Odmietanie IVF kvôli viere
Ahojte, už takmer dva roky sa snažíme o bábätko a žiaľ neúspešne. Partner má spermiogram výborný, problém je vo mne. Moja diagnóza je PCO. Boli sme dvakrát na IUI, no žiaľ neúspešne a posielajú nás už len na IVF. Veľmi sa trápim a túžim po bábätku. No na druhej strane som veriaca a mam pred IVF obrovský rešpekt a cítim strasne psychické trápenie a výčitky, že by som dovolila, aby sa niektoré embrya zlikvidovali, keby ich oplodnia a zamrazia veľa. Nie som obezna, cykly mam viacmenej anovulacne. Užívam bylinkovu tinkturu, inositol, kyselinu listovú a stále nič. Neviem čím by som mohla ešte dopomôcť k dozrievanie vajicok a ovulacii.Prosím vas, prežívate niektorá niečo podobné? Naozaj som už psychicky vyčerpaná, veľmi sa bojím, ze nebudem mať nikdy prirodzene deti a IVF z hľadiska viery k Bohu nezvládnem.
@janetinka27 samozrejme, máš právo konať tak, ako to cítiš... Mimochodom celkom sa mi páčil názor jednej vriacej: vložiť si darované embryjko, je to niečo ako adopcia, len si babo sama výnosi. Všetko má svoje výhody aj nevýhody. Názory aj možnosti dnešnej doby sú rôzne.
@derdia prosím ťa netrep to že mám vytúžené dieťa neznamená že bude rozmaznané. Ako si vychováš tak máš. Tu ide o to že človek si viac to dieťa váži lebo nebola to náhoda. A ja sa nehanbím za to, že by som spravila aj nemožné aby tu s nami bol a spravila som všetko, verila, modlila sa a je tu. Keby Boh nechcel aby som dieťa mala tak ho nemám sa zobuď. A nesúď pokiaľ nemáš obuté rovnaké topánky. A hlavne nesúď lebo budeš súdený. Jediný kto mňa môže je Boh.
Ja si v živote nedovolim odsudzovať niekoho len kvôli rozličnému názoru. Každý sa chová podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a moje rozhodnutie ti môže byť jedno. Ja nikoho do IVF netlačím, nikoho neodsudzujem či chce alebo nechce (neodsudzujem ani ženu ktorá sa rozhodne pre potrat je mi to ľúto ale nebudem odsudzovať) kto som ja aby som niekoho odsúdila? Tak si polož rovnakú otázku kým napíšeš nabudúce nejakú blbosť. Keď budeš v mojom postavení potom sa rozhoduj a moralizuj. Keď si prejdeš tým čím som si prešla ja a keď si vypočuješ to čo som si vypočula ja a rozhodneš sa inak tak potom môžeš komentovať moje rozhodnutie.
A ty keby máš vytúžené, vymdlené, vybojované dieťa tak ho rozmaznáš aby bol z neho nevychovaný fracek? To že mám vytúžené dieťa neznamená že si bude robiť čo chce a že mi bude skákať po hlave. To že miluješ neznamená že mi dieťa bude vládnuť. Prosím nabudúce sa treba zdržať komentáru ako napísať sprostosť.
Už to tu bolo spomenuté, pozri sa na Plodar, Napro technology. Pred 4 rokmi sme za kurz platili cca 200e. Aj k doktorovi Wallenfelsovi sa dostaneš viac menej až po absolvovaní kurzu. Ide o naozaj vedecky podložené sledovanie hlienov, dosť podrobné, preto na základe tabuliek ti lekár, ktorého ti doporuči tvoja lektorka, urobí presne odbery krvi, v presný deň a tak. Potom lekár môže lepšie zistiť problém a navrhnúť liečbu. Ide o katolícku inštitúciu, ktorá sa naozaj snaží zo všetkých síl pomôcť odstrániť neplodnosť. Na rozdiel od iných kliník, ktoré majú z teba väčší zisk pri umelom oplodnení. Im budeš môcť veriť, že si z medicínskeho hľadiska urobila naozaj všetko. Keď sa potom rozhodneš pre umelé oplodnenie, budeš aspoň sama pred sebou vedieť, že si urobila naozaj všetko, aby to išlo prirodzene
@ailiba ta kresťanka si vytvorila niečo aby ospravedlnila IVF a to sa ti páči ale keď žena vynosí svoje dieťa z IVF to už je zle… niektorí si tak prispôsobia veci aby boli s tým ok ale iné odsudzujú. Nie nieje to ako adopcia, su to dve rozdielne veci.
