Adoptovali by ste si postihnuté dieťa?

masarycka
20. máj 2021

Zdravim, tie co nemozete mat svoje deticky adoptovali by ste si aj postihnute dieta?

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sirka9
20. máj 2021

@masarycka asi by zalezalo od toho ako postihnuté. sú diagnózy, pri ktorých môže jedinec viesť plnohodnotný život bez nejakých vážnejších obmedzení a ktoré nemajú tendenciu sa zhoršovať

1aduliatko1
20. máj 2021

nie som v takej situácii, ale nie

janickacrazy
20. máj 2021

@masarycka takých ľudí, ktorí si adoptujú postihnuté dieťaťko je naozaj málo, ja poznám jednu pani, čo si adoptovala slepé dievčatko, ona bola sama, slobodná, bez partnera

cairka
20. máj 2021

Pri adopcii (napokon, ako aj pri tehotenstve) musí každý rátať s možnosťou, že dieťatko, ktoré prijme, bude mať nejaký handicap, ktorý sa prejaví až neskôr. Samozrejme platí, že čím menšie dieťa, tým väčšie "riziko" . Takže dieťa nie je tovar, nevrátim ho pre to, že je "pokazené". Avšak ísť do toho priamo s tým, že viem, že dieťa je postihnuté, tak kedysi by som povedala nie. Dnes si nie som istá, vidím v škole (špeciálnej) rôzne deti a každé jedno si zaslúži byť milované a vedia to aj svojsky opätovať, ale je to oveľa oveľa náročnejšie , ako so zdravými deťmi.

gertrudka222
20. máj 2021

Neviem ci by som si vobec trufla na adopciu dietata, je to velmi velky krok. Pre mna je to obdivuhodny krok ked sa na to niekto da a moj obdiv. vysvetlit dietatu, ze nie su jeho rodicia musi byt tazke nie len pre dieta ale aj pre tych rodivoc.

7miriam77
20. máj 2021

myslim, ze nie...je to velka zodpovednost. Obdivujem takych ludi. Obetovat sa na cely zivot.

anjelicek26
20. máj 2021

Postihnute je strasne siroky pojem... keby je poskodene napriklad FAS teda alkohol v tehotenstve, psychiatricke diagnozy rodicov, leziace zo zlymi prognozami, tak bohuzial, nie, to by sme vo velkej rodine nevedeli skoordinovat. Dietatko s DS, nejake fyzicke mensie hendikepy, sluch, zrak, to by sme zvladli. To nie je dovod dietatko nevziat pre mna. Ale to clovek len tak v hlave spekuluje...

kiki68
20. máj 2021

Ja ano , keby idem do toho, tak vezmem aj s lahsim postihnutim. Pracujem s detmi a milujem aj tie s postihnutim.

katkamatka7
20. máj 2021

@masarycka Áno, dokážu ukázať život v inom svetle, tiež prejavujú radosť z úspechov, z drobných maličkostí.

evkamotka
20. máj 2021

Ked som lezala v nemocke po jednom zakroku, pani vedla si k 3 svojim adoptovala 2 bratov okolo 11r.nikto ich nechcel lebo jeden z nich mal cukrovku. Tej pani manzel bol lekar, ona ucila na vs, trufli si postarat sa o neho/o nich 🙂

any_soj
20. máj 2021

@masarycka áno, mali sme aj v žiadosti, že nemusí byť zdravé, a vyslovene sme špecifikovala, že radi prijmeme s DS. Ale neponúkli nám také, asi práve žiadne nečakalo na rodinu. Teraz sme chceli druhé, a začali sme aktívnejšie zháňať informácie konkrétne o DS, ale otehotnela som, tak zatiaľ to neriešime. Nepríde mi to ako nejaká obrovská ťarcha navyše, pri každom (aj vlastnom) dieťati treba rátať s tým, že nikto z ľudí dokonale zdravý nie je, ani my ani ony.

henka123123
20. máj 2021

Nie

tortelinka
20. máj 2021

@gertrudka222 čo myslíš tým, že ťažké?

rawmamka
21. máj 2021

@masarycka Myslím, že 99% ľudí by povedalo nie. Je veľmi ťažké už len adoptovať si dieťa, prekonať všetky nástrahy ( byrokratické, finančné, rodinné, morálne, psychické,.... ). A ak sa na to už ľudia odhodlajú, tak len veľmi veľmi malá časť sa rozhodne vychovávať "iné" dieťa, hoc aj kvôli farbe pleti či etniku sa ľudia zdráhajú dať tomuto dieťaťu šancu na domov. Nehovoriac o postihnutí, najmä ťažkom poškodení či už fyzického alebo mentálneho stavu. Drvivá väčšina takýchto detí končí do smrti v ústavnej starostlivosti, viem o čom píšem, sama som kedysi praxovala v takomto zariadení.

