Vam silno palce a prajem vela-vela stastia! 🙂

lucia20
1. aug 2012

@zufalocka30 tvoju situaciu ti nezavidim. to ako sa rozhodnes je len tvoje rozhodnutie, nikto ti ho nemoze prikazat ani urcit. len ti napisem par mojich zazitkov a skusenosti....
- pises, ze si mas vybrat. bud priatel alebo dieta... ak by mi muz dal takuto moznost, tak mu rovno ukazem kde su dvere
- uz tu niekto pisal, aj otec ma povinnosti. bude musiet prispievat, aj to su nejake korunky.
- ked som otehotnela, mala som prave par dni po 19-nastke a v 19nasich som uz boal maminou. v tom case som s mojim muzom bola aktualne rozhadana, v prvotnom osiali povedal, ze s dietatom nic nechce mat. tak som neriesila. jednoduche rozhodnutie. moje dieta, moj zivot....
- skolu som nedokoncila. v case tehu som boal na skole, ktoru som nedokoncila
- nemali sme kde byvat, peniazmi sme neoplyvali, ked muz "vyriezvel", tak sa rozhodol ostat s nami, ale dostaval vyplatu 6800sk. 🙄
- mali sme mensiu krizu v manzelstve, na par mesaicov od nas odisiel. cize aj jeho prijem. napriek tomu som mu pre dobro mna a mojich deti vedela ukazat kde mame vchodove dvere, aby vedel kade ma odist. v okamihu ked odchadzal som sa hrozne bala, lebo som ostala sama s dvomi detmi 3 a 2 r, bez skoly, bez prace, bez penazi. Ale nebudes verit, dokazala som sa tak zmobilizovat, ze behom tyzdna som mala robotu, aj ked len upratovanie ale mala som. kym bol prec, sama som s detmi dostudovala, spravila maturitu, uzivila som si svoje deti a vsetko sa dalo hravo zvladnut.
- ked som cakala tretiu dcerku, povedali mi ze je chora. nevedeli sme ako vazne bude chora, ci prezije, ako to cele dopadne. povedali mi UPT. napriek tomu, ez som doma mala uz dve deti, nedokazala som sa jej vzdat. nemohla som to spravit.... vsetko sme prezili.
- pises, ze mas vybratu rodinu. teraz sa tesia, ale co ak sa ich tesenie raz zmeni? ako vies ty, alebo oni zarucit, ze to male bude stastne? ja nechcem byt pesimistka, ale sama dobre vies, co sa teraz vsetko mozne deje vo svete.

chcem ti tym len povedat, ze nie si jedina, ktora to v zivote nema ruzovo ustlane, ale pamataj, ze za kazdym oblacikom je skryte slniecko. teraz to vyzera hrozne, desivo, mas strach, ale ziadne peniaze, ziadny chlap, ziadne dalsie dieta ti nenahradi toto. budes si to vycitat do konca zivota, lebo stale si budes klast otazku, co ak...? viem, ze teraz sa v tebe buri rozhodovanie srdca a hlavy. hlava argumentuje tak a srdce inak. ale vies, tomu malinkemu nebude zalezat na tom, ci ste spolu v jednej izbe, ci ma znackove oblecenie, plienky, hracky. to najdolezitejsie pre neho je stastna mamina. a stastna budes len vtedy, ak ho budes mat pri sebe. vsetko sa da vyriesit, vsetko sa da spravit. vies ako sa to vravi, ziadna kasa sa neje taka horuca ako sa vari. ono sa to v zivote vsetko utrasie.

nech sa uz rozhodnes akokolvek, pamataj na to, ze ty teraz rozhodujes za svoje dieta a aj za seba. mna by urcite prekazky v zivote neprinutili vzdat sa dietata. len sa treba snazit. a ked to vsetko zvladnes, zistis, kolko sily v sebe mas a co vsetko dokazes. budes si vazit samu seba este viac a budes hrda na seba aka si silna osoba. a to ze budes mat dieta teraz predsa nebrani v tom, aby si mala uzasny zivot.