Možno niektorí su proti IVF ale kolkokrát sú títo ľudia oveľa horší ako tí čo boli na IVF alebo nechodia do kostola… a vedela by som hovoriť. Takže každý by sa mal pozrieť najskor doma či dodržuje a žije podľa cirkvi a potom riešiť iné osoby 🙂
Ahoj ja práve ďakujem Bohu že je niečo ako Ivf. Vďaka tomu mám doma dvoch krásnych syncekou 🥰. Pre mňa to bolo to najlepšie rozhodnutie v živote. Sú pre mňa všetkým. Držím palce a verím že sa rozhodneš správne 🙂
@lilope ale ten print-screen musis chapat v kontexte. nedavno bol clanok na nete o tom, ze pri IVF je vyssie riziko nezostupenia semennikov u chlapcov. a (vazeny) doktor k tomu povedal, ze sa toto riziko da znizit vyberom kvalitnejsieho embrya. este stale to nie je dost jasne? je to selekcia, ktora je v rukach lekarov, kde rozhodnu, ktore embryo bude zit a ktore nie.
@janetinka27 nie len zhodnotia kroré to preziju a ktore nie nakoľko tie embrya sa prestanu vyvyjat alebo sa proste zle delia oni kontroluju len tie. Ja som mala 15 embryi najlepšej kvality a aj tak sa neuchytili niektoré dokomca 3 to vzdali pred transferom. A ver tomu že mi to nebolo jedno a preplakala som celý čas na klinike pritom ty pri prirodzenom ani len netušíš kolko embryii ktoré vznikli sa neuchytili a odidu z ms. Je to to isté len o tomto vieš.
@ailiba vlozit si darovane embryjko je sice velmi pekna a slachetna vec. ale nepriamo, aj ked s dobrym umyslom to podporuje vlastne cely proces vyrabania nadbytocnych embryi, lebo sa mozno najde dobra dusa, ktora to dieta nenecha zomriet, ale necha ho v sebe vyrast. spolupracovat akokolvek na procese takejto vyroby ludi, je nebezpecne. dieta, ktore sa vyvija v cudzej maternici, sa bud nikdy nedozvie, ze nie je biologickym dietatom rodicov alebo sa to dozvie a teraz co dalej. je to velka zataz na psychiku, identita je pre nas strasne moc dolezita. ved to je nieco podobne, ako keby mu povedali, ze je adoptovany. tvoji rodicia ziju, ale vzdali sa ta.
@martinaju ale oni preziju viacere, ale naco budu mrazit tie menej vyvinute, ked je dost tych vyvinutych? urcite to nie je tak, ze znicia iba tie, co sa nevyvijaju. ja mam tiez zname aj pribuzne po ivf a mali viacero embryjok a zamrazili tie, ktore sa vyvijali najlepsie. ale ostatne sa tiez vyvijali, len ich tolko uz nebolo treba... a naco mrazit menej kvalitne.
@janetinka27 nie neprežívajú jednoducho niektoré sa neoplodnia a niektoré sa zle alebo pomalšie delia. Tie ktoré sa pomalšie delia na tie sa čaká činto dobehnú alebo nie (sk by to nedobehli jednoducho by transfer nevyšiel) a nie je pravda že sa mrazia len embrya najvyššej kvality ale všetky aj tie s nižšou len sa uprednostnujú tie v najlepšej kvalite. U nas to tak vyšlo že buď sa delili zle alebo boli v top kvalite ale teda sledujem aj ine baby a mrazia im aj v dvojkovej aj v trojkovej kvalite takže znova ak do toho nevidíš nerozčuluj sa nad tým je to zbytočné. Jednoducho nemáš pravdu 🙂
@janetinka27 ja som povedala že chcem mraziť všetky ktoré sa vyvyjaju dobre. To už je na tvojej znamej čo spravila. A načo? Na to že sa môže uchytiť aj embryjko v dvojkovej kvalite 🙂 nejeden krát sa to stalo že práve také embryjko zabojovalo a už maju ženy zdravé detičky 🙂
@martinaju ja sa nerozculujem, mrazia sa aj v nizsej kvalite, vsak ked ich je malo, tak je dobre kazde. ale ked ich je vela, tak sa tie s nizsou kvalitou nemrazia.
@janetinka27 pozri immto je jedno ty si platíš mrazenie aj uskladnenie čiže sk chceš zmrazia ti všetko. Toto je každého vec 🤷🏽♀️.
