icon

Aky je váš názor na vynosenie dieťaťa inou ženou?

talula
16. feb 2014

Ahojte !
Zaujima ma, aky mate nazor na to, ked zena alebo muz je neplodna/y, a rozhodnu sa, ze dieta im vynosi ina mama, samozrejme za peniaze. Ja osobne neviem ako sa mam k tomu stavat, da sa povedat, ze nemam na to nazor. Vyjadrite sa ..

janula90
10. apr 2017

Pred mesiacom som sa stala mamou je mi 26 a porodila som prve dieta chlapceka je zdravy a ja som velmi rada ze ho mam! Lebo je to moje prve dieta a posledne :(
Mala som tazky ale maly isiel normalnou cestou
Stalo sa mi to ze som sa neotvorila a praskol mi krcok po porode zjistili ze krvacam sla som na operaciu a tam mi krcok zasili ale o par hodin krvacanie stale neprestalo prislo sa na to ze mam silne krvacanie do brucha
Bola som uz na pokraji smrti isla som na dalsiu operaciu a tam sa ukazalo ze moja maternica je poskodena na niekolko miestach a jedine aby ma zachranili bolo vybrat maternicu
Takze tymto sa mi uplne zmenil zivot som mlada chcela som aspon 2 deti ale bohuzial....mam vajecniky a moj priatel je plodny takze jedina moznost je ze ina zena mi do buducna odnosi dieta nech to stoji co kolvek
Takze zeny co tu mate 3 deti alebo 2 a same ste si odrodili nemate ani len paru o tom ako sa po psychickej stranke citia zeny ako ja!!! Neviete aky je to pocit nemat deti dalsie
Takze ja som za to ze sa najdu nejake dobre zeny a takto pomozu!

tamina2223
9. aug 2017

@janula90 Ahoj Som zena,ktora prezila podobne.Mam 29 rokov 1dieta a druhe zial prirodzenou cestou uz nemozem mat.V roku 2015 sme s muzom prisli o nasu dcerku pri porode chybou lekara som prisla aj o dieta a maternicu mam uz len jeden vajecnik. Pokusame sa najst nahradnu mamicku sme este len na zaciatku.Bude to velmi tazke,ale hovori sa,ze "topiaci sa aj slamky chyta" viem co prezivas ....zufalstvo,smutok,beznadej ... nejaka nadej tu este stale je! Chcem sa opytat ci si hladala,alebo videla niekoho kto ponuka NM? Dakujem a prajem ti vela stastia!

janula90
9. aug 2017

@tamina2223
Ahoj
Áno úplne ťa chápem ako sa cítiš ten smútok a beznádej hlavne!
Po pôrode malého som z toho bola veľmi smutná že po ňom už nebudem mať bábo lebo môj sen bol vždy 2 deti
Ja maternicu nemám ale vaječníky mám v poriadku
Úplne chápem ako ti je a je to hrozné ešte keď si aj o bábo došla :( aj mne toto zavinila sestrička lebo mi silno tlačila na brucho a hrozne má to bolelo takže je mi jasné že to kvôli nej mi praskla maternica toto by mali zakázať robiť!!!
Vieš čo áno hľadala som aj hľadám stále nejakú ochotnú ženu čo by to spravila ale ťažko sa hľadá :/
Už som aj písala do Čiech kde robia transplantáciu maternice lenže moja smola je že mám bábo oni to robia ženám čo nemajú vôbec bábo a majú problémy s maternicou a tak este toto ti môžem poradiť vyskúšať 🙂

tamina2223
11. aug 2017

@janula90 Ahoj. Tak ten system a sposoby v tych nasich nemocniciach su hrozne. My sme navstivily kliniku v CZ u mna transplantacia neprichadza do uvahy mam uz len 1vajecnik a ten je dost zatazeny budem rada ak mi nejake tie vajicka odoberu. Ta transplantacia je pre mna dost velke riziko a moj muz sa toho brani.Je to velmi zlozita operacia pri porode malej kde mi praskla maternica tak som bola so zivotom na vlasku 30%sanca prezitia. Chvalabohu bol privolany primar ktory mi zachranil zivot. Je to neuveritlne kolko nestatsnych ludi,parov,zien je! A nase zakony ,politika ,legislativa je v plienkach ohladom NM ☹

luna379
17. aug 2017

Kto hľadá náhradnú matku, môže mi pokojne napísať, mohli by sme sa skúsiť nejako dohodnúť.

