icon

Rozmýšľame nad umelým oplodnením

12. jún 2020

Ahojte, píšem súkromne, pretože nechcem, aby ma tu niekto spoznal a vedel čo riešim momentálne...Ide o to, že sa s manželom už takmer dva roky snažíme o bábo. Boli sme na vyšetreniach, manžel má spermiogram super, ja nemám žiadny zásadný problém až na veľmi nepravideľnú menštruáciu. Minulý rok som brala Duphaston, Clostylbegit, Inofolic a rôzne pomôcky....nič nepomohlo a na Vianoce sme sa dohodli, že to necháme na osud a nebudeme na to myslieť 🙂
Čiastočne sa mi aj darilo na to nemyslieť, staviame dom takže riešime hlavne to, podarilo sa mi schudnúť atď. Avšak, včera som zasa po dlhej dobe plakala, v rodine budeme mať ďalšie bábo a dostalo ma to.....asi to polročné zadržiavanie emocii a nemyslenie na to, skrátka som sa zložila. S mužom sme sa rozprávali, že by sme teda skúsili umelé, možno ku koncu roka, avšak ja o tom vôbec nie som presvedčená.....Sama neviem čo robiť, asi som sa chcela hlavne vykecať. Už je toho na mňa dosť, každá to zrejme poznáte, deti sa rodia okolo všetkým na prvý šup a my stále nič. Ďakujem každej za názor.

zojanka
12. jún 2020

Nám bohužiaľ nič z toho nepomohlo. Teraz skúšame IVF. Ale šli sme do toho IVF až po skoro roku a pol čo sme začali pravidelne navštevovať CAR a vyskúšali sme všetky iné alternatívy 🙂 Nie je to tak že prídete do CAR a hneď vás budú nútiť do IVF (samozrejme keby ste nemali vajcovody napr. tak áno, to by inak nešlo, alebi keby ste mali napr. 38rokov tiež by rovno navrhli IVF, ale vy ste ešte mladá, máte čas skúšať).

veroniq85
12. jún 2020

ja by som urcite skusila reprodukcnu imunlogiu. Bol to moj pripad. Vsetko aj s muzom v poriadku az mi zistili ze v tele sa mi tvoria embryotoxicke cytokiny kvoli ktorym neviem otehotniet. V BA je to napr. Imunovital v Ruzinove.

ckatka
12. jún 2020

Ahoj. Posli mi správu. Napíšem ti co pomohlo mne.
Nemohli sme otehotnieť viac než 10 rokov ani cez IVF. A teraz som prvýkrát tehotná v 35ke 😂

cervenaruza123
12. jún 2020

Ahoj. Urcite skuste ist do centra, nech vam spravia vysetrenia, mozno zistia nieco, co sa bude dat lahko riesit. Vela toho sa este da zistit, kym budete odkazani len na umele oplodnenie. Uplne chapem tvoje pocity okolo umeleho oplodnenia, nevycitaj si ich, myslim, ze kym absolvujete ine vysetrenia, tak si to aj nechate ulezat v hlave a rozhodnete sa, nemusite sa rozhodnut okamzite. A mozno to ani nebude potrebne. Poznam jeden par, nedarilo sa im, roky rokuce, vysetrenia obehali, umele oplodnenia, ked uz vek stupol, tak sa zmierili s tym, ze deti nebudu. A potom otehotnela, prirodzene, nikto nechape preco, ale samozrejme boli radi. Jedna kamoska zase tiez mali problem, boli na nejakych zakrokoch, neviem ci aj na umelom, ci len na inseminacii ci na com, konecne otehotnela. Babatko este male ked zistila, ze je tehotna zase, tiez nikto nechape preco, kedze prve prirodzene dajak sa nedalo. Taze nikdy nevies, nestracaj nadej, ale ani cas, na vysetrenia urcite chodte.

