icon

IVF mi zničilo život

nestastna2018
17. okt 2018

Ahojte zeny,

chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.

Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.

gagik
19. jún 2021

Alebo sa jej podarilo dieta prirodzene a teraz nevie, ze co dalej…

cecilia29
19. jún 2021

@stevvvka 🙏🙏🙏

cecilia29
19. jún 2021

@stevvvka Veľmi pekný príspevok.
Všimla som si že ženy ktoré sú plné tolerancie k lgbt, k potratom a hnusí sa im odsudzovanie sú v skutočnosti plné nenávisti a nepochopenia voči veriacim . A veľmi radi sa zapájajú do diskusií, ktoré sa týkajú viery zrejme aby si na niekom vybili negatívnu energiu? Neviem.

loliki
19. jún 2021

@nestastna2018
"Deti z umelého oplodnenia nie sú Božím dielom, ale ľudským. Človek zasiahol do Božieho plánu,.." Ak prečítaš knihy od M. Valtorty, nájdeš tam podobnú myšlienku. Diabol pokúšajúc človeka zasiahol do Božieho plánu. To pokušenie: Budeš ako Boh! Sám sa rozhodneš o "tvorení" ľudí. ... Z toho mi vychádza, že nielen IVF je ľudským dielom. Znásilnenia sú tiež ľudským dielom. Deti počaté v manželstvách - vypočítavo len 1, alebo 2, niekde 3 deti, v iných kultúrach viac... to všetko je ľudské dielo. Tú knihu Dotyky neba som nečítala. Radšej čítaj Bibliu. Boh rátal s našimi pádmi, hriechmi, preto mal pripravený plán spásy. Boh tak veľmi miloval svet a ľudí... Dôveruj.

nestastna2018
autor
19. jún 2021

@stevvvka ďakujem ti za láskavé a zhovievavé slová. Už som sa rozprávala s pár kňazmi, boli tiež veľmi láskaví a milosrdní. Viem, že Pán Boh je dobrý, milostivý a nesúdi tak ako my ľudia.

Pre dotknuté ženy: Teraz, na základe niektorých komentárov, som si uvedomila, že možno som sa nechtiac niektorých z vás dotkla tým, že som sa tu pytala na úryvok z istej knihy, ktorý hovoril o deťoch z um. oplodnenia. Možno ste niektoré prešli skúsenosťami s ivf, možno z neho máte deti a preto niektoré reakcie. Lenze ja som nikdy neodsudzovala žiadne detí, počaté akýmkoľvek spôsobom, ani som netvrdila, že sú zlé. Deti sú nevinné tvory. Obzvlášť ja si nemôžem dovoliť niekoho súdit. Ja tu riešim seba, svoj život, nie druhých. Nebolo mojim zámerom nikoho sa dotknúť a je mi ľúto, ak sa tak stalo. Možno priveľmi riešim a rozoberám, ale každý sme v tomto iný, niekomu sú veci jasné hneď, iný potrebuje viacej riešiť. Ja som sa snažila spoznať pohľad na vec od veriacich ľudí, katolíkov, ktorí majú s vierou čo to odžité, načítané, napocuvane od kňazov ako Bohu zasvätených osôb, ktorí žijú v milosti posvacujúcej a sú bližšie k Božej múdrosti. Viem, že neveriaci ľudia mojim myšlienkovým pochodom nechápu a majú na vec jasný názor. Lenže ja verím v Pána Boha, ľutujem, že som zhrešila a previnila sa voči nemu a preto sa s tým vysporadúvam po svojom. Ak to niekomu vadí, nie je povinný sa mnou zaťažovať.

nestastna2018
autor
19. jún 2021

@loliki takto som sa na to nepozerala, ďakujem za názor

lienka.7
19. jún 2021

@nestastna2018 mozes odpovedat ako si dopadla???
Mas to dieta alebo nie???
Viacere sa ta tu na to pytali, neodpovedala si.
Bolo by to asi fer napisat.

