Skúsenosti s prerušovaným pôstom
doporučujem.
Prosim vas, ako to funguje?
Ked chces chudnut dolezity je kaloricky deficit…
@iboja76 najlepšie a najjednoduchšie išli kg dole kalorickým deficitom 🙂
Prosim vas, ako to funguje?
@msnesquik 8/16
ješ 8 hodín a 16 neješ nič.
napr. ješ od 8 hod do 16 h.
@iboja76 najlepšie a najjednoduchšie išli kg dole kalorickým deficitom 🙂
@anonym_2ba00a ok,ale fasting nie je dieta ale zivotny styl
@iboja76 U mna to nefungovalo, sposobilo mi to iba zakazdym extremny vlci hlad a pocas doby jedenia som jedla este viacej, ako inokedy 🥴. Takze sa pridavam vyssie, viac ako 10 kg som schudla kalorickym deficitom a bolo uplne jedno, kedy som jedla...
Mne pôst vyhovuje, ale je skôr dôležité čo ješ v tom okne, a ak ti to nieje prirodzené a budeš sa trápiť a pozerat na hodinky kedy sa už môžeš najesť nemá to zmysel…
Hlavné je sa nestresovať a tak isto nie že budeš v tom čase kedy môžeš jesť tlačiť do seba neplnohodnotné a nevýživné potraviny. Potom je to celé úplne zbytočné.
Jeden čas to bolo ok, no potom som bola nervózna. Nie som robot, jem vtedy, kedy som hladná a neexistuje, že by som musela čakať na jedlo do určitej hodiny, nebudem sa tryznit.
ja mám pocit že ľudia nerozlišujú kalorický príjem a okno kalorického príjmu ...
čo chceš prerušovaným pôstom dosiahnuť?
chceš byť zdravá? chceš schudnúť?
schudneš kalorickým deficitom - teda čisto teoreticky je jedno kedy to zješ, dôležité je zjesť iba toľko potrebuješ
ale je tu jedno ale - vo vyššom veku dochádza k zmene v hormonálnej sústave - a vtedy záleží aj na tom kedy to zjeme - a tu je ten prerušovaný pôst dôležitý...
plus pri prerušovanom pôste zabúdame aj na dôležitosť trávenia a prirodzenej očisty čriev - a to sa deje iba vtedy, keď je črevo čo najmenej prázdne - preto je dôležité nejesť dostatočne dlhý čas (12 a viac hodín, nie nevyhnutne 16) - tak aby bol človek skutočne hladný a črevo spustilo peristaltikou samočistenie ...
Jeden čas to bolo ok, no potom som bola nervózna. Nie som robot, jem vtedy, kedy som hladná a neexistuje, že by som musela čakať na jedlo do určitej hodiny, nebudem sa tryznit.
@lucia13022023 ak ješ dostatočne - neexistuje že budeš hladná vtedy keď nemáš byť hladná ...
@lucia13022023 ak ješ dostatočne - neexistuje že budeš hladná vtedy keď nemáš byť hladná ...
@biba_18 mne o tomto vôbec nemusíš písať. Človek, hlavne žena, nie je robot, ma rôzne hormonálne zmeny a aj keď cez to okno (6h) prijme 2000kcal, ma dostatok vlákniny, bielkovín, tukov aj sacharidov, aj tak môže byt hladná. Strave, zdravému životnému štýlu, cvičeniu, sa venujem roky a ver, že to nie je tske jednoduché ako to opisujes.
A ďalšia vec je, nie každý človek vie prijať dostatočne množstvo kcal a živín počas tých šiestich hodín. Niekomu to vyhovuje, inému zas nie. Mne to nevyhovovalo a stravu som mala na 1*. Žiaľ, niekedy to nie je len o strave.
@biba_18 mne o tomto vôbec nemusíš písať. Človek, hlavne žena, nie je robot, ma rôzne hormonálne zmeny a aj keď cez to okno (6h) prijme 2000kcal, ma dostatok vlákniny, bielkovín, tukov aj sacharidov, aj tak môže byt hladná. Strave, zdravému životnému štýlu, cvičeniu, sa venujem roky a ver, že to nie je tske jednoduché ako to opisujes.
A ďalšia vec je, nie každý človek vie prijať dostatočne množstvo kcal a živín počas tých šiestich hodín. Niekomu to vyhovuje, inému zas nie. Mne to nevyhovovalo a stravu som mala na 1*. Žiaľ, niekedy to nie je len o strave.
@lucia13022023 a sorry, kto ti káže držať okno 6 hodín?? stačí postiť 12 hodín…
@lucia13022023 a sorry, kto ti káže držať okno 6 hodín?? stačí postiť 12 hodín…
@biba_18 ach🤦♀️😅
@biba_18 ach🤦♀️😅
@lucia13022023 ako píšem - ľudia majú neúplné info a vydávajú to za fakt… prerušovaný pôst nemusí byť iba 18/6 ako píšeš - to už je dosť extrém - stačí aj 12/12…
Mne sa znizila potreba jedla a zmizol mi hlad. Posledne som jedla o 16 hodine večer a vôbec žiadny hlad som nemala ani večer ani v noci a ani ráno
@iboja76 skvele
@lucia13022023 ako píšem - ľudia majú neúplné info a vydávajú to za fakt… prerušovaný pôst nemusí byť iba 18/6 ako píšeš - to už je dosť extrém - stačí aj 12/12…
@biba_18 hej, presne tak. Ludia si to poriadne nenastuduju a potom sa stazuju, ze je to pre nich tryznenie alebo ze to nefunguje 🙂
Za mňa super, zlepšilo sa mi trávenie, celkovo vztah k jedlu a pocitu hladu (ja som bola ten typ co ked mal hlad tak som sa menila na zúrivu príšeru - toto zmizlo) , viac si uvedomujem ako na mňa jednotlivé potraviny pôsobia, ako ma zasytia, zmizlo vyzobkavanie večerné a aj sa zlepšila pevná vôľa co sa týka jedla, ked niečo nejem tak proste nejem, nespekulujem, nevyjednavam sama so sebou…
Som na pôste už 2 roky, v zime v pohode, v lete mám s tým trosku problem ked je dlho svetlo som aj aktívnejšia, viac športujem, cestujem tak niekedy veceru posuniem na neskôr. Väčšinou som na 8/16 ale v lete skôr 9/15.
Či som niečo schudla konkrétne s pôstom neviem posúdiť, mám ochorenie štítnej žľazy váha mi dosť lieta hore dole hlavne podľa toho ako zrovna funguje/nefunguje a koľko liekov mi dr predpise takže tých opatrení musím mať viac - kaloricky deficit, low carb stravu a veľa športu aby som bola v pohode.
Musí ti to sadnúť do životného štýlu. Ja som tým kedysi schudla bez námahy 22kg, z obezity až na normálnu váhu, nemusela som vôbec meniť štýl jedla aké jedavam, ani žiaden šport, jeden deň som si povedala že po piatej nejem a šlo mi to úplne ľahko dodržiavať. Potom som si váhu roky držala. Teraz som kvôli zdravotným problémom pribrala a chcela som znovu začať chudnúť týmto štýlom a neviem na to nabehnúť, mám iný režim dňa a nevydrží mi to nikdy viac ako pár dní. Takže skús a uvidíš či ti to vyhovuje.
Samozrejme funguje to vďaka kalorickemu deficitu, ak bežne jedavas tak akurát na udržiavanie (nepriberas dlhodobo), tým že vynechas jedno jedlo a inokedy ješ ako predtým, sa ti akurát spraví primeraný deficit. No ak vynechas napr. len raňajky ktoré mavas maličké (povedzme 200kcal) tak ti to nepomôže. Väčšinou je lepšie vynechať večeru, lebo tá má aspoň tých 500-600kcal, prípadne ak ešte po večeri zvykneš kadečo zobkať tak sa nazbiera aj viac, a hneď máš pekný deficit. Alebo niekomu stačí odseknúť raňajky+vyjedanie po večeri+blbosti pomedzi jedlá a nazbiera sa mu dostatočný deficit. Najlepšie si to na seba odhadneš keď si budeš aspoň pár dní zapisovať jedlá do tabuliek, aby si vedela kedy prijimas koľko kalórií. Hlavne sa nesmieš nechať zlákať tým, že po pôste budeš jesť viac alebo pridáš nejaké snacky. Treba zvyšok dňa jesť rovnako ako predtým, nie viac. Oveľa ľahšie sa pôst dodrží, ak ješ dostatok bielkovín a tukov, a čo najmenej cukru, pretože to má vplyv na pocit hladu. Ak ti vyjdú len 2 hlavné jedlá tak si ich nemiň na hlúposti ale na kvalitne zloženú stravu, aby si mala dostatok živín (to neznamená že nesmieš napr dezert po jedle, ale najpr sa nasýť kvalitným jedlom). A úplne vynechaj sladené nápoje, po tých ťa bude prepadávať hlad a ťažko to vydržíš.
@iboja76 Mne to nefungovalo pri mojom životnom štýle. Skúšala som rôzne okná, ale nič.

Pozitivne