jaga18
21. máj 2021

Áno, mám v pestúnskej starostlivosti dieťa, ktoré sme si vzali s diagnózou DMO. Neskôr mu bola diagnostikovana aj PAS, ale natrafili sme na úžasných odborníkov a dnes, po 12 rokoch by nikto nepovedal, že malý bol na tom až tak zle, na prvý pohľad sa od rovesníkov vôbec nelíši.

katulik123
21. máj 2021

Baby... Ona sama ma postihnuté 3 týždňové dieťa a chce sa ho zbaviť. Preto to píše. V inej diskusii jej napísali, že takéto dieťa sa ťažko adoptuje...

katulik123
21. máj 2021

Hlavne táto " mamička" v inej diskusii rieši ako dieťa dať na adopciu, čo nie je zlé ak dieťa berie ako tovar, ktorý sa má vrátiť keď nevyhovuje. Ale táto, ostatným priala len za to, že jej celkom normálne odpísali aby sa im narodili postihnuté deti... Na začiatku mi autorky bolo ľúto. Po tomto.. Si myslím, že nie je o čom... Správanie ukazuje veľa

marlent
21. máj 2021

@katulik123 a naco je dobre ze si to sem napisala...nie si v jej situacii...nevies co sa deje nepoznas zdravotny stav...nechaj ju na pokoji

kikuska555
21. máj 2021

@katulik123 😵😵😵😵 to je sila

katulik123
21. máj 2021

@marlent A prečo nie? Nenapisala okolnosti, stačí nižšie dat najviac diskutované diskusie a ukáže to...
Vieš čo, nie som. Ale priať iným postihnuté dieťa a urážať ostatné? To je myslím cez a nech je človek akokoľvek sklamaný a nešťastný. A bolo jej už normálne odpovedané a aj na koho sa obrátiť atď. Táto žena potrebuje odborníka hlavne pre seba po psychickej stránke.

marlent
21. máj 2021

@katulik123 prpsim ta a ako sa ostatne spravali k nej??
Sice nenadavali to beriem...ale su tu ako supy totalne hyeny...to iste sa deje ked nejaka kocka napise ze chce ist na potrat lebo caka postihnute dieta...hned moralistky a reci typy "tak zabi uz to narodene" "ako prasiveho psa" " nemala by si mat deri vobec" ako myslis ze sa jej to citalo...citala som tu diskusiu a par komentov tam bolo takych ze ved nech este zvazi dalsie pisali postup ako na to no a ten zvysok len sije do nej...to je podla teba ok?

janickacrazy
21. máj 2021

@katulik123 No trochu empatie by neuškodilo. Súdiť iných je veľmi ľahké, nekracas v jej topánkach, nevieš aké to je mať postihnuté dieťa. Nie každá žena to zvládne. Možno potrebuje len trochu pochopenia.

tatianockamala
21. máj 2021

@katulik123 nečítala som diskusiu zrejme zisťuje keby že da postihnuté dieťa na adopciu ,či by bola reala šanca že by bolo bábätko adoptované .

katulik123
21. máj 2021

@marlent Nie je, samozrejme. Ale proste to, že táto mamička potrebuje odborníka o tom niet pochýb. A myslím, že ak je napísané A, treba napísať aj B. A to som dopísala. Samozrejme, že vždy všade niekto sa nájde najmudrejsi, ale mňa proste toto vytočilo. Musela rátať, že sa nájdu aj také, ktoré to nepochopia. Ale... Veľa komentárov bolo ozaj v dobrom mienené aj dokonca na koho sa mám obrátiť. Ale osobne si myslím, že tu najprv potrebuje vyriešiť si to v sebe až tak riešiť čo s dieťaťom, mam dojem, že robí unáhlené zábery v čase, kedy kľudne môže mať aj poporodnu depresiu a takto dopredu v podstate nepremyslene riešiť... Ja som za interrupcie a je to každého vec aj táto adopcia.
@janickacrazy Ako som sa vyjadrila, ja nesudim adopciu absolútne. Ani rozhodnutie. Riešila som skrz toho, že dosť nepekne sa vyjadrila a priala ostatným postihnuté dieťa. Na čo si myslím, že bolo ukážka toho, že je to cez. A to je všetko čo k tomu dodám.

katulik123
21. máj 2021

@tatianockamala No ano, ale zas ďalšia diskusia. Kde aj v predchádzajúcej sa to riešilo, že bohužiaľ takéto deti ostávajú celý život neadoptovane...

jaga18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janickacrazy
21. máj 2021

@katulik123 Zúfalí ľudia robia zúfalé veci. Máš pravdu, že tá žena zrejme potrebuje odbornú pomoc.

marlent
21. máj 2021

@katulik123 presne potrebuje pomoc a nie navazanie sa od ludi co absolutne nepoznaju ju ani babatko ani nic...a smutne je ze namiesto podpory sa tu do nej pustia ako vrany...ja rozumiem tonu co napisala neschvalujem nepaci sa mi to ale to bol tiez jeden z vykrikov..

katulik123
22. máj 2021

@marlent Vykrik, ukážka toho, má vyhľadať pomoc odborníka. A nie riešiť hneď dosť skratovo adopciou a riešiť to na fórach.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre