icon

Odmietanie IVF kvôli viere

5. okt 2021

Ahojte, už takmer dva roky sa snažíme o bábätko a žiaľ neúspešne. Partner má spermiogram výborný, problém je vo mne. Moja diagnóza je PCO. Boli sme dvakrát na IUI, no žiaľ neúspešne a posielajú nás už len na IVF. Veľmi sa trápim a túžim po bábätku. No na druhej strane som veriaca a mam pred IVF obrovský rešpekt a cítim strasne psychické trápenie a výčitky, že by som dovolila, aby sa niektoré embrya zlikvidovali, keby ich oplodnia a zamrazia veľa. Nie som obezna, cykly mam viacmenej anovulacne. Užívam bylinkovu tinkturu, inositol, kyselinu listovú a stále nič. Neviem čím by som mohla ešte dopomôcť k dozrievanie vajicok a ovulacii.Prosím vas, prežívate niektorá niečo podobné? Naozaj som už psychicky vyčerpaná, veľmi sa bojím, ze nebudem mať nikdy prirodzene deti a IVF z hľadiska viery k Bohu nezvládnem.

leuska15leuska15
5. okt 2021

Ahoj, kontaktovala by som kresťanského gynekológa, Dr Wallenfels zo Žiliny. Používa prirodzenú Napro metódu pre ženy, ktoré majú takýto problém

vamajka
5. okt 2021

Chces dieta alebo nechces dieta? Ak chces sprav preto vsetko co sa da. Nechapem niektore ako si nechate cirkvou ovplyvnovat zivot. Cisty fanatizmus

autor
5. okt 2021

@leuska15leuska15 už som dostala dávnejšie na neho kontakt. Odpísal mi, ze momentálne majú plný stav a neberú

autor
5. okt 2021

@slniecko_12 snažím sa byť zatiaľ silná. Vždy som si myslela, ze to mam v hlave pod kontrolou, ale skôr či neskôr sa človek začne trápiť

bebotka
5. okt 2021

Ja som mala tiež problem s pco, mala som ho fakt silné, cykly pravidelne bez ovulácie, po clostyle sa aj začalo niečo tvoriť, ale nikdy to nenarástlo do veľkosti na prasknutie. Tiež sme dlho váhali nad umelým, tiež sme veriaci, ale skúsili sme to, nechcela som si raz vyčítať, že sme to neskúsili a mohli sme. Ešte pred ivfkom som podstúpila drilling a cyklus sa mi rozbehol nanovo. Ovulácia potvrdená aj sonom, ale zistili nám mužove zlé výsledky tak jedine ivf. Boli sme dva krát, vajíčiek som mala veľa, ale ked prišlo ku vkladu ledva sa našlo jedno ako tak dobré, nikdy sme nič nemrazili. dali sme si žiadosť na adopciu a začali žit, s pocitom že raz hádam sa raz dostaneme v tom poradovníku na prvé miesto. po 11 rokoch som otehotnela, bez nejakej liečby alebo sledovania sa ani som nevedela kedy som mala posledný menzes, a nejak sa to rozbehlo a máme doma tri baby a čakáme dalšie 🙂

autor
5. okt 2021

@mauduska
@monkasponka
Baby, prosím vas neutocte na seba. Ja som tu diskusiu založila preto, aby som zistila názory aj druhých žien, chcela som vedieť či sa nájde niekto, kto má k tomu rovnaký postoj ako ja, pripadne ci mi vie niekto poradiť aj nejakú prírodnú formu ako nakopnúť cyklus. Ja si vážim názor každej z vas, ktorá sem napísala, pretože každý jeden názor nesie v sebe kus pravdy. No už každá z nás sa viac prikláňa k jednému alebo druhému. Ale to nie je dôvod, aby ste ti na seba útočili 🙏. Predsa sa mame poeporit a navzájom sa vyrozprávať, vcítiť sa jedna do druhej

