Oplodnenie od darcu - po domácky, sama žena
Zdravim maminky a buduce maminky a prosim o radu.
Nakolko zena bez partnera nemoze ist na umele oplodnenie, zaujimalo by ma , ci ste niekde nepatrali po spermiach zo spermobanky, pripadne po darcovi.
Mam tento problem, nakolko tuzim po dietatku, kt. chcem vychovavať sama.
Preto nemozem ist na umele oplodnenke, ani nechcem ist s cudzim chlapom a tvarit sa, ze sme par.
Patrala som po moznostiach. Najviac ma zaujala jedna dánska spermobanka. Vedia poslat spermie postou v suchom lade.
Neviem vsak nakolko je tato moznost vhodna. Nemusia sa spermie rozmrazit nejskym specialnym sposobom? Uvadzaju, ze to trva cca 10minut pri izbivej teplote.
Dalsou moznostou by bolo najst darcu a taktiez cez striekacku vstreknut jeho geneticky material. Toto vsetko samozrejme obnasa rozne testy, hlavne zdravotne, kt. by som samozrejme uhradila.
Taktiez by ma zaujimali veci okolo pripravkov a liekov na podporu pocatia. Nasla som rozne gely kt. zvsuju pohyblivost spermii, taktiez vyzivove doplnky pre zeny. Brali ste v snahe otehotniek podobne pripravky? Vedeli by ste mi odporučiť?
Budem vdacna za kazde info. Nerada by som pocuvala nazor ze sa mam ist opit a vyspat s nejakym chlapom po diskotene, alebo najst si kamarata kt. to urobi a taktiez ani to, ze to nie je spravme, vychovavať dieťa sama.
@demeterka podla zakona nemoze vyhlasit ze je otec neznamy lebo otec je znamy 🙂 , to moze vyhlasit iba zena ktora klasicky otehotnela 🙂
@0silvia0 No ja určite do tej zoznamky. Ale ja už tak možem..... ja som hneď tehu. Už aj ten moj sa hnevá, že čo som to za žena, neustále tehotná. Keď som prišla so 4 na porod tak v nemocnici ma už poznali. Sestričky a vy ste tu už zas? Pripadala som si ako z rómskej komunity.
@bad_delight mozem sa opyytat, kolko mas rokov?
Ja som mala pred prvou dcerou taku "hormonalnu depku", s chlapom som sa rozisla, na ineho som nemala ani pomyslenie, skolu som mala skoncenu, karieru sa mi budovat nechcelo, nevedela som si predstavit, co budem robit cely zivot az do dochodku 😖 dost zle, v podstate mi objektivne nic zasadne nechybalo, mlada baba, a ja som bola uplne mimo. Nakoniec som otehotnela s chlapom, s ktorym som bola rozidena a odvtedy s nim mam tri deti 😅 😀 😎
No ale toto si asi pocut nechcela, tak sa ospravedlnujem, ze pisem mimo temu.
Kazdopadne si myslim, ze ak ti to nejak extra nesuri (teda ak nemas 38 napr.), daj si sancu a cas - daj vypoved v robote, odcestuj niekam daleko, hoci do Indonezie alebo do Peru, a zi pre dnesok, nasavaj zazitky, uzivaj si.
AK si to uz absolvovala, tak drzim palce nech sa ti podari, co zamyslas 😉
@niki101988 toto sú ale veľmi ošemetné veci 😒 Ono to vyzerá nevinne, žena chce dieťa,biologické hodiny tikajú tak požiada kamaráta. Hŕstka ľudí už o tom vie, takže ktokoľvek kedykoľvek môže aj nechtiac takúto informáciu posunúť do nevhodného ucha. Ale ľudské osudy sú pavučinami pospletané, deti v čase puberty vyhľadávajú svojich rodičov a trpia tým, že nemajú otca. Matka buď musí klamať, vymýšľať si rôzne príbehy a dostáva sa do začarovaného kruhu. Pochybujem že matka povie pravdu v citlivom pubertálnom období. Ten kamarát - darca spermií - môže stretnúť lásku svojho života s ktorou bude chcieť mať deti z čistej lásky, raz ho tento dobrovoľnícky čin môže mrzieť a aj jeho partnerku (neviem ako by som sa cítila keby mi môj manžel povedal, že mu po svete behajú ďalšie deti z jeho dobrovoľníckych skutkov) atď.
