icon

Darcovstvo vajíčok

eliska1444
4. nov 2012

Som dvojnasocna mamicka, uz pät rokov a z muzickom uz neplanujeme babätko.. dr. mi na poslednej prehliadke povedala ze som plne zdrava na dalsie otehotnenie,som sice po laparke kvoli cystam ale uz je to o.k..... a tak z dovodu ze som este mlada a schopna mat dozrete vajicka ktore su schopne 🙂 .. mi dr. navrhla darcovstvo vajicok... co si o tom myslite?? Som asi blba bo som si myslela ze je to nerealne na slovensku 🙂 .. a tak chcem sa dozvediet viac...bo ja uz deti cakat nechcem..

kvetinka211
4. nov 2012

@eliska1444 je velmi pekne ze chces takto pomahat, no myslim ze je to prilis velka obeta a mala by si brat ohlad aj na to, ze tvoje zdravie potrebujes nielen ty, ale aj tvoja rodina. Odber vajicok je spojeny s pomerne velkym zasahom do tela ako pise lalia123, ktory so sebou nesie rizika a moze zanechat nasledky. Ked zena nemoze mat deti, tak tieto rizika su akceptovatelne ... pre mna vsak nie su akceptovatelne v pripade nezistneho darcovstva.
Tiez by som nezniesla ako tu uz pisali ze by som svoju geneticku informaciu poslala do sveta a nevedela by som ako skoncila (ci vobec ako clovek ktory sa narodi alebo ako embryo naveky zmrazene v centre alebo na rozne pokusy).
Asi by som sa radsej stala pravidelnym darcom krvi.
Je to ale hlavne na tebe a je velmi uslachtile ze chces pomoct inym ludom.

cikyta
4. nov 2012

@anjelicek26 Prečo 2 x za svoj život ? Nejak tomu nerozumiem... Počujem to prvý krát...

anjelicek26
4. nov 2012

@cikyta - neviem presne, videla som dokument o darovani vajicok, ze kvoli procesu stimulacie vajecnikov a poctu odobranych vajicok je ten odber u zeny mozne spravit len 2x, hadam si to dobre pamätam.

cikyta
4. nov 2012

@anjelicek26 IVF je možne robiť každý 3 mesiac, čiže si myslím, že darovanie vajíčok je tiež možné robiť omnoho častejšie, ako len 2 x. 😉

anjelicek26
4. nov 2012

@cikyta - lenze ten odber pre darcovstvo je uplne iny pokial viem, odobera sa aj 30 vajicok naraz 😖 No nebudem mudrovat 😀

cikyta
4. nov 2012

@anjelicek26 Vajíčka sa každou stimuláciou tvoria same....NEDA sa obmedziť ich počet, iba kvalita-zrelosť v daný den....nikto za to nemôže, že sa mu pri stimulácii vytvorí 30, alebo len 5 vajíčok...teda pokial ide o klasicke IVF, ktore sa robí rovnako pri darcovstve. (Iné je IVF soft a native, či IUI...)
Po každej stimulácii sa vyberú úplne všetky folikuly s vajíčkami s vaječníkov a až po OPU vedia presný počet vajíčok...lebo pri UTZ sa ukážu iba folikuly (nie v každom sa môže vajíčko nachádzať) ...

cikyta
4. nov 2012

@anjelicek26 Možno v tom dokumente figurovala dvojka ako že pred stimulácou musí byť minimálne na 2 cykly vysadená antikoncepcia... 😉

anjelicek26
4. nov 2012

@cikyta - ved ja to najdem a dam vediet 😅 Urcite to bola len moznost darovat 2x za zivot pri zene, pri IVF sa casto robia aj veci za hranicu zdravia a bezpecnosti, cloveka zenie tuzba a centrum peniaze, ale pri darcovstve je to inak.

eliska1444
autor
4. nov 2012

Dakujem vam priblizenie darcovstva... ale neodradilo... chcem pomoct... a myslim si ze ked pojdem rano do skolky zrazi ma auto a tak isto mozem myslet ze sa to nepodari a pritom moze byt vsetko o.k. a jedna maminka stastna.... presla som roznymi vecami... a chcem pomost vsak to dieta bude z lasky tych dvoch milujucich rodicov.... 🙂

eliska1444
autor
4. nov 2012

Ked budem mat viac info povie' kolko krat sa da 🙂

januliatko111
4. nov 2012

http://www.darovanie.sk/index.php?go=3 napr. tu o tom píšu 🙂 "Darcovstvo v minulosti nie je povolené. Ženám, ktoré v minulosti podstúpili cyklus darcovstva oocytov v centre asistovanej reprodukcie Iscare, a.s. alebo v inom zariadení, nie je dovolené darovať oocyty." Takze podla tohto sa da len raz.

eliska1444
autor
4. nov 2012

Tak aspon raz sa da ... 🙂

cikyta
5. nov 2012

@eliska1444 Neviem s kade si, čo máš najbližšie ... no najlepšie bude, ked sa pôjdeš osobne informovať, kedže zo 40% som sa poučila, že na mk sú písané často "bludy" 🙂
Ešte tam nieje písané Iscare v MT nemocnici....
http://www.otehotnenie.sk/post/zoznam-centier-a...

