Tehotná prirodzene dva roky po adopcii
Ahojte, viem, že VRAJ je veľa prípadov, kedy si neplodny pár adoptoval dieťatko, a neskôr otehotneli prirodzene. Osobne poznám jednu známu a to isté sa teraz stalo nám.
Na jednej strane to bol pre nás šok, na druhej strane aj splnený sen aj stále tomu nemôžme uveriť....
Ak máte takú skúsenosť, maminky adopciatok, zaujímalo by ma hlavne, ako to staršie adoptovane dieťatko vníma vaše bruško a ako mu to vysvetľujete keď sa pýta ci aj on bol takto v tomto brušku. Náš malý ma 3 roky aj niečo ale je veľmi vnímavý a rozumný, nachytal ma ako si robím test a ja v domnení ze tam ZASA nič nebude som mu vyklopila pravdu...lebo všeobecne mu neklameme. Takže vie, že bude bábo, aj keď ešte nič nevidno...chodí hladká mi bruško a rozpráva sa s ním, rozpráva ako s bábom budú spávať v jeho posteli a ako ho bude na rukách nosiť a dávať pozor naňho a kočíkovat....baby ja až revem.z toho...
Na čo sa máme pripraviť? Nejaké tipy, čo robiť, aby nebol smutný že on nie je z môjho bruška? Mame ho od 6 mesiacov čiže od bábätka, pozná len nás a našu rodinu a všetci ho ľúbia ako koňa ☺️ bojím sa že sa bude cítiť odstavený keď príde bábo...A začne žiarliť alebo čo...navyše keď bude vedieť že on inak prišiel...🤦♀️🤦♀️jaaaj asi sa len veľa a predčasne zamýšľam...ale hľadám niekoho kto ma podobnú skúsenosť, na ukludnenie alebo poradenie ❤️
Ďakujem
@luccija u nás v rodine sa to hovorí. Keď máme radosť tak si to povieme a oslávime, keď sme smutní, tak si kľudne spolu poplaceme...pre niekoho možno divné...ale moja mama by to zistila aj keby sa tvarim ze ja nič ja muzikant. A ako oddovodnim ze nepijem, keď s kamošmi je pohár dobrého vína večer bežný štandard? U nás sa to proste vie a všetci sa tešia už len z toho zázraku ze sa to podarilo....bez ohľadu na to.ako to dopadne
@ckatka na všetko máš svoju odpoveď a odôvodnenie nerozumiem potom načo pýtaš radu ako ho pripraviť na príchod súrodenca.Na to sa nedá pripraviť😀ty mu do hlávky nevidíš, áno často robím s deťmi, rodičmi, ktoré ten príchod nezvladli.Nie pre každé dieťa platí daj súrodenca je to najlepšie čo môžeš spraviť.Su deti, ktoré celý život žijú v tieni súrodenca, lebo bol lepši žiak, krajší, mal lepší vzťah s rodičmi.Nechaj veci plynúť nechci mať všetko naplánované možno aj tvoje problémy s otehotnením mali tu koreň.Zda sa mi, že chces mať všetko do detailu premyslene
@ckatka nikde som nenapisala, ze s detmi o tom netreba hovorit. Nikde....
Suhlasila som s jednou prispievatelkou, ktora ti radila mat v hlave pozitivnejsie myslienky: Bude to fajn, dieta ziarlit nebude, surodenci sa budu mat radi. Tieto strachy a obavy, co v sebe vytvaras, nepomahaju nikomu
@ckatka v skupine o adopciach mame take dievcata, ak chces presny nick napisem ti do spravy. Ale inak si myslim, ze to zbytocne analyzujes. S malym mas krasny vztah a ked rozumne rozdelis pozornost vsetko bude OK. Ja mam sice otocene garde bio a potom ado, ale s priblizne rovnakym vekovym rozdielom a je ot super. Maly mi so vsetkym pomaha a nevadi mu, ze viac pozornosti ide babatku. Taketo male deti este nerozlisuju a neuvedomuju si dopodrobna ten rozdiel. Veci beru ako fakt. Myslim, ze sa nemas coho bat. V tejto diskusii ti tazko niekto relevantne poradi. Az ma dviha zo stolicky pri niektoryh nazoroch, ale treba to brat tak ze to nie je myslene v zlom, ale len nekonecna nevedomost problematiky adopcie
@luccija ano toto je doslova mor teraz, všetko premyslené, naplanované, rozpitvané, pod kontrolou , doslova nevedia nechat niečo len tak ist,nájst si svoju cestu, dokonca už začína byt také niečo že nezvládaju ludia ist von len tak sa prejst, prejst sa bez obchodu, bez ciela, sám , len tak proste sa prejst lebo je vonku fajn
musia mat nejaky ciel, počet krokov, správne kolečko so srdiečkom, ale mobil nechat doma
tiež toto pozorujem
Ja myslim , ze v tom mas jasno aj bez nas. A povedz mu , ze kazde babatko sa zrodi zo srdiecka a maminka ho bude vzdy lubit. Lebo brusko je iba docasny domcek. Urcite to bude super, komunikaciu s nim mas dobre nastavenu. Je to Vase dietatko, to v brusku bude tiez . Vybavene. Na 3 roky, jeho rozum viac nepotrebuje. Ucim deti a proste take zakladne info im staci.
