IVF mi zničilo život
Ahojte zeny,
chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.
Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.
@cecilia29 Ci sa otehotniet podari aj bez IVF cisto zavisi od diagnozy. Od nicoho ineho. Mozes mat kolko viery chces, pokial je pravdepodobnost nula, je to nula a vzdy to bude nula. Su pary, kde sa to podari, opat - zavisi od diagnozy resp. priciny neplodnosti. Trosku nieco o tom z medicinskeho hladiska viem. Davat niekomu falosne nadeje bez urcenia priciny neplodnosti a moznosti....no neviem. Niekto moze cakat 15 rokov a nic, jednoducho to nie je mozne. Takisto ako nie je mozne, ze niekto s poskodenou miechou bude chodit.
@cecilia29 no da sa vo vseobecnosti povedat, ze je len mali chorob ktore sucasna medicina vie riesit kauzalne…neviem, preco sa teda stale poniektori ohanaju, te ivf je len obchadzanie problemu…no ano je…a co taka dialyza?imunosupresivne lieky pri autoimunitnitnych ochoreniach….inzulin pri cikrovke.,,atd… to nie je obchadzanie problemu?
Myslim,ze cirkev ma problem s podststou-vznikom.zivota.
Sposobom,zasahom,atd.
Lebo tetaz sa uz stracaju hranice,je dovolene vsetko a kalkuluje sa so.zivotom a smrtou.
Pokial sa neudrzi vzacnost zivota ako takeho,co bude potom?ludia si sami povedia,co chcu,koho nechcu,koho sa vzdaju...starejo,mladeho...
Toto nie je iba o tejto teme.
Ide o komplexny pohlad na ochranu zivota.
A buhuzial,sme v dobe tak vyspelej,zeeeee zivot sa musi chranit zakonom.
Divne,ale....
Pamatam si par rokov dozadu, ako krestanski poslanci boli za to, aby IVF bolo zakazane a dokonca chceli posielat zeny za IVF do vazenia na 5 az 12 rokov natvrdo. K tomu nemam co dodat
@terezka1947 to je pravda,ale zase tento postoj hrotit do roviny, ze nestastnym,neplodnym parom hovorit,ze ist na ivf je nieco strasne zle to sa mi tiez nezda byt ok…a zhorsovat tak ich nestastie….,no neviem…
Existuje aj nieco ako prava dietata,prava pocateho dietata.
Je tam problem s embryami,kt.sa "vyhodia"znicia,atd.
Tu nejde o jedno vajicko+jedna spermia=dieta.
Cize tam uz potom tiez zacina kalkulovanie so zivotom.
Vyhodime?darujeme niekomu?
Je to uz zivot?nie je to este zivot?od kt.mesiaca,dna je vlastne zivot.
Toto je komplex otazok,problemov,atd
@terezka1947 ano, uplne suhlasim, vznikaju filozoficke otazky na ktore dava cirkev aj odpoved..asi treba aby si toto kazdy upratal v sebe, ale najhorsie je ked su neplodni veriaci ludia tlaceni do kuta a potom sa tocia nielen v nestasti samotnej neplodnosti ale este aj v pocitoch viny ako zakladatelka tejto temy.
@gagik neplodnodt je tazka tema....velmi tazka.
Filozofovat uz nejdem.
Nechcem zbytocne zivit tuto temu.
@mircalla veľmi mnoho párov s diagnózou neplodnosť majú deti - možno zázrak, možno zle určenie dg. Ale vidím tu na MK ide ivf je odporúčané vcelku bežné po krátkej neúspešnej snahe o dieťa. A aj keby , aj keby neplodnosť ženy bola 100% nikto nemá právo manipulovať so životom ako píše
@terezka1947
@gagik to čo si menovala nie je obchádzanie problému. Dializa sa nerobí len tak ak je problém s oblickami. Je to predposledná možnosť. A ani jedno s menovaného neškodí tak oko ivf (psych a fyz. zdravie ženy aj budúceho dietata) Pri neplodnosti - ak je zistená príčina ,je niekoľko podobných riešení ako si uviedla - hormony , kortikoidy, cvičenia, atď atď ...
Samozrejme je tu veľký etický problém a to je zaobchádzanie s embryami
@terezka1947 hmm, no len vieš. Každý kto do CAR vstupuje s úmyslom, že chce dopomôcť k počatiu by mal mať v hlave takéto veci dopredu utriedene aby sme tu nemuseli čítať diskusie takéhoto typu.