maminka1986
12. jún 2020

Nemusis pribrat z hormónov ,ja som vôbec nie a yo som silnejsia a priberam aj z vody :/ vazne
No vtedy som veru nie.
My sme chodili do Helios Martin, sú tam férovi a ozaj top na celom SR ;) viem ze v BA su gynvif ale na nich som nepočula veru dobre :/

luccija
12. jún 2020

Nemáš načo čakať😊možno sa vyšetreniami nájde nejaký problém a môžeš vyskúšať len IUI ani to nebude drahé😊ak chces dieťa nečakaj dlho a ber to čo sa nuka

wodanka
12. jún 2020

Ahoj, za seba Ti napíšem, že z mojej skúsenosti CAR ide len o Tvoje peniaze (bola som v troch a všade rovnaký prístup), ak sa IVF podarí tak super, aspoň im zlepšíš štatistiky a ak nie, tiež super lebo prinesieš ďalšie prachy.
My sa "snažíme" o vlastné dieťa 13 rokov, ale som šťastná, že sme sa vybrali inou cestou, cestou adopcie a už 2,5 roka mame doma krásneho syna ❤️ tým som Ti chcela napísať, že nezúfaj, existujú možnosti, keď ma človek otvorené a milujucej srdce.

autor
12. jún 2020

Baby každej ďakujem za odpoveď, veľa mi to dalo ❤️ každej čo sa snaží držím prsty

rachel36a
12. jún 2020

Priechodnost a amh je len cast toho kde by mohol byt problem...mozes mat hematologicky problem, endokrinologicky, imunologicky, grneticky, alergiu voci spermiam a pod...veci ktore v beznom zivote problem nie su, ale pre pocatie ano..😧takze by bolo dobre navstivit CAR...to este neznamena ze musite ist na IVF, su aj ine lacnejsie moznosti ak sa ziaden vacsi problem nevyskytne

ikuska187
12. jún 2020

Nemáš polycysticke ovaria? Z toho co píšeš, to tak vyzerá, inak najčastejšia príčina ženskej neplodnosti, pozor ambulantný gynekológovia dane bagazelizuju, mne napr 2 povedali, že ich nemám, samozrejme, že ich mám. Ja odporúčam návštevu CAR neodkladat, ak sa toky snažíte, bo roky utekajú veselo ďalej, spätné si trieskam hlavu, že som zo odkladala. Je iné ísť do ivf s kvalitou vajíčok v 28 a po 30tke, kedy kvalita vajíčok rapídne klesá, čiže aj šanca na úspech je v mladšom veku podstatne vyššia. Nam vyšlo ivf na prvý raz vdakabohu, rodila som 35 ročná, tak som si to tiež nepredstavovala. Treba, ale rátať s tým, že ivf nerovná sa automaticky, že budem mať dieťa, reálna úspešnosť je 30 až 40 percent, my
sme napr ale inú šancu na graviditu ani nemali. Návšteva CAR sa tiež nerovná automaticky ivf, všetko záleží od diagnóz, my sme napr boli indikovaná hneď na ivf, iné metódy zmysel nemáš Li. Ci ale nemusí byť váš prípad, ale zo sa bez návštevy CAR nedozvies. Komu ivf nevyjde, vždy bude tvrdiť, že iba ťahali peniaze, lebo lacný spas zo teda nie je. Základ je vždy si vybrať dobre CAR, pretože sa kvalitou veľmi líšia.

wodanka
12. jún 2020

@ikuska187 v koľkých CAR si bola, že píšeš o ich kvalite a vieš porovnať?

