icon

IVF mi zničilo život

nestastna2018
17. okt 2018

Ahojte zeny,

chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.

Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.

bykaterina
14. jún 2021

@mircalla súhlasím

gombicka
Autor odpoveď zmazal
evita2176
17. jún 2021

@nestastna2018 ahoj dakujem za odpoved. No veru ako povzbudenie da to tazko berie kedze aj ja som tvrdohlava a idem si za svojom. Bohu verim ze ma svoj plan ale mozno len niekedy na nas pozabudol a teraz s rozhodol to babätko nam poslat. Sme po 2 ivf a z 15 nam zostali zas len 2 vajicka a to mi povedali ze len jedno je ok a druhe sa vyvija pomaly aby sme s nim neratali. A malicke sa rozbehlo. Viem ze som si to babätko zu vyprosila a Boh mi ho dopraje. Popravde vsetci mi ho asi vyprosovali nakolko rodina o tom vedela ze tam ideme🙏🙏 tak uz len budeme cakat a uvidime ako dopadne KET .
Ja dufam velmi ze tvoja situacia nieje taka ze si olutovala ze to babätko mate😔😔 pretoze ked je uz raz zu tak by sme ho mali milovat zu len vzhladom k tomu akou cestou sme si ho vybojovali 🙏🙏
Prajem pekny dnik🙂

mircalla
17. jún 2021

@evita2176 Nie boh, ale ty sama svojim usilim. Kebyze to nechas na boha, tak tehotna asi nie si. Prepac, ze ti to tak surovo pisem, ale deti mam vdaka mojej vytrvalosti, ze som urobila urcite kroky a vdaka vede. Kazdopadne gratulujem

klip0
17. jún 2021

@nestastna2018 ahoj a ako ste nakoniec dopadli ? Máte dieťatko ? Alebo koľko ste využili embryí ?

lenkakravcova
17. jún 2021

Ženy, netrápte sa zbytočne.
Boh umelé oplodnenie povoľuje, za podmienky, že:
- bunky pochádzajú od daných manželov
Ak by si chcel niekto prečítať viac, tu je link.
https://www.learnreligions.com/islam-and-in-vit...

Trápite a tyrate sa nezmyselne. Ak by Boh zakázal umelé oplodnenie, nezoslal by dušu do vášho bábätka.
Každý život, ktorý vznikne, vznikne s povolením Božím. Boh ľuďom dal rozum, a teda môžeme využívať i pomoc asistovanej reprodukcie, ak to prirodzene nejde.
🙂

stanulienkat
17. jún 2021

@lenkakravcova nechcem byť drzá, ale aký Boh??? Vám poslala nejaké písmo Boh?? Co povoľuje a čo zakazuje?? Alebo myslíte Boha, ktorého si pred dvetisíc rokmi ľudia vymysleli? Máte od neho nejaké znamenie, nejaké písmo? Nie, všetky povolenia a zákazy cirkevné sú z hlavy ľudí, z hlavy cirkevných hodnostárov, ktorí sa hrajú na bohov a hovno o tom vedia. Oni predpisujú, čo ľudia môžu a čo ľudia nemôžu. Nič nie je z nejakej Božej hlavy, kde by Boh pred dvetisíc rokmi tušil nieco o umelom oplodnení??

niikoletka
17. jún 2021

@stanulienkat veru najväčšie zlo na svete sa vždy pachalo v Bozom mene

stanulienkat
17. jún 2021

@niikoletka tak mna zarazila veta, že Boh umelé oplodnenie povoľuje. Neviem s kým a kedy to Boh preberal, možno s lekármi.

nikuska744
17. jún 2021

@nestastna2018 takže sa nepodarilo?

mircalla
17. jún 2021

Pokial viem, cirkev je proti IVF. Nazory, ze boh nam doprial dieta po tom, ako isla na IVF mi pridu fakt scestne. Dieta je vysledkom IVF, nie boha. kebyze na to IVF nejdes, tehotna nie si, boh ti s tym nepomoze. Ja ozaj nechapem, ze niekto v 21. storoci takto uvazuje.

Nejake zazraky atd neexistuju. Pokial ma niekto napriklad nepriechodne vajcovody, tak mu pomoze veda a ziadne zazraky.