libawet
17. aug 2017

...viem, že je to stará diskusia, no nedá mi nenapísať - tá náhradná matka nosí v sebe to " cudzie " dieťa 9 mesiacov, porodí ho, možno ťažšie, možno ľahšie. Za tých 9 mesiacov si k nemu nevytvorí žiaden vzťah ? Proste len ho porodí, nevidí ho a odovzdá ? Som žena, matka, a preto si toto predstaviť neviem. Čo je to za ženu, ktorá to dokáže? Tak sa odosobniť, že k tomu dieťaťu necíti vôbec, vôbec nič ?

nika898
17. aug 2017

@libawet je to podla aj pre tu zenu tazke ale psychyka dokaze vela a podla mna to musi byt neskutocne silna osoba. Zober si ze existuju matky ktore sa dokazu vzdat vlastne dietata nie to este cudzieho.

rony1
17. aug 2017

Necitala som celu diskusiu ale moj nazor na tuto otazku...po pravde tiez si to neviem predstavit aby ina zena porodila moje dieta..no na druhej strane je to ine takto aby clovek posudil ono lahko sa povie ze si to neviem predstavit..no realita je ina ked zena ozaj tuzi po dietati a adopcia sa nedari ani otehotniet a pride takato moznost dat si ho vynosit je to podla mna pre nich strasna nadej vtedy neriesia ako to vyzera..a sa stavim ze vsetky co ste pisali ze urcite si to neviete predstavit (vratane mna )keby ste nedajboze boli v takej situacii urcite by ste sa rozhodli dat vynosit.tuzba je proste silnejsia..cize tazko jednoznacne odpovedat..

bona_dea
17. aug 2017

😅 takže na jednu stranu sa to nedá jednoznačne povedať, ale na stranu druhú by sme sa "určite rozhodli si ďať vynosiť dieťa" 😀 ajaaaaaaaaj 😀

mey8
17. aug 2017

Je to ťažká téma, o to ťažšia, že žena kt. nikdy nemala problém otehotnieť, sa vyjadrí k tejto možnosti inak ako žena čo sa jej nedarilo a potom sa podarilo, prípadne si adpotovala, a úplne inak sa k tomu vyjadrí žena čo sa jej dlhoročne nedarí otehotnieť, prípadne žena čo prišla o maternicu pri vážnej nehode.....
Ja ako žena čo sa snaží otehotnieť už takmer 6 rokov (o 2 mesiace máme 6 ročne ,,výročie") mám za sebou 4 potraty... a síce sme sa pustili do adopcie, no už teraz viem že je to cesta na dlhú trať (komplikovaná, zložitá, plná sĺz...a keď sa konečne dostaneme do poradovníka...bolestivá a náročná doba čakania...) a keďže som si prečítala celú diskusiu viem, že niektorý budú proces adopcie zľahčovať....lenže to sa zľahčiť nedá.....
Takže ja sa nebránim biologicky ,,cudziemu" dieťaťu...budem ho milovať akoby bolo moje...ale na druhej strane si veľmi prajem mať vlastné dieťa....ako každá žena by som chcela aby moje malé zlatíčko rástlo vo mne a ja by som pocítila každý pohyb, každý kopanček....ženy čo si neprešli touto bolesťou to ani nepochopia..(čo im / vám samozrejme nezazlievam, nejde jednoducho pochopiť niečo čo som nezažila, tak ako ja si neviem predstaviť aké to je keď skočí niekto padákom/jednoducho som to nezažila a neviem aké to je...viem si to predstaviť...ale to nestačí).....Keď už nebude inej možnosti tak by som tiež šla do NM. a kedže sa viem vcítiť do pocitu ženy, čo by nám vynosila dieťa...tak by som s ňou nikdy nepretrhla kontakt...ktovie možno by sme boli kamarátky, aby aj ona objala naše dieťa keď sa narodí,(veď z istého hľadiska to bude aj jej dieťa) keď spadne na bicykli, alebo keď v dospelosti urobí najakú blbosť bude tu pre neho aj ona ako jeho teta.....viete nikdy by sme nemali zavrhovať veci,kt. sa nás našťastie netýkajú lebo my sme mali to šťastie a nikdy sme nemuseli takto trpieť.....a navyše obdivujem tie ženy čo urobia takýto obrovský láskavý skutok....to je neopísateľná vďaka.....

zuzanaer
17. aug 2017

Ani ja nemam na to odpoved ci si nechat dieta vynosit inou zenou alebo nie no urcite poznam odpoved ze by som nemohla byt ja tou nositelkou.Verim ze by som sa dietata nemohla vzdat aj keby som vedela ze nema moje geni,ale nosila by som ho pod srdcom bolo by kusok mna a toho by som sa nevzdala.Kazda zena je ina,kazdu prinuti situaciu k urcitim krokom,ktore pre mnohých su nepochopitelne.