@sara07 vieš...keď 15 rokov riešiš...neplodnosť, operácie, IVF, adopciu,...hormóny, sledovanie tohto ci tamtoho....tak ťažko sa ti zrazu nerieši 😂
My sme neplodni ako pár. Muž je zdravý ja som zdravá. Proste to nešlo. Neviem co sa stalo ze sa to zrazu podarilo...možno sme trafili správne vitamíny, začali sme brat kolagén, riešiť aromaterapiu....
Ale nie o tom som tu chcela.
Bohužiaľ naozaj, tie, ktoré o tomto nemáte šajnu, prosím nevyjadrujte sa, ničomu a nikomu tým nepomôžete. Všetkým vám gratulujem k vašim biodetom, verím že aj my to dotiahneme do úspešného konca.
Biodeti a bio súrodenci majú tiež svoje starosti, ale sú veci, ktoré sú proste iné...A nebudem sa tváriť že nie sú. Mám aj dospelé adoptovane kamošky a potvrdia že je to iné a treba sa s nimi rozprávať včas a inak
@ckatka načo sa potom pýtaš ked vieš najlepšie odpoved
a najväčší problém je v hlave, vela veci ide ked sa prestane tlačit na pilu, riešit a komplet den /noc sa podriadi jedném lebo musi lebo okolie tlači atd
ja tiež aj luccija vieme tiež o čom rozpárávame ale nevnímaš, nikto tu na teba neutoči a ty už si vo fáze obrany , pred čím ?
však nikto ti nepíše že to nemáš riešit ale ved máš 9 mesiacov na to
ano máme iny názor tak sme nepohodlné
mne sa zda, ze to male trojrocne dieta beries ako dospele....nemozes mu vsetko andiktovat a nalinajkovat, nechaj ho zit jeho detsky bezstarostny zivot
Môžete povedať synčekovi, ked sa bude pýtať, či aj on sa narodil z takého bruška, ako súrodenec, že on sa narodil do vašej rodiny zo srdiečka, z lásky..
Máme sestru z decaku teraz 14r a brat ma 10. Cize sme 3 surodenci z maminy potom sestra v pestunstve a potom este brat. Neziarlila tesila sa na brata pysila sa nim v skolke. Mali sme ju asi od dvoch rokov a vie ze je z domova, ze sme si ju vybrali lebo ju lubime, Je mi sestrou a mojim detom tetou. A teda super tetou 🙂 surodenecke vztahy medzi nou a bratmi teraz rozoberat neviem kedze su vsetci v puberte je to divoke ale nie viac ako u mna a sestry v ich veku 😅
Neviem sa k tomu adekvátne vyjadriť, ale asi by som povedala "pravdu" áno aj on bol predsa v brušku, áno aj on kopal nožičkami, áno aj on bol malilinky a podobne.
@gabrielapatrik ďakujem ale to nebola otázka....otázka bola vzťah bio a nebio dieťaťa
@ckatka určite bude dobrý, máme v rodjne adoptovane plus dve vlastne, lasky veľa, ziadne rozdiely.
Poznala som jednu známu, ktorá si adoptovala dievčatko, lebo si myslela, že už nebudú mať dieťa a onedlho tiež otehotnela a tešila sa, že ona aj chcela mať viac deti a nerobí medzi nimi žiadne rozdiely.