Je cas si vybrat co vlastne chces. Viera v Boha je nematerialna "vec", to ze podla mna blbost je vedlajsie. Dieta je podstatne,naplni tvoj zivot ale rozhodnutie je na tebe. Aby si raz nelutovala
@alana1 neviem z kade toto mas ale nejdem ti brat nazor, nam dr vysvetlila ze sa vybera to najkvalitnejsie, prejde vzorka roznymi filtrami na kontrolu kvality,robi sa genetika pri zacati IVF, nechcem ti brat nazor ale pises blbosti, a blbost ti povedala aj geneticka. Inak riadna profesionalka kedze riesi to comu zjavne nerozumie. Normalne CAR parom vsetko od A po Z dopodrobna vysvetluje, nam vysvetlili toho vela kedze ja svoju nafigu genetiku mam a sla som bojovat aj tak. Dieta mam zdrave🍀
@janetinka27 no adoptovane dieťa je na tom rovnako. A povedzme si úprimne koľko z nich vzniklo aktom lásky? Sú to nechcené deti. Naše babo je naše, milované od začiatku už v brušku. Takže, všetko má 2 stránky a dalo by sa o tom diskutovať .... Ale podla mňa je každé dieťa dar od Boha. A každý robí to najlepsie co vie. Niekto podstúpi XY umelých oplodnení a nič z toho. Nie je to zaručená cesta k dieťaťu, ale treba s tým byť samozrejme stotozneni. Nehovoriac o zdravotnej stránky mamičky. Ako hovorím, dalo by sa o tom veľa diskutovať.
@martinaju teraz si to pekne a presne napisala, ze aj dvojkove embryjko moze zabojovat. a teda to je ta pointa selekcie embryi - ze dvojkove embryo bude stale len nahradnik pre pripad,ze to nevyjde s tymi najkvalitnejsimi embryami. alebo myslis, ze si da zena vlozit horsie embryo,ak ma aj lepsie? to dvojkove sa nemusi dostat nikdy na rad. a to je ta kruta a nemoralna stranka
@martinaju ale ja si nemyslím, že je to zle. Práve naopak. Boh nám dal ďalšie možnosti, ako sa stať rodičmi... Ja to vidím tak. Prepáč, ale je mi úplne jedno, čo si o tom myslia druhí, myslím o mojej voľbe.... Samozrejme, nech sa každý rozhodne podľa svojho svedomia. Keď je niekto šťastný tak, ako to ma, tak je to úplne v poriadku....kym druhým neškodí.
@janetinka27 prepáčte dámy, ale vôbec tomu nerozumiete...
@martinaju naco mat mrazenych dvadsat embryi lepsej aj horsej kvality? he to voci nim slachetne? je to pre ich dobro? nie, je to pre pripad, ze tehotenstvo s kvalitnymi embryami nevyjde. potom budu dobre aj tie horsie. ale ak zena otehotnie a vynosi svoje 2-3 deti, tak potom co urobi s tymi ostatnymi? potom mrazenie tych horsich bolo iba z vypocitavosti, nie z lasky
@ailiba no to mozem povedat aj ja, ze tomu nerozumies. ale tak ja uz som sa vyjadrila, viac uz nemam co povedat
@janetinka27 bože moj ani tak dobre ani tak dobre 😂😂😂 prosim nevyjadruj sa k niečomu čomu nevyjadruješ. Normálne sa mi rozum zastavuje nad tým čo píšeš. Nie je dobre ak neda zmrazit nie je dobre ak da zmrazit nie je dobre nič. Proste s tym nesuhlasiš ale to nikoho nezaujíma 😂
Niekto v sebe umelo potláča túžbu po dieťati a dostáva sa medzi 2 mlynské kamene a dnes v rádiu hovorili, že vo Francúzsku bolo zneužívaných 216 000!! mladých ľudí za x rokov kňazmi a to sú len prípady, ktoré sa dostali na povrch.Fuj a tu sa ide špekulovať či bude dieťa splodene aktom lásky, alebo v mištičke.Dieta má byť pre ženu naplnenim a má byť lubene či je vlastne, z IVF, darcovské či adoptované
Ahoj no riesim podobny problem. 1IVF -30 vajicok, oplodnili 23, 1 to dotiahlo do 6dna..zamrazene,vlozene a nic :( 1IVF- 16 vajicok, 15 oplodnenych , 1-zamrazene 5dnove- po vklade sme to dotiahli do 7tt, potom prestalo bit srdiecko. 1-6dnove mame este zamrazene daj Boh aby sme mali aspon z tohoto zdravucke babätko... :( aby to potom vyslo...
Ostatne sa bohuzial prestali delit :( ja keby môžem tak by som si dala aj vsetky vlozit keby boli zdravucke :(
To kolko budes mat vajicok este nemusi znamenat ze budes mat tolko embrii...teda aspon u mna to tak nebolo :(
Nech sa rozhodnes akokolvek boh si tak ci tak zariadi ako on chce..a keby nechcel tak ludia nieco take ako IVF nevymyslia ..moj nazor🤷♀️
Drzim päste.. 🙂

@martinaju tak, tak, zas samé mudrlantky, ktoré poznajú len názov Umelé a detaily unikajú....