loliki
19. jún 2021

@nestastna2018 Nezaručujem, že som to pochopila a napísala správne. Len som sa nad tým zamyslela. Sú rôzne knihy. Napr. čítala som knihu Zachovaj pokoj a zotrvaj v ňom. Názov dobrý, ale vadil mi ten rozkazovací spôsob, ktorý sa ťahal celou knihou, kde autor radí-určuje, čo mám robiť. Valtorta je iné kafe. Tam je múdrosť, okrem krásnych príbehov, ktoré ma dokážu dojať, až rozplakať. Je tam množstvo myšlienok, ktoré pomôžu, poradia, posunú, osvetlia.
@lienka.7 Zvedavým narastie dlhý nos. Ak by to autorka chcela vešať niekomu na nos, tak by to už urobila. Zmení sa vo vašom živote niečo získaním tejto informácie? Budete lepšie spať? Či na čo vám to je? Ty si tiež nenapísala, či máš deti.

hariet
19. jún 2021

@nestastna2018 ahoj a ako to teda dopadlo, podaril sa vam nejaky vklad ?

lienka.7
19. jún 2021

@loliki prepac, ale nakolko tu riesi doslova burku v pohari vody, bolo by fajn, keby napisala aj nejaky ten vysledok...
Ocividne sa tomu ale vyhyba, zaujimave by bolo vediet preco.
Nejdem uz opakovat, co napisali mnohe predo mnou.

bykaterina
19. jún 2021

@nestastna2018 prečo fabulujes a konečne neodpovedas ženám na otázku? Pýtali sa tá tu asi desať kočíek.. berieš názor iba tých čo sú podľa teba katolícky prísne veriace...
Moja skúsenosť ľudia ktorí sa za niečo stále schovávačku nemajú čisté svedomie..
A ver že možno taká žena nekatolicka ti v živote skôr pomôže ako tá čo sedí celý deň v kostole....
To všetko čo tu píšeš nie je o Tom že si veriaca ale o Tom že niekomu niečo vnucujes..a ideš na to ako keby si bola v sekte.
Skús si napr zobrať príklad ako sa priblížiť k ľuďom ako to robía Saleziánov atď.. skús vieru žiť nie Len verklikovat..
Ja do kostola idem ak v týždni keď idem okolo , nedele nechodím na mňa veľa ľudí,.. pokiaľ môžem pomôžem o Tom je kresťanstvo nie o kecoch čo kde prečítam..
Poviem ti jedno mám mamonara uja čo by ťa predal za 5korun je taký aký je, nebaví sa s nami ale jasné na cintorín tie najväčšie kytice nosí na dušičky, ale za života za mojou maminou nebol keď bola chorá, ale teraz keby priaielu že potrebuje obličku pre svoje dieťa tak neváham aj keď ma ty bratranci nezdravia aj keď už majú skoro 30 r.. o Tom je láska a kresťanstvo..a nie keci ale skutky, a neúmyselné hriechy nám Boh odpustí a j a viem ze aj ten že sme chceli byť rodičmi a isli sme do Ivf. Boh má každý deň skúša a aj tak keď sa mi niečo podarí aj v práci kolegyni poviem uvidíš Boh ma miluje..
Choď darovať krv, choď pomáhať dôchodcom a nacvikom programu alebo niečo Zmysluplné..nepremarni život kecami..

janula12345
19. jún 2021

@nestastna2018 precitala som si tvoj prispevok, co akoze povedal nejakemu Valentinovi pan Jezis... ze deti z ivf su hrackou satana, nie su pozehnane a stihaju ich choroby a nestastia.... ???? Ak si naozaj krestanka, ako mozes tomuto verit? Uprimne, toto mi pride hnusny fanatizmus, klamstvo a je mi z takychto reci smutno. Sa povazujem za krestanku, a neverim, ze taketo nieco dokaze krestan povedat, a uz vobec tomu uverit a riadit sa tym . Skutocne mi je doslova nagrc ze vobec uvazujete nad takymito vecami,, a este to sirite. Nie je boh laska??? Naozaj by boh povedal o detoch taketo nieco hnusno krute??? Podla mna hladate nieco, co nie je a asi skor by vam pomohol psycholog ako googlit taketo nezmysly. A ak sa niekedy dokaze nebodaj, zeby ozaj sa zjavil Jezis a toto povedal, budem prva, ktora vystupi z tejto cirkvi. Moje dieta je plod lasky, z mojho vajicka, spojene so spermiou mojho muza a aj za pomoci vedy a boha sa narodila. Tomuto ja verim, a verim, ze je to moj cisty anjelik, ziadna satanova hracka a jej zivot bude krasny a stastny. Nie plny chorob a nestastia. Vam zeny, sibe uz niektorym.

