icon

IVF mi zničilo život

nestastna2018
17. okt 2018

Ahojte zeny,

chcem Vas poprosit o povzbudenie, skusenosti a tiez sa jednoducho vyrozpravat z mojej situacie.
Aktualne som v stadiu 1. IVF, kedze sa nam s manzelom nedarilo tri roky sa dopracovat k potomkovi.
Cela stimulacia sa vyvijala az prilis dobre, nemala som ziadne negativne priznaky, aj psychicky som sa citila lepsie nez kedykolvek predtym, lekari si na kontrolach pochvalovali, ze to ide vyborne a mozem byt spokojna.
Minuly tyzden som absolvovala odber kde mi odobrali 29 vajicok, to bol prvy sok, kedze takyto pocet som necakala. Hned v den odberu mi doktor oznamil, ze transfer sa odklada (cerstvy transfer nebude), kedze u mna vidi predpoklad na rozvoj hyperstimulacneho syndromu - pokial by mi urobili cesrtvy transfer, vraj by som zomrela ja aj embryo. Moje vajecniky prilis zareagovali na stimulaciu. Predpisal mi injekcie kortikoidov a fraxiparin na odoznenie syndromu. Zaroven vsak chvalil, ze take kvalitne vypestovane vyjicka za tie roky vo svojej praxi davno nevidel.
Kedze sme obaja katolici, ale aj kvoli tomu, ze sme chceli prirodzenejsi sposob, na oplodnenie sme si zvolili metodu prirodzeneho oplodnenia, ICSI aj PISCI sme nedavali. A to aj napriek tomu, ze lekar nam tvrdil, ze prirodzeny sposob nebyva az tak uspesny. Oplodnilo sa 20 vajicok. Z tohto poctu sa spravne vyvinulo 11 embryi, vsetky su jednotkovej kvality, dve z nich sa uz dokonca aj sami vyhatchovali. Takze vysledok je, ze dnes sme mali rozhodnut o pocte zamrazenych embryi, samozrejme, ze sme dali zamrazit vsetkych 11. Momentalne cakam, kedy mi povolia prvy transfer.
Nasim problemom je, ze sa to cele akosi vymklo z ruk a presiahlo to nase ocakavania, aj predpovede lekara. Ako som spominala, obidvaja sme katolici, upozornili sme na to aj lekara, uz samotne ivf bol pre nas problem, ale ako kazda zena ktorej sa nedari, tuzba po dietati bola silnejsia. Najhorsie vsak na celej veci je, ze nam vznikol az takyto vysoky pocet embryi a nasim problemom je, ze sme nikdy nechceli a nechceme zlikvidovat ziadne z nasich embryi. V mojich ociach je to vrazda. Teraz sa citim previnilo, mam vycitky svedomia a depresie, nemozem spavat. 11 je zrejme prilis vela, aby sa ich stihlo za zivot povkladat do maternice (mam 34 rokov), zlikvidovat ich nemozme a darovanie je pre mna tiez nepripustne - jednak z dovodu, ze by som sa utrapila keby moje dieta vyrastalo niekde v neznamom a zaroven preto, ze si darcovsky system neidealizujem a predpokladam, ze aj tak sa v praxi realne nenajde tolko zaujemcov o embrya, kolko ich je poskytnutych na darovanie. Takze prdpokladam, ze darovanim by sme tie embrya odsudili na desiatky rokov mrazenia bez sance bud na zivot alebo aspon na dostojnu smrt. Vela som citala clankov o tom kolko stotisicov embryi je mrazenych po celej europe. Ale aj logika mi hovori, ze nemoze byt tolko zaujemcov kolko je "prebytocnych" embryi, ked si vacsina parov vyrobi embrya z vlastnych buniek.
Takze chcem poprosit aj zeny, ktore mali takyto vysoky pocet embryi o Vasu skusenost, ci ste ich stihali vsetky "minut" a ci si ich davat vkladat po dvoch alebo ako - mojim jedinym riesenim zostava, ze chcem dat sancu vsetkym embryam, aby sme ziadne nezabili.
Prosim, nepiste mi, ze je to nasa vina, ze sme tam vobec sli. Uz sa stalo, nechcem sa vyvinovat, ale konali sme pod vplyvom okolnosti, zufalstva a striktne sme sa drzali tvrdeni lekarov, ktorych sme povazovali za autoritu ako odbornikov. Podla lekara, v priemere maju zeny na zamrazenie len 3 embrya. Taktiez, pri vybere oplodnenia prirodzenou metodou nam nedavali vysoke sance. A nasledne tiez, pocas kultivacie sa nepredpokladalo, ze sa spravne rozdeli do tohto stadia az tolkoto embryi a ze vsetky budu jednotkove. Vascinou nas "strasili" a tvrdili, ze to nie je take jednoduche. Aj na nete mnohe pisu o opakovanych cykloch ivf. Chyba zrejme bola, ze mi mohli stanovit nizsie davky stimulacnych hormonov (vraj som mala velmi dobru ovarialnu rezervu) a nasou chybou bolo, ze sme dali oplodnit vsetkych odobratych 29 vajicok - tam sme tiez naivne verili tvrdeniam, ze oplodnovaňie prirodzenou metodou nebyva take idealne. Jednoducho sa stalo a keby som mala sancu vratit cas, teraz uz konam inaksie. Boli sme naivni, hlupi, zaslepeni tuzbou po vlastnom dietati. Teraz vidim, ze ani to nestoji za likvidaciu tolkych ludskch bytosti v podobe embryi a za ten pocit viny a obav ako ma za to bude sudit Pan Boh, pokial nakoniec niektore z embryi budeme musiet zlikvidovat.