Neviem, čo písali ostatné žienky ale žiarlivosť bude tak či tak. Aj keby bol vlastný. Predsa malému babu treba venovať veľmi veľa pozornosti, ktorá inokedy mohla byť jeho. Na nového člena rodiny si vždy musia všetci dlhšie zvykať. Je skvelé, že sa teší na bábo! Verím, že zvykanie si pre neho na súrodenca nebude také ťažké. 🤸
@ckatka ahoj, my sme taky pripad. Nasa adoptovana dcera mala 3 a pol, ked sa narodila bio. Pocas tehotenstva vsetko super. Vela sme sa o tom rozpravali. Pravdivo. V brusku je sestricka aj ty si bola v brusku, ale nie v mojom. Teba sme nosili v srdiecku... Poznas z pripravy. Mali sme knizky typu- budem mat surodenca, citali sme si to. Velmi sa tesila. Vsetkym sa chvalila, ze bude mat sestricku. Horsie bolo, ze som potom bola mesiac v nemocnici a ked som sa vratila s babom, tak tazko bolo najst cas iba pre nas 2. Ale stale sa velmi tesila zo sestricky a doteraz sa velmi tesi. Je spolocenska a surodenec jej velmi vyhovuje. Mladsia uz ma rok a pol a lubia sa najviac na svete. Je to krasne. Samozrejme ze aj ziarlia, ale tak normalka aj bio deti na seba ziarlia. Obcas sa opyta, ked si mladsiu pritulim, ci aj ju tak lubim. Tak si ju vzdy vystiskam, ze samozrejme. Takze moja rada je, ze na prve tyzdne s novorodencom sa dohodni s rodinou, nech sa co najviac venuju starsiemu surodencovi, aby to tak tvrdo nepocitil, ze maminka teraz nemoze. A snaz sa si vytvorit cas, aby ste mali pre seba len vy dvaja. Jednoduche to nebude. Ale cas rychlo bezi a deticky rastu este rychlejsie a zrazu zistis, ze vsetko je ako ma byt. Drzim palce ☺️
@ckatka My máme s manželom adoptovaných chlapcov súrodencov. Majú už 10r a 11r., máme ich od malička. Bio dcérka bude mať 2 roky, vôbec nežiarlia, malú zbožňujú, ani to neriešia. Uvidíme ako to bude v období dospievania, budem to riešiť, keď to bude aktuálne. Ten mladší sa ma občas vypytuje a uisťuje sa. Tak mu poviem, že aj keď máme Ninku, ľúbime ich stále rovnako. Čo je aj pravda a život bez nich si neviem predstaviť. Otehotnela som po 16 r. manželstva
@ckatka tak v prvom rade blahozelam!!!!! silno drzim palce 🙂 necitala som celu diskusiu ale celkom ma nastratovalo ked som citala ze tak male dieta este nema vediet ze je adaptovane. vrrrr.......hej na 18 tku sa mu to ma povedat joj ci su to hlupe nazory, ale ty vies urcite o tom lepsie ako tie co tu pisu......No ja si to neviem celkom predstavit ale zas na druhej strane v tomto veku si asi fakt dietatko neuvedomuje ze aky rozdiel je mat dieta vlastne a adoptovane. Ja verim ze ho budete lubit tak ako aj doteraz. Fakt by ma zaujimal tvoj uprimny pohlad na to o niekolko rokov.
@lolazmola ďakujem ❤️
Ono u nás je to tak ze malému sa hovorí pravda proste...on okamžite vie keď klameme/vymýšľame si.
Je veľmi rozumný a naozaj z neho máme radosť. Každé ráno príde pomojkat mňa, pozdraví "babo" pohladka bruško...večer takisto. Keď sa jasime pýta sa ma ci je to v poriadku ci babu neublíži. Keď som unavená a potrebujem si ľahnúť, hladká ma, opatruje.
Tiež sme za to aby to deti vedeli (primeranou formou, rozprávkami) odmalička a aby to považovali za normálne. V našom okolí je dosť veľa adoptovanych detičiek takisto mame možnosť stretávať sa v skupinkách náhradných rodičov, čiže pre tie deti je to normálny svet ktorý poznajú. Deti sa rodia z bruška...niektoré z maminho, ale keď ma mama choré bruško tak aj z iného. Dôležité je ze sa dostanú k mame 😌
Sama som zvedavá akí budú neskôr.
@ckatka naše deti to tiež vedia od malička, poznajú aj svoju bio mamu, nakoľko sme ich mali najskôr 5r.v pestúnskej starostlivosti. Už mali s tým skúsenosť aj v škole, deti sa im posmievali z ich priezvisk, a to už mali pritom naše priezviská, než nastúpili do školy. Preto jednoznačne treba povedať pravdu primerane veku.
Držím palce, nech Vám všetko dobre dopadne ❤️❤️❤️

@pininka1 áno. Ja vôbec neriešim ci mu to povedať a kedy. Ja riešim ako sa bude cítiť v porovnaní s bio bábom. Proste hľadám cestu ako mu bude u nás dobre aby to nijako naňho negatívne nevplyvalo .