nestastna2018
autor
19. jún 2021

@lienka.7 práve preto čo napísali mnohé pred vami a koľko negativizmu sa tu bezdôvodne rozprúdilo, už ďalej nemá zmysel rozvíjať ďalšie klebety. Tí, ktorí vedia, vedia. Tí, ktorí mi venovali úprimné a láskavé slová, tým sa nemám problém zdôveriť, lenže tých až tak zvedavosť netlačí ;) A tých, ktorých trápi len zvedavosť alebo ma chcú hejtovať ako matku či nematku, tým je táto informácia aj tak na nič.

lienka.7
19. jún 2021

@nestastna2018 prepac, ale ty si chora zena 👌👌👌
Ked ti "tvoj" boh nedoprial mat dieta prirodzenym sposobom a ivf je teda hriech, tak naco si sa do toho hrnula??? Bud si si mala adoptovat dieta alebo si kupit psa. A nie tu vypisovat hovadiny 👎👎👎

lienka.7
19. jún 2021

@bykaterina povazuje sa za veeeeliku katolicku, ale nevie napisat pravdu. Ubohe 👎👎👎
Fanatici su nebezpecni v akomkolvek nabozenstve 👌👌👌

bykaterina
19. jún 2021

@lienka.7 súhlasím... Človek vodu káže víno pije

esterba
19. jún 2021

Tiez ma zaujima, ci ma tato zena dieta, ale uprimne - po tejto diskusii pri troche rozumu neodpovie, ze ma a ak by odpovedala, ze nema, tiez zostanu pochybnosti, ci pise pravdu. Nema to vyznam, mozeme len dufat, ze deti, o ktorych ich matky pochybuju, ci ich mali mat, bude na svete co najmenej.

nestastna2018
autor
19. jún 2021

@lienka.7 Milá pani, už sa k tomu nebudem vyjadrovať, lebo to nemá zmysel a nechcem prilievať. Nechápem však prečo toľko nenávisti, či zlosti? Nik vás nenúti čítať či prispievať, pokial Vám to nerobí dobre. Ale zároveň tiež ma svojimi príspevkami neodradíte ani od viery v Pána Boha a taktiež ani od ľútosti nad svojim konaním, takze je to zbytočne. Každý môže spáchať hriech, ľudia sme slabí...to, že som to spoznala takto dodatočne a že ma to mrzí, neznamená, že mám byť fanatičkou. Veď podstatou kresťanskej viery je Božie milosrdenstvo, preto Pán Ježiš umrel na kríži. To, že som niečo pred rokmi urobila a až neskôr som spoznala či pochopila celú šírku svojho hriechu neznamená, že teraz mám neochvejne trvať na tom, že to bolo správne. Človek je omylný a ja nie som výnimka, ale prvý krok k pokaniu je uvedomiť si, že som sa previnila voči Pánu Bohu. Nič na tom nezmeníte, čokoľvek budete vypisovať a akokoľvek ma budete nazývať, že som si po tom všetkom uvedomila, že Pán Boh, viera v Neho a život podľa Jeho vôle a prikázaní je najdôležitejšie v živote človeka. Ja som si to uvedomila príliš neskoro a napáchala som množstvo hriechov, kým som na to prišla. Možno však môj príklad pomôže iným veriacim ženám, ktoré sú uvedomelejšie a lepšie ako ja a takto premení Pán Boh môj hriech aspoň na niečo dobré.

