icon

Je možné prežiť s rozpočtom na jedlo 180 EUR mesačne?

Dnes o 11:35

Raňajky: ovsené/ryžové vločky 100g (19/25 centov), mlieko 250ml (18 centov, bezlaktozove 30 centov), 1 banán alebo iné ovocie (do 50 centov).
Celkovo za raňajky - do 1 eura.

Obed: ryža 100g (20 centov), mäso v akcii 250g (1,5€ pri cene 6€/kg) + nejaké omáčky/zelenina. Možné pridať slepačiu/hovädziu pečeň a o vitamíny je postarané. (veľmi lacné).
Celkovo za obed do 3 eur.

Večera: 4 vajcia (1€ pri cene 25 centov/kus), chlieb 100g (20 centov), syr 50g (40 centov) + zelenina.
Celkovo za večeru - do 2 eur.

Takže v pohode sa dá vyžiť do 180€/osoba na celý mesiac. Len ľudia si neodoprú sladkosti, čipsy, čokolády a reštaurácie.
Súhlasíte, alebo odpovedzte, prečo nesúhlasíte.

Ceny potravín za posledné 2 roky raketovo stúpli vďaka nezmyselnými konsolidačnými opatreniami, ktoré dokázali zvýšiť deficit, nie znížiť, hovädzie mäso už nie je možné jesť, keď chcete žiť zo 180€ na mesiac. Ale stále sa dá vyžiť aj iba z tých 180€ bez toho, aby chýbali živiny.

viestta
Dnes o 12:02
@anonym_6a9b69

odkedy je vajicko, tazke jedlo na noc? 😲

@anonym_6a9b69 pre mna je vajce tazke jedlo. 4 na veceru by som asi nedala v ziadnom prevedeni a to mam oplechovany zaludok a funkny zlcnik

domka222
Dnes o 12