Manžel chce tajiť IVF
Ahojte, manzel v rodine a medzi kamosmi chce zatajot, ze mame syna z IVF. Ja by som to aj povedala, kedze vela znamych sa hanbi ist na umele, rada by som im aj poradila. Ale manzel, aby sme si to nechali pre seba. Kvoli malemu, aby sa nanho nepozerali inymi ocami. 😳 Trochu ma to zarazilo.
Tie ktore ste ivf podstupili, vedia o tom blizky?
Je to 6rokov keď sme vstúpili do car-nik o tom nevie(iba v.mojej práce nadriadení kvôli pn atd), 4roky po liečbe a IUI a nik dôvod nik netuší čo a ako bolo,pre mňa je to ťažká spomienka, ťažké tehotenstvo ... Respektuj úplne , viac to nerieš , mňa keď sa pýtali kamarátky že či som brala vitamíny, ako rýchlo sa nám to podarilo alebo kedy uz, vždy som mala diplomatickú odpoveď
Ja som o Tom nechcela hovoriť nie kvôli dieťaťu ale sebe, sme z veľkej rodiny obaja s mužom,každý by nás ľutoval,všetci mali dieťa kedy chceli,u mňa o tehotenstve nik nevedel dokonca do 5m , bola som PN od 2m a to tiež nik nevedel,bývali sme o 2domy ďalej od mojich rodičov,svokra chodila každé 2tyzdne ,na Vianoce som bola na konci 4m,nik si nič nevšimol , je jedno čo ti napíšeme , dôležité je ako to chcete vy,niekto o Tom hovorí otvorené a niekto ako ja mlčí a tají,raz synovi nemám problém povedať že sme nemohli mať prirodzene deti a aké veľké šťastie máme.ze sa nám to podarilo po relatívne neúspešnej hormonálnej liečbe a mojom vydupanom IUI, ale teraz keď ma 4r o Tom niesom pripravená hovoriť
Obaja sme nechceli, tak sme nikomu nepovedali (mame 2 deti z ivf) a doteraz doslova klameme. Mnohym. Par kamaratok mojich o tom vie a az po druhom dietati som to vravela sestre. Dovod je prosty. Ludia su drbnuti. Davaju nalepky. Poznam to z okolia, ako hovoria ze hentá otehotnela, boli na umelom, 5x sa nevydarilo, a teraz konecne ano. A dobre ze neriesia ze ake polohy skusali aby otehotneli. Riesia toto i ked niekto prirodzene otehotnie? Nie. Dovod? - splodenie je totálne intimna záležitosť a je jedno ci ivf ci nie. Navyse chlapi to podvedome beru ako zlyhanie. Ked sa mi niekto blizky zveri, ze nieco take plánujú, alebo riesia, zverim sa i ja. Ale zaroven poziadam o diskrétnosť.
U nas tiez vela ludi nevie, ze je dcera z umeleho. A nie je to len kvoli nam, ale aj kvoli dcere. Ked som pocula tetky o neznamych ludoch hovorit, ze to je decko zo skumavky, tak sa ma skoro vyzulo. Presne to nechcem, aby jej niekto vyhodil nieco podobne na oci.
Nehovorila by som o tom nikomu. Nielen preto, že je to manželove želanie, ale ľudia si na tom zgustnú a budú rozoberať do aleluja a mudrovať🙄to nepotrebuješ. Ani tvoj syn nepotrebuje aby mu niekto hovoril, že je umelý, klon a čo ja viem čo. Nevieš čo sa v sprostých hlavách môže zrodiť.
