Pohoršovanie ľudí nad IVF
Dobrý večer musím to niekomu aspon napísať čo sa mi dnes stalo ...riešime umelé a tak ako aj ostatné páry sme si to nevybrali jednoducho to je osud ...boli sme v centre kde dali mužovi ziadanku na serologicke vyš. (ODBER KRVI) ze ma ist svojej obvodnej a ta mu to spravi...tak sme sa vybrali nasej obvodnej a ta odmietla muzovi zobrat krv ze to je proti jej zaujmom ja som sa s nou nechcela dohadovat lebo by som asi vybuchla a to by mrzelo nielen mna ale aj ju... muzovi povedala ze ona moze odmietnut pacienta ked to uzna za vhodne a je to proti jej zaujmom...ze jed oni vyberu jednu zdravu spermiu zabiju vsetky ostatne...akoze rozpravala mu same bludy proste bola zaujata ani si nenechala vysvetlit ze my zato nemozme ze ak chceme dieta nemame inu moznostbola som strasne nahnevana a zobrali sme karty a odisli ...ako moze doktor toto povedat?ved to je normalne v dnesnej dobe ...ze sa deti rodia aj takto... mlada doktorka co skoncila skolu pred par rokmi...
@777januska777 nie, pre mna je to presvedcenie, ze boh vie, preco si ochorela. Pretoze si to zasluzis, a je to pre teba lekcia. Ako sa hovori u vas v krestanskych kruhoch - boh nalozi cloveku len tolko, kolko dokaze uniest. Tak by som ta pekne nechala, nech si to nesies. Som presvedcena, ze boh vie, preco to robi. ..... A tu sme presne tam, kde som pisala na zaciatku. Ty si krestan ked sa ti to prave hodi. Kedze ty mas dieta, tak to je v poriadku nech si lekarka robi ako sa tebe paci, ale keby som ti ja odmietla dat ziadanku na RTG tak to sa ti uz nepaci 😅
@777januska777 ty niesi krestan, ty si pokrytec 😉
@sandrusa777 pozri sa, smiešne je tvrdiť, že ako svet vymrieme a že zato môžu doktori, ktorý odmietajú umelé oplodnenie, lebo doktori čo odmietajú umelé oplodnenie, nevykonávajú ani potraty. Ale doktori čo často riešia umelé oplodnenia, tak riešia často aj potraty. Napríklad vám da nejaký doktor žiadanku na umelé oplodnenie a popraje vám aby sa vám dieťa podarilo a o hodinu už druhej babe môže vypisovať papier na interupciu so slovami: "neboj sa to nie je dieťa". A máš pravdu nezažila som, tak ako som napríklad nezažila aké je to narodiť sa s nejakym postihnutím a veľa iných vecí. Ale verím, že je to ťažké, keď nemôžu mať to čo iní a robiť veci ako iní. Vieš ono život je ťažký a krutý a každý má svoj vlastný kríž a problém. A verím, že každý by sa toho problému najradšej zbavil, ale tu je otázka za akú cenu? Veriaci človek verí, že každý život je posvätný už od počatia a preto nesúhlasí s umelým oplodnenim, lebo pri tomto procese sa vyberie len nejaký život a ostatné sa zabijú.
Je to jej pravo. Bud je veriaca alebo je to v rozpore a jej svedomím a moralkou. Pri IVF ide o manipulaciu so životom , a ona ako lekarka to dobre vie. Nehovoriac o vplyve hormonalnej predpripravy na ženy. Urobila by som rovnako na jej mieste. Mna tvoj prispevok vlastne potešil.Kazdopadne , pre vas to snad az taka tragedia nie je, najdete si ineho lekara... Tato doba je aj tak cela naruby.
@sandrusa777 no ja vo vašej situacii by som bola asi na opačnej strane. Keby sa nám nedarilo, väčšina doktorov by nič neriešila, ale hneď by máš poslala na umelé oplodnenie a ak by sme chceli skúšať iné metódy, boli by sme za úplných idiotov. Poznám pár takých ľudí, ktorým sa nedarilo a mali problém nájsť doktora čo by im pomohol aj bez umelého oplodnenia. Jedna baba aj tu v tejto tvojej téme o tom písala.
