icon

Platím alimenty za dieťa, ktoré dám na adopciu?

rommieee
2. feb 2011

Dobrý večer.
Som momentálne v 36tt., ale dieťatko ide žiaľ vzhľadom na moju situáciu (ako finančnú, tak aj čo sa týka rodinného zázemia) hneď po pôrode na adopciu. Dnes som bola na UPSVARe sa informovať, čo sa adopcií týka a bolo mi soc. pračovníčkou povedané, že sa to rieši všetko po pôrode, že oni im dajú z nemocnice vedieť, keď sa bábo narodí a na základe toho sa podniknú ďalšie kroky.
Rada by som vedela, či je pravda, že keď dám dieťa k adopcii, tak platím na neho alimenty..to mi bolo totiž povedané a ja nie som v situácii, aby som to zvládala finančne.

Rada vy som počula vaše názory, alebo rady ohľadom tohto.

Ďakujem za všetky odpovede.

maznacik007
3. feb 2011

Mozes zvazit pripadne aj ine moznosti.... napr. ci je niekto v rodine ochotny docasne sa ti o dieta postarat, alebo nebudes hned suhlasit s adopciou a dieta bude umiestnene do profesionalnej rodiny, alebo do pestunskej rodiny kde ho mozes pravidelne nastevovat a co bude sa uvidi...

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
cairka
3. feb 2011

@rommieee , to s tým výživným je naozaj tak. Lenže ty ak sa vzdáš dieťaťa v pôrodnici je veľká šanca, že do mesiaca už bude v novej rodine a teda nebudeš musieť platiť. Ak by sa niečo pokazilo a bábätko sa narodilo s nejakým problémom, tak áno, budeš platiť koľko určí súd, až do doby, kým nebude bábo v adopcii. Pokiaľ by išlo bábo do pestúnstva, tak platíš do plnoletosti dieťaťa.

luciana157
3. feb 2011

@rommieee citala som len tie posledne veci, takze tazko mi zvazit celu tvoju situaciu. len ma zaraza ze pises ze dcerku milujes lebo ju mas s clovekom ktoreho milujes a malinkeho mas s niekym kto ta bil. a co to babatko v tvojom brusku za to moze? ved je to tvoje dieta a deti sa miluju rovnako. je to podla mna velmi sebecky nazor od teba. neviem sa mozno vzit uplne do tvojej situacie, iste to mas tazke, ale pises ze musis pozerat na dcerku lebo je nestastna. a ako jej vysvetlis ze kde je to babatko ktore si mala v brusku? si pripravena na to ako ta bude tvoja dcera vnimat ked bude vacsia? ja chapem ze ludia davaju deti k adopcii a vela ludi co nemozu mat deti na taketo babatka cakaju. a ja si prave preto vazim ten dar ze mozem mat deti, pretoze mi bolo najskor povedane, ze budem neplodna. nikdy by som sa svojich deti nevzdala, za nijaku cenu. vzdy som chcela mat 3 deti, ale aj druhe uz bude zrejme cisarskym a 3 dieta by bol risk. preto som sa spytala muza ci by sme si to 3 dieta mohli neskor adoptovat. a vies co mi povedal? ze radsej nie, lebo by ho nevedel lubit ako nase vlastne. takze podla mna dietatko ma najvaciu lasku od svojich vlastnych rodicov, v tvojom pripade teda od teba. ale je to len moj nazor. na tvojom mieste by som vsak vsetko este zvazila. mna mala moja mama v 17, ked som mala pol roka tak odisla od mojho otca lebo sa k nam nechoval pekne. pomohli jej rodicia, a tiez nemali vela penazi. bolo to este za komunistov,takze to bola hanba pre rodinu mat tak skoro dieta, ale stalo sa.a nikdy sa ma nechcela vzdat. a som tu, stastna, ze som pri vlastnej rodine a za to jej dakujem.

