icon

Aky je váš názor na vynosenie dieťaťa inou ženou?

talula
16. feb 2014

Ahojte !
Zaujima ma, aky mate nazor na to, ked zena alebo muz je neplodna/y, a rozhodnu sa, ze dieta im vynosi ina mama, samozrejme za peniaze. Ja osobne neviem ako sa mam k tomu stavat, da sa povedat, ze nemam na to nazor. Vyjadrite sa ..

mana85
8. mar 2014

@zita19 ono je len jeden poradovník a v ňom čakajú všetci a na novorodencov je to špatne nastavené preto že v tomto poradovníku čakajú aj taký ako Vy píšete čo majú voľnejšie kritéria a pokiaľ sami nezájdu na krajský upsvar a nepožiadajú o nahliadnutie do šanónov ( sú rozdelené podľa krajov ) tak ich nebudú tak ľahko kontaktovať z úradu to záleží od samotného kraja ...

borkavan
9. mar 2014

@talula na SK je to zákon zakazuje!!!!

dedikatessa
9. mar 2014

@zita19 ja som nikoho nesudila moja si precitaj co to slovo znamená. Neznesiete iné názory ako tie svoje ale na to si treba zvyknut zijeme uz v inej dobe ako nasi rodicia 😉 každej jednej zene prajem aby mohla zažit materstvo a mat vlastne dieta, pokial po nom tuži len nesuhlasim s umelými praktikami to je vsetko,

zuzkaanicka
9. mar 2014

@dedikatessa ale su zeny, ktore sancu na materstvo maju len vdaka "umelym praktikam" 😖 ... a Ty si ich nazvala sebeckymi ... nie je nahodou sebecky Tvoj postoj? ... ja som mala stastie, lebo tiez mam deti prirodzenou cestou, ale viem sa vzit aj do inych zien, ktore take stastie nemali ... ano, Ty si nesudila, Ty si len napisala svoj nazor-ale skus si pozorne ten Tvoj prvy prispevok precitat-mozno s odstupom par dni ... to nie je bezna prezentacia nazoru, tam je dost jasny postoj voci takym zenam-bohuzial odsudzujuci.

matax
9. mar 2014

Pred nedávnom chceli zrušiť hniezda zachrany, odôvodňovali to potrebou identity u tých deti..ze nemajú šancu zistiť, odkiaľ pochádzajú..pravo na život dať pod pravo na identitu, to sa mi nepaci..hniezda dajú šancu na život v adoptívnej rodine, ktora tu chybajucu identitu pomoze zvládnuť. Smrť v smetiaku berie všetky šance. Hniezda zostali ;)

adopcia nie je na Slovensku nedosiahnuteľná!

dokonca ani papierovacky nie sú hrozne, určite viac papietov treba pri vynosení dieťaťa inou ženou.
Pojem náhradná matka pri vynosení a porodeni inou ženou odmietam. Náhradná mama na Slovensku znamená matka prijateho dieťaťa. Teda,ja som náhradná mama ;)
každý sa s neschopnostou porodiť dieta vyrovnáva inak a inak dlho.

ja by píšem svoj osobný názor,ze prijate deti mi naplnili potrebu mať dieta. Ako píše @mana85 na SK sú jedine komplikacie pri náhradnom rodičovstve v sudnych lehotach. Na Sk je matka, ktorá dieta porodi, čiže neviem.si predstaviť tie natahovacky so sudom v prípade porodenia dieťaťa inou ženou.
Na Sk sa nedá pred ani po porode zadať, kto bude náhradnou adoptívnou mamou.
Môj názor je jasný, deti v domovoch je takmer 6000, neplodnosť narasta. Ten názor,ze by sa mohli zdediť ochorenia, pre ktoré potom ani dieta porodene inou ženou, nebude môcť porodiť, mi je blízky
To,ze v Indii to robia na vyzivenie svojej rodiny je dehonestujuce☹ chudoby pribúda a bohatých pribúda..bohatí si dovolia zaplatiť vynosenie ..to je ako živý inkubátor, tak to je je už nemorálne pre mňa.
Ak kamarátka ponukne neplodnej,ci infertilnej žene,ze jej vynosi dieta, je to iné, ale aj tak..

adopciou nepomoze neplodný par len sebe ale aj prijatemu dieťaťu.

dafnea
9. mar 2014

ja som si nečítala komentáre,ale nechápem celkom otázke. Lebo ak je žena neplodná tak chápem, že by vynosila iná žena to dieťa, ale ak je neplodný muž tak to má potom aký význam, aby to vynosila iná?

matax
9. mar 2014

Vypadol mi jeden odsek
ze akú identitu bude mať dieta vynosene inou ženou,ako jeho matka,ak geneticky bude jej? Ano geneticky hej, ale psychicky?

saffi
9. mar 2014

@dedikatessa ta "umela praktika" znamena VLASTNE dieta. ak to teda znamena, ze ludia po umelom oplodneni su sebecki, tak potom ano, som sebecka. ale budem mat VLASTNE dieta a som preto stastna. len nechapem, voci komu je to sebecke? voci detom v detskych domovoch? je na tom nieco zle, ze chcem VLASTNE dieta a nie cudzie?