lucia20
1. aug 2012

@zufalocka30 a zabudla som. dieta ma tam DOMOV, kde je jeho mama. a hlavne stastna.

mima4
2. aug 2012

baby minule som citala taky mily textik:
Pytaju sa adoptovaneho dietata ake je to byt adoptovanym?
A dieta na to: to je, ze nevyrastol som v maminkinom brusku, ale v maminkynom srdiecku 🙂

strawberry17
4. aug 2012

mam otazku: myslite ze by mala dat na adopciu svoje 2 rocne dieta zena ktora zije v domacom nasili kde je bite aj to dieta a nema kam ist a tak vlastne nevie zabezpecit svojmu diatatu zivot bez nasilia? Je lepsie aby dietatko vyrastalo v adoptivnej rodine a malo tak aspon nejaku sancu zit normalny zivot bez nasilia a takisto si neosvojit nasilie do buducnosti??? zena sa o dieta prikladne stara a dieta je na nu velmi naviazane ale dieta je bite tym nasilnikom a nema ziadnu perspektivu do buducnosti...nehovoriac o tom, ze niektory z utokov to male chuda nemusi prezit

hradnapani
4. aug 2012

@strawberry17 na adopciu urcite nie, ved to dieta ma vlastnu matku, ktora sa o neho prikladne stara. Adopcia, resp. vzdanie sa dietata nie je vobec riesenie. To dieta si vsak zasluzi pokojne prostredie, takze treba urobit vsetko preto, aby matka a dieta netrpeli domacim nasilim. A preco by tak mali zit cely zivot? poznas niekoho, kto toto zaziva? vsetko sa da riesit! Na domace nasilie su zakony a matka s dietatom mozu najst utocisko mimo takeho domova. alebo je to len hypoteticka otazka?

strawberry17
4. aug 2012

bohuzial su u nas zakony na domace nasilie nedostatocne 😠 ...velakrat sa pise o tejto teme v casopisoch co je vsetko mozne ale nikde sa uz nepise ze krizove centra su neustale plne, alebo sa tam plati 150e mesacne co si nie kazda osamela matka bez prijmu moze dovolit, alebo su tam len okdazovace, ci nejaka pani co len dviha telefony a je neochotna...alebo ak si z ineho kraja ako je krizove centrum ani sa s tebou nebavia....a okrem toho beru max na 3, max 6 mesiacov...nie je vsetko take ruzove ako sa to prezentuje v mediach...okrem toho nasilie je tazko dokazazat, nasilnik moze obet prenasledovat aj po odideni a vyhrazat sa jej smrtou...niekedy mam pocit, ze ludia ako keby si mysleli ze ziju vo filmoch a rozpravkach..., ze dobro je odplatene dobrom a zle zlom, kazdy zly clovek ide za mreze a ostatni sa raduju...clovek zije v takch filmovych iluziach az kym nezazije nieco co mu otvori oci ze na tomto svete to funguje uplne inak

stardust
4. aug 2012

preco by sa nemohli taketo zeny nemohli ist byvat do spolocneho podnajmu, dohodnut sa na strazeni deti, ked nejaka z nich ma volno a ostatne by boli v praci?
@hradnapani
@strawberry17

hradnapani
4. aug 2012

@strawberry17 ja uz davno nemam ruzove okuliare a z rozpravok som uz tiez vyrastla. Ale z vlastnej skusenosti viem, ze ak ma clovek odhodlanie a zbavi sa strachu (ktory je zivnou podou pre nasilnikov), tak sa da vsetko riesit! V takomto pripade netreba mlcat, treba kricat a to poriadne nahlas, nedat sa odbyt, vratit sa do krizoveho centra aj stokrat, nebyt ustrachanou a nedovolit, aby jeden poondeny chlap zmrzacil zivot niekolkym ludom!
Iste, ak ide naozaj o zivot dietata, nech ho da radsej na adopciu,ale ak bude zit nadalej z nasilnikom, do roka moze porodit dalsie dieta, a potom co...?

