icon

Manžel chce tajiť IVF

26. júl 2022

Ahojte, manzel v rodine a medzi kamosmi chce zatajot, ze mame syna z IVF. Ja by som to aj povedala, kedze vela znamych sa hanbi ist na umele, rada by som im aj poradila. Ale manzel, aby sme si to nechali pre seba. Kvoli malemu, aby sa nanho nepozerali inymi ocami. 😳 Trochu ma to zarazilo.

Tie ktore ste ivf podstupili, vedia o tom blizky?

marca12
26. júl 2022

To nie je iba o ozajstnom dietati. IVF je obrovsky a neprirodzeny zasah do organizmu,ktory mozno teraz necitis,ale rokmi sa mozu prejavit. A nie je na mieste chytat sa za celo za nazor tvojej znamej. Je to kazdeho vec a nie povinnost ako sa rozhodne . Ja by som IVF tiez nepodstupila

kaitlin3
26. júl 2022

@andrea_82 ale je rozdiel tajiť a nerozprávať o tom keď na to príde reč. A reagovala som na autorkinu poznámku že manžel sa boji že by to ovplyvnilo malého

7lenka11
26. júl 2022

nie, zatiaľ nevedia, že som otehotnela po IVF.. iba sme rodine povedali, že nám museli dopomôcť lekári.. časom však nemám problém im to povedať.. no nechcela som, aby reči okolo IVF zatienili tehotenstvo a našu radosť.. informácie im budeme dávkovať postupne... pred dieťaťom sa za to nebudem hanbiť.. však dieťa nie je ukradnuté, len vzniklo za pomoci lekárov.. vieš koľko takých chodí po svete? o pár rokov bude umelé oplodnenie úplne bežná súčasť života, pretože enormne rastie počet ľudí, ktorí majú problém splodiť dieťa..

7lenka11
26. júl 2022

@marca12 toto je presne názor ľudí, ktorí okolo CAR a IVF nikdy ani náznakom neprešli.. áno, sú ťažké stavy, keď sa žena musí dopovať silnou dávkou hormónov a podstupovať náročné procesy.. ale nie vždy je to tak.. IVF neznamená automaticky konské dávky hormónov, psychické problémy atď.. ja som napríklad mala - ako hovorila moja doktorka - detskú dávku hormónu a ani som nevedela, že niečo beriem.. nemalo to na mňa žiadny vplyv, nepociťovala som žiadne vedľajšie účinky.. ľudia, ktorí sa každý deň pchajú ibalginmi, paralenmi, mig 400kami a berú antibiotiká každý druhý-tretí mesiac, majú v sebe viac chémie ako ja.. a bohužiaľ naša skostnatená a konzervatívna spoločnosť odsúdi hneď všetko, čo len okrajovo považuje za niečo mimo normálu... pritom po svete behajú tisíce detí vďaka IUI, IVF a pod.

marca12
26. júl 2022

@7lenka11 ja nikoho nesudi. Preco si myslis,ze kto to odmieta rovno to aj odsudzuje? Co ty viem o mne co som prezila s ivf a co o tom viem. Co je to za sprosty zvyk sudit inych ludi?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
7lenka11
26. júl 2022

@marca12 ja nikoho nesudim, len nerozumiem, preco ludia, ktori max citaju o IVF v mediach, maju tendenciu poucovat, ake je to svinstvo, aky to ma vplyv a podobne.. IVF ma rozne podoby.. je to stale rovnaky proces oplodnenia, ale u kazdeho trva iny cas, ma inu obtiaznost, ine metody...

luu1122
26. júl 2022

urcite by som to respektovala 🙂 my sice sme z toho tajnosti nerobili, ale tak zas niektori chlapi ani toto podstupit nechcu. 🙂

jana_eyre_2
26. júl 2022

Áno, rešpektovala by som to, lebo viem že ľudia majú sproste poznámky a to nepotrebujem počúvať.. osobne by som sama nechcela toto s nikým rozoberať, pretože je to premna intímna vec.. samozrejme každý to má inak, ale mužove rozhodnutie by som určite rešpektovala.. maximálne povedala najlepšej kamarátke..