Ospravedlnujem sa za prehnane dlhy prispevok, ale tato moja "spoved" mi zaroven poskytla trochu ulavy pri bremene previnenia, ktore nesiem.

henikav
17. okt 2018

@nestastna2018 V prvom rade ako ti uz dievcata napisali, je mozne ze z tolkych oplodnenych vajicok budes mat mozno len jedno dieta. V druhom rade ako som napisala, oplodnenych vajicok, lebo od skutocneho ziveho embrya to ma este daleko. Este neziju, nemozes zabit nieco co nezije, zit bude vtedy ked mu nabehne akcia srdiecka.
A po tretie si zbytocne prehnane "fanaticka" vo viere. To prosim neber ako urazku, neviem akym slovom by som to nahradila. Ale ani s vierou sa to podla mna nema prehanat. Nerobite nic zle, pomahate si lekarskou vedou k tomu, aby ste boli dokonala rodina s detickami. Pocet oplodnenych vajicok neries ale vobec, daj si nejake vlozit, kolko myslis po porade s lekarom 2-3 a uvidis. Mozno nakoniec budes rada ze ich mate tolko v rezerve.
A hlavne sa prestan mucit tym ze ste katolici. To ze je niekto veriaci, neznamena ze to musi prehanat. Ste urcite dobri ludia a aj tak to bude len tak ako to boh chcel, ak sa rozhodne, da vam aj 10 deti a ak nie mozes robit co len chces aj tak nebudu, lebo zivot je zazrak, nie nieco co si vypestujes ci kupis v obchode.

nestastna2018
autor
17. okt 2018

@gennara
Boli sme v CRM v BB.
Nemozem tvrdit ani, ze by som bola slabo informovana. O ivf som toho pocitala na nete neskutocne mnozstvo infomacii, vedela som aj o tejto jemnej forme. Len akosi sa to vsetko zbehlo tak rychlo a mi dvaja s manzelom sme uz boli pred ivf ako par tak rozbity a zniceny, ze sme si povedali, ze skusime toto ako poslednu moznost. Tam sa to uz zomlelo velmi rychlo, povedali nam, ze som prisla presne v pravy cas cyklu a od zajtra mozme zacat uzivanim Duphastonu. Este na mna zaposobilo aj to, ze ma hned lekar sfukol, ze na co vobec este cakam v mojom veku a po potrate a mimomaternicovom teh (bez jedneho vajcovodu) a so spermiogramom - zhorsena morfologia. Dost nas ovplyvnilo aj to, ze nasmu znamemu sa narodilo nedavno dietata prave z tohto centra a ostali mu zmrazene len dve embrya, co sme si vraveli, ze to je uplne zvladnutelny pocet. Potom to uz nabralo vsetko rychle obratky. Zaroven sme nechceli cestovavat prilis daleko, kedze nam vraveli, ze pocas stimulacie byva viacej kontrol. Pokial viem, tak v CRM v BB nerobia soft ani nativ, ale zrejme keby som na tom trvala, tak by mi to spravili..uz som si vycitala aj to, ze sme nemali pichat hormony v tej davke ako nam diktovali, nemali sme ich zvysovat ako mi kazali, ale nechat ich v povodnej davke. Ja som mala Gonal, najprv mi urcili davku 137,5, potom zvysili na 150 a nakoniec na 187,5. Mohla som to predvidat, ze pri dobrej ovarialnej rezerve, sa to mozno premrsti, ale vtedy mi to absolutne nenapadlo. Vobec som nepocitala s takymito dosledkami...jednoducho sprosta. Mojim problemom je aj to, ze ked mi lekar zvoli postup a povie, ze si mam pichat to a to, vtedy a vtedy, jednoducho ho pocuvnem ako autoritu. Mala som byt priebojnejsia a zamerat sa na ten nativ a soft, len teraz to uz nezmenim.