hradnapani
4. aug 2012

@strawberry17 a este sa chcem opytat: je pravdepodobne, ze okolie dobre vie, co tento nasilnik pacha, a ze obetou je dieta. To akoze vsetci mlcia a su ticho? radsej budu mudrovat v kuchyni za stolom ale neurobia vobec nic a daju hlavu do piesku a ked sa stane tragedia, tak si poplacu, zanariekaju a bude? To je porusenim zakona, nech si hovori kto chce co chce. Aj prednedavnom tu bola otazka, ci nahlasit pravdepodobne bitie dietata u susedov a viacere zareagovali nestarat sa....len som zasla, to je voda na mlyn pre nasilnika. Taka matka potrebuje siroku podporu okolia a nie jeho mlcanie a tiche lutovanie...

stardust
4. aug 2012

@hradnapani a co si urobila ty, pre pomoc tej tyranej zene s dietatom? Alebo len cakas, kedy urobi cosi okolie?

strawberry17
4. aug 2012

@stardust https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/hladam-tyranu-mamicku-na-spolubyvanie-2/
bohuzial nikto nechce prenajat byt mamockam s detmi, aby im ho decka neznicili 😠
a s robotou je to tiez tazke
@hradnapani ano pre vsetkych je vzdy najlahsie zavriet oci a usi

hradnapani
4. aug 2012

@stardust neviem, preco sa to pytas mna... keby som ju poznala, tak by som sa jej snazila pomoct, to si bud ista. Ja neznasam, ked ludia len utuju druhych, slabsich a nepohnu prstom...

sharmana
4. aug 2012

@zufalocka30 toto sa veľmi zle číta a je mi smutno, že sa jedna budúca mamička musí takto rozhodovať... mna len zarazila jedna tvoja veta "bud dieťa alebo priateľ".... Ved hádam by si nedala dieťa na adopciu len kvôli tomu, že chceš zostať s priateľom, nie? Ak ide o tvoju zlú finančnú situáciu, to chápem... Už teraz si zisťuj, či nie sú nejaké centrá, kde by ti pomohli, prípadne kresťanské alebo iné spolky. Možno by ti poskytli aspon ubytovanie..
Študuješ VŠ, tak predpokladám, že nevždáš niečo takto dôležité hned a bez toho, aby si si premyslela celú záležitosť a hladala riešenia... A s priatelom žijete v jednej domácnosti? Akože on sa ti vyhráža rozchodom, pokial by si priviedla na svet spoločné dieťa? Lebo inak nechápem, prečo ešte si s ním... 😕
Isto nevidím do celej tvojej situácie, takže niektoré veci možno zle chápem.. Jedna z možností je, dieťa porodiť, na určitý čas ho mať pri sebe a potom dať možno do detského domova, pre zlú životnú situáciu, to neznamená, že by si sa ho vzdala, ale by si ho navštevovala s tým, že máš oň záujem, ale si musíš vyriešiť svoju finančnú situáciu, ked sa nejako osamostatníš, môžeš si ho vziať k sebe, myslím že tam potom budú úrady skúmať, či si schopná sa o dieťa postarať... Ale skutočne toto neviem na 100%, treba si pozisťovať na sociálnom úrade, prečítať zákony, možno vyhľadať na internete ľudí, ktorí sa týmto zaoberajú a poradia ti.

elzu
4. aug 2012

@zufalocka30 Jsi silná a statečná žena! Mám velikou radost z tvého rozhodnutí! Vím, že to zvládneš a že všechny překážky překonáš! Protože budeš mít pro koho je překonávat! Dítě potřebuje mámu a její lásku! A to ty mu dáš!