pribinak
26. júl 2022

@marca12 ako Sa to rokmi prejaví? Lebo poznám viacero ľudí čo riešili dieťa cez CAR a nikto nič

amelie22
26. júl 2022

@kaitlin3 Absolútne, ale absolútne súhlasím s tebou! Očividne je v tejto spoločnosti táto téma stále tabu, a tiež som za to, že čím viac sa o tom bude rozprávať, tým lepšie! Okolo mňa sa točí veľa ľudí ktorí skúšali či majú dieťa z IVF, či už kolega s kolegyňou, kamarátka, sesternica, mama... Nikto nemá potrebu to tajiť, práveže vždy sme im my ostatní priali a držali palce. A ak si niekto nejakú poznámku pripustí, tak potom má len nízke sebavedomie. Nehovorím, že to treba povedať každému na ulici, ale tlieskam každému, kto robí trošku osvetu. Možno práve preto, že stále veľa mužov sa za to hanbí, ako keby neplodnosť bola nejaký "iný" problém ako tie ostatné. Samozrejme, že sa to netýka len mužov. Je to každého osobné rozhodnutie, možno keď niekto žije na dedine, tak tam sa takéto veci riešia, netuším... Ale nikdy by mi nenapadlo, že by sa ma to mohlo dotknúť. U mňa palec hore za každého, kto to netají.

amelie22
26. júl 2022

@pribinak @marca12 to by aj mňa zaujímalo :D Moja mama absolvovala 4x IVF a je to teda už hmm... 15 a možno aj viac rokov. Zatiaľ sa to neprejavilo...

hradnapani
26. júl 2022

uplne by som to respektovala. Je to vase intimne sukromie a ked o tom nechce hovorit... (mozno nechce vyzerat pre ostatnymi ako neschopny - len uvazujem) a aj s ohladom na dieta - do buducna mu to moze niekto vyhadzovat na oci a pod. ludia su zli.

pribinak
26. júl 2022

@amelie22 moja blízka osoba pre pomaly 15timi rokmi a nehovorí nič
Však čakám na info od @marca12

cucoriedkacucoriedka
26. júl 2022

Ja som podstúpila ivf....my sme to netajili ani o tom zbytočne nerozprávali...a áno rodina to vie...ja v tom problém nevidím...ale rešpektovala by som manžela keby o tom nechcel rozprávať.

cucoriedkacucoriedka
26. júl 2022

@marca12 presne toto som preberala s dr ktorá bola pri zrode car na sk...a čo jej ostali pacientky...uz s dospelými deťmi po ivf veru sa to na žiadnej neprejavilo viac menej majú zdravotný stav primeraný k ich veku...nemá viac pacientok s onko ochorením ktoré podstúpili ivf...
Ty máš overené info?

cucoriedkacucoriedka
26. júl 2022

@marca12 a ozajstné dieťa je iba počaté prirodzene? Či?

lienka9
26. júl 2022

Som v soku ,ked citam diskusiu..nikdy v zivote ma nenapadlo ze by sa za umele mohol niekto vysmievat.nedajboze nejako ukazovat na dieta ,ze nieje normalne alebo co..to sa mi naozaj ani verit nechce,ze existuju taki ludia 🤯🤯

elly23
26. júl 2022

Ste pár, ste rodina a máte držať spolu. Teda, ak si jeden niečo nepraje, druhý by to mal rešpektovať