Samozrejme lekarku chapem a obdivujem ju, ze si stoji za svojim. Vy sa davate oplodnit umelo a jedno si zoberiete a ostatne zabijete. Neni pravo mat dieta za kazdu cenu, aj za to ze usmrtim ostatne zarodky. Akoze to vas netrapi, ze tie ostatne zarodky embrya ludskej osoby maju v sebe komplet vybavu v genoch na cely zivot a potrebuju len vynosit a vy ich sproste zabijete, lebo vy chcete dieta. Nikdy uz taka kombinacia cloveka nebude, su to jedinecne bytosti, aj ked len potencionálne, kedze sa moze hocico stat
Ako male hlupe deti..ja chceeem bááábikuuuu chcem chcem ... A este sa idete na lekarkou rozculovat ze ma svoj eticky kodex. To iste je s eutanaziou. Dufam ze vas vsetky tie zabité embryá a zmrazené a pouzite na rozne učely na ktore neboli stvorené a urcené budu prenasledovat vo vasich snoch po nociach, ze ste ich splodili a hned na to zabili. Da sa aj inak mat dieta, skusit dostupné etické metody, pockat a medzitym si adoptovat ci zobrat do pestunskej. A tie deti ked len zistia ze boli oni vybrate a ich surodenci zabity..ale su zrejme aj ine argumenty proti UO mimo tela matky. Nabuduce sa zmrazte vy vsetky.
@kittykat22 no ak by si bola taká ku všetkým, tak kľudne je to len a len tvoje presvedčenie. Diskriminácia je, že by si bola taká len ku kresťanom. No áno mám dieťa a áno nwm aké je to trápiť sa a nemať dieťa. Ale tak isto nwm aké je to trápiť sa a mať napríklad srdcovú vadu alebo aké je to trpieť na vozíku a byť ochrnutá. Kresťan, ale nechce, aby vznikol život na úkor iných životov. Kresťan nesúhlasí s tým ako sa umelé oplodnenie vykonáva.
@sandrusa777 veris Boha ale neveriš Bohu že ti to dieťa da , resp. ze vsetko co sa seje ma urcitý dovod
Hmmm ja napriklad nie som krestan, som zarytý ateista a som tiez proti umelemu oplodneniu. Nemusi mat kazdy rovnaky nazor. Podla mna je to neprirodzene, proti prirode a nepride mi to normálne. Neodsudzujem zeny ktoré to podstupia, je to ich vec, mna do toho nic nie je, nikdy by som si nedovolila taku zenu hocijakym sposobom urazit, zosmiesnit, alebo presviedcat o svojej "pravde" alebo sa na nu pozeraz medzi prsty, ale mam na to opacny názor ako vela zien. S mužom sme sa snažili dva roky kym som otehotnela, potom potrat a az potom sa nam zadarilo a nedavno sa nam narodil syn. Cize viem ze zenu to vnutri strasne zerie ak dietatko mat nemôže a viem ze je schopna všetkého aby ho mala. Napriek tomu si myslim ze mat dieta nie je právo a ze príroda vie co robí, ak to proste nejde.. Ale to je uz na rozvitejsiu debatu... Mne je napriklad celkom smutno z tych komentarov tu kedy sa navazate do tych ktorí proste to IVF nepovazuju za nieco v pohode. Pani doktorka mohla sa ale mohla zdržať nevhodného komentara a správať sa trochu diplomatickejsie.
@viestta no tak nwm ako to bolo, možno sa jej oni pýtali na dôvod a ona im ho vysvetlila. No o histórii by sme sa vedeli veľmi dlho rozprávať, keďže doba upalovania čarodejníc bola hlavne z dôvodu svetskych panovníkov, ktorý sa chceli zbaviť nepohodlných ľudí, keď katolícka cirkev bola na čele inkvizície, upalovania sa nekonalo, inkvizície mala za úlohu vyhnať povery a hlúposti, avšak ako sa do toho zamiešali a prebrali to svetski panovníci, tak sa začalo upalovanie. A nemám pocit, žeby sme mi veriaci utlacali vás ateistov, ale skôr naopak. Na sociálnych sieťach si z nás robite posmech, nadavate na našu výhradu vo svedomí a veľa iného. Ako veriaci nie sme dokonalí, tiež sme len ľudia so svojimi chybami, ale prečo je k nám taká nenávisť?