lienka.7
19. jún 2021

@nestastna2018 mila pani, vy cim skor vyhladajte psychiatra.
Po tych vasich prispevkoch ako cisto nezainteresovany clovek mam dojem ze trpite nejakou vaznou psychickou poruchou. Ked ste taka bigotna katolicka, tak isto asi viete, ze Boh vam dal volu sa slobodne rozhodnut... co.znamena potom znasat aj patricne nasledky.
A kedze tu nadalej vypisujete totalne hovadiny, ke logicke ze aj ostatne zeny du zvedave, ci to dieta mate alebo nie. Ja tipujem ze nie... a teraz vam niekto natlacil do hlavy ze to iba kvoli zlemu ivf. Myslite si ze ine katolicky nemaju deti z ivf. OMG, fakt sa dajte liecit 👎👎👎
Aky vas priklad??? Co to tu splietate??? Ste prikladom akurat totalne nesvojpravnosti, asi tak. 👌 👌👌

nestastna2018
autor
19. jún 2021

@lienka.7 Prečo vás toľko trápi moje duševné zdravie? Inak, keby som bola dusevne chorá, nie som zodpovedná za svoje skutky, takze nik by ma nemohol súdiť 😆 to by bola skôr výhoda. Žiaľ, na to sa vyhovárať nemôžem. To len tak na odľahčenie diskusie 😊

kittykat22
19. jún 2021

@nestastna2018 dufam, ze tvoj pan farar ide s kurzom a nema odpor k homosexualite, a podporuje vychovavanie deti homosexualnym parom. https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/papez-frant...

Ak nie, tak ho odo mna pozdrav 😀 ze moze v nedelu odsluzit omsu a spravit trosku osvety.

mircalla
20. jún 2021

@nestastna2018 Nie netrapi, len konstatujem

nicicka
20. jún 2021

Nečítala som to cele, tých rád je dosť. Viera je povzbudzujúca a zmyslom života pre mnohých ľudí. Aj ja som veriaca aj keď teda nie vždy je tá moja pevná. Od mala som vyrastala v krestanskom prostredí. Veľa veciam som však vo viere nerozumela a až psychológia mi na mnohé zodpovedala. Nerozumiem napr. prečo máš voči sebe výčitky že to tak dopadlo. Mám z príspevku taký pocit sebaobvinovania a nesucitu so sebou a s tým ako si sa rozhodla. Už to veru nikomu nepomôže a ak človek nemá zdravú sebalasku tak lásku nedokáže ani darovať. Na obviňovanie je neskoro. Niekedy netreba príliš uvažovať, niektoré veci Boh vyrieši za nás...

elenita
20. jún 2021

Ja by som len tak intuitivne z prispevkov predpokladala, ze IVF nevyslo a autorke stroskotalo aj manzelstvo, alebo mozno dietatko z IVF maju a to je nejakym sposobom postihnute alebo ma vazne zdravotne problemy. Tak ci tak, som presvedcena, ze nech je to akokolvek, autorka sa z danej situacie obvinuje a hovori si, ze je to preto, lebo zhresila. Neviem, mozno sa mylim 🤷‍♀️ Ale takto mi to vyznieva od zaciatku..

bykaterina
20. jún 2021

@elenita počuj ty by si podľa mňa s takou predstavivosť out Mohla robiť scenáre pre televízie tv hnoj a narkóza 🙈
Nerobís aj v v tých rodinných prípadoch..? Dúfam že takto bežné negatívne nerozmyslas..zaplietla si tam všetko od choroby az po rozvod.

lienka.7
20. jún 2021

@bykaterina mna to napadlo tiez 😁😁😁
Dame sa s
@elenita dokopy a napiseme taky scenar ze az 🤣🤣🤣
V kazdom pripade, dana pani nie je uplne kompletna, lebo ak ne taka krestanka, tak na ziadne umele nemala ist. Bud to mali skusat s pozehnanim p.farara svojpomocne, alebo mala zmenit partnera (mozno s tymto proste deti nemohla mat a boli uplne OK).
Btw, neba som na umelom, ale tam sa genetika nerobi??? Pytam sa na margo moznosti postihnutia. Nevyznam sa, preto sa pytam 😃
Ja osobne poznam 3 pary, ktorym IVF znicilo ci uz vztah alebo manzelstvo. Ja osobne by som sa na to nikdy nedala. Je moznost adopcie ked uz tak. Kamaratka si takto vzala mala babatko, jeho matka sa ho zriekla...je to sice mala mulatka, ale miluju ju najviac na svete!!! Teraz bude mat 3 roky.

stevvvka
20. jún 2021

Milé diskutujúci, autorka nie je povinná nikomu vysvetľovať, či dieťa má alebo nie a ako to dopadlo. Sú veci, ktoré patria do súkromia a to, že sa pýtala na názor veriacich žien, neznamená, že tu musí vysvetľovať, ako to dopadlo.

