Platím alimenty za dieťa, ktoré dám na adopciu?
Dobrý večer.
Som momentálne v 36tt., ale dieťatko ide žiaľ vzhľadom na moju situáciu (ako finančnú, tak aj čo sa týka rodinného zázemia) hneď po pôrode na adopciu. Dnes som bola na UPSVARe sa informovať, čo sa adopcií týka a bolo mi soc. pračovníčkou povedané, že sa to rieši všetko po pôrode, že oni im dajú z nemocnice vedieť, keď sa bábo narodí a na základe toho sa podniknú ďalšie kroky.
Rada by som vedela, či je pravda, že keď dám dieťa k adopcii, tak platím na neho alimenty..to mi bolo totiž povedané a ja nie som v situácii, aby som to zvládala finančne.
Rada vy som počula vaše názory, alebo rady ohľadom tohto.
Ďakujem za všetky odpovede.
@rommieee v tomto si musis byt uplne ista a byt pripravena ja na to,ze jeden den o 30 rokov ti tvoj syn zazvoni na dvere a bude sa pytat,preco si to spravila. si si ista,alebo ti este stale napadne,ze co ak predsa by si si ho nechala a mozno by ste to zvladli? nevies,co to s tebou spravi. mala by si si porozpravat s odbornikom,psychologom. no drzim ti palce,aby si bola silna aj v buducnosti,nie len teraz!
@rommieee ja ti napisem iny pribeh: mojho muza a potom nasledne aj jeho nevlastnu sestru dala ich mama takisto na adopciu. moj vyrastal u rodicov, ktori boli sice uz vtedy, ked si ho doniesli domov pomaly uz po 40-ke, jeho otec mal cez 50 a nikdy na nich nespomina ( dnes su uz obaja mrtvi) v zlom, hovori ze mal krasne detstvo a o tom ze je adoptovany sa dozvedel ako 12 rocny, jeho sestra vyrastala u rodiny bohacov a tiez jej povedali, ze je adoptovana ked mala cca 15 rokov. a potom neskor zacali svoju mamu nezavisle od seba hladat, chceli vediet preco...Aj ju nasli,moj muz mal vtedy skoro 26 rokov a ona im povedala, ze moj muz je dieta po znasilneni a jeho sestra je dieta psychopata co ju tyral aj pocas tehotenstva tak, ze skoncila na psychiatrii a tam bola zavreta 3 roky( ktoreho odsudili pocas jej tehotenstva a nedokazala si ju nechat). si aj poplakali spolu, lebo ona sa vydala a mala dalsieho syna, ktory vyrastal normalne s nimi...a ani o jednom z nich nevedel, len jej manzel. Dnes je to uz 20 rokov, a k "mame" chodia dnes vsetky deti na navstevy, aj ked to nie je co ja viem kazdy vikend, ale na jej narodeniny alebo vyrocia v rodine a na vianoce vzdy 26.12 sa tam stretavame aj s rodinami. A moj muz povie dnes na svoju biologicku matku, ze je rad ze ho dala na adopciu a nie radsej niekam do kontajnera, a je rad, ze jeho mama spravila "jeho rodicom vianoce, tym, ze sa ho vzdala", lebo by ich nikdy nespoznal.... 🙂
@nadja11 pekny pribeh. pekne povedane, ze spravila inym rodicom vianoce. cudujem sa, ze sem este neprisla ani jedna baba z temy o adopcii a nezacala rommmieee ponukat, ze jej dieta adoptuje. skor ze ju kazdy od toho odhovara 😕 je lahke radit niekomu cez pocitat, ale ine byt v jeho kozi...
@rommieee ja len kratko... citala som vsetky tvoje prispevky.. a vyslo mi to tak, ze vsetko co si pisala je u pohladu financii, zabezpecenia, moznosti...
nikde som necitala o tom, ako adopciu citovo vnimas ty,... ako vnimas, ze dietatko, ktore v tebe zije tristvrte roka ti vezmu hned po porode a nebudes mat uz nikdy sancu ho pohladkat, pobozkat, dat mu lasku, chytit ho za ruku....
neviem si predstavit, ze by mi odniesli moje dieta prec, ze by som nevedela, co je s nim...
neodcudzujem ta, ale nie som si ista, ci si sama stopercentne rozhodnuta ze to co sa chystas urobit je sprvne,... mozes to mat premyslene z pohladu moznosti, financii, byvania...
ale ci si si ista srdcom, to sa mi nezda...
nechcem to nejako extra posudzovat, ale myslim si, ze si to vzdy budes vycitat....