Baby kazda sa tu ohradzate svojou vierou a vadite sa ako take husy ja som zalozila tuto temu aby som sa ttosku postazovala takym ako ja ktora preziva nieco podobne a nemoze pritodzene otehotniet...nezaujimaju ma vase nazory vasa viera jednoducho ak sa chcete dohadovat zalozte si vlasnu temu a tam sa o tom bavte....nehnevajte sa ale podla mna vas je prd do mna a mojho ivf ...
@sandrusa777 vadiť? A s kým sa vadim? Jednoducho som povedala svoj názor (zastala som sa lekárky, na ktorú sa tu zniesla vlna nenávisti) a myslím si, že sa ho snažím vysvetliť logicky a bez emócií. Nikoho neodsudzujem a ani nikomu nenadavam, iba sa snažím vysvetliť kresťanský postoj.
@777januska777 DEFINITIVNE su ateisti utlacani viac. Uz len otazka potratov ktore chcu zakazat vsetkym, lebo je to proti ICH viere. Milionkrat mali veriaci potrebu obratit ma na svoju vieru, ja som zatial nemala potrebu niekomu vyhovarat tu ich...
@gladys_07 ako vieme to sa nikdy nezakáže, ale kresťan proti tomu bude vždy bojovať (proti akémukoľvek zabitému dieťaťu), nerobí to preto, žeby chcel bojovať za to, aby mali všetci rovnaký názor ako on, ale kresťan tým, že bojuje za tie zomrel deti. Pre ateistov je to len nejaký chirurgický úkon, ale pre kresťana je to vražda a preto kresťan vždy bude bojovať za to aby sa interrupcie zakázali, lebo nemôže predsa súhlasiť s vraždou. No tak to patríš medzi menšinu. Ja sa zas stretávam len s nenávisťou voči cirkvi, voči viere a aj moji známi zo školy boli takí, keď zistili, že som veriaca mali neskutočnú potrebu mi to vyvrátiť.
@viestta neeee nejde o vieru, ale ze ja proste obhajujem embryá. Som za práva vsetkych embryí narodit sa. Ja verim a je to tak aj vedecky ze hned ako sa spoji vajicko a spermia a vznikde zarodok uz je tam komplet cela informacia o cloveku, ake bude mat vlasky, nohy, tvar rúk, tváre, farbu ocí, v tej genetickej informacii, len potrebuje čas na RAST, ale uz tam je clovek ako ziadny iný, uplne jedinecný, len jediny v historii ludstva a sveta. Ako ked zasadis priesady, oni vyrastú zacnú rásť a potom ich vytrhnes. Ale to je ludska osoba, nie zviera, nie vec, povazujem ludsku osobu viac ako zviera a rastliny. Kedze v cloveku je ovela viac dané ako zvieratam. nevie sa branit..ale ok je to vase svedomie, mame svoje trapenie kazdy, ale ja by som to proste nespravila, radsej by som si adoptovala babatko aj ked by cakala par rokov, romske babatka su skorej, ale toto by som si nezobrala na svedomie. Su teraz uz moderne eticke metody, treba skusit pockat, naozaj neni zivot o tom ze si mozme robit co chceme vo vsetkom. Ale ja vam do tohoto nechcem vstupovat, je to vasa vec mile umele oplodnovacky, vase svedomie, hrate sa na silnejsie ze mate pravo zahravat sa s druhymi slabsimi jedincami. Tak si to pravo maj, aj fasisti mali svoje prava. Nejde tu o vieru ale u úctu k zivotu. A vy ju nemate. Za chvilu budes obhajovat vies co? Ze dementnych treba usmrtit injekciou lebo sa trapia a nema sa o nich kto starat. Ako v holandsku sa dejej a v belgicku. Alebo ze deti s downovym treba zabit, ze su neplnohodnotny ludia. Volate nas ze sme zo stredoveku, hoci krestania vybudovali to co tu je táto odchadzajuca civilizacia, vy so svojim myslenim mozno mate teraz prim ale nic nevytvorite. Nic. Ze sme fasisti. Aha, hlavne ze je cisty fasizmus ze ty si zo svojich deti v potencii vyberies iba jedno a ostatne zabijes odhodis. A nabuduce budes programovat ze chces len s modrymi ocami a takou a takou postavou, a das sa zmrazit alebo koho spermie si das zmrazit a to je cisty fasizmus co robite aj ked tu budete hučať hluposti. Nie, ked je niekto proti potratom a zabijaniu nenarodenych ale už počatych atd. neni fasista. To je nieco co vy nemozte pochopit, civilizacia najmodernejsia, navzdy vyspelá, najvyspelejsia, civilizacia lasky. A hocijako nenavidite, laska aj tak vyhrá. A bude hladat lasku vo vás. A nenajde ju. ...akoze sebecke hlupe male deti...jaaaa chceeeem baaabiku...vy vsetky by ste sa mali dat zmrazit skusit to.