renimac
17. okt 2018

@nestastna2018 životné zlyhanie? Ja som veriaca, ale takéto sebatryznenie kvôli cirkvi, ktorá manipuluje ľuďmi od prapočiatku, načo to? Možno sa neujme ani jedno, možno vyjde prvý vklad. Keď si tak silne veriaca, ber to tak, že je to vola bozia, nech to dopadne akokoľvek. A každý extrém, zlý extrém. Pre mňa zlyhania neexistujú, ako ani diabol, peklo a pod. (Zas len výmysel cirkvi, ktorá si upravila veci podľa svojich potrieb). Opakujem, som veriaca. Ale v Boha, nie cirkev. Keď máš také veľké výčitky, pros Boha o silu odpustiť sama sebe. On nás nehodnoti tak, ako ľudia (aj cirkev) hodnotia ľudí. Keby ano, nebol by Boh. Držím palce, nech to dopadne najlepšie ako sa dá.

osky
17. okt 2018

Mohla by som ti napisat k tomuto vela,mozno vecer cez ip.
Z praxi len tolko-malokomu vyjde 1 ivf uspesne.
Takze mozno kym ozaj ostanes tehotna a aj ho vynosis dokonca,budes stastna ze ich mas tolko...
Kazdopadne si daj hned vlozit 2 embrya a nech ti predtym daju slabsiu stimulku-aby ti zase nehrozil hyperovulak!!!
Ak by sa celkom nahodou uchytili hned obe a aj narodili-to by bol skoro zazrak.ale moze byt.
Potom uvidis co dalej s ostatnymi z hladiska viery a pod.pisnem ti ip.tu to rozoberat nemienim,nakolko nie vsetky su veriace a o hadky zaujem ozaj nemam.

ericka2503
17. okt 2018

@nestastna2018 Dodnes platíme mrazenie 4kvalitnych blastocyst(takmer.6rokov),budú žiť s nami,pokiaľ budeme aj my s manželom nažive a platiť za ich mrazenie.Som veriaca a tiez som ich nechcela znicit,ked vidim naše dieta z takeho "materialu".Toto mi príde ako moznost prípustná môjmu svedomiu.Nevyuzili sme dalsie vzhľadom k veku a "zazracnemu "prirodzenému počatiu" ďalšieho dieťaťa.Ano,"chyba" je u "odborníkov",keď u mňa videli,že vytváram priveľa vajíčok,znížili mi okamzite dávky gonalu,kontroly sú časté,museli to vidieť aj u vas.Zrelych,kvalitnych vajicok bolo aj tak tiež dosť-12,napriek tomu sa neoplodnili vsetky,museli "napichovat".Ak ešte nie ste tehotná,ešte sa Vám zídu,možno aj na druhý krát.Prajem,aby vyslo na prvý pokus samozrejme,ale ak nie,máte slušnú rezervu.Poznam prípady,kedy žena odchádzala po odbere,čo teda nie je až taká banálna záležitosť ,so zistením,že kvalitné má iba jedno vajíčko.Co má taká povedať?Keď nevyjde,môže trvať celé podstupovať znova.To mi príde dosť zle.

blevka
17. okt 2018

@nestastna2018 chápem tvoje pocity, ale z tvojich vyjadrení mám pocit, že zbytočne týraš sama seba a ešte si privodíš vážny psychický problém. Zájdi za nejakým rozumným zdôrazňujem rozumným kňazom a porozprávaj sa s ním. Ver tomu, že boh má s tebou nejaký plán keď ta postavil pred túto skúšku. Možno je tvojím poslaním vydávať toto svedectvo a tým pomôcť mnohým párom v ich životných dilemách. Nevŕtaj sa v hriechu (lebo aj to je hriech), sústreď sa na konanie dobra a ostatné zver s dôverou bohu,..