@mana85 no myslim, ze cely "proces" dietata v detskom domove je urcite pre to samotne dieta stresujucejsi. ved kolke deti sa do domovov dostali za akych strasnych podmienok. v domovoch to tiez nie je vzdy ruzove. ked sa uz dostanu do nahradnych rodin, tak niekedy to nie je jedna rodina. tie deti su "pinkane" z rodiny do rodiny kym sa dostanu do jednej, kde to bude uz konecna... kdezto pri nahradnej matke, ktora to dieta vynosi a po porode "odovzda" biologickym rodicom je to urcite omnoho jednoduchsie. mozno som to trochu zlahcila, ale porovnavat sa to urcite neda. asi tak som to myslela.

veriiii
9. mar 2014

@talula podla mna ak by to bolo legalne o.k, tak v tom nevidim problem,pre mnohe pary by to bola "zachrana"... 😕

cairka
9. mar 2014

@saffi , keď ťa tak čítam, tak myslím - viem, že @mana85 má rozhodne presnejšie informácie o adopcii a deťoch v ded ako ty...Mimochodom profesor Matejček už pred 40 rokmi objavil "Syndróm nechceného dieťaťa" - trpia nim deti, ktoré boli počas tehotenstva neprijímané svojou matkou...a toto je veľmi pravdepodobné pri vynosení dieťaťa inou ženou - ona k nemu ani nebude môcť mať vzťah, lebo by sa ho nedokázala vzdať...

matax
9. mar 2014

@saffi zlahcila, veru ;)
nechcene deti v domovoch uz sú.. Tie,čo by vynosila iná žena, nie sú, neexistuju,
v tom je rozdiel
chápem, tu ide o to, mať genetický biologické dieta..ale to nemusí byt ani pri umelom oplodneni

ja chapem potrebu mať dieťa, ale zo svojej skúsenosti nechápem tu potrebu mať dieťa biologicke.

ja som za umele oplodnenia, to je v rámci paru a ich dieťaťa, im sa narodí..aj ked , trebárs, z darovaneho vajíčka,ci spermie-anonymne darovane!
ale v prípade,ze by bolo dieťa vynosene inou ženou, zostava to tak navždy, navždy bude s tým dietatom neanonymne spojena

matax
9. mar 2014

@saffi takže tie nechcene deti v domoch alebo v hniezdach zachrany,ci v pôrodníciach sú..tie stres zaziju a ziju 😖

naopak, deti, ktoré iná žena porodi a ina je" genetická" mama, ale dieta sa bude vyrovnávať s takou identitou, ta žena,čo vynosí dieta sa bude vyrovnávať so stratou - tie u nás nie sú,čiže stres nula

lulu369
9. mar 2014

ono je pravda, že tých detičiek v domovoch je dosť a nemajú to ružové....veď každé dieťa má právo vyrastať v milujúcej a harmonickej rodine, ale bohužiaľ nie každé dieťa má to šťastie ☹ ale tiež chápem ako sa cítia všetky páry, ktorým sa nedarí otehotnieť a skúšajú možné aj nemožné aby mali vlastné dieťa..."náhradná matka" prečo nie ak ten pár inú šancu ako mať vlastné dieťa nemá.

saffi
9. mar 2014

uz je to tema o niecom uplne inom
takze viac sa k tomu nevyjadrujem. nech ma kazdy svoj nazor, ja mam ten svoj.
len aby som to zhrnula. moja odpoved na otazku v teme je: keby som nemohla mat VLASTNE dieta a mala by som moznost, ze mi ho vynosi nahradna matka a mala by som na to prostriedky, tak urcite by som do toho sla.
co sa tyka deti v domovoch. je mi to luto, je to strasne, ze ich je tolko a adopcia je taka zlozita, ale ja by som si adoptovat dieta asi nemohla. mozno by som inak rozmyslala, keby som v takej situacii bola, neviem. ale obdivujem ludi, co maju adoptovane deticky alebo si ich adoptovat chcu.
co sa tyka umeleho oplodnenia, tak tu viem povedat len jedno. to dieta umele nebude, bude zive a som stastna, ze mam dieta s pomocou lekarov pod srdcom.