Nájdite si inú tému na diskutované o viere.

A byť takým kresťanom, čo v nedeľu nejde do kostola, lebo je tam veľa ludi, no ďakujem pekne. To je taky farizej. Véd nedeľa je znakom zmŕtvychvstania, raz do týždňa si mame pripomenúť, čo pre nás Ježiš urobil, že nám smrťou zaistil večný život!

Že ľudia vyjdu z kostola a ohovára ju, že kňazi sú homosexuáli, to sú také bežné súdy... Véd lekára nepotrebujú zdraví, ale chori. Kto nezaživa osobný vzťah s Bohom, ale ide múdrovat o veriacich a cirkvi... To je ako keď sa 4rocne dieťa mieša mamke do kuchyne a chce navariť sviečkovu...

Ale dnes je to moderné, ohovárať cirkev a žiť každý pre svojho Boha, nastaviť si pravidlá, aké mu vyhovujú. Vaše slávne heslo ži a nechaj žiť by ste mohli začať aj v praxi uplatňovať, nechajte veriacich veriť, čo vás je po našom živote?

Idem vám tu ja na nútiť svoju vieru? Tiež mam svoj názor na tých, ktorí neveria, ale je to ich cesta a spôsob života, ktorý rešpektujem. To isté žiadam od vás. Ale budete sa tu povysovat nad veriacich aké ste vy múdre, lebo ste sa nenechali obalamutit cirkvou.. Aj to o vás niečo vypovedá. Snažíte sa možno presvedčiť samé seba argumentmi, prečo máte pravdu... Ale je to iba vás uhol pohľadu z vašej strany.
Tak sa choďte vysmievať veriacim niekam inam...

lienka.7
20. jún 2021

@nestastna2018 mna vobec netrapi tvoje dusevne zdravie, rob si co chces.
Len tu nepis vyslovene taraniny prosim ta 👍👍👍
Pokial sa ti prihodilo nieco zle, spytuj si svoje svedomie sama pre seba preco ta tvoj boh takto "odmenil". Ak sa nad tym zamyslis, zacnes realne uvazovat a nedplietat do toho rozne fanaticke blaboly, tak na to mozno dojdes aj sama 👌👌👌
Zelam ti vsetko dobre a pokoj v dusi

lienka.7
20. jún 2021

@stevvvka AMEN!
pleties tu slivky s hruskami. Ano, my mame respektovat vasu vieru a vase nazory, lebo iba tie su tie najlepsie. Bravo
Co takto respektovat aj ine nazory?
Viera nie je o nedelnej navsteve kostola, to sa pekne mylis. Poznam takych, co si div nie zoderu kolena a len co vyjdu z kostola uz pachaju hriechy. Tito su v mojich ociach este vacsie zlo a bezboznici, sorry.
Kedze tu autorka dava prispevky ake dava, je logicke, ze su ostatne zeny zvedave, co a ako dopadlo. Ale nieco sa asi pokazilo, kedze je v takom stave v akom je 👎👎👎
Bud nech sa s tym zmieri alebo vyhlada odbornu lelarsku pomoc. To je vsetko.

kylie1983
20. jún 2021

@stevvvka Mila diskutujúca stevvvka, J sa teda z veriacich ľudí nevysmievam, ja sama som ateista, moj manžel aj cela jeho rodina su veriaci, a plne to rešpektujem. Len vsetko ma svoju mieru, vies. Nečudujem sa ze niektoré ženy su nabrúsené, lebo tie hlásky co sa tu vypúšťajú, tak aj mne sa rozum občas zastavil... Ale zas, nevysmievam sa. A opakujem, autorka založila tému, mohla by sa vyjadrit ako to dopadlo, hm?