vela ludi tomu vobec nerozumie, a preto lepsie nehovorit, naco? je to dolezite? dieta ako dieta… tiez sa ludia nerozpravaju o tom ci to bolo splodene v spalni alebo na pracke… a ludska hlupost nepozna hranice, kto nezazil ma malo informacii a casto uplne scesne nazory…
No ja neviem ,asi by som sa s tým nepochválila akože hádaj čo nové ,máme dieťa z umelého oplodnenia 😁 ale pokiaľ by bola taká téma nemala by som problém sa s tým priznať . No a čo že nebol splodeny prirodzene ,hlavne že sa podarilo . Aj naši susedia podstúpili a zrovna včera sa im narodil zdravý chlapček ,ale nikdy nemali problém o Tom hovoriť . Neviem čo máte za okolie že sa za to ľudia hanbia ,pre mňa nieje nič na Tom na hanbu
Ak to manzel tak citi,tak tajila. Moja veduca sa raz vyjadrila,ze deti z umeleho nie su skutocne deti a dost skaredo sa vyjadrovala. Bohuzial takych ludi je vela a nebola by som rada,ak by toto niektk synovi vravel
moja ma 8 rokov a este sa ma nikdy nikto nespytal ako prisla na svet -teda akym sposobom bola vyrobena ... teda nechapem preco by si to mala niekomu rozpravat .. ahoj totot je janko a nevznikol sexom ale umelo? naco? respektuj muza a nevykvakaj vsetko ..
Vie o tom každý, podľa nás je to úplne normálna a prirodzená vec. Samozrejme nehlási to automaticky každému ale keď na to príde reč, tak to poviem a samozrejme ak treba, poradím. Ja som na to hrdá, že to vyšlo.... A absolútne nerozumiem, prečo by sa na dieťa mal niekto pozerať inými očami???? Čo sme v stredoveku? Slováci ma neprestávajú šokovať....
U nás to vie len mama a sestra a to tiež len kvôli tomu, že mám vyoperovane vajcovody a nejako si domysleli a spýtali sa ma.. inak keby nevedia ani to že nemám dva vajcovody, tak im to ani nepoviem :D povedala som im, že nechcem nech to niekomu hovoria. Ostatní ani len netušia že vajcovody nemám, my sme sa s partnerom tak zhodli… je to naše súkromie a nepovažujem to za niečo čo treba hovoriť, co koho do toho :D. Ale každý sme iný :D
Úplne všetci to vedia, že syn je z Ivf. Nikto nerieši. Ak by mužovi však veľmi záležalo, že to nebudeme hovoriť, budem to rešpektovať. I keď ťažko by to slo, lebo som úprimna a ukecana. Teraz o druhé sa snažíme, tiez cez Ivf. Vedia to naši kamaráti i rodina. Držia nám palce, tak ako pri prvom.
Preboha ved to nie je žiadna hanba. Nechápem to veru.
Tu vôbec nejde o mužnosť. Prečo by mal hocikto vedieť a riešiť moje zdravotné problémy? Hocijaké. Pre mňa sú tieto veci vysoko intímnou záležitosťou.
Je to intimna tema, nevidim dovod, preco by som to mala vobec s niekym riesit. Zbytocne.
Samozrejme ze by som to rešpektovala a nehovorila. Je to osobná vec, intímna, nikto to nepotrebuje vedieť.
Mam 13,5 ročne trojicky a nikto im nikdy z okolia nevykrical ze su "zo skúmavky" ani o tom vlastne nevedia aj keď sme sa párkrát smiali ze ich bocian nedoniesol ze my sme si ich namiešali v skúmavke.. A len v rámci srandy. Nikomu sme to netajil ani netajím keď sa niekto opýta poviem.. Ale tak poznám jednu dvojickovu maminu, ktorá má prosila aby som o nej nikomu nehovorila.... A ešte btw pre tie co vravia ze to je hormonálny zásah.... Ano je, ale sú aj iné metódy, nie len IVF kde je potrebné použiť tiež hormony a nejde o mimo telové oplodnenie...my sme boli obaja ok, proste bol len nejaký blok, prvé tehu spontánne ale v 19tt potrat a ďalej to nešlo. Až teda IVF. Kde dvakrát som opäť potratila a na tretíkrát.... O tri som prišla tri sa mi vrátili. A ešte. K autorke... Neviem u koho bol problém u vás.. Ak bol problémom partnerov spermiogram tak možno preto to nechce nikomu povedať, lebo možno čaká ze sa ho to niekto spýta... a to, ze by tým mohol trpieť syn... To je len výhovorka práve z tohto dôvodu.. Syn sa to tak ci tak dozvie, lebo v lekárskych dokumentaciach ma napísané že je po IVF
Respektuj manzela 🙂 ludia su zli... a tak nech znama caka... az jej cas vyprsi
že vyraz normálne dieťa a čo s IVF je nenormálne ved ked raz žena nemôže mať prirodzene tak čo má robiť ked sú možnosti.Priklanam sa ja k nazoru že nič netreba hovoriť načo ľudia sú zlí. Rešpektuj svojho muža asi vie prečo to tak chce.Sú ľudia aj jak z jaskyne by si sa čudovala a kladli by blbe otázky a aj tak by nepochopili iba same klebety a blbosti.Nie každý je schopný akceptovať ivf a ľudia sú rôzny načo to majú jeho kamaráti vedieť načo im to bude.Rodine ak to povedať nechce tiež asi vie prečo.Co koho do toho je to vaša osobna vec hlavne že všetko dobre dopadlo a že aj TY aj maličky ste zdraví.Ostatok riešiť netreba.