nina774411
17. okt 2018

Ja len skúsenosť kamarátky, bola už na 4-och vkladoch. 1x a 2x jej vkladali po 1-om a 3x a 4x po 2-och a výsledok???? Ešte nie je tehotná, jednoducho sa to zatiaľ nepodarilo :/ Takže túto otázku je ešte priskoro riešiť, keďže neviem, či náhodou v konečnom dôsledku nebudeš rada, že ste ich mali toľko 🙂

ericka2503
17. okt 2018

@nestastna2018 A chcela som ešte napísať,že Vám veľmi držím palce,nech sa ivf podarí,nech ste zdravá,šťastná aj so svojím bábätkom a manželom.Teraz sa skúste tešiť na to,čo Vás čaká,že čoskoro budete tehotná,ďalšie vajíčka nechajte zmrazené a časom uvidíte.Hlavne sa netrápte zbytocne,hoci Vás veľmi dobre chápem,je to citlivá tema.Ako sa hovorí:" vacsina riešeni príde vždy v pravú chvíľu".Nech je to tak aj u Vás,krásny deň Vám želám😊.

johanna_b
17. okt 2018

@nestastna2018 mam na to rovnaky nazor... tiez sa nam nedari, 2 potraty po roku... no na ivf by som sa nikdy nedala. ani na ten prvy rozhovor uvodny kde by ma strasili, ako ostanem bez deti. o zdravotnych negativnych ucinkoch ss nikde nepise... vsetky clanky su len platena reklama centier.
otazka na teba... tu ta dievcata upokojuju ze "na prvykrat" to nevyjde, mozno na desiaty. smiech cez slzy...nad tymto si uvazovala? nie je to jedno ci ti tie deti pomru v maternici alebo ich das zlikvidovat alebo.... dopln si? lebo ja momentalne neviem co je najhorsie.

nestastna2018
autor
17. okt 2018

@anabella111
@teressa30
Dakujem Vam za Vase citlive prispevky, velmi ma dojali a poplakala som si pri ich citani. Citala som si Vase slova viackrat, kedze su mi ako balzam na dusu. Zacinam v tom celom vidiet urcity zmysel, mozno to bol Bozi zamer a vyvinie sa to nakoniec pozitivne. Mozno tymto aspon trosicku prispejem k odcineniu svojho hriechu zverejnenim svojho pribehu a upozornenim na mozne negativne nasledky absolvovania ivf...mozno to posluzi inym zenam ako určite varovanie alebo aspon ako informacia/skusenost v ramci rozhodovania sa, ci tiez podstupit ivf...lebo viem ake sme zaslepene (a nemyslim to v zlom), ked tuzime po dietati a pri vsetkej tej bolesti a zufalstve, ktoru neplodnost so sebou prinasa, si neuvedomujeme/alebo skor nepripustame mozne dosledky, ktore moze nasa tuzba so sebou priniest.

osky
17. okt 2018

@johanna_b jedno to urcite nie je.ved do maternice ich vlozi s nadejou ze preziju.da im sancu na zivot.
Sama vidis ze rovnako mozes potratit i za prirodzenych okolnosti.

johanna_b
17. okt 2018

@osky za prirodzenych okolnosti to dieta prichadza samo.. ale to tebe vysvetlovat asi nema zmysel

3009
17. okt 2018

@nestastna2018 a chcem sa spýtať, ak by si otehotnela prirodzenou cestou, to by si tiež pri každom pohlavnom styku plakala koľko detí by si mohla mať a koľko sa nenarodí? Teš sa ak sa ti podarí aspoň jedno dieťa vynosiť. Ak sa ti narodí, tak budeš rada, že máš aspoň jedno a nebudeš tu riešiť takéto veci. Čo ako keby....

johanna_b
17. okt 2018

@3009 ty porovnavas spermiu s vajickom, ktore sa nestretnu s embryom umelo vytvorenym v misticke v akomsi slovenskom centre? To snad nie... Ci ozaj ano?