jaskolka
5. okt 2021

Nikde nie je napisane, že budeš mať 20 vajíčok a 20 embryí.Jedna vec je umelé oplodnenie a druha, či sa to vôbec podarí. Lebo aj keď sa oplodni viaceré vajíčka, ide o to, či sa začnú množiť a ci po vložení "sa ujmu". Poznám aj par, ktorý po dlhom váhani(tiež veriaci) do toho šli a výsledok bol nulový. Vôbec nič. Dokonca aj v Car boli prekvapení, že ešte sa im nestalo, aby nebolo ani jedno jediné embryo. Jednoducho sa "nehodili k sebe". Adopciu ona striktne odmieta, čo ju chápem, ja sama by som nikdy to nedokázala urobiť. Svojho času sme aj s mužom hovorili, že aký mame na adopciu názor, obaja sme sa zhodli, že nie.
Autorka, môžeš bud skúsiť ivf s tým, že dáš, si všetky oplodnene zárodky vložiť, alebo darujes zvyšné alebo proste sa zmieriť s tým, že vlastne dieťa nebude
Ťažko v tomto radiť, lebo vždy bude rozhodnutie len na vás. Tu mas veľa rôznych názorov. Každopádne urob to, čo ty vnímaš ako správne. Držím palce

autor
5. okt 2021

@bebotka fuha, tak to je naozaj krásny záver po toľkých rokoch čakania. Tu sa potvrdzuje naozaj to, ze Bohu nie je nič nemožné. Tesim sa spolu s vami ❤❤❤ možno niekedy v budúcnosti aj ja zmením názor na IVF

didi2102
5. okt 2021

Nečítam príspevky ale aj ja mám PCO a anovulacne cykly plus muž zlý spermiogram,prečo ak nemáš ovuláciu neuzivas na to potrebné lieky clostybegyt,pichnúť pregnyl a tak iui, ja som podstúpila potychto liekoch iui a na prvýkrát tehu, potom sme si povedali že skúsime druhé a keď nič tak nič a prirodzene na prvú sup,veď ty musíš užívať lieky nie bylinky a tinktúry 🙆

autor
5. okt 2021

@didi2102 clostilbegyt mi najskôr nezabral, potom bola ďalší cyklus cysta, pichala som injekcie, potom jedno neúspešne iui, potom zasa injekcie do brucha a z toho bola hyperstimulacia, takže iui nepripadalo do úvahy, na ďalší cyklus ostali dve cysty a jednu mi museli odsavat. Potom odrazu dozreli dve vajicka, tak sa hneď urobilo druhé iui a z toho bolo biochemické

autor
5. okt 2021

@didi2102 užívaj aj veľa vitamínov, aj metformin od diabetologa v nízkej dávke, lebo IR sa nepotvrdila

autor
5. okt 2021

@jaskolka ďakujem. Ja si naozaj každú radu beriem k srdcu a nad všetkým uvažujem

didi2102
5. okt 2021

Ja som napr musela brat clostyl 3m, vajíčka nedozrievali vôbec až potom jedno malé, a čo tak ešte neake veci brat na ovuláciu nič neoporucali? Sú aj iné lieky ako tieto a skúšať iui dalej

gagik
5. okt 2021

Ked nie si s ivf ok,tak nan nechod..podla tvojich prispevkov mi pripada,ze si skor naklonena na ivf neist. Ak ta netlaci vek,tak este pockaj,kym to budes mat v hlave ujasnenejsie. Napr. ja som tiez veriaca, v podstate suhlasim a chapem co cirkvi na ivf vadi, ale mala som v sebe taku tuzbu po babetku,ze keby to pomohlo,necham si snad ruku odtat… Proste mna tuzba po babetku prevalcovala.