@miskamicha úplne s tebou suhlasim.
Iba najbližšia moja rodina to vie. Manzelova ma info, že nám doktori pomohli... 🤷♀️ dcéra má 2 roky a už mi to ani nepríde na um o tom dakomu hovoriť...
Ahoj, ja by som to rešpektovala.Tiez sme po ifv a nikomu sme to nepovedali. Bude to tajomstvo len medzi nami. Lebo nik nepochopí kto nezažil.To je naozaj pravda. V našej rodine a mužovej nikto neabsolvoval ifv a nikto nepochopí ako píšem co sme si prežili. Snažili sme sa 5 rokov, milión vyšetrení, peňazí, casu, nervov a neprišli na príčinu. Ja som kresťansky založená aj moja mama segra veľmi, no už nebolo inej cesty. A hneď sa podarilo na prvé ifv... A to som vravela ifv nikdy a raz som ho aj odmietla a potom som sa k tomu vrátila. Nebanujem. No nik to nevie a ani nemusí. Ale blbé reči proste a ja neviem co nám netreba. Takto je to dobre.
My mame dceru z ivf a rozpravam o tom otvorene. Podla mna je dobre ist zivotom autenticky a nehanbit sa za svoje rozhodnutia. A ani osveta neuskodi, "co by ludia povedali" je pre mna stale menej relevantne, cim som starsia. A je to velmi oslobodzujuce ❤
Nečítala som komentáre. Riešime IVF a rodine nehovoríme o tom a ani naplánujete rozprávať. Lebo ľudia niektorí nepochopia, rešpektovala by som manželove rozhodnutie. Môj mm tiež o tom nechce s inými hovoriť, riešime si to iba medzi sebou.
Nevedia absolútne. Nic ich do toho nie je. Vy tiez neviete ci svoje deti splodili pri sexe zo zadu alebo v kuchyni a pod. Na co je to dobre? Je to Vasa intimna vec. ☝️🙂
@kaitlin3 vies ono ta ludska hlupost nema hranic tu nejde o ego kohokolvek zucastnenych tu ide o to ze ked sa s niekym pohadas kvoli uplnej hovadine tak vtedy niektori ludia dokazu splechnut medzi oci take veci ze nepochopis a to nie iba cudzi ale casto aj ti najblizsi... Staci nemiestna poznamka vypustena medzi zuby na danu temu, casto si myslime ze deti nas nepocuju ale opak je pravdou a tie vedia byt medzi sebou obzvlast krute...

Nas maly je z IVF a vedia to vsetci, naco to tajit. Je to upne normalne dieta ako ostatne. Nie je na tom nic zle, specialne, zvlastne ani nic ine. Je to uplne normalne. Nie je to nieco na tajenie, ziadna hanba. Aj on ked bude tomu rozumiet mu to povieme. Zial je taka doba ze takyto proces musi vela parov podstupit a je to uz bezna vec. Len za posledne 2 roky v mojom okoli moja sestra a 3 kamaratky. A nikto to netaji.