marrilyn
26. júl 2022

My sme to neriesili ani s rodinou, ani so znamymi. Pocas priebehu celeho ivf som to s nikym riesit nechcela, lebo som nechcela pocuvat nekonecne otazky o tom, ako to pokracuje, ako sa s tym dari. Nechcela som ani pocuvat komentare, ako to nie je prirodzene a nazory inych ludi na to, ze ak to neide, tak sa s tym mame zmierit a podobne zvasty. A ani som nestala o lutost, ktora by od niektorych isto prisla. Aj tak to bolo dost psychicky narocne. Manzel v tomto so mnou suhlasil. Vedela o tom jedna moja kamaratka, o ktorej som si bola 100% ista, ze to ostane len medzi nami. Uz ked som bola tehotna, tak par ludom sme to povedali, ze bolo ivf, ked na to nejak prisla rec. Suhlasim dost s tvojim manzelom, ze sa to moze obratit proti dietatu a preto to nejak nechcem rozsirovat. Je to tema, na ktoru maju rozni ludia rozny nazor a nechcem, aby na maleho pozerali cez prsty a vsetko s cim bude mat problem zvalovali na to, ze nebol pocaty prirodzenou cestou, lebo stale existuje vela ludi, ktori to povazuju za nieco nemoralne, nespravne, dokonca zvratene. Mne su ich nazory celkom ukradnute, ale bojim sa o to, aby s tym nekonfrontovali dieta.

martinusik91
26. júl 2022

V dnešnej dobe je veľa hnusnych a tupych ľudí. V rodine máme tiež dieťatko z ivf a všetko je ok. Ja keby som neotehotnela prirodzene tiež by som to skúsila takto. Určite by som to nehovorila hneď. Možno po rokoch. Čo je koho do toho. Len zistíte IQ ľudí z vášho okolia keď to poviete...

17alexis
26. júl 2022

To je na vas ako sa dohodnete. U nas to vie kazdy - rodina aj kamosi. Myslim, ze okolo toho netreba robit tabu a az ked sme boli my otvoreni, zistili sme, kolko ludi po IVF v okoli mame. Nie je to nieco, za co sa treba hanbit. Hanbila by som sa, keby som otehotnela s hocikym hocikde, ale takto sa niet za co. Len my mame obaja rovnaky nazor na vec. Cize vy dvaja sa musite dohodnut, nie sa radit na koni.

nyusika
26. júl 2022

@kaitlin3 až do tvojho komentára som to čítala so spadnutou sánkou....že v ktorom storočí žijem a či som sa nejakým spôsobom nepreniesla v čase.

Kks, to vážne myslíte, že ísť na umelé oplodnenie je hanba a treba to tajiť ?

Ja netvrdím, že o rok m treba všetkým hovoriť, ale na priamu otázku jednoducho priznať, že vďaka moderným spôsobom sme rodičia.
A hotovo

casavina
26. júl 2022

Musím ešte reagovať na to, že niektoré písali že muž by sa strápnil..nie je to len o egu...veď nikto nevie kto z tých dvoch bol "chybný" viem divné slovo...ide len o to že ak by to aj kvôli tomu muž nejako nechcel povedať tak tu má priestor dôvera, láska a porozumenie...o tomto je vzťah/manželstvo ❤️ lebo ak ľúbim tak urobím pre moju lásku všetko na svete 🙂

lulupulu
26. júl 2022

Nechápem ľudí čo robia rozdiel medzi takýmito detičkami. Mne to nikdy neprišlo ani na rozum, ved nosila si ho pod srdcom? Nosila.

casavina
26. júl 2022

@nyusika netvrdím že tajiť ale ja mám zlú skúsenosť a keby sme do toho išli ešte raz necháme si to pre seba..

irusa
26. júl 2022

Samozrejme,že áno ....

ziarifka
26. júl 2022

@nyusika už tu raz bola diskusia, ako babka úplne odmietla vnúča kvôli tomu. Bolo to v rozpore s jej vierou. Možno má autorkin manžel podobne prepnutú rodinu a tají to len pre ochranu vlastného dieťaťa. Fanatici vedia byť naozaj zlí a niekedy sa nedá od nich odstrihnúť (ak napríklad bývajú vedľa a vykrikujú cez plot).

nyusika
26. júl 2022

@ziarifka bez váhania by som ja poslala babku do kelu.
U mňa voľba jasná, z mojom okolí nepotrebujem takýchto ľudí

mirka7890
26. júl 2022

Popravde ja mu aj rozumiem... u nas to niekto vie a niekto nie... ale nerozpravam to na pockanie kazdemu