amienne
12. jún 2020

S muzom som chcela babo od 18tich ale zacali sme sa ozaj snazit az 2 roky po svadbe co bolo v mojich 28 rokoch. V mojich 33 rokoch sme s doktorom usudili, ze je najvyssi cas zistovat kde je chyba. No nachodili sme sa obaja s muzom po vysetreniach, presli sme vsetky 3 centra v BA a nikto nevdel povedat pricinu. Nebolo uplne vsetko idelane ani na jednej strane ale neboli ani ziadne vyraznejsie anomalie, ktore by naznacovali nemoznost otehotnenia. Nato aby nam poistovna preplatila umele oplodnenie som musela absolvovat diagnosticku laparoskopiu, ktora mala povedat kde je problem. 3 mesiace som v sebe riesila ci sa mam dat ako zdrava rezat. Dala som sa. Nic nezstili ale mohli sme na UO s preplatenim od poistovne. Od zaciatku som z toho celeho mala zly pocit. Tolko chlapov co ma vysetrovalo, tie ponizujuce situacie v nemocnici to nebolo nic proti pocitom ktore som zazivala v cakarni na IVF. Tolko parov, vsetko ako na beziacom pase, na individualny plan nebol cas. Este ked sme chodili len na inseminacie, kvoli anonymite si cislo, ked ti idu aplikovat ocistene spermie pytaju sa ta ci s tym suhlasis a kontroluju ci ti davaju spermie spravneho chlapa, po zakroku ti povedia ako kazdej Vela stastia. Cisty bizar. Nasledne IVF. Absolvovala som 2x, predavkovali ma hormonami, co bolo jasne lebo ja som bola zdrava ale oni aj tak stimulovali. Mala som vazny hyperstimulacny syndrom. Doondiali sa mi pecenove testy a rozhadzala cela menzes. Kvoli otehotneniu som dala vypoved v praci aby som zakroky neabsolvovala v dalsom strese. Ked som mala ist 3ti krat na IVF tak sa vo mne definitivne nieco zlomilo. Proste som povedala muzovi, ze to vnimam ako proti prirode a uz nechcem humplovat svoje zdrave telo. Povedla som , ze u mna prichadza do uvahy len adopcia. Rozdychaval to 2 roky. Medzitym sme sa snazili prirodzene. Dnes so 40tkou na krku mame zverene do starostlivosti 2 malicke deti a nase rozhodnutie sme este ani raz neolutovali. Moj gynekolog mi povedal, ze som spravila najlepsie ako som mohla lebo aj keby som otehotnela pri tych hyperstimulacnych syndromoch by to bolo velmi rizikove tehotenstvo, ktore by ani nemuselo vyjst. Vravel, ze sa prilis aj v tych centrach sustreduju na dosiahnutie tehotenstva a potlacaju do uzadia informacie o negativnych vysledkoch a skusenostiach pacientiek, s cim on nesuhlasi. Myslim, ze treba pocuvat svoj vnutorny hlas a nie okolie. Ked niekto chce absolvovat 11 cyklov, nech. Mame zivy priklad v rodine ako sa to odzrkadlilo na zdravi toho vymodleneho dietata a nasledne na psychike rodicov, ktori si to cele predstavovali inak.

osky
12. jún 2020

@janeninka prave vdaka umelemu oplodneniu mame v rukach uz viditelny vedecky dokaz,ze uz od spojenia spermia a vajicka sa jedna o zivot-dieta.
Aky rozdiel v tom je,ci ma 2 dni a ci 9 mesiacov v brusu?
Je to stale to iste stvorenie.
Nechapem stale tento nazor ...
Aj po narodeni sa clovek yvija-tiez asi vyzeras inak,ako ked si sa narodila...ci?
To si nebola ty?😅

osky
12. jún 2020

Pises ze v podstate nemas zasadny problem,l
"len" VELMI NEPRAVIDELNY MENZES
No ale toto je ten najzasadnejsi problem.
Pretoze cyklus ovplyvnuje prave tu sancu otehotnenia.
Co sa tyka ivf-chapem,ze clovek velmi tuziaci,spravi aj nemozne.
Ja som na tom tak bola,sice som bolaaj prirodzene viac x ale proste to nedopadlo nikdy.
Tuzba po detoch ma hnala a podstupila som ivf 5x.medzity kopu vysetreni,nejake operacie...
Nikdy viac by som do toho nesla.
Deti nemam,za 10 rokov pokusov na mne mi z toho ostalo len 20 kg ako spomienka ,kt.sa takmer nedokazem zbavit.
Nehovoriac o tom,ze presne ako vravis-namnozi sa tam ovela viac zivotov,realnu sancu na zivot ich ma len zopar,vela ich skonci v biologiclom odpade a toto mne vadi najviac.
Ked sa na ti pozriem spätne ,je to pre mna deprimujuce.
A to zmrazovanie...
No.
Mame este zmrazene i my.
A sancu im chceme dat,ale aj tak trpnem,ci vobec este budu schopne prezit rozmrazenie,vklad...hm.
Predstavujem si,akoby teraz boli v zajati...
Je to aj o nastaveni psychiky.
Jedno je vsak iste,ivf je celky biznis,vytrasu ta z penazi,psychocky i fyzicky budes ako vymacknuty citron.a ked sa zadari a nedajboze potom neskor to aj tak odide...je to horsie ako nebyt tehu vobec,ver mi.
2 roky je este malo,porob si vysetrenia a najmä si skus dat do kopy svoj cyklus.
Je pravda,mnohe vdaka ivf maju dieta,ale za aku cenu....