Ja nikomu jeho vieru neberiem, so všetkou úctou a pokorou ju rešpektujem, ale toto je už podľa mňa príliš veľký extrém. Ak je žena ortodoxne veriaca, tak by si pred samotným zahájením procesu mala prebrať všetky pre a proti (aj tie etické) s lekárom a až potom sa rozhodnúť, či do toho procesu pôjde keď už si je vedomá všetkých etických rizík v podobe možnosti väčšieho počtu životaschopnych embií a jej postoju k životu na základe viery. Alebo prebrať možnosť oplodnenia malého počtu vajíčok (povedzme 5-6) a dúfať v zázrak, že to všetko vyjde na jeseň jediný pokus.
Či už vývin embrií alebo samotné implantovanie po úspešnej tehotenstvo.
Keby to jej Boh nechcel, tak v tom CARe nie je. To, že sa podari vypestovať toľko embrií nevedel dopredu nikto. Ani to či bude hneď prvý vklad úspešný a či sa vôbec podarí nejaké dieťatko donosit do úspešného konca.
@cecilia29 Poznam pary, ktorym sa dieta podarilo aj bez IVF. Trvalo to 5-10 rokov, ale podarilo sa. Vo vsetkych pripadoch diganoza bola taka, ze nevylucovala uplne moznost otehotniet spontanne, len to bolo malo pravdepodobne.
Nestavaj sa do pozicie sudcu zien, ktore postupili IVF, nevies, o com hovoris. Nemas na to ziadne pravo.
@mircalla
Človek je najdokonalejší tvor v prírode. Jeto tvor logicky , schopný kognitívnych procesov ako žiaden iný. A predsa prv ako človek tu bol svet tak dokonalý a usporiadaný do takého neskutočného poriadku, že ľudská logika to není schopná pochopiť. Lebo človek je stvorený na obraz Boží ako jediný tvor a má časť jeho logiky. Preto niečo tak dokonale nemôže byť vytvorené chaosom vo vesmíre ale len Božím poriadkom. Lebo je to Dokonalost dokonala a my máme časť z tej Dokonalosti a preto sme schopní toho čoho sme . Preto mne to dáva absolútnu logiku a istotu že Boh existuje
@cecilia29 Bez sance, ze by som o tom uvazovala. Mam za sebou nejake studie k teme boh, ani tuk. Inak k tej otazke zivota. Paci sa, ako v case ked umierala stovka ludi denne kvoli covidu chcela cirkev a mnohi veriaci otvarat kostoly aj cez mrtvoly...To mi pride dost v rozpore s ochranou zivota
@chvostik1 ...no...ale nie kazdy veriaci,je veriaci.
Neda sa byt veriaci a zaroven si sam sebe udelit vynimky.
Lebo presne ako pises...vycitky svedomia.
A to je len jedna tema z nabozenskeho zivota.
Som veriaci,akceptujem nejaku cirkev...zijem v nej a s tym,co "hlasa".
Alebo si poviem...verim,ale Boh to tak URCITE NECHCEL.
Lebo ja viem ako to on chcel.
@terezka1947 No toto sa mi aspon paci viac - daka zasadovost ako si prisposobovanie veci podla potrieb. Ak uz tomu clovek veri, malo by to byt ako hovoris
@mircalla tak bud veriaci si,alebo nie si.
Mne sa viac pacia ludia,kt.rovno.povedia,ze nevetis,pre nich su to rozpravky,atd.
Ako ludia,kt.klamu kde sa da,pod klamstvom ziskaju svadby,krsty....a potom sa na forach smeju,kolko kto berie uplatky(kt.od nich nikto nechce) a radia ako zaklamat,aby kszdy,aj bez krstu dosiahol,co potrebuje.
@terezka1947 S tym uplne suhlasim
My ked sme boli pred manzelstvom v kostole na predmanzelskej priprave,preberali sme sposoby oplodnenia a tiexz IVF.Bol tam psycholog,farar a nejaka vysokoskolska profesorka uz si nepamatam coho.O Ivf sa hovorilo ako o moznosti pocatia v pripade,ze manzelia dlhodobo nemozu mat deti.