@warholette nejaké baby z témy adopcia tu už poradili...asi si nepostrehla...
@rommieee naozaj by som chcela vedieť prečo... Ak je pravda, čo píšeš, že si naozaj v takej životnej sitácii a naozaj čakáš dieťatko, ktoré ideš dať na adopciu - tak by to znamenalo, že si s tým zmierená a vyrovnaná a ja ti prajem šťastie a dieťatku skvelých rodičov - určite ich dostane...Sú to všetko skvelí ľudia. Prečítaj si tému: Adopcia - aká bola naša cesta k drobčekovi - možno ti to pomôže... alebo niekomu, kto to potrebuje...
@rommieee ber to tak,ze niektorym kockam sa lahko "mudruje",ale aj tu plati pravidlo,ak si nezazil ,nepochopis.....ja som presvedcena o tom,ze ides pre svoje dieta urobit to,co povazujes za najlepsie....naozaj ti velmi drzim palce a verim,ze raz sa aj ty postavis na vlastne nohy,stretnes svojho princa a este aj dalsie babatko budete mat..
@rommieee nečítala som celú diskusiu, len tvoj prvý a tento posledný príspevok.... je mi ľúto, čím prechádzaš, je to nesmierne ťažké rozhodovanie... 😔
Len si dovolím malú úvahu.
Šťastie dieťaťa? Je merané peniazmi? Je niekto 4x šťastnejší ak má 4 násobný príjem? Neverím...
Ak ti niekto píše, dieťa potrebuje matku, nie je to o sebectve, dieťa nepotrebuje nový kočárik, hračky, ale matku (máš pravdu nemusí byť biologická). Hlavne prvé roky to nie je vôbec o materiálnych veciach. Ja nechcem moralizovať, ja som dlho odkladala materstvo, práve kvôli finančnej otázke, muž zarába podpriemerne (presne 500€, žiadna sláva). Niekedy ma štve, že moja 1,5 ročná dcéra má hračky z bazáru a veci od kamošky, hlavne keď vidím tu na MK tie albumy tehuliek, čo chystajú výbavu za tisíce, ja som to nemala - ani nemám. Nechodíme na krúžky, na plávanie... ale sme denne spolu, hráme sa, chodíme von. Pravdou je, že na rozdiel od teba nie som sama... ale mám kamarátku, slobodnú mamičku, ktorá je sama vpodstate sirota a pretĺka sa s dcérou po podnájmoch, ale to je teda dvojica... sú úžasné. 😵
Každopádne, akokoľvek sa rozhodneš, želám ti veľa síl. Určite chceš pre dieťa len to najlepšie.
@rommieee už prvé tvoje rozhodnutie, nechať si dieťatko, bolo pozitívne. Ak naozaj chlapčeka nemôžeš vychovávať, opýtaj sa v nemocnici, kde budeš rodiť, na možnosť utajeného pôrodu. Tvoje papiere budú bez mena a budú oddelené od karty dieťatka. A myslím, že je tam aj možnosť, keby si si to nakoniec rozmyslela, že si to dieťatko do nejakého termínu môžeš zobrať. A keď nie, dieťatku si dala život a ďalších dvoch ľudí urobíš šťastnými. Prajem ti, aby si aj ty bola šťastná a nech sa rozhodneš akokoľvek, nik nemá právo ťa odsudzovať. Ver tomu, že si v danej chvíli urobila to najlepšie, čo si vedela.
@rommieee nehnevaj sa, v poslednom čase sa tu stretávame s veľmi veľa vymyslenými príbehmi, dokonca si dievčatá a nechápem prečo vymýšľajú smrť dieťaťa, ukradnú fotky a tak - je to realita a ja nerozumiem tomu, prečo to robia...tým pádom to ovplyvňuje - neveríš už každému... v každom prípade, držím palce.