anabella111
17. okt 2018

@johanna_b ....velmi zvazujem vsetky precitane prispevky..vzdy v kazdej diskusii...Si druha..koho si symbolicky pridavam k oblubenym..Z dovodu..ze nie len setria moju mysel..cas..ale aj obohatia vnutro. A na margo tohoto prispevku.. naskrtla si dalsi problem z mnohych..v ramci ivf...ked uz sa ani potrat nedotyka dusevneho postoja cloveka..v tomto pripade je uz ponimany len ako neprijatie vkladu....Ze to pripomina birokraticky problem ..nie je nahoda...Lebo svedomie je opomenute v prospechu technologie......

nestastna2018
autor
17. okt 2018

@johanna_b
Pre mna to nie je jedno ci by som ich dala zlikvidovat alebo by zomreli vo mne - ci uz neuchytenim sa alebo potratom pocas tehotenstva. Vlozenim do maternice im dam aspon sancu na dalsi vyvoj v ich prirodzenom prostredi. Pan Boh rozhodne ako sa bude dalej vyvijat. Ak by to aj nevyslo, aspon by embryo zomrelo dostojnym sposobom v tele matky, na rozdiel od likvidacie kde by ich niekto vyslovene znicil bez toho, aby dostali aspon svoju sancu.

dahra
17. okt 2018

@nestastna2018 - ahoj, tohto som sa aj ja bála. My sme ale mali pri 1.IVF iba jedno embryo. Všetko vyriešené, no zašla som ďalej, znova som ešte túžila mať dieťa, tak som zase šla na 2.IVF, tentokrát boli až 3. A to môj muž nechcel viac ako 2 deti. Čo teraz. Nechali sme ich zamrazit. Jedno mi vložili, otehotnela som, ale zle to skončilo. Ďalšie sa nerozmrazilo dobre a ostalo nám posledné. To mi vložili a dopadlo to už dobre. Takže z 3 prežilo len jedno, dala som všetkým šancu. V mojom čase stimulácie tu na MK bola žena, ktorá mala zamrazených tiež okolo 10. Chcela druhé dieťa ešte, tak chodila na KET-y, bola asi 4-5x, ani jedno sa už "neujalo". Niektoré sa nerozmrazili dobre a pritom všetky boli jednotkové. Viem si trochu predstaviť, čo prežívaš, lebo toto som aj ja veľa zvažovala. Podľa mňa neklesaj na duchu, ešte nevieš, čo prinesie budúcnosť.

ivca88
17. okt 2018

@nestastna2018 pozri, da si vlozit 4 a uvidis.
Ostatok ries neskor. V prvom rade nech otehotnies, a potom ked donosis zdrave dieta/deti, budete chciet aj surodencov. A kto vie, mozno si das vlozit este dalsie.
Ja milujem deti, mam dve a kludne by som mala aj 5.
Je to dar.
Nikde nie je napisane ze musíš mat len dve a hotovo

asia83
17. okt 2018

@alaguema Trefné.

esterba
17. okt 2018

@nestastna2018 no, Sára toho tiež dosť navyvádzala a celkom dobre dopadla 😉... Boh dopustil, že ste nepočali prirodzene, Boh dopustil IVF, Boh dopustil 11 embryí. Ja nie som veriaca, to aby bolo jasno. Myslím si len, že keby veriaci viac počúvali svojho Boha (keď je to ten milosrdný) a menej ľudí, čo tvrdia, že ho reprezentujú, bolo by nám všetkým na svete krajšie. Nechápem, prečo je prirodzené počatie považované za Božiu vôľu a proces IVF nie, na čo by nám dal rozum? A čo potom chudery Sára a Ráchel, tie by sa škvarili v pekle, keby Boh náhradné riešenia nepripúšťal. Mala by si sa upokojiť, pustiť z hlavy cirkevné dogmy (cirkev nerovná sa Boh) a nechať to na tú Božiu vôľu.

bykaterina
17. okt 2018

necitala som celu diskusiu ale myslim ze reagujes privelmi negativne mozno budes rada ak sa uchytia dve embrya z takeho poctu. a dalsia vec ked nebudes chciet uz embrya tak das darovat. je to bezne ak ste obaja OK ze sa daruju a pomozu inemu paru

bykaterina
17. okt 2018

@pikha vizuálne nie je mozne povedat ze je embryo OK, takze bud si zakladatelka mysli ze ma super kvalitu a dr ju obalamutil alebo si to zle prelozila z jeho reci. lebo toto povedat nepovie ziaden dr ze take este nevidel je to skratka hovadina. a to ani nehovorim ze po 35 je iba 1/3 embryi geneticky OK. takze sa veru ako pises nemusi ujat hned. a tiez suhlasim s DE mnohe pary su radi za tuto moznost aj ked ja osobne by som si vybrala v CZ darovane kvoli tomu ze su od mladých darcov

zuzka2288
17. okt 2018

Ja by som to vnimala tak, ze Vam boh pozehnal velky pocet kvalitnych embrii vzhalom na tvoj vek. ;) Su zeny co maju 2-3 a ani tie sa im neujmu. Ak by to tak boh nechcel tak by sa to nestalo. A tie co casom zomru by som chapala ako spontanny potrat, taktiez bozia vola.