kackaxno1
5. nov 2012

Tak zase nevím, jak je to na Slovensku, ale já byla dvakrát a říkali, že za půl roku můžu jít zase, ale já už teď nechci, protože se snažíme o druhé miminko.. Nad otázkou genů se taky určitě nezamýšlejí třeba studenti, co chodí darovat sperma jako na běžícím pásu a přitom z morálního hlediska je to to stejné.. Otázka zdraví je jiná věc, komplikace můžou přijít a nemusejí, stejně jako u milionu jiných věcí v životě.. Já se k darování rozhodla proto, že cesta k našemu synovi nebyla vůbec lehká, trvala tři roky a stálo to nekonečně nervů a spoustu peněz.. Ale když jsem držela vlastní zdravé miminko, měla jsem takový pocit vděčnosti a nadchla se tím, že dám šanci někomu, kdo má tu cest ještě mnohem delší a komplikovanější než my.. Je úžasné, že to tak cítíš, že chceš prostě někomu pomoct 🙂
@eliska1444

lalia123
5. nov 2012

Inak naozaj dievcata, tak ma len napadlo, ake to mame opat oproti tym muzom tazke... 😀 Oni ak chcu darovat svoj material, idu bez stimulacie, bez liekov, bez anestezy....v podstate behom par minut sa stanu darcom niekolko milionov spermii. Zenu to stoji neporovnatelne viac usilia, liekov, riskovania, anestezu...a vajicok je len par...

stastenka42
5. nov 2012

@lalia123 ty si to darcovstvo opisala celkom hororovo ☹ absolvovala som niekolko stimulacii asi 10 a nieje to vobec ako opisujes,tym ze si umelo nastavena tak sa ti cely cyklus posunie,a anesteza nieje taka ako pri operaciach,si len viac prispata asi na 15 minut podla vajok.

lalia123
5. nov 2012

@stastenka42 , vo svojom prispevku pisem: moze/nemusi mat dopad na cyklus, vznik cyst...atd...Netvrdim, ze je to zaruceny priebeh pre kazdeho. Bohuzial ja som cysty, endometriozu a rozhadzany cyklus po IVF zazila a dosledok boli 2 laparky pocas jedneho roka. Celkom bez nasledkov tato hormonalna liecba nie je. Mozno by stalo za to opytat sa naozaj nezavislych odbornikov, ale vela najdete aj tu na MK. Je tu napr. tato tema:

https://www.modrykonik.sk/forum/asistovana-reprodukcia/ake-mozu-byt-problemy-po-hormonalnej-stimulacii-ivf/

Moja rada len je, zvazit si aj mozne negativne dosledky na zdravie. To je vsetko... 😉

stastenka42
5. nov 2012

@lalia123 presne tak Moze a Nemusí,pretože tie argumenty co si napisala mozes mat aj bez hormonalnej liecby...kazde papanie liekov,kazda liecba ma svoje pre a proti,takze zbytocne sa dohadujeme o tom my dve ,ci?

spuntikmathiasko
20. dec 2012

@eliska1444 Jej geneticky material by v tom nebol, iba tvoj, ale kazdopadne mne to pride ako dobry skutok, vsak pomozes niekomu ku dietatku a to je nadherne. Ja som vsak par krat rozmyslala nadtym, ze ci sapotom nemoze stat, vsak svet je maly, ze sa vlastne stretnu niekde surodenci. Vsak si predstav, ze napr. ty mas syna a niekde inde,inej matke sa z tvojho vajicka narodi dcera, tym padom je to nevlastna sestra tvojho syna a co ak sa niekedy nahodou stretnu a padnu si do oka. Ako je toto osetrene?

dahra
14. jan 2013

@spuntikmathiasko - myslim, ze nijako 🙂 také stretnutie, to je fakt miziva sanca, - namet by sa hodil pre nejaku novodobu telenovelu, ale inak, tiez mi to napadlo.... 😉

spuntikmathiasko
14. jan 2013

@dahra miziva, ale je 🙂

schnek
14. jan 2013

@spuntikmathiasko nevím, jak v SR, ale v ČR použije vajíčka ten CAR, kde darujete. Tím pádem ta šance, že se nevlastní sourozenci potkají, není zas tak malá. To mě od darování vajíček odradilo.

mracik
14. jan 2013

pozerám, že potenciálna darkyňa bola nakoniec sama obdarovaná 😵

@eliska1444 prajem veľa síl, snáď bude dobre 😔

terkaz
14. jan 2013

Priznam se, ze to bylo to prvni co me napadlo. Ze se moje deti muzou potkat s nevl. sourozenci. Proto bych vajicka nedarovala.

spuntikmathiasko
14. jan 2013

@schnek podla mna to aj tu asi tak bude

dahra
14. jan 2013

@spuntikmathiasko
@schnek
@terkaz - my mame v rodine niekoho, kto si bol v ceskom car-e po darcovske embryo. Takze teraz je to krpate na SK. V buducnosti mu povedia pravdu, takze na taku moznost budeaspon trochu pripraveny.

schnek
14. jan 2013

@dahra hmm, můj muž je ze SR... svět je pro mě na takový "pokusy" moc malej... obdivuju každou, co do toho s tímhle vědomím šla. To už bych šla do náhradního mateřství, ale do darování fakt ne.

dahra
14. jan 2013

@schnek - no praveze ironiou je, ze ona s adopciami robila a mozno prave preto nechcela. 😒

spuntikmathiasko
15. jan 2013

@dahra ked aj tie adobcie, to je tazko ked nikdy nevies koho si adoptujes,co ma to malinke v genoch,vsetko je riziko,ja sama neviem co by som robila keby nemozem mat vlastne babo,to musi byt strasne

spuntikmathiasko
15. jan 2013

@dahra a to si zobrali embryo,alebo len vajicko? To babo je cele cudzie? Chapes aj spermia aj vajicko?