zuzu1994
13. jún 2020

Ahoj ak chces napis ja som bola par krat na ivf

148terka148
13. jún 2020

@autor nechapem preco tu nemas nick tiez skusam vselico na otehotnemie a dokomca moje telo umele hormony nevie prijat nech robim co chcem ono si ide aj tak.svoje a teraz som zacala riesit prirodzenu metodu zo ziliny dr. Wallefenda a zatial poslucha moje telo tu liecbu hej trocha to trva musis absolvovat kurz a potom to uz ide. Kurz (napro technology)

autor
13. jún 2020

@osky Ja som sa ale snažila si dať dokopy cyklus. Či u gynekologa tabletkami, čaje, bylinkarka, liečitel, joga, vegetarianstvo, rozne tabletky......myslím že som skúsila ozaj veľa.
Ja som mala nepravidelné už v 15tich, preto mi doktorka nasadila hned antiku - chyba. Antiku som vysadila po svadbe a žial nikdy sa mi ten cyklus neupravil. Teraz to mám tak, že ho mám cca 40 dnový.aj to už je úspech, mávala som aj 60 a viac.

autor
13. jún 2020

@148terka148 nemám tu svoj nick pretože tam mám svoju fotku a nemusí ma tu spoznať rodina, kamoši, z práce ľudia. Inak sa vždy zapájam normálne pod svojim menom ale toto nechcem riešiť verejne pod svojim menom. Snád pochopitelné

balalea
13. jún 2020

Ak nemáš všetky vyšetrenia hotové ty nikdy nemáš istotu či je všetko naozaj OK. Mám známu ktorej zistili hrubsi obal vajicka, to znamená že bez pomocí by nikdy neotehotnela.
Sama som bola voľakedy proti umelému , nie je to prirodzený vyber a pod.. chcem rodinu , tak som naskočila na tento vlak a nebanujem

andrea_82
13. jún 2020

Tie zeny, co sa im asistovana reprodukcia podarila, ti povedia - chod do toho. A tie, ktore to dlho skusali a nepodarilo sa, ta budu odhovarat. Ja mam aj take, aj take skusenosti. Prve IVF - bez vkladu emrya. Druhe IVF - zdravy syn. Tretie IVF - niekolko vkladov, ani jeden sa nepodaril. Teraz cakame v poradovniku na adopciu. Nelutujem, ze som toto vsetko absolvovala. Mne to za to stalo, aspon nemam pocit, ze sme nieco mohli urobit a nespravili sme. Zacali sme, ked som mala cca 23 rokov.
Za navstevu centra nic nedas. Ako ti uz baby pisali, mozno najdu problem a na IVF ani nebudes musiet ist. Vzdy to mozete stopnut, ak sa nebudete citit dobre.

autor
14. jún 2020

Baby vy mi to asi ani neuveríte, ale ja som si dnes spravila test a som tehotná 🙏🙏🙏 ja fakt neverim