karolina69
9. mar 2014

@dafnea vynosenie inou matkou vacsinou preto ze zena nema maternicu..cize par si najde matku,vlozia jej embryjko a ak sa podari porodi dietatko..medzi nou a muzom je oficialne u pravnika uzatvorena zmluva kde sa muz priznava a uznava otcovstvo a matka sa vzdava dietatka v prospech otca...Vsetko musí byt riadne oficialne pravne osetrene..u nas sa to nerobi,ale je to legalne v cechach,cize tam to mozu parom poskytnut.. Je to v podstate ako keby si muz urobil pomimo dieta s inou a ta ho nechce tak ho vychovava otec...A nemyslim si ze by zena ktora toto podstupila je psychicky labilna a pod..prave naopak,musí to byt silna zena,ktora sa vie odosobnit...V Amerike napr. moze takto pomoct matka,sestra...ide o zapozicanie maternice...je to podla mna tiež velmi tazke a zlozite,ale ak to niekto dokaze urobit pre druheho,urcite by som ho neodsudila za pomoc ale ja by som to nedokazala

karolina69
9. mar 2014

Este na margo adopcii deti...urcite je na mieste ak pary nemaju moznost mat prirodzenou cestou dieta tak podstupit vsetky moznosti mat vlastne dieta...a umele oplodnenie tuto sancu dava..a urcite je rozdiel ak ten geneticky zaklad je vas a nie cudzi,lebo aj ked budete robit cokolvek a snazit sa dobre vychovat adoptovane dieta ,vzdy sa ukaze genika po rodicoch a nie vzdy pozitivna...poznam tri rodiny,ktore si adoptovali deti z domova a maju problemy..a su to biele deti,nie romske..A ked tu niekto pise ,ze je sebec a nezoberie si dieta z DD ale chce nasilu vlastne tak sa mi rozum zastavuje..To je len vyuzitie modernej techologie a preco nie? @dedikatessa tak podla tvojho prispevku usudzujem ze ty nevyuzijes nikdy nic z umelych praktik...cize ak by si dostala nejaku vaznu chorobu kde by ti bolo dajme tomu nutne transplantovat nejaky organ ,tak ty to urcite odmietnes lebo ti bolo sudene ochoriet,ci??? Aj neplodnost je choroba...

dafnea
9. mar 2014

@karolina69 ale ved ja nie som dementná. Práve preto opäť vravím, že v otázke je ak je ona alebo MUŽ!!neplodný !!! si sa rozpísala teda dosť odveci :D

dafnea
9. mar 2014

@karolina69 btw ja som o sebectve ani o tom čo to je umele oplodnenie nič nepísala tak nechápem tvoju reakciu

karolina69
9. mar 2014

@dafnea ale to tebe ani nepatrilo...ty si to zle pochopila,..ja som ti chcela len vysvetlit ako funguje princip vynosenia cudzou zenou,lebo pravne moze byt len zena neplodna...muz musí byt plodny inak by nemal pravne narok na dieta... A nepisala som ze si demen na...ty si sa pytala aky to ma vyznam ked je muz neplodny..ziadny..vtedy sa to nerobi...zvysok bol vseobecny koment...nie urceny len tebe..

matax
9. mar 2014

@saffi mne slo len o to,ze adopcia nie je zlozita!

matax
9. mar 2014

@karolina69 ty máš vzdelanie z genetiky? Ja síce len jeden semester taký základ, ale tvoje tvrdenie vyvracaju rôzne výskumy. Prijate,adoptovane deti majú v živote problémy nie pre genetický zdedene vlohy,ale pre to,čo prežili, ci neprežili (prijatie) Uz @cairka spomínala profesora Matejceka, on sa venoval nechcenym deťom, deprivácii -postihu z nenaplnania potrieb. Je to mimo tému, ale dotyka sa jej to.. problémy po adopcii nezapricinuje genetika, precitaj si niečo o deprivacii, poruchách priputania , stratach, traumach a o tom,čo zapríčiňuje neznalosť identity u prijatych deti a keď to neurobis, prosím ta, nepis bludy o genetike. Lebo prihrievas stereotyp o adopciach. Peknú nedelu zelam

yukki
9. mar 2014

Ženy názov témy je Aký je váš názor na........
A keď tu niekto napíše svoj názor, je znosený pod čiernu zem.

Adopcia nie je zložitá a je to pomerne prirodzený spôsob ako vychovávať a ľúbiť dieťa - známy aj z prírody, mimochodom.