Týmto nechcem posudzovať, len naznačiť, že to, čo vyzerá veľmi ľahko a v pohode, môže mať následky v budúcnosti ani si nevieme predstaviť aké.... a na začiatku je len taká nevinná túžba po svojom potomkovi.
@bad_delight nejdem súdiť ani vyvracať ti tvoje rozhodnutie, ale treba si poriadne rozmyslieť do čoho sa človek pustí a čomu človek dovolí vstúpiť do svojho života...
@bonaqa2013 no vidíš, máš to vo svojej podstate, hneď by si utekala do zoznamky, ľahko otehotnieš, len pekne čuš doma a nevymýšľaj 😀 😀 😀
@bad_delight Existuje anonymne testovanie na pohlavne choroby. Tam ho mozes zobrat so sebou.
Ešte by som asi skúsila osloviť dobrého kamaráta. Však čo veď ho nebudeš ťahať po súdoch ohľadom alimentov... Bývam na dedine, a len na našej ulici viem o niekoľkých deťoch - okolo 50 rokov majú, ktorých mamičky mali len tak bokom ale už v manželstve. A ani jedno manželstvo sa nerozviedlo. Manželia žijú doteraz resp. žili až do smrti.
mne sa to asi radí, keď som mala prvé dieťa ešte ako študentka... So synom nám hovoria že sme ako brat a sestra, nie ako matka a dieťa.
@bykaterina nikto sa nepyta zeny ako otehotnela
baby, ja si neviem predstavit, ze by som isla za akymkolvek chlapom /kamaratom, kolegom, znamym, neznamym/ a povedala som mu, ze chcem dieta, aby "mi ho urobil"
rozumiem tej strasnej potrebe a tuzbe mat dieta, sama mam 38 a dieta ziadne a nejde to a nejde, ale co ja viem, tamtu alternativu si fakt neviem predstavit ako by som ju realizovala
neodsudzujem a klobuk dole pred tymi, co to dokazu/dokazali
co by som ja urobila, keby som bola single s tuzbou po dietati? asi to, co tu mnohe radili: napisala by som do centier v okolitych statoch, to dansko by som asi neriskovala. predsalen CAR centra maju svojich darcov preklepnutych po zdravotnej stranke
@bykaterina No ja keby som moc chcela tak im prejdem cez rozum 🙂 Silna tuzba po babatku velmi motivuje. Keby som zistila ze som otehotnela po zakroku umelo, ale oni by o tom este nevedeli, tak im to ani nepoviem, ze iba zavolam ze dosli kramy mam depku a uz ma tam neuvidia... no a idem svojej normalnej gynde na kontrolu a tvarim sa ze som otehotnela normalne, dam mi normalnu knizku tehotensku, ze normalne tehu, nie umele a pockacuejm klasicky, apri porode vyhlasim ze otec nezmany 🙂 ja by som vymyslala kadeco len aby som dostala to svoje vytuzene. a nasilu ma nemozu dostat na kontrolu do centra asistovanej reprodukcie, to je slodobne rozhodnute zeny predsa 🙂
skus sa informovat v CR, ako to tam chodi na umelom...