amienne
14. jún 2020

Srdecne gratulujem

maxxim
18. jún 2020

Ahojte, mrzí ma že máte tiež problémy prirodzene počať ale chcem Vam trošku dodať síl ohladom iného pohladu. Pokial si človek mysli ze problemy nema, mysli si že vsetko je ok , nespozoruje ziadne odchylky, všetko klape a vždy túzil po rodine tak o to je ťažšie vyrovnať sa z neuspechom prirodzene otehotnieť. Môj , resp. NÁŠ príbeh je tiež dlhý, no túžba raz vychovavať, raz byť otcom a mamou, odovzdavať seba skrze výchovu a lásku ,niečo zo seba a pracovať, nadobudať pre niekoho je silna rodičovská túžba. Je to viac ako prianie, viac ako čokolvek iné pre pár, je to zblízenie a este vačšie precitnutie z Bohom pri osobnej modlitbe o vyprosovaní daru. Tiež sme váhali, no zdravotné závery nám nedavali absolutne dobre vyhlady. Šanca nulová. Genetika nepustí. A? V tom v com clovek zil x rokov tak zistí že prirodzenej cesty niet. Napriek tomu nič nieje iba čierne, alebo iba biele. Umelé oplodnenie je ako taká sedá , kde možno ocakávať väčší nápor na odosobnenie, na psychiku a neposlednom rade na rôznorodosť nálad a pocitov. Ale, nádej je motorom, kttorý Vás pohána vpred. Osobne som mal väčsie obavy ako to bude prebiehať no konzultácia je dôležitá v každom centre. Za ten čas sme stretli mnoho párov, rôznych ludí no zo spoločným cielom. Zazit rodičovstvo. Jeden knaz mi povedal že Cirkev tvoria ludia, ktorý niesú bez omylov, no až Boh urcí správnosť a ten bude súdiť. Že pozná vela prípadov kde sa narodili deti touto cestou, a verí že Boh ich miluje ako svoje deti. Medicina pred 2000 rokmi nepoznala transplantacie, liečbu rakoviny, transfúzie krvi... no Boh dal doktorom vzdelanie, rozum" aby vedeli pomahať, a vedel určite čo nastane. Keď človek nevidí ihned výsledok svojho snaženia, to neznamená že Boh nemá pre neho velký plan. Viac sa prihovarajú Bohu tí, čo si prechadzajú utrpením, a nakladá im osud ťažsí lebo sú jeho väčsí bojovníci. Naloži len tolko, kolko dokazete uniesť. Preto si myslím že tieto povzbudivé slová od knaza majú význam a podporu pre bezdetné rodinky. Skrze vieru a skutky, nie skrze cirkev. Umele oplodnenie vznása mraky pocitov ludom, pretože vidia iba cierne a biele. Nie vždy znamená iba razantné riesenie, ale aj liečbu, a nie vzdy selekciu embrii, pretože niekto je rád ak má vobec jedno, ...slabé zomrú pri oplodnení...nevivíjajú sa ( to nastava aj v prirodzenom) a ak dosiahnete dve, tri... tak prvé sa nemusí ujať, mate este sancu..alebo. zmrazené si môžte časom dať transferovať a mať detí viac. Myslím si že aj samotne darcovstvo je uslachtilý čin, pretože to prinása aj iným nádej, ktorá slúži pre dobro a lásku. A kde je láska tam je Boh. Žienky, nebojte sa, človek vás nesmie sudiť ani nebude ale neodsúdte sa sami pretože to svetielko nádeje je velký krok k uvolneniu mysle, k pozitívnosti v riešeni problémov a hlavne viete že sa na tom pracuje"
Držím Vám palce, budte silné.

autor
18. jún 2020

@maxxim držte sa, raz sa Vám podarí byť rodičmi ❤️ zaslúžite si to.

maxxim
18. jún 2020

Dakujeme, no skús aj ty popremyslať, ak chces napíš mi sukromnú spravu. Odburať hrádzu pre volnú cestu🙂

autor
18. jún 2020

@maxxim ja som písala vyššie, že asi mi to neuveríte ale v nedeľu som mala pozitívny test 😊

maxxim
18. jún 2020

Super, gratulujem🙂

autor
18. jún 2020

@maxxim ďakujem, uvidíme čo z toho bude. Doktor nevidel zatiaľ nič a hcg mám vysoké takže hrozí mi mimomaternicové...tak dúfam že to bude ok

maxxim
18. jún 2020

Drzím palce🥂

maxxim
18. jún 2020

Budeme sa modliť🙂