Vynosenie dieťaťa platenou ženou je spôsob pomerne neprirodzený, obzvlášť, keď vajíčko so spermiou bolo spojené v laboratórnych podmienkach a po dodávaní umelých hormónov vložené do nosičky, ale teda budiž-deje sa i takto, nech sa deje, kde je to legálne.

V minulosti sa s tým až tak nepárali, páru, ktorý nemohol počať, dali jedno dve deti "na výchovu" nejakí rodinní príslušníci, ktorí v tých časoch mali detí habakuk a bolo....

karolina69
9. mar 2014

@matax je to z realnych skusenosti a nie z vyskumov !! Tie rodiny si adoptovali novorodencov hned ako to islo,dokonca surodencov a objavili sa u nich negativne vlastnosti po rodicoch...nestihli prezit traumy,strach z priputania a podobne ako pises lebo boli od zaciatku milovane...a je to tak aj ked tvoje vyskumy hovoria nieco ine...Alebo potom tu bude este druha moznost a to ze ti adoptivny rodicia nezavisle od seba zle vychovavali tie deti,lebo nemali tulave sklony,nefajcili,nepili,nefetovali.,nekradli..ale riadne zili a pracovali !! Dopredu vedeli kto boli rodicia,z akych pomerov a pod.. Tak neviem kto tu trepe...

charlie1980
9. mar 2014

@pslahorova Odkial vies, co by som podstupila...? Alebo mi to snad nechces nahovorit 🙂 , co by som podstupila. Co sa tyka tvojej kamaratky, je mi to velmi luto... no a nemoralne, neeticke... 🙂 Vsetci mame hranicu stanovenu inde a tak pre jedneho co je nemoralne, pre druheho uz nie...jeden zabije cloveka, je to pre neho uplne normalne, pre ineho nepripustne. Jedna zena by si dala vynosit dieta, ina nie 🙂 Ja hovorim o mojej moralke, nie o moralke niekoho ineho. Kazdy nech kona tak, aby sa s tym vedel v zivote vysporiadat 🙂

saffi
9. mar 2014

@yukki ked nie je adopcia zlozita, preco to trva niekedy aj roky, kym par ziska oficialne dane dieta? pozri sa do reality. mozno to niekedy ide rychlejsie, ale poznam osobne vela pripadov, kedy sa to natahovalo na veeeeelmi dlho.
a pod ciernu zem by dotycna osoba nebola znosena, keby neurazala. ja beriem akykolvek nazor, ludia sme rozny, kazdemy vyhovuje a je "po chuti" nieco ine. jasne, ze nemozme mysliet vsetci rovnako. ale toto sa ma osobne dotklo, ked vyhlasila, ze ten, kto sa silou mocou snazi umelo ziskat dieta, tak je sebecky... som sebecka, ked chcem vlastne dieta a riesim to pomocou asistovanej reprodukcie?
tak asi tak

yukki
9. mar 2014

@saffi potom je na mieste prívlastok "zdĺhavá"...lebo zložitá fakt nie je, zvládne ju aj osoba s ledva ukončenou ZDŠkou.
A áno, niekedy treba čakať aj roky....

saffi
9. mar 2014

@yukki aaa tak potom sorry 😀 tym "zlozita" som myslela, ze je to beh na velmi dlhu trat povacsine. ze to proste nie je uplne ze, hop klobaska zjem ta 😀
umele oplodnenie je niekedy tiez na roky a niekedy sa to tiez nepodari ani na niekolko pokusov. ale ked stastie stoji pri cloveku, tak to niekedy ma aj rychly spad. u nas to trvalo od zaciatku az po potvrdenie tehu 4 mesiace.
len nazor, ktory uraza neznesiem...

matax
9. mar 2014

@karolina69 ano, anamneza deti v náhradnej starostlivosti nie je ružova ☹, na tom,ako sa spravaju ma vplyv veľa faktorov, jeden píše cairka synd. nechceneho dieťaťa, ten sa môže týkať aj deti prijatych do nahr. r. z pôrodnice, teda aj tvojich známych. Z troch rodin prieskum neurobis, vyskumy, ktoré spominam sú dlhoročné a s viacpocetnymi respondentami. Takú malú vzorku ako uvadzas,ze tri rodiny by som vedela poraziť v počte len mojimi známymi..
na zdraví a psychike deti, ktoré sa narodil nechcene sa podpisuje veľa faktorov, napr. aj alkohol, drogy,fajčenie, choroby matky, stres, neprijatie dieťaťa..

a tak isto nik nezaruci,ze žena,ktorá ma dieta vynosiť sa bude správať ukážkovo

dafnea
9. mar 2014

@karolina69 okej máme jasno 🙂

burberry2308
29. jún 2014

hladame nahradnu maminu