Boh povoluje IVF? Ako si na to prisla

lenkakravcova
17. jún 2021

@stanulienkat
Áno, Korán máme diktovaný od Boha, prostredníctvom anjela Gabriela.
Boh, ktorý je Večný, nevznikol ani nezanikne, Boh ktorý všetko stvoril - aj každú ľudskú dušu, ktorý je Všemocný, Vševediaci (vie čo sa stalo v minulosti, čo sa deje v prítomnosti a aj čo sa bude diať v budúcnosti - takže naše ľudské trápne technológie má určite "v malíčku" 🙂 ).
Ja nie som katolíčka a nevyznávam žiadnu kresťanskú cirkev. Riadim sa priamo učením, ktoré sme ako ľudstvo dostali od Boha, nie ľudskými zápismi.
A preto môžem povedať, že Boh asistovanú reprodukciu povoľuje, za podmienok, ktoré vyššie opisuje článok.

tajy
Autor odpoveď zmazal
mircalla
17. jún 2021

@tajy Tak boh je aj proti akejkolvek antikoncepcii. Ci skor cirkev a to ako si to cirkev vylozi

chvostik1
17. jún 2021

Ono určite je v tom aj nejaká vyššia sila....

Z pohľadu viery nám Boh naozaj dal rozum ako spemunula Lenka. A možnosť pouzivat ho nielen na uspokojovanie (povedzme to nadnesene) základných "zvieracich potrieb". Práve preto sa od tých zvierat aj líšime ak opomenieme tie krute veci, ktorých sa bol človek vramci svojej histórie schopný dopustit...

A veda a viera sa predsa vzájomne nevylucuju. Práve naopak, dopĺňajú sa. To Boh nám daroval schopnosť uzdravovať a pomáhať, objavovať nepoznané, postupne prekračovať hranice poznania. Ak to bude Božia vôla, tak žena neotehotnie alebo sa nestane matkou ani vtedy ak jej k počatiu budú dopomáhat práve tí, ktorým Boh do rúk vložil dar liečiť.

A nie je podľa mňa na mieste porovnávať vôľu Božiu s vôľou cirkvi. Pretože podľa mňa sú to dve rozdielne entity.

mircalla
17. jún 2021

@chvostik1 Cize boh rozhoduje o tom, ci sa zena stane matkou?

mircalla
17. jún 2021

@chvostik1 Vsak si to zober tak, ze kedze som neplodna, boh naopak podla tvojej logiky nechcel, aby som bola matkou a stala som sa nou preto, ze som pre to dost obetovala a v zasade som isla proti bolu bozej. Tieto moznosti kedysi neboli. Takze co pises, nedava vobec ziadny zmysel.

lenka9g
17. jún 2021

@nestastna2018 ahoj,ako to u vás dopadlo?

acrobaleno
17. jún 2021

@mircalla Táto celá téma nedáva zmysel, ale to som asi iba ja 😂 Spoločnosť sa mení, ale cirkevné dogmy ostávajú tie isté. Keď má s tým autorka problém a je silne veriaca, ok. Nevyvraciam jej názor a nevidím v tom problém. Problém nastáva, keď svoju vieru aplikuje tam, kde o to nikto nežiada.

chvostik1
17. jún 2021

@mircalla myslela som to z toho hľadiska keď niekto striktne verí. Žene možno nedal možnosť "prirodzeného" počatia, ale človeku dal schopnosť liečiť. Takže podľa môjho názoru nie je Boh proti tomu aby človek prírode dopomohol ak je mu dane "vyliečiť" sa. Čiže sa podľa mňa lekárska asistencia počatia s vierou v Boha nevylučuje. Ani medicína/veda a viera v Boha celkovo Lebo keby Boh nechcel, tak by človek nikdy neskumal a neprišiel na to ako pomôcť počať párom, ktoré sa roky snažia a nedarí sa im. Alebo všeobecne liečiť akékoľvek choroby. Dúfam, že chápeš ako to myslím. Proste aby silne veriace ženy necítili vycitky a hriech voči tomu, že sa dali na umelé alebo vôbec vošli do CAR. Lebo naozaj nemajú prečo. Viera v Boha je jedna vec a nariadenie cirkvi, ktoru riadia obyčajní smrteľníci, ktorí nie sú neomylní, zas druhá

mircalla
17. jún 2021

@chvostik1 Potom sa pytam. Preco teda boh doprial mat x deti tym, ktore svoje deti nechcu, opustia ci tyraju a naopak? Slovo vyliecit sa neexistuje v spojeni s IVF. Je to len metoda na dosiahnutie ciela, vo vacsine pripadov je neplodnost neliecitelna, daju sa napriklad ciastocne vylepsit spermie. Ale ok, chapem, ze to nemyslis doslovne, ale ja som tup, ktory ma rad exaktne vyjadrovanie. Nie su prave nariadenia cirkvi to, ako si cirkev interpretuje vieru ci svate pismo? Podla mna ano.

