icon

Mladí bez pomoci nepočnú - článok Sme

libawet
6. dec 2017

...zaujala ma v ňom veta vedúceho lekára Sanatória Helios v Martine, pána Krajčoviča, citujem: " Je predpoklad, že štyridsiatnici majú lepšie spermiogramy ako dvadsiatnici "....oslovení odborníci potvrdzujú, že problémy párov s počatím sú v polovici prípadov na strane muža.

alaguema
6. dec 2017

@dai paliatívna starostlivosť, detská onkológia a podobne - to sú extrémne emocionálne vyčerpávajúce profesie, to súhlasím. Nie je to ani tak stres, ako naozaj záťaž na psychiku. Nemala som na mysli presne to. Skôr naozaj až zbytočné obavy a stres dnešného človeka v bežných zamestnaniach. A stres v dobrovoľníctve...tak tomu úprimne nerozumiem. Ale ok...nemusím všetko chápať 😉

alaguema
6. dec 2017

@libawet ja neodmietam apriori žiadnu teóriu, keďže nevieme, ako to v skutočnosti je. Ale nevenujem tomu žiadnu emóciu. Neriešim to.

alaguema
6. dec 2017

@0silvia0 užívala som HAK ako mladá baba a ja teda pociťujem výčitky, alebo skôr ľútosť nad tým, že som si to dala do tela a že som "prispela" k tomu, že sa to nachádza v životnom prostredí. Tiež mi bola pôvodne predpísaná za "terapeutickým účelom". Dnes sa na tom len bavím, aká hlúposť to je a ako som tomu uverila.

0silvia0
6. dec 2017

@alaguema ja som tiež užívala nejaký čas a dokonca bez terapeutického účelu, ale jedného dňa som pochopila že toto si do tela dávať nechcem, priznávam, environmentálny aspekt som vtedy neriešila, len svoje zdravie, ale tiež spätne nechápem samu seba, že som trocha viac neporozmýšľala nad touto záležitosťou so širším záberom celej problematiky. Ale pred rokmi bola osveta oveľa viac naklonená hak, negatívne účinky sa bagatelizovali a ženy ochotne brali to, čo im bolo podsúvané.

gulisko
6. dec 2017

Ale no tak ono to všetko spolu pekne suvisi. Kedysi ženy v 18 rodili dnes sex maju ale na rodinu je čas. Antikoncepcia je asi najpohodlnejšia alebo najspolahlivejšia ochrana pred nechcenym otehotenenim. Ruku na srdce.tie čo tu kričite ako znečistuje vodu kolke z vas ju brali. Ja som v mojom živote nezjedla ani jednu jedinu tabletku ani neplanujem začat. A ešte ked sa do vody dostavaju zvyšky hormonov z antikoncepcie asi sa tam dostavaju aj zvyšky ostatnych liekov ako ked ma niekto rakovinu tak zvyšky chemoterapie,a ked berieme antibiotika tak aj tie či nie. Jednoznačne priroda je v katastrofalnom stave a ona sa sama resetne je len otazka kedy to bude a asi sa nam to pačit potom nebude

dkethe
6. dec 2017

uz ano neviem o com je pociatocny prispevok, ale banujem ze som do guglu zadala nwo. ach jaaj....
tiez mi je najznamejsi dovod vsade pritomne wifi/ine ziarenie a hormony vo vode. nutno ale poznamenat, ze hak tu je uz riadnu kopu desatroci, nie je to novinka noveho milenia. prave silno dufam, ze najvacsi boom uz ma za sebou. na VS som bola v CR a tam ked sme sedeli s kamoskami vecer v hospode, vsetkym hufne o 21:00 zapipali telefony, vsetky siahli do kapsy, a vsetky ligli tabletku. a ja ako teliatko - to co jeee? proste tu hak brali vsetky baby. tie stastne zadane aj tie slobodne. a tie slobodne chcene ale aj tie nechcene ktore mali sex raz za rok. A tomu som uz fakt nerozumela.
Ja som brala hak tri krat po tri mesiace, zistila som ze mi to krasne upravuje moje telo s PCO. a otehu som hned. ale brat to odmietam.

dai
6. dec 2017

@alaguema on robi dobrovolnictvo aj v tom smere co si menovala... plus robi obcianske iniciativy na zmeny zakonov, sedi v roznych pracovnych skupinach, casto komunikuje s politikmi , nie vsetci su prave prikladom ludi s ktorymi by si sa dobrovolne stretavala, nie kazfy dodrzi slovo etc. ...😉

katharines
6. dec 2017

@sivypegas Nie, umele oplodnenie rozhodne nenastartuje plodnost. Len co sa pri nom zbytocbe vrazdia dalsie pocate babatka a mnohe ani nevydrzia v maternici, kvoli inemu problemu zeny, ktory na IVF klinikach neriesa. A ak by v testoch vyslo zvysene riziko genetickej poruchy (pricom testy davaju vysledky od buka do ceresne), pravdepodobne by nevahali ist na potrat.
Ide o celkove psychicke nastavenie zeny. Otehotnela by aj v pripade, keby dietatko bolo adoptovane. Casto dlhodoby tlak v praci, zle psych. nastavenie, pripadne nejaka blokada chrbtice alebo nejaka neliecena infekcia moze sposobit, ze zena nie je schopna pocat (plati aj o muzoch). Niekedy len trocha pohybu a radost zo zivota urobia svoje. Ak by parom skutocne zalezalo na dobre ich deti a ich, isli by cestou NaProTechnologie, ktora ku parom pristupuje komplexne a ucelene.