lucmirka124
5. okt 2021

Vies nesmies ist takto do vsetkeho zo strachom. Idem lebo chcem mat vlastne dieta, a nebudem si o 10 r vycitat ze som to neskusila.. ber do uvahy aj svoj , aj partnerov vek, okolie si moc nepripustaj. Hladaj oporu v bohu, ludoch co ta podporuju na spravnej ceste..nesmies brat vsetko tak ze to bude k nicomu,,, keby som sa ja takto skladala ( kukni si moj profil) asi tu uz pre dceru ani niesom, nevzdavaj bojuj, bojujem kvoli nej, kvoli muzovi, a dceru mam s pomocou CAR,, a ver mi velmi sa modlim aby som vsetky tie skusky zvladla a bola tu pre dcerku co najdlhsie..
Dal boh lekarom moznosti pomoct ti? Dal, modli sa aby sa uchytilo prve oplodnene vajicko, len sa prosim ta pozbieraj bo v takomto vnutornom rozpolozeni to neni dobre,, mysli nato ze to vynde na prvy krat.. potom budes rozmyslat co dalej az potom.nie myslienky rozbehane na 50 negativnych stran. Drzim ta palce🍀

snezienkaaa82
5. okt 2021

Skus sa n a to pozrieť z tejto strany: Boh Ti dá šancu mnat dieťatko cez ivf, tak to využi.

lavienocka
5. okt 2021

Ahoj, ja by som nikdy na IVF nešla a ani na inseminaciu a tiež som veriaca. Tiež nemôžeme otehotnieť a napriek tomu, ze tiež tým každý deň trpím, nikdy by som o IVF neuvažovala. Ja verim, že bábätko môže prísť aj po viacerých rokoch ak Boh dá a ja budem čakať na ten okamih, či zázrak. IVF podľa mňa nikdy nie je správne a pre nikoho, aj keď chápem všetky ženy ako veľmi neplodnostou trpia. Ja za hranice života nepôjdem, pre mňa je len Boh tvorcom života. To je môj názor.

lavienocka
5. okt 2021

Aj ja som v programe Naprotechnology, ale aj v BA a v PO je napro lekárka, tam si neskúšala?

vamajka
5. okt 2021

@lavienocka ale Panna Maria bola len jedna ci? Uslo mi nieco?

janeninka
5. okt 2021

@lavienocka z akeho dovodu by si nesla ani na inseminaciu?

martinaju
5. okt 2021

Tiež som veriaca IVF som podstúpila 15 zmrazenÿch embryji a uchytilo sa 10te embryjko. Určite pôjdeme skúsiť súrodenca a keby nejake ostalo urcite ich nedám zlikvidovat kludne si budem platit uskaldanie tych 150 eur ci kolko to je rocne ma nezabije pripadne by som ich radsej darovala. Ale keď sa pozriem na tu bilanciu tak budem rada ak sa z prveho ivf podarí ešte jedno dieťatko a nebudeme musiet ist do druhého 🙏🏽

martinaju
5. okt 2021

Osobne dom neriešila citkev… ja verim v Boha a Boh chce aby sme boli šťastní. Je to len určitá pomoc… pozri keby máš rakovinu tak tiež to riešiš s lekármi a nepovies si že Boh to chcel tak to nechám tak a nebudeš dúfať že nádor sa stratí. Pre niekoho dve rozdielne veci pre mňa veda pomáha ľudom. 🤷🏽‍♀️ V podstate to je to isté.
Ak by si nemala mať deti nepomôže ani IVF. A ono to nie je take jednoduche že odeberú vajíčka všetky sa oplodnia a hurá hneď to vyjde. Mne odobrali 31 vajíčok, 24 bolo zrelých, 18 sa podarilo oplodniť a 15 to dotiahlo do takého štádia, že sa mrazili. Bola som na 4roch transferoch a do konca to dobojovalo až 10te embryo (tri neprezili ani rozmrazenie cize ani keby sa vkladali čerstve by sa nauchytili bol tam nejaký problém).
Vyjadrovať by sa mali len ženy, ktoré detičky prirodzenou cestou mať nemôžu ostatné si len myslíte čo by ste robili ale bohužiaľ neviete kým v tej situácii nie ste. Dopraj a bude ti dopriate a je jedno akou cestou. Držím palce, pre ten poklad by som spravila aj nemožné.