@rommieee alimenty na adoptovane dieta som este v zivote nepocula, ked tak jedine v pripade adoptivnych rodicov po ich rozvode. Lebo pred zakonom ty si ani ziadne dieta /po adopcii/ nemala....Takisto dieta dane raz na nezrusitelnu adopciu nema pravo si neskor narokovat na dedicstvo po tebe.
Niektore si naozaj myslite ze to co sa nestalo vam musi byt hned vymyslene? Sa zobudte a neodsudzujte ju. Ma to tazke a este vase ,,rady,, citat. Chcela poradit v inej veci a vy ste si z toho urobili diskusiu aby si dieta nechala. Je to silna zena a psychicky to zvladne. Tak viete ci musi platit alimenty lebo to by aj mna uz zaujimalo konecne. Ale podla mna nie. Ci???
@rommieee Ja ti rozumiem, ale s pochybnosťami pri takom závažnom rozhodnutí budeš bojovať vždy a nemôžeš očakávať, že ťa tvoje okolie bude len potľapkávať po ramene. Zároveň ťa nikto nemá právo posudzovať, ani odsudzovať. Aj a ti želám veľa síl ! 🙂
@carodejnica, chcela by som reagovat na tvoj prispevok (z ktoreho vidno ze si necitala celu 6 stranovu diskusiu, mozno si mohla) ale snad nemyslis vazne ze prve roky nieje vychova dietata AJ o materialnych veciach?? A ze staci mat LEN milujucu matku? A kde su zakladne prava dietata, naplnenie ZAKLADNYCH zivotnych potrieb dietata, potreba vychovy a vzdelavania? Rodina (v tomto pripade len matka lebo o rodine tu nemoze byt rec) ma plnit nielen emotivnu funkciu ale aj ekonomicku, psycho-hygienicku, vychovnu, socializacnu.... a ak by si si precitala cely diskusiu zistila by si ze @rommieee by okrem tej lasky tomu dietatu naozaj neponukla nic! Ono ani nejde tak o hracky a materialne veci (koli tym by som sa ja dietata nevzdala) zmierila by som sa s tym ze moje dieta musi spat na matraci (lebo by som nemala na postielku) aj s tym ze hracky bude mat od susedov a oblecenie zo sekaca (ak by mi na ten sekac niekto pozical), aj s tym ze nema novu znackovu autosedacku a poprosila by som o zbierku aspon na nejaku autosedacku...stale nespominam dalsie potreby, kvalitna vyvazena strava (rommieee sama funguje na sackovych polievkach, ake kvalitne by asi bolo jej mlieko? a co neskor??) dalej lieky a minimalna zakladna vybava pre dieta... to by mala chodit po zobrani s deckom na rukach aby to zvladli? Kedze ako vies (teda nevies kedze si necitala celu diskusiu) nema rodinu ani nikoho o koho by sa mohla opret, rodicia rozvedeni, matka ju vyhodila z domu na ulicu, ini pribuzni su rozhadani, otec dieta je nasilnik ktory ju zbil a skrtil, v rodine su same intrigy a hadky- tomuto by si vystavila vlastne dieta?? Aby zilo v strese, strachu, nasili, neistote a este aj v absolutne nevhodnych socialnych podmienkach??
Verim tomu ze neprejde den kedy si rommieee nespomenie na svojho syna ci uz o 10 alebo 20 rokov ale aspon bude zit s vedomim ze pre neho urobila to najlepsie co v danej chvili mohla urobit....je to stale lepsie ako toho novorodenca splachnut do zachoda alebo strcit do kontajnera (ako sa bezne stava) vsak ano... 🙄
@rommieee Samozrejme, máš pravdu, vpodstate nás do toho nič. Ja viem, čakala si zrejme vecnú a praktickú odpoveď, ale sme tu všetko zväčša mamičky, tehuľky, snažilky a žijeme svojimi deťmi, tak ten tvoj príbeh troška všetky prežívame. Nehnevaj sa na nás. 🙂