sivypegas
6. dec 2017

@dai to chapem.len nechapem,preco zeny,kt nemaju zdr problem to svinstvo beru a znecistuju vodu????vysvetlis?

sivypegas
6. dec 2017

@katharines no neviem,preco potom niekto bez umeleho jednoducho neotehotnie?A zeny z nepriechidnymi vajecnikmi su na to umele ofkazane.Ale suhlasum,ze co sa robi s tymi zvysnymi embryami humanne nieje,ono sa aj sepce,ze tie zvysne idu bez vedomia majiteljy na vyskum,ktovie.

fra
6. dec 2017

@libawet teória ktorú si spomenula "veru tak, čo už však budeme jesť a piť, keď všade je už akési svinstvo? Lebo aj v tom doma dopestovanom, či dochovanom je bordel. Že by sa nás naozaj tí najmocnejší chceli fakt zbaviť, aby tu mohli byť sami?"
.
má jednu zásadnú slabinu- čo žijú najmocnejší vo vákuu? Oni by odkiaľ brali vzduch, vodu a jedlo pre seba a pre svoje rodiny , keď už aj v tom doma dochovanom je bordel? Dovážali by z Mesiaca? Jednoducho, či by chceli, či nechceli, "išli by v tom" spolu s nami všetkými ostatnými... Preto takým teóriám neverím. Verím skôr tomu, že ľudia sú všeobecne neskutočne "nenažraní" po peniazoch a navyše leniví a pohodlní a sebeckí- a z toho aj plynie väčšina problémov so životným prostredím a všetkým ostatným.

katharines
6. dec 2017

@gulisko no ved problem je prave v sexualnej revolucii, ked deti nie su vedene k zdrzanlivosti. Je na zamyslenie, ked matka dotiahne dceru na zaciatku menst. Cyklu (v 11-12 rokoch) a pyta pre nu HAK. Rozhodne chyba vychova k rodine, informacie o tom ako komunikovat, ako si jeden druheho vazit. Ono potom tazko ucit k zdrzanlivosti, ak dievca alebo chlapec ani len netusia aku maju obrovsku hodnotu. Uznavam, ze sexualny pud je 2. Najsilnejsi (hned po sebazachove) a zvlast v case puberty, kedy zrazu s narastom hormonov nevedia co so sebou. Avsak aj to je energia, ktora moze byt vyuzita spravne napr. Sport, pomoc inym, zaluby ....

katharines
6. dec 2017

@sivypegas Nepriechodnost vajecnikov moze mat rozne priciny, ktore IVF kliniky neriesa. Na druhej strane aj neplodne pary maju svoj vyznam a zmysel, len ked na to nepridu, aj tu je potrebny niekto, kto by im ho ukazal.

obsadenemeno
6. dec 2017

@janickacrazy to je Pravda, ze si to netvrdila. Tvrdila si, ze bieli muzi papaju antiku a preto su menej plodni....ale ano, radsej sa nenatahujme o slovicka. Mna len ti bieli chlapci papajuci antiku prisli akosi nerealni..... 😒

alaguema
6. dec 2017

@dai to je chvályhodné, len ak to ide na úkor jeho zdravia, tak vy ako rodina to môžte časom pocítiť. Nie každý má energie na rozdávanie na všetky strany, nie každý sa narodí, aby spasil svet, alebo sa o to aspoň pokúsil, aby pri tom nemusel položiť život a ešte popri tom viedol aj bežný pracovný a rodinný život. Preto kedysi v nemocniciach, starobincoch a detských útulkoch pracovali mníšky. Nemali rodinu, svoj život zasvätili tejto práci, ktorá si často vyžaduje človeka úplne celého.
Ešte doplním - v UK som poznala dvoch právnikov, ktorí sa venovali výlučne nekomerčným projektom, ľudské práva, občianske iniciatívy, ale ani jeden z nich neriešil popri tom kariéru komerčného právnika, ako predpokladám robí tvoj muž, na základe toho, čo si sem o vás napísala, takže ono to je značne sťažené tým, že chce aj jedno aj druhé a nakoniec je toho spolu proste veľa.

slimstar
6. dec 2017

@0silvia0 v mojom okolí, páry, ktoré prestali piť a fajčiť a zvolnili svoj životný štýl, počali dieťa, to je teda zaujímavé. Aj ked v minulosti pili aj fajčili, ale zasa mali prácu istú, stavali si rovno dvojgeneračné domy a nemali také stresy ako dnes, mnohí sa ani tolko nenarobili ako dnes. 🙂