@777januska777 Pises, ze pri IVF sa neda chranit zivot od pocatia, lebo embrya su znicene.
V pripade ze sa oplodni presne tolko embryi kolko sa aj vlozi do maternice, tak je IVF v poriadku?
@777januska777 myslim si, ze problem nie je veriaci a ateista, ako to rozdelujes ty...vacsina ludi je veriacich, problem je veriaci fanatik...a takych je na internete plno, tak ako pises, ktori su potom tercom aj posmechu... a tiez riadne prekrutena historia, predpokladam, ze cirkvou, na svoju obranu...mozes bojovat sama za seba a nie za to, aby zakazali zenam slobodne sa rozhodovat. to je presne to, o co sa cirkev snazi cele starocia... ovladat zivoty svojich oviec.
@viestta pozri sa v minulosti vládli veľké rody. V tých rodoch bolo dôležité aby vždy bol aj nejaký cirkevný zástupca. Prvorodený bol nástupca rodu a ďalší bol predurčený nastúpiť do cirkvi či chcel či nechcel. Jednoducho to tak fungovalo. Preto bola cirkev často ovládaná tou rodinou, ktorá mala svoje postavenie.
No na škole si môže predsa každý slobodne vybrať či bude etika alebo náboženstvo. Etika je to isté ako náboženstvo, avšak v náboženstve je zahrnutý Boh. Nie nie je problém, ja som vyrastala v kresťanskej dedine a ateisti nemuseli chodiť na náboženstvo. Ale teoreticky je to podobné ako ak máš veriace dieťa v skoro celej ateistické škole, tak tiež bude vyčlenené (napríklad taký Halloween).
Tak o tom aká sme veriaca krajina by sme sa mohli dohadovať, keďže väčšina ľudí sa hlási k nejakej viere, ale nepraktizuje ju (sú hlavne papierovi veriaci - s viery si vezmú to čo chcú a čo sa im nepáči to nepraktizuju alebo v horšom prípade na to nadávajú), viď autorka kresťanka a nadáva na kresťanské rozhodnutie.
@sandrusa777
@777januska777
Ja sama som si presla umelym oplodnenim.. niekolkymi.. a som za to vdacna.. som aj veriaca, katolicka a verim, ze tak ako boh dal chemoterapiu onkologickym pacientom, lieky na tlak , a ine medicinske vymozenosti.. doprial aj parom, co maji problem pocat, moznost umeleho oplodnenia... boh je laskavy, vsade sa ohanaju krestania, ale su trapni, ak nedopraju inym, co sami maju.. lahko sa hovori zene, ktorej dopriate bolo, ze sa s tym mas zmierit, lebo nejaky chlap niekde rozhodol, co sa patri a co nie... drzim palce, nech najdete dobrych doktorov, ktori nie su spiatocnicky... (moja doktorka na klinike je silne veriaca a dalsia tiez, dokonca je lesbicka a chodi pravidelne do kostola... lebo veri v Boziu lasku a nie sortovanie ludi, kto si co zasluzi) 🙂 peace s vami🙂)

@gladys_07 no myslím si, že na odber krvi sa píše žiadanka a dôvod. A tým, že bol dôvod uvedení na proces umelého oplodnenia, tak na to sa už výhrada vo svedomí vzťahuje.