bykaterina
17. okt 2018

@methexis pises hovadinu na SK sa 2-3 nevkaldaju. vkladaju sa max dve a su centra ktore nechcu ani 2 vlozit

ceklis
17. okt 2018

@nestastna2018 necitala som žiaden príspevok, chcem ti len napísať aby si sa zatiaľ netrápila nad tým čo bude, lebo nevies čo bude zajtra a nevies či sa podarí prvý či 11ty vklad. Nechaj to tak a oddychuj. Sustred sa na seba a na to aby ste mali detičky. Kamarátka ma za sebou 19vkladov a nechytilo sa ani jedno, takze vždy je nejaký extrém. Naozaj nechaj zatiaľ čas na to všetko a uvidis ako bude po prvom vklade.
Možno som nijako neporadila, len viem čo je to ivf a stres okolo toho. Je to nápor veľký a už dupľom ak máš takéto pocity :(
Chápem čo prežívaš, ja by som dala za 5embryjok všetko!!! Len kvôli tomu že by som sa bála že sa nechytia.

bykaterina
17. okt 2018

@osky aky OHSS aka stimulacia pred KET ?? ty vies o com pises ?

ceklis
17. okt 2018

@bykaterina vkladajú aj tri :(

bykaterina
17. okt 2018

@ceklis kde prosim ta ? lebo to sa mi zda eticky uz mimo a pochybujem ze by si to DR zobral na triko lebo to uz je ohrozenie ja matky

mm2008
17. okt 2018

Ahoj. najskôr gratulácia k takej bohatej "úrode" 🙂 . to sa naozaj len tak nevidí/nečíta.. Avšak Jednej veci nerozumiem, prečo taký "pesimistický" názov témy?

Ale s5 k obsahu - nerieš nič dopredu. modli sa .. panuj by som mohla napísať.. ale tak.. nechaj veci plynúť, ak si veriaca, je to všetko medzi nebom a zemou... Nerieš nič dopredu..
Ja osobne by som reagovala asi podobne a z rovnakého dôvodu, ako ty.. No časom by som možno na to "dozrela" a nechala veci plynúť..
Inak - ja ťa povzbudím - môže sa podariť práve prvý vklad .. .poznám prípad (nie je to môj osobný, ja som v takejto situácii nebola...), kedy sa z mála oplodnených vajíčok vložilo "až" jedno kvalitné, ktoré vtedy zostalo.. neviem, nepoznám tie odborné výraz.. že aké. a práve to jedno jediné sa ujalo ... a po ňom .. prišlo prirodzené tehotenstvo..

Tak hlavu hore, všetko bude ako má byť a nechaj veci plynúť.. držte sa...

willino1
17. okt 2018

11 embryí neznamená 11 detí... ešte netušíš či sa vôbec niektoré z nich úspešne uhniezdi a budeš mať aspoň jedno dieťa... mám kolegyňu, ktorá tak isto mala po každej stimulácii 10 a viac fantastických embryí absolvovala 3 stimulky... a má dve deti a zostalo jej len 1 zmrazené embryjko... potom budeš premýšľať čo so zmrazenými embryami, keď už budeš mať toľko detí, koľko by si chcela a náhodou ti nejaké ešte zmrazené zostanú... možno ich nebudeš mať dosť ani na to aby si mala toľko detí, koľko by si chcela.... to či sa embryo ujme je len Božia vôľa... tak ako pri prirodzenom oplodnení, kedy ani nezistíš, že sa embryo neujalo, tak aj pri KET to nie je nič nezvyčajne, že embryo sa nezahniezdi... len budeš o tom vedieť... paniku treba robiť, až potom.... teraz by si mala byť štastná, že vyšiel prvý krok a budeš mať toľko šancí otehotnieť... a uvidíš ako to pôjde neskôr...