traktor
3. feb 2011

milujem svoje deti, v zivote by som sa ich nevzdla...ale musim povedat svoj nazor...
@rommieee tu napisala a mam pocit, ze kazdy ju hned odsudil....ak by napisala do témy interupcia, ze si chce babo vziat, tak by ju odsudili, ze co je to za zenu a ze nech da dieta radsej na adopciu..ked chce dat dieta na adopciu, tak zas nie je dobra zena, lebo sa vzda svojho dietata..s tychto dvoch moznosti...co je lepsie?...tak urcite adopcia..niekto uz urcite s laskou caka na toto dietatko...je jasne, ze dietatku je najlepsie pri svojej mame....ale mi nikto nevidime a nevieme, cim tato mama prechadza, ake ma podmienky na zivot...jasne teraz jej kazdy pomôze, posle dake oblecenie..ale to na kolko vydrzi...a co dalej?..ze sa mala chranit..no naco taka rada..ved dieta je uz o chvilku tu..snad tato rada len do buducna..aby tento problem zas o rok nemusela riesit...

gemini2
3. feb 2011

Neda mi nereagovat. Je mi do placu ked to citam. Ja cakam dvojicky-chlapcov. Som rozvedena a mam uz syna. Tiez to nemam vzdy lahke hlavne ked si clovek vezme ze stat mam maminam vela nepomaha. A rodina tiez nemusi vzdy pomoct. Je to naozaj smutne a dufam ze sa ta mlada slecna rozhodne tak aby to nikdy nelutovala. Drzim palce

mirka285
3. feb 2011

@rommieee ja si myslim,ze si sa rozhodla spravne...chces pre svoje dieta to najlepsie a kompletna rodina ktora ho bude lubit a postara sa o neho,je predsa to najlepsie....urcite si nad tym dlho uvazovala a nakolko uz mas jedno dieta a ako citam aj o to sa stara tvoja mama,cize ked sa nedokazes postarat o jedno, neviem si predstavit ako by si sa starala o dve....drzim ti palce aby si sa ty sama dokazala postavit na nohy a bola v zivote stastna,myslim ze tvojmu synovi urcite najdu skvelu rodinu a bude milovany...

magimary
3. feb 2011

@traktor nie všetci romine odsúdili... 😉
ja tiež milujem deti... všetky aj moje porodené aj malých Opustenčekov...milujem všetky ako svoje...
preto sa o ne starám...
starám sa o deti, o ktoré sa ich mamy nemohli starať...
a chcem k celej téme povedať len jedno (keďže na to, čo sa pýtala romine už predo mnou odpovedali maznacik a ciarka):
VAŹIM SA MAMY A SOM IM VĎAČNÁ ZA KAŹDÉ DIEŤATKO, KTORÉMU UMOŽNILI NARODIŤ SA!!!
všetky tieto deti sú rovnako úžasné, krásne -hoci mnohé mali aj ťažký štart do života
dostali od svojich mám najväčší dar: ŽIVOT!

ďakujem aj Tebe, @rommieee , že si sa takto rozhodla! aj keď to znie paradoxne, pre mňa si silnou ženou... (to všetko, čo sa za tým skrýva, nehodnotím a neposudzujem)...
a ako napísala @maznacik, skús využiť možnosť sprevádzania v Návrate - tu v Blave (zavolaj im, skôr Ti pomôžu ako na úpsvare)...
už som s nimi spolupracovala na podobnom prípade a to, čo robili, robili super...aj pre mamu, aj pre dieťa...
určite neobanuješ...
DRŽ SA!

benne
3. feb 2011

@rommieee veľmi súhlasím s @traktor aj s @magimary ! všetko dobré prajem 🙂

maznacik007
3. feb 2011

@rommieee toho vyzivneho sa neobavaj... pokial pojde dieta na osvojenie... tak na take dieta sa caka roky.... tam naozaj dietatko ide hned do rodiny.... max. do tyzdna... teda hned z porodnice...
zavolaj teda do navratu a dohodni sa s nimi ... oni ti presne povedia ako to bude... a co ta caka... mas narok na to aby s tebou bola pri porode osoba od nich... pokial ju teda budes chciet....
samozrjme po porode mas este narok na materske... presne ti povedia kolko tyzdnov. Osobne by som naozaj ich co najskor nakontaktovala... a nech ti pomozu aj pri kontakte s UPSVAR... lebo ta pracovnicka co ta strasi s vyzivnym.. 😠
Je to isto tazke rozhodnutie ale v kazdom pripade pokial si rozhodnuta.. takto davas svojmu dietatu velku sancu na zivot v novej rodine robis pre neho maximum... co sa da