smovlinka
17. aug 2017

Ahoj citim s kazdou z vas.Som matka a som hrda.Preto som sa rozhodla pomoct touto cestou a vynosit dietatko jednej z vas.Teda ak sa to smie....Som zdrava vzdelana mam svoju rodinu nefajcim nepijem a mlada 30r.Myslim ze do 35ky je casu dost.Ak mas nato taky isty nazor kludne ip rada pomozem v tomto svete ked sa da.

bona_dea
17. aug 2017

@smovlinka ja sa obávam, že toto je dosť nelegálne

janula90
17. aug 2017

@bona_dea
Aj Marihuana je nelegálna a koľko ľudí to fajčí a polícia to nerieši tak prečo by toto malo byť horšie? Toto je pomoc ženám ako som ja a nelegálne to není není to totiž ani zakázané

bona_dea
17. aug 2017

@janula90 obávam sa, že je to aj zakázané

rony1
17. aug 2017

@bona_dea netreba hned vsetko dopodrobna skomentovat..ci je to nutne??blbo som to napisala??je to moj nazor ja som napisala ze za seba si to neviem predstavit..situacia neplodnosto a tuzby by ma urcite doviedla aj k tej myslienke..preto na koniec bola veta aka bola

libawet
18. aug 2017

@mey8 krásne napísané, so všetkým a všetkými pohľadmi. Ďakujem.

libawet
18. aug 2017

@smovlinka je to krásne, určite. Môžem sa spýtať, neber to prosím v zlom - ako to zvládneš po pôrode? Myslím, psychicky - dať to dieťa jeho matke? Chápem, je to " cudzie " dieťa, no Ty si ho v sebe cítila, rástlo v Tebe - naozaj to nemyslím zle, chcem len vedieť, ako toto zvládneš a či zvládneš? Poviem za seba - nezvládla by som to.

mislove
18. aug 2017

@bona_dea veru na sk je to nelegalne

redlola
18. aug 2017

@janula90 je mi veľmi ľúto, čo sa Vám stalo, dokonca pociťujem silný hnev. keď na tebe vykonali kristellerovu expresiu, ktorá je dokonca v niektorých krajinách zakázaná a o ktorej pochybujem, ze je zmienka v zdravotnej dokumentácii... a kvôli tomu nemáš maternicu, prečo nejdeš po tom? Maternicu ti to už nevráti, no môžeš pomôcť iným. Dať podnet na Úrad pre dohľad a dokázať, že ti sestricka vyvíjala veľký tlak na fundus, o čom lekár musel vedieť, ak bol pri pôrode. Oni veľmi dobre vedia, že to nemajú robiť, aj tak to robia. A ak sa niečo stane, zatĺkajú a sväto-sväte prisahajú, že nič také nespravili... veď už Le to, že sa nezapisuje do dokumentácie, pričom množstvo iných prkoin tam nájdeš, ale fatálnu chybu tam nenájdeš. keď sa ozve viac žien, ktoré na toto poukazu a spravia z toho halo, prestane sa to robiť a možno tak ochránia iné ženy pred podobným nešťastím.
Vám držím palce, aby ste sa dočkali vytúženého súrodenca, akokoľvek k nemu prídete🙂

mislove
18. aug 2017

@libawet a prečo nie?záleží od uhla pohľadu...ľudia ktorý babo môžu mať si nevedia predstaviť čo je to nemoct.....podla mňa je to krásne gesto,ja by som.to.urobila bez nároku na honorar.....ved aj to je forma pomoci ako hocičo iné na tomto.svete

libawet
18. aug 2017

@mislove v poriadku, ja som sa však pýtala @smovlinka na jej vnútorné pocity, ako to bude vnímať po pôrode, ak dieťa odovzdá? Ako to " vstrebe " ? Neviem, či si ma pochopila?

marusia12
18. aug 2017

@talula Nejdem čítať predchádzajúcu diskusiu a rovno sa ťa spýtam... ako by si si to predstavovala? Že nejaká žena len tak vynosí dieťa? S tvojim vajíčkom, alebo jej a tvojho partnera? Zadarmo alebo zaplatíš? Možno pozeráš veľa amerických filmov, kde je toto možné cez agentúry... u nás žiaľ nie...

marusia12
18. aug 2017

@smovlinka Zlatinko, neponúkaj tu niečo, čo je trestne stíhateľné. Asi si to neuvedomuješ... že?