munu
5. aug 2012

@zufalocka30 nedavaj dietatko na adopciu, nechaj si ho.. nieje to vec, ktoru polozis hocikde inde, je to tvoje babatko, tvoja krv, tvoja laska.. babatko ti da tolko lasky a radosti, o akej sa ti ani nesnivalo v tom najkrajsom sne..urobis strasnu chybu, ak ho das prec inej rodine.. ako tu uz pisala jedna mamicka na zaciatku, rodina na teba bude vyvijat natlak, pretoze im ide o babatko, NIE O TEBA.. ty si im ukradnuta, aj ked to tak mozno teraz nevyzera.. urcite su mili a dobri, ale to vsetko len preto, ze chcu ziskat tvoje najcennejsie co mas.. ja mam deticky dve a niesme neviem ako zabezpeceni a to zijeme v anglicku.. proste na babatko nebude nikdy vhodna chvila, co sa financii tyka a zabezpecenia.. my sme si proste zalozili rodinku a peniaze boli aj budu.. prezijes neboj sa.. fakt su vselijake centra pomoci, otec dietatka tiez musi prispievat na babatko a saticky a vecicky ti v dnesnej dobe podaruje hocikto, staci sa len poobzerat okolo seba.. kebyze som nablizku, tak ti dam vsetko po mojom Samkovi, lebo my uz tretie neplanujeme.. skoda, ze to nieje mozne.. tak davam vsetky saticky a vecicky do charity, lebo tu nemam ziadnu kamosku tehulku 😒 tak sa drz a mysli na to, ze to babatko nechce ziadnu nahradnu mamu, chce teba..nieje spravne urobit rozhodnutie zanho.. nevies si ani len predstavit to stastie mat dietatko.. nedavaj ho prec, PROSIM TA... budes to lutovat do konca svojho zivota, to ti garantujem...

malinkaaninka
5. aug 2012

rodina nič nepomôže?

mimi21mimi
5. aug 2012

@zufalocka30 drzim ti palceky a viem ze kamoska na materskej studujuca VS - individualny plan denne studium- dostava vyse 200 euro ak sa nemylim nejake socialne davky 🙂 tak sa popytaj a keby si potrebovala pokecat alebo poradit kludne napis. rada ta podporim aspon takto slovne 🙂 vela stastia!

rachel36a
8. aug 2012

@zufalocka30 ahoj, už teraz je jasné, že budeš dobrou mamou, inak by ťa to tak netrápilo. Ja som bola tiež slobodnou maminou a nikdy by som sa svojho syna nevzdala, všetko sa dá zvládnuť. Je pravda, že VS som nedokončila, a moje dieťa nemalo všetko na čo si spomenul ale viem ,že je šťastný. a viem ,čo hovorím, ja som práve jedna z tých čo by bola šťastná keby bolo viac osvojiteľných detí, pretože s manželom nemôžeme donosiť dieťatko a hneď by som si tvoje adoptovala, ale ver, že by ťa to trápilo celý život,. tak ti držím palčeky a uvidíš, že sekunda po pôrode, keď prvý raz uvidíš svoje miminko, je tá najkrajšia vec na svete, a úplne zabudneš na akékoľvek pochybnosti.trocha si protirečím, to len preto, že tak veľmi túžime po dieťatku a chceme si adoptovať, ale ty budeš určite dobrá mama.

edam
9. aug 2012

@zufalocka30
Ahoj rozhodla si sa dobre vo svojej situácii. Ak sa o dieťa nedokážeš postarať a ver, že oporu budeš potrebovať (prispievatelia tohto fóra ti ju poskytnú v maximálne písmenkovej forme) daj ho na adopciu. Poznám babu, čo chcela ostať s priateľom tak si "vzťah" poistila dieťaťom. To dieťa má dnes tri roky a už pomaly rok ho "vychováva" starý otec alkoholik. Priateľ sa vyparil (výživné samozrejme neplatí) a ona "matka" dochádza raz za dva týždne na dva dni. Sociálka nerobí nič a mesto, ktorého sú obyvateľmi tiež nie. Nadôvažok je po uši zadĺžená. Jej prioritou sú ďalšie "vzťahy". Sociálka jej ponúkla krízové centrum s dieťaťom na rok, ale ona túto ponuku odmietla. Dieťa naďalej ponechali v "starostlivosti" starého otca a chodia na šetrenia raz mesačne. Susedia a príbuzní iba nechápavo krútia hlavou nad vzniknutou situáciou. Dieťa je stále plienkované, má ekzém a v čase neprítomnosti starého otca je v byte samé.

anetkaadamko
9. aug 2012

edam........to čo tu píšeš............prečítala si si to ešte raz po sebe??????????????.................ak nie....tak do toho.......