laila18
17. jún 2021

Nečítala som celú diskusiu, ale tiež mam kamošku, všetko takto pekne išlo mali tiež tuším 10 embryii vysokej kvality atď, vložili už 4 a aj tak sa ani jedno neujalo. Takže vôbec teraz nepremýšľaj čo bude až bude 🤷 budeš to riešiť potom, možno ak sa vám podarí budete chcieť ďalšie dieťa a tiež pôjde cez ivf, a zase aj to druhé nemusí vyjsť hneď proste zbytočne to riešiš podľa mňa. A v otázke viery neviem veľmi poradiť, proste sú veriaci čo idú aj na ivf, treba to prijať, viera je síce pekná vec ale nepodriadovala by som jej všetko v živote, nedá sa tak žiť podľa mňa.🤷

chvostik1
17. jún 2021

@mircalla ale ty aj čítaš čo píšem? Viera a cirkev su podľa mňa dve rozdielne veci. Píšem to v oboch pripevkoch. To, že pre niekoľko je svätá interpretácia svataho písma podľa toho ako ju interpretuje nejaká "cirkev" a nie ako si ju interpretuje samotny veriaci, už nie je môj problem.

mircalla
17. jún 2021

@chvostik1 Mam pocit, ze si to kazdy interpretuje podla vlastnych potrieb, o com svedci aj tato diskusia

chvostik1
17. jún 2021

@mircalla to, že cirkev povie, že antikoncepcia je zlá, alebo,že je zle umelé alebo čo ja viem čo ešte, neznamena, že by to za zlé bral naozaj aj samotný Boh. Keby cirkev nezakazovala veriacim antikoncepciu, na svete by nenehalo xy nešťastnych a nechcenych deti. Škoda, že sa pri UPT nevyplnuju dotazníky ohľadne toho ako silne veriaca je žena, ktorá ho podstupuje. Možno by to boli celkom zaujímavé údaje.... Lebo antikoncepcia je ťažký hriech podľa nejakej "inštitúcie"....

bonavoxa
17. jún 2021

Není v mých silách číst celou diskuzi, ale děkuji autorce za upřímnost, kdy vyšla na světlo s třaskavým tématem. Jen to odhalilo, jaké desinformace a postoje mají i ti, co se považují za katolíky. IVF není církevně schvalována a žádné výjimky neexistují. Právě pro to, co se děje, jakým způsobem, a co pak s dětmi. V okamžiku oplození jsou to lidé s nesmrtelnou duší a je třeba k tomu takto přistupovat. Doporučuji určitě kněze. Nejlepší by bylo všem dětem dát šanci se narodit. Někde v paměti mám případ, že ,, zbylé" děti byly řádně pojmenovány, pohřbeny, odprošeny, odslouženy zádušní mše.

mircalla
17. jún 2021

@chvostik1 Kazdopadne som rada, ze veriaca nie som. Zjavne v tom mate mnohe chaos a neviete sa dohodnut ani v tejto diskusii, co mi opat pripomina, ze vsetko je to o tom, ako si to kto vylozi a prisposobi

chvostik1
17. jún 2021

@mircalla ja som za individuálny osobný a subjektivny výklad a chápania svateho písma. Nesúhlasím s tým, že sa má človek ako veriaci stotožňovať a podriaďovať výkladom textov iného jednotlivca a nepáči sa mi, že cirkev objektivizuje subjektívne interpretácie a dáva ich dogmu.

terezka1947
17. jún 2021

Ja celkom nerozumiem,preco sa niekto ma potrebuje vyjadrovat k niecomu,comu neveri,nezije v tom,netusi o tom nic,ale....odsudzuje to.
Ved nikto nikoho nenuti,aby veriacim,ci neveriacim bol.

mircalla
17. jún 2021

@terezka1947 Ja len davam logicke otazky, zial nedostavam logicke odpovede...A vyjadrujem sa k tomu preto, pretoze cirkev aj niektore politicke krestanske strany velmi hrubym sposobom zasahuju do prav zien. A to sa povazujem sa skor konzervativneho cloveka, ale tento Slovensky stredovek je trosku moc