@nestastna2018 ahoj, potichu som sledovala tvoju diskusiu a držala ti palce. Napíšeš prosím ťa ako ste dopadli? Ako sa cítiš? Ďakujem
@mircalla no lenže v takom prípade by taký pravý echt veriaci nemal nad možnosťou využitia služieb centra asistovanej reprodukcie ani uvažovať. A nie dať sa na to a v tristvrtine už rozbehnutého procesný potom nariekať lebo zrazu sa podarilo vypestovať 11 embrií a ja zrazu neviem kde je sever lebo je to proti pravidlám viery, ktorú vyznavam.
Dnes som natrafila na tuto časť o deťoch z umelého oplodnenia, je to z knihy Dotyky neba. Prosím, ak viete o tom viac, myslím Vás kresťanov, napíšte o tom niečo, či ide o pravdivé zjavenie, či sa k tomu už vyjadrila cirkev, resp. kňazi:
20.11. 2016
Dnes sa Valentín pýtal Pána Ježiša, ako je to s deťmi z umelého oplodnenia. Tohto hriechu sa dopúšťajú mnohé ženy a žiaľ aj kresťanky. Pán Ježiš povedal: „Deti z umelého oplodnenia nie sú Božím dielom, ale ľudským. Človek zasiahol do Božieho plánu, preto tieto deti nemajú Božie požehnanie. Krstom boli oslobodené od dedičného hriechu, ale nie od zaťaženosti hriechov svojich rodičov, ktorí spáchali týmto činom veľký hriech. Všetky tieto deti sú vystavené pôsobeniu zlého a sú hračkou v rukách satana, ktorý si s nimi robí čo chce. Preto ich stíhajú rôzne choroby a nešťastia. Ochrániť ich môžu jedine tým, že ich rodičia zasvätia mne. Ale je to veľmi ťažké, lebo títo rodičia nie sú v stave milosti.“
@nestastna2018 To je fakt otrasne toto citat. Ozaj som rada, ze nie som veriaca. Ciste vymyvanie mozgov. Opat ma to utvrdilo v tom, aka zvratena je viera. Hracky v rukach satana, postihuju ich choroby a nestastia.
@nestastna2018 je to úplná hlúposť, veď keď Ježiš žil, ešte nič nevedeli o umelom oplodnení.
Zase len niekto vkladá do úst niekomu slová, ktoré nikdy nepovedal.
A prosím ťa, prestaň sa už tým trápiť.
Keď sa ti podarilo dieťa cez umelé oplodnenie, tak aj tak to bol Boží plán, lebo keby On chcel, žeby ste ho nemali, tak by ste ho nemali.
Ver tomu, že keď sa vám dieťatko podarilo, tak je to jeho plán a dieťa nie je nikoho hračkou
@nestastna2018 napíšem môj názor - Je dokázané že tieto deti majú viac zdravotných problemov. No oľutovala si to a Boh je veľmi veľmi milosrdný. Dieta zasvat Božiemu milosrdenstvu a Panne Márii a Pan Boh ho určite požehna. Možno by bolo dobré aby si v Tom edukovala katolícke ženy - aby vedeli do čoho sa púšťajú.
Čítam zjavenia od Márie Valtorty a Boh je skutočne veľká láska a milosrdenstvo ako aj spravodlivosť

Ježiš povedal sv.Petrovi - Čo rozviazeš na zemi bude rozviazané aj v nebi ... - Každý Petrov nástupca je hlavou Cirkvi. Mnohé píšete veríte v Boha ale nie Cirkvi. Viera bez inštitúcie? Ok, ale potom sa všetko vykladá subjektívne a po svojom. Už len také sv. Písmo. Na to treba mať vedomosti, poznať históriu, pôvodný jazyk. Prečo Cirkev považuje UM oplodnenie za zle? Môže to poškodiť psychické a fyzické zdravie ženy, deti takto počaté majú viac zdravotných problémov a úplne to odporuje Božiemu plánu. Mať dieťa kedy ja chcem, z ktorého vajíčka ja chcem. Doktorom je ľahšie takto oplodnenie naprogramovať, vyprodukovať XY embryí, mraziť a rozmrazovat ...čo mi príde úplne neetické ...ako neplodnosť liečiť. Áno, da sa liečiť v mnohých prípadoch. Vôbec neriešia príčinu neplodnosti. ..A na druhej strane mnoho podľa dr. "neplodnych párov" má deti prirodzene. Škodaz že kresťania nemajú vieru ani ako to horčičné zrnko. Vieru že keď svoj život odovzdám Bohu a jeho postavim na 1. miesto všetko bude mať zmysel.