Okrem toho tí mladí nosia akési úzke nohavice, vyzerajú ako prezlečené ženské, aj úzke oblečenie robí svoje. Stres je tiež velký faktor, ktorý spôsobuje aj choroby.
Velakrát sa podarí počať, ked sa už nato ani nemyslí a ide sa niekam oddychnúť , takže psychika hrá velkú rolu.

slimstar
6. dec 2017

@gulisko presne vo vode sú aj stopy drog, ktoré sa nedajú vyčistiť a bohvie čoho ešte. Napr. u nás je to kokaín, rôzne lieky atd. Neverím , že niekde v lese existuje čistý pramen. Ved zvrchu padajú na zem ťažké kovy a rádioaktívne látky formou vody.

dai
6. dec 2017

@alaguema len on by bez toho nebol stastny... ja som ho uz spoznala takehoto, bolo mi jasne ze nas to bude sprevadzat zivotom, je to jedna z veci ktoru na nom najviac milujem a pokial je v mojich silach mu byt oporou tak to robit budem... ale suhlasim - kazdy sme inak stavany a odolny voci stresu, vela sa da ale naucit

sivypegas
6. dec 2017

@katharines len ak uz mas ra nepriechodne vajecnikovody,ina moznost ako umele nieje.Dalej protilatky proti spermiam tiez sa tazko ako inseminaciou obidu.

katharines
6. dec 2017

@sivypegas Nic nie je nemozne tomu, kto veri 😉

yasmeena
6. dec 2017

vela veci je divnych-zrazu same neplodne osoby,zato ponuka umeleho oplodnenia za slusne peniaze...tolko dvojiciek a trojiciek...tolko zvlastnych deti sa rodi...pricina sa radsej ututle...

janickacrazy
6. dec 2017

@obsadenemeno To som tiež netvrdila, ale nevadí, skús si to prečítať ešte raz, napísala som "tí", čím som myslela počerní spoluobčania nechcelo sa mi vypisovať, čo robia ženy čo muži, proste som to dala do jednej vety. No nechajme to tak, nie je to doležité. 😉

sivypegas
6. dec 2017

@katharines tak stane sa zazrak tak 1:1000000000000,len skor s takymi vajecnikovodmi ina moznost ako ivf niet.Ale fakt,niekto sa snazi,nema stres a onobto nejde az umelym maju vytuzene dieta,a potom zrazu pocne aj prirodzene.Lebo si zas ja myslim,to telo sa tym umelym akosi nakiplo,rozmzilo.Ved aj v minulosti kolko bolo neplodnych zien,boli a predsa vtedy umele nebolo a oni umrelu bezdetne...A asne ze niekedy aj stres robi svie ale atsinou tychto parov ide plodit dieta s radistou,bez stresu az prejde,rok,dva,tri a akosi nic.

slimstar
6. dec 2017

@yasmeena v akom zmysle divné ?

katharines
6. dec 2017

@sivypegas vidim, ze sa snazis ivf ospravedlnit za kazdu cenu. Asi hovoris o svojom pripade. Velmi sucitim s neplodnymi parmi (tiez sme cakali 10 rokov), avsak ja sa na vec pozeram zo sirsieho uhla pohladu.

sivypegas
6. dec 2017

@katharines vobec nie,na ivf mam taky neutralny nazor,ket a et uz nechapem,zmrazene embrya ,to je sko scifi,nam sa podarilo priridzene bez cakania,dokonca v35r🙂Len chapem aj zeny,kt inu cestu nemaju.

slimstar
6. dec 2017

@katharines
@sivypegas jedna pani mi hovorila, že sa snažili niekolko rokov a nakoniec sa im to podarilo, vajíčko bolo zmrazené 5 rokov a jedine to sa ujalo. Malý už má tuším 1 a pol roka

sivypegas
6. dec 2017

@slimstar a tewz ma 6,5r akebo 1,5r? Tak urcite je ta pani stastna,aj ja by som bola.

slimstar
6. dec 2017

@sivypegas ano je šťastná maminka, krásného chlapčeka, má 1,5r, vek sa predsa ráta od narodenia. 🙂

hettinka
6. dec 2017

myslím, že celý problém je v tom, že lekári najskôr tlačia mladé ženy do HAK, majú z toho biznis a ak má žena problémy, tak sa tvária, že tieto tabletky nesadli, predpíšeme iné ... alebo ju presvedčia, že problémy sú z niečoho iného, z HAK určite byť nemôžu, ved ich berie "každá"
Tiež spoločnosť (a aj rodičia!) ich tlačia do toho, aby študovali, cestovali, užívali si, potom riešili robotu a bývanie a dieťa mali keď budú mať "istotu" = byt, prácu, majetok ... A potom to hned nejde, takže ich naženú na všakovaké vyšetrenia, vyhlásia ich za neplodných a zasa sa na nich zarába. 30 rokov na prvé dieťa je proste NESKORO (pre matku, otca, aj samotné dieťa, rodinu...) a nikto ma nepresvedčí o opaku.
Často ľudia nemôžu mať deti zo stresu, ženy sa dopredu boja, že len tak neotehotnejú. A tiež životný štýl, životné prostredie a zle nastavené priority urobia svoje.