magimary
3. feb 2011

@maznacik007 presne napísané 😉

bosoriak
3. feb 2011

@rommieee Rada by som ti vyjadrila podporu, co sa tyka tvojho rozhodnutia. Ak vies, ze sa o dieta nebudes moct postarat, je to naozaj to najlepsie, co mozes urobit.
Urcite sa skontaktuj s tym zdruzenim Navrat, prip. Usmev ako dar. Obe su skor zamerane na adoptivnych rodicov, ale musia mat znalosti aj z "druhej strany". Este ma prip. napadlo skus sa skontaktovat s Nataliou Blahovou, mozno ti poradi tiez, ako co urychlit. Nasla som jej facebook stranku http://www.facebook.com/nblahova.
Je pravda, ze mas platit vyzivne, kym nebude dieta oficialne v ustavnej vychove, ale pravdu povediac - ak je to biele novorodena, tam myslim pojdu veci rychlo. Netvrdim, ze hned, lebo ved vieme, ako rychlo rozhoduju sudy.
Drzim ti palce.

magimary
3. feb 2011

@bosoriak na predbežné opatrenie je dieťatko doma do týždňa...
múry "ústavu" ani neprekročí...
ak to biologický rodič nejako nesťažuje 😉
na takéto malé a i.u. zdravé a biele miminko čakajú ľudia dva roky a viac (v BA kraji) a už teraz sa zaň modlia a prosia o to, aby ho čím skôr držali v náručí... 😉
a to sa ešte len má narodiť...už teraz ho koľkí milujú...
to je viac, ako všetky "ťahanice", čo teraz zažíva-ako tu niekto spomenul

kasami
3. feb 2011

@rommieee vidis 🙂
nakoniec sa tu nasli maminy, ktore ti dali informacie ak sa teda rozhodnes pre adpopciu ....
a tak ako som ti uz pisala, napisala ti aj @magimary ... pre tych, ,ku ktorym sa tvoj syncek dostane budes tou najlepsou mamou ... a verim, ze tvojho synceka budu milovat tak ako sa len da ... Ludia, ktori nemozu mat deti, alebo o dietatko prisli vedia co to znamena mat a moct sa starat o dieta 🙂 milovat ho a vychovavat ich naplna, tak ako nas ostatne 🙂 len si to viac uvedomuju a vazia 🙂
a @maznacik007 ti napisala presne kam sa mozes obratit a ako veci riesit 🙂 je super, ze sa tu najdu aj takyto ludia .... a nie len taky, ktory vbehnu do temy a jedine co napisu "podla mna je to vymyslene" alebo vedia len odsudit cloveka, ktory potrebuje pomoc
este raz ... drzim paste

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
magimary
3. feb 2011

@rommieee super!!! ako vravím-pre mňa si silná žena! 😉

a tu je stránka, ktorú spomínaš...
možno sa bude hodiť aj iným, čo budú v podobnej situácii ako ty 😉, preto ju sem dám:
http://www.alexisporadna.sk/

olifcek
3. feb 2011

@rommieee super, ze dalsie mamicky s mojim nazorom ale aj znale problematiky, cize mas potrebne info, tesiim

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
bosoriak
3. feb 2011

@rommieee No je v socialnom vybore v NRSR, riesila vselijake legislativne veci okolo adopcie a presla si procesom adopcie, takze ma len napadlo, ze by mohla mat nejake informacie.