lilope
6. okt 2021

@mauduska píšeš, že cirkev je proti IVF a ako dôvod uvádzaš to, že vyhodiť oplodnené vajíčka je vražda. A čo vtedy, keď použijem všetky vajíčka a žiadne sa nevyhodí, to už potom cirkvi nevadí IVF? Lebo to, čo si napísala, nie je to isté.

cecilia29
6. okt 2021

Nie je pravda že Cirkev odsudzuje umelé oplodnenie len pre to , že zrejme príde pár embryí o život. Aj keď toto je hlavný dôvod , keďže vieme že človek má dušu od momentu počatia. Má na to ale aj iné dôvody. Napríklad že namiesto liečby problému, v tomto prípade pco dr radšej dieťa "vyrobia". Tá hormonálna stimulácia a príprava pred tým určite k zdraviu ženy neprospieva. Ma to mnoho nežiadúcich účinkov. No a dôvodom je aj to že to nie je v súlade s Božím plánom ktorý je ten najlepší pre nás. ON vie že najlepšie pre vás bude možno to prirodzené počatie o 2 roky alebo adopcia. On má plán. Píšeš že si veriaca a preto s tebou aj takto píšem. Treba sa modliť o to aby ste skutočne priali tú cestu od Boha , ktorú má pre vás pripravenú , nech je akákoľvek. Lebo je.to najlepšie pre vás. Držte sa 🙏

juliet86
6. okt 2021

pozri vzdy sa mozes dohodnut ze napr sa pokisoa oplodnit max 5vajicok. a zrovna keby naaahodou sa vsetky vybijaju dobre tak 5dsti by ste snad zvladli. ale to je sanca ze mozmo 3percenta. ja som mala krasne christian friendly ivf. vzniklo nam jedno jedine embryo moja dcerka. uprimne ak by to nebola vola bozia tak by ivf neexistovalo nefungovalo. on predsa stoji za zazrakom zivota cela veda by sa mohla rozkrajat a neslo by to. ono to vsak ide a ja som vdacna.

fineta
6. okt 2021

Autorka: rozumiem Ti. Mám známu, ktorá podstúpila IVF a neúspešne. Ďalší raz už nešla. Bojovala so sebou z rovnakého dôvodu ako Ty. Po 10 rokoch manželstva otehotnela prirodzene a majú zdravú dcéru. Všetci sme presvedčení, že je vymodlená.
Rozumiem, že túžba po deťoch je väčšinou vyššia ako strach z hriechu. Keď som sa zamýšľala, čo by sme robili v takejto situácii my, tak som uvažovala s oplodnením max takehoho počtu vajíčok, aby som bola schopná sama ich "použiť" a nešlo žiadne z nich nikde inde. Otázka darcovstva je pre mňa tiež z morálneho hľadiska neakceptovateľná, neviem si predstaviť, že sa do seba raz v živote zaľúbia ľudia z vajíčok a spermií rovnakych darcov. To by tiež teda nebolo ok...

mauduska
6. okt 2021

@lilope v prípade, že nenecháš nijaké dieťa ani zmraziť, ani zomrieť tam morálny problém nevidím.

snezienkaaa82
6. okt 2021

@lavienocka ale ved keď si veriaca, tak ak by bolo ivf niečo zlé, tak by predsa nedovolil, aby ivf vôbec existovalo. Takže to on nám dáva šancu mat cez ivf dieťa...ci?

annale
6. okt 2021

ja mám tiež pco, asi štyri roky sme neotehotneli a veľmi mi pomohlo každý deň pitie alchemilky a rebricku /miší chvost/ vyskúšaj. ja som to striedala ale zo začiatku kľudne môžeš jedno ráno druhé poobede

snezienkaaa82
6. okt 2021

@mauduska ako, že nechať zomrieť? Tomu nerozumiem.