marusia12
18. aug 2017

@libawet nijak to nezvládne.... špekulantka alebo srandistka, nič iné za tým netreba vidieť. Toto by sa na SR tak či tak prevalilo a nechať si vynosiť dieťa špekulantkou... ani zadarmo.

libawet
18. aug 2017

@marusia12 veď preto som sa jej pýtala....odpoveď som, samozrejme, nedostala.

marusia12
18. aug 2017

@smovlinka Som matka a som hrdá? Trošku málo ako predpoklad na vynosenie dieťatka 😀 V 30 si už stará rajda, v USA by si týmto procesom neprešla, tam agentúry vyberajú ženy od 20 do 25 maximálne. Nechať si dieťa vynosiť cudzou ženou? Ľuďom už asi úplne preskakuje....
Ak to dieťa nemôžem mať, tak je to podľa mňa akási vôľa prírody. Samozrejme, ženy čo deti mať nemôžu to berú inak... ale treba sa na to vedieť pozrieť aj takto. Nie všetky ženy musia naplniť svoje poslanie matky...

bona_dea
18. aug 2017

@marusia12 toto tu nevysvetlíš nikomu. Niečo na tento spôsob som dnes ráno písala v téme o potratoch.
Mať dieťa nie je vymáhateľné právo. Je to akési privilégium, a niekto privilegovaný je a niekto, holt, nie je. Samozrejme, nijako by som si nedovolila to zjednodušovať, musí to byť veľká bolesť a trápenie - zistiť, že vlastné dieťa nie je možno splodiť prirodzenou cestou ani asistovanou reprodukciou (i keď k tomu mám tiež výhrady 😀), ale ľudia by sa mali začať držať troška pri zemi a nie lietať úplne mimo realitu a ponúkať tu prenájom maternice preboha...
Hráme sa na "bohov"/vesmír, miešame sa do toho, čo nám neprináleží. Silou mocou si vynucujeme niečo, na čo nemáme ani právo, ani nárok.
Chceme rozhodovať o živote či neživote, jedny si chcú prenajímať maternice, druhé sa budú do pŕs biť za "sväté právo" ísť na potrat.
No a potom sa v tomto svete zblbnutom zorientuj.
Morálka, pokora a úcta k niečomu, čo je mimo naše bežné porozumenie a našu silu ovplyvňovať dianie okolo seba - to už úplne zmizlo.

P.S. ak by mal niekto potrebu ma nazývať kresťanským fanatikom a inými podobnými prívlastkami, nech sa ide radšej poprechádzať, nadýchať čerstvého vzduchu, alebo robiť niečo užitočné... toto nemá totiž s kresťanstvom ani mojim (ne)náboženským presvedčením nič spoločné

somavi
18. aug 2017

Vôbec to neodsudzujem, naopak . Je to jeden zo spôsobov ako mat svoje dieta , ked ine možnosti zlyhali . V prípade, ze by som nemohla mat deti, neviem co by som robila- ci toto , ci si adoptovala - ale asi skôr adoptovala. Ale nevidím na tom nic zle . A velmi obdivujem ženu, ktorá sa na to da a dieta vynosi. Aj ked za peniaze , ale musi byt pre nu ťažké vzdať sa ho - aj ked v podstate nie je jej, ale deväť mesiacov ho cítila v sebe ..

marusia12
18. aug 2017

@bona_dea Máš 100% pravdu. Najvtipnejšie na tom je, že u nás nie je možné po pôrode len tak niekomu odovzdať dieťa.... Tie filmy by jednoduchšie ženy nemali pozerať. Potom si to predstavujú takto jednoducho. Na SR zostáva "majiteľkou" dieťaťa matka, ktorá ho porodila... ak sa ho teda nevzdala.... ale nedá sa ho vzdať tak, ako to vidia vo filmoch, že tam už stojí nastúpená iná rodina. U nás dieťa odovzdáš a viac o ňom nevieš. A aká je cena za to vynosenie? Koľko za ľudský osud dieťaťka? 100 tisíc? Pol milióna? Či 500€? Celé zle.... a čo zdravotný stav?
V USA sa prihlásiš do agentúry a tam s tebou robia tak ťažké zdravotné testy, že nie je jednoduché nakoniec tým prejsť. Neberú nad 25 rokov a pokiaľ viem, tak berú len prvorodičky.
Vo filmoch síce vidíš, že po pôrode odovzdávajú dieťatko iným rodičom... a opäť to ide cez štátom schválenú agentúru, ktorá vyberá vhodných rodičov, podpisuje sa X právnych zmlúv. U nás toto nie je možné, aj keby ste neviem ako chceli.