@demeterka no asi si nechodila do centra 😝 , tam nemusis chodit na kontroly , a okrem ineho musis ratat aj poistovne 😉 do celeho procesu . ale ano keby si sa moc mozno posnazila dalo by sa to vsetko zrealizovat ale netreba zabudat ze aj partner podpisuje papiere a casom aby sa to voci tej zen nezvrtlo , ked on sa zrazu bude chcet hrat na otca roka alebo ju vydierat 😉
@elise kuk odpoved nad tymto komentom 😉
Ja by som sla na to do CZ, ak mas dobreho kamosa, nech sa tvari, ze je tvoj partner, nech na vstupnom pohovore povie, ze nema semenniky kvoli chorobe, aby mu nedajboze nechceli robit vstupny spermiogram. tym padom sa bavite rovno o darcovi. 😉 tym padom je ten chlap mimo, uz tam s tebou ani raz nemusi ist. a ak by aj nejaky lajster podpisoval v cz, na SK je to houby platne. 😉
@bykaterina Zena moze byt aj dobrovolny samoplatca. Ja som si raz ivf platila v CZ sama. Poistovna ani netusi , ze som bola v nejakom Brne 😀
ako tak kukam same mudre zeny ktore nevedia ako to funguje v CARe 😀
@radina a ty si bola niekedy v CAR ? lebo ocividne nevies ako to chodi a zrejme ani nevies cenu toho spasu co stoji IVF , a to ze podpsises nieco aj na druhej strane zemegule je to platne 😉
@radina to ano pokial si si ho nedaval preplacat 🙂
@bykaterina Ano, 3x, 2x v SK a 1x v CZ 😉 ...a momentalne som vdaka tomu tehu 😉
@radina gratulujem 🙂
@bykaterina dakujem 🙂 ja sa vacsinou vyjadrujem k temam, o ktorych daco viem 🙂) kazdopadne, stavim sa, ze cez zahranicny CAR toto problem nebude. Dokonca som pocula, ze v ceskom car ponukli parom aj nahradne matky, co je u nas zakazane. Cize vzdy je cesta, aj ked plna prekazok.
@radina no to bolo písané aj všeobecne. Ale myslís náhradné vajíčka, to sa robí aj na sk je to legálne 🙂, len napr v Brne je veľa študentiek čo si radi privyrobia tak tam sa nečaká tak dlho ako na sk
@bykaterina nie nahradne vajicka, ale to ze ti tvoje dieta z tvojich a muzovych buniek, vynosi cudzia zena. surogacne materstvo. jedna ceska tu na mk si takto babo doniesla z usa. len to stalo 1mil czk 😕
@bad_delight ..no ja tejto tuzbe rozumiem... a chapem ta ze chces mat svoje dietatko aj sama, a uzit si tehotenstvo-teda neriesis adopciu. drzim velmi palce. urcite na nieco prides. Ale urcite by som neoslovila nejakeho "kamarata " v okoli...co ak by si casom ked bude dieta velke zacal narokovat otcovske prava a urobil vam v zivote prevrat ... skor cez nejak anonymne ...a pokial sa da..rarcu dotiahnut aspon na zakladne vysetrenia. Pri partnerovi s ktorym chodis ..poznas zdravotny stav..aj cca jeho rodiny. istota je istota.. drzim palce. nevzdavaj sa a nenechaj sa odradit! kde je vôla-tam je aj cesta! 😲 🙂 🙂 🙂
@radina jaj no v USA je to v niektorých statoch legalne 🙂
tak ono aj tu ti moze nejaka zena vynosit a potom sa ho vzdat ale je riziko ze sa ho nakoniec nevzda , je tam velmi vela faktorov ...
@bykaterina len tu ju tazko najdes, v brne v car ktore toto robi ich maju kopu a su preverene zdravotne, alebo maju s danou surogatnou matkou skusenosti ,atd. mozno to ide aj cez pravnikov atd. ja som sa o to uz nejako nezaujimala, len som si to istu dobu trosku viac studovala. 😉
@bykaterina mozno cez bazos.sk by som taku nasla, ale asi by to bola teta z osady. 😀 😀

@mima4 k Tebe...božičku ako neznašam ženy čo hneď všetko znegujú a a moralizujú ako Ty...!!!
@bad_delight Tebe prajem aby sa Ti splnilo po čom túžiš !! 🙂 Nemám radu...ale toto som musela napísať 🙂