@magimary To som nevedela, ze do tyzdna, to je uzasne. Dufam, ze to naozaj pojde rychlo, lebo aj dva dni su v pripade novorodenca vela.

jaja0110
3. feb 2011

@rommieee, reakcie okolia s akymi sa stretavas sa dali ocakavat ale vacsinou su to ludia ktori sa na vec pozeraju len z jedneho uhlu pohladu (z toho svojho) pretoze sa nikdy neocitli v takej situacii ako ty... treba respektovat nazor druhych ale hlavne ty si musis vzdy stat za svojim a byt si ista ze co robis, robis pre dobro toho babatka-nie pre svoje dobro. Ja peginu a pracovala som s detmi zo socialne znevyhodnenych rodin, s detmi ktore vyrastali v neuplnej rodine kde dominovalo nasilie, tyranie, alebo hoci "len" zanedbanie vychovy a vzdelavanie...pracovala som aj s detmi adoptovanymi (aj ked nebolo ich vela) ale poviem ti- tie z druhej skupiny mali usmev na tvari. Tie prve sa tiez smiali- ale cez slzy a to bolo ovela ovela horsie...a este jedna vec, mam kamaratku ktora otehotnela s byvalym a isla na potrat pretoze bola v podobnej situacii ako ty, financne problemy atd... akurat ona nemala ani stipku drzosti to dieta donosit a dat mu sancu (ved naco sa vystavovat poznamkam okolia ked sa to da v tichosti zobrat) ty tu sancu tvojmu dietatku das a to je uzasne! 🙂 🙂 Este jedna otazka ak sa mozem opytat, kolko mas rokov? A spominala si ze prva dcerka bola planovana a jej otca milujes- neexistuje sanca ze by sa ku vam vratil a dcerku by ste ziskali znova do opatery?

rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
rommieee
autor
Autor odpoveď zmazal
havi
3. feb 2011

@rommieee po tomto poslednom prispevku vidim,ze to nemas lahke ☹ ale na druhej strane,keby ja nemohla mat dietatko,tak si ho adoptujem,mozno mate pravdu v tom ze radsej dat dietatu druhych rodicou,samozrejme horsi je potrat,alebo mnohe porodia hodia do smeti,ako sa to stava,takze si myslim,ked neni vychodisko dat na adopciu.je vela ludi bez deti,ktory tuzia a nesplni sa im to,tak vyuziju ze si mozu adoptovat.clovek sa ta snazil uhovorit,bo z mojho pohladu-mama je mama,ale ak sa ti v zivote nedari,je to hrozne...a ked sa este od teba odvratia rodicia,ze ti nepomozu,no neviem si to predstavit,ja by za svoje dieta zivot dala,len aby bol stastny,mal vsetko co potrebuje.uvazovala si aj nad tym,ze po porode sa posnazis postavit na nohy aby sa dietatko k tebe raz vratilo?mnohe ti tu dali uzastne rady,len ktoru moznost vybrat,fakt mas to tazke,nech to dopadne akokolvek,drzim palce,aby tvoj zivot smeroval k lepsiemu.

jaja0110
3. feb 2011

@rommieee, no ked to citam tak sa to az cloveku nechce verit ako a preco ma niekto taky tazky osud, to je hrozne nefer ☹ ked nemas ani oporu vo vlastnej rodine, ked sa ti najblizsi otocia chrbtom... chapem ze ty si mala 20 a chalan 17 a babo na svete...ale aspon si sa snazila dat veci do poriadku, hladat si brigadu, dokoncit skolu...aj ked to dopadlo ako dopadlo aspon sa stale snazis, ale neverim ze toto bude trvat vecne, musi sa aj v tvojom zivote karta obratit mozno raz stretnes niekoho kto ta bude skutocne milovat, najdes si pracu a vsetko sa zmeni... moje dvojicky budu mat v marci 3 roky takze viem aky je to citlivy vek, deticky uz velmi vela vnimaju a verim ze ked tvoja dcerka vyrastie tak pochopi v akej situacii si sa nachadzala...ale ak to dobre chapem ona bola oficialne zverena sudom do opatery tvojej mame, nie? Pochybujem ze ju sud zveri 20 rocnemu faganovi (s prepacenim) ktory je finance zavisly na matke a ma len brigady 😕 A ty mas od sudu povolenie malicku pravidelne navstevovat? A ty nemas starych rodicov ani surodencov?