Ako reagujú partneri na darované vajíčka?
Ahojte, chcela by som sa popytat, ako brali vasi manzelia/partneri situaciu, ked to vyzeralo ze budete musiet zvazit darovane vajicka?
Ako na to reagovali, ako prebiehali diskusie? Je nieco, co im pomohlo v rozhodnuti?
U nas zatial nie definitivne, ale vzhladom na vek je mozne, ze nam to bude doporucene. A moj sa na to nejak moc netvari, ja viem ze by radsej tym smerom nesiel. Prilis sa mu o tom debatovat nechce. Len vravi, ze uvidime ked v tej situacii budeme; ked lekari nad mojimi definitivne zlomia palicu.
Vdaka za komentare 🙂
@joannita nad adopciou nerozmyslame, nikdy (alebo po velkych bojoch, ale skor vobec) nam dieta nedaju. Sme par roznych obcanstiev, ja som ta cudzinka. To nikdy nevyhram.
Baby,toto u nás je bežné že žena dostane cudzie embryo ? Či sa na to chodí do zahraničia? To sa spoja spermia a vajíčko 2 náhodných darcov a len tak sa niekomu ponúkne? Ako ja len zo zvedavosti
@maranta_leuconeura To sa čudujem, ja by som bola šťastná, že dieťa je aspoň manželovo. Milujem ho a tešila by som sa, že sa aspoň on reprodukcie.
@elizita Ano, je mozne mat darovane vajicko, darovane spermie, alebo aj darovane embryo.
Este som sa nezaujimala o to, ako to prebieha s darovanym celym embryom, tak to necham na ine zeny, nech osvetlia ked chcu.
A teda plati sa za to, nie je to zadarno. A zaplatene dostanu aj darcovia.
Počula som, že staršia mamička si nechala oplodniť svoje vajíčka spermiami svojho partnera, majú zmrazené embryá a keď sa jej hodí tehotenstvo, zoberie "z poličky" a vynosí. Už má 2 deti a "na policke" ešte zopár embryí. Neviem, takéto čarovanie ma uvádza do úžasu. Čo asi spravia s tými prebytočnými? Darujú? To sa teraz budeme takto rozmnožovať?
@kroska18 toto co popisujete nie je nic nezvycajne, ale klasicke IVF, ktore prebieha tak, ze sa pri jednej simulacii vyprodukuje viac vajicok, vsetky sa oplodnia a nasledne zmrazia.ak sa jedno embryo ujme a este nejake ostanu, ano, zena ma moznost takto mat dalsie dieta a nemusi uz absolvovat dalsiu stimulaciu hormonmi, iba sa vlozi rozmrazene embryo. ak uz dalsie embrya nepotrebuju, bud ich daruju alebo sa znicia. a ano, nastastie je dnes uz ta moznost, ze pary ktore maju problem s plodnostou, mozu mat dieta. preto nerozumiem tomuto moralizovaniu, ze ze ci sa takto mame rozmnozovat. vam nikto nebrani sa rozmnozovat ako chcete.
@veselo_neveselo príde mi to ako z filmu. Aj sú nejaké záznamy o ľuďoch ,z ktorých to embryo je vyskladané pre tých ktoré ho chcu? Ja si myslím že takto chodia darovať ľudia čo sú na Tom finančne či sociálne zle,hlavne ženy. Lebo pre ne je to asi hormonálna šupa.
Darovane embrya "ostanu" ludom, ktori sa rozhodli uz nepokracovat v IVF ale embrya im ostali. Klinika ich teda oslovi ci ich bud znicia, alebo ich chcu darovat dalej za fin odmenu (nie velmi velku). Su tam ale prisne podmienky, obaja musia mat do 35 rokov, ziadne vazne choroby atd. Nasledne ich ponuknu paru, ktory ma zaujem o cele embrya a co najviac sa podoba na tento darcovsky par a prijemcovia si za to samozrejme hodne zaplatia. Takze ano samozrejme zaznamy o darcoch su logicky.
Rovnako sa daju darovat vajicka, alebo spermie.
IVF s darovamymi vajickami je asi najviac financne narocne, pretoze platite vlastne aj darkynu (jej odmenu cca 1000e). Nas jeden cely cyklus vysiel pred cca 5 rokmi 2500eur, absolvovali sme 2 cykly a asi 7 vkladov. Plati sa aj za kazdy vklad cca 150eur, za uskladnenie embryi cca 150 rocne. Teraz su uz ceny ale o hodne vyssie predpokladam.
Ivf s darovanymi embryami je najmenej fin. Narocne.
@veselo_neveselo my v tom máme jasno s manželom, ak by bolo treba nemáme nič proti darovaným vajíčkam ani spermiam. Adopciu máme na poslednom mieste 😊
@kroska18 Ano, pri ivf cykle sa zene odoberie viac vajicok, a ak ma stastie, tak sa ich aj viac oplodni. Tie oplodnene, co prave v tom cykle nepotrebuje, tak sa zamrazia na dalsie pouzitie, ked chce.
Ked nechce, moze ich darovat, a to aj vede, na vyskum, na skolenie medicinskeho personalu. Alebo dat znicit.
Nevidim na tom nic hrozne, ak maju ludia problem s plodnostou, aby vyuzili medicinsku pomoc na prekonanie tohto problemu.
Navyse, bezne toto robia ludia co potrebuju chemoterapiu predtym ako maju deti; pretoze tou sa nicia pohlavne bunky a vela z nich by deti nemalo vobec.
Su ale aj rozne ine okolnosti, ktore brania mat deti uplne prirodzene a staci trochu pomoct a vyjde to.
A si asi jedna z tych stastnych zien, co sa tym nikdy nemuseli zaoberat, ci a ako mat deti, aky by mali zivot bez deti a aky by bol s nimi, ci maju dostatok financii na tieto rozhodnutia, atd. Ver tomu, ze ziadna zena toto neabsolvuje s lahkym srdcom, predchadza tomu vela navstev u doktora, vela nervov a aj slz.
@elizita Daruju nielen socialne slabsi, ale aj ti, co si tym presli a empaticky chcu pomoct dalej, pripadne mlade zeny co to nepotrebuju a chceli by pomoct tym, co nemozu same. Aj nedavno tu bola o tom diskusia, kde sa jedna zena zaujimala o darovanie vajicok, ako to prebieha keby chcela darovat...
My sme s muzom obaja ze ak nie vlastne tak ziadne, takze ani adopcia ani darovany material. Je to velmi tazka diskusia medzi muzom a zenou ak jeden chce a druhy nie. Drzim palce
@zuzkas81 neviem kde vidíte moralizovanie, vyjadrila som len úžas a pridávam aj trochu pochopenia pre veriacich, ktorí zabíjanie embryí odmietajú. Nie je to psychologický problém dat pokyn na ich likvidáciu? A tiež, darovanie je ušľachtilá vec, ale to vedomie, že niekto vychováva naše dieťa? A či sa môj syn nezaľúbi do svojej inde vychovanej sestry? Zdá sa, že v budúcnosti sa budú partneri oboznamovať so svojimi genetickými testami. Lebo napríklad kdesi sa zistilo, že nejaký bláznivý doktor v spermobanke poskytoval párom výhradne svoje semeno a v oblasti mal stovky detí.
Len sa zamýšľam, nemusíte mi hneď vynadať.
@kroska18 Som rada, ze sa zamyslas. Ale ver mi, ze kazda zena co o tom musela rozhodovat, sa zamysla rovnako hlboko, ak nie viac ako ty teraz, a nemozes im povedat, ze na nieco nemaju moralne pravo.
Moralka na vybrane temy nie je univerzalna, to co niekomu povie farar v kostole nie je uplatnitelne pre ineho, co v zivote do kostola nevstupil. Rovnako ako nakladanie s vlastnym biologickym materialom.. kto ma pravo o nom rozhodovat? Farar, doktor, sam clovek, jeho partner, jeho rodicia?
Co sa darovania tyka...je to naozaj tvoje dieta, ked ani nevies ci existuje, nikdy ho nestretnes, nikdy ho nevychovas? A je to moje dieta, ked ho vynosim, porodim, a vychovam, ale nema moje geny? Kde sa tvori to "moje" a "tvoje"?
Potom zachadzame do velkych debat nature vs nurture, co formuje cloveka a do akej miery?
@veselo_neveselo je pravda z časti,čo píšeš.Ja sa k tomu môžem vyjadriť len z pozície "čo by bolo keby",keďže mam 2 vlastne deti prirodzenou cestou a nikdy som podobne veci nemusela riešiť. No to,čo ty nazyvas biologickým materiálom,ja nazývam mojim pokrvnym potomstvo. A jedine,co s určitosťou môžem povedať je,že by som nedokázala žiť s myšlienkou,že niekde existujú ďalšie moje dcéry alebo synovia
@katarinka289 No ved v poriadku. O tom tato tema ale vobec nie je.
@monsterablue prosím ťa a to máš odkiaľ, že rímskokatolícka cirkev nie je proti IUI?
@veselo_neveselo
U nas to bolo naopak. Muz nemal problem s darovanymi vajickami a mne to vadilo. Potrebovala som asi den na to aby som sa zmierila s faktom ze nebudem mat biologicky vlastne dieta, ale trvalo mi cele tyzdne sa zmierit s faktom ze muz s nim bude mat biologicke puto a ja nie. Bolo to nefer. V podstate som mu zavidela. Ovela lahsie sa mi prijala myslienka na darovane embrya, lebo tam sme boli obaja v rovnakej nevyhode.
Skusili sme najskor vajicka a nevyslo to. Potom embry a druhy vklad bol uspesny.😀

@veselo_neveselo jasne chapem tak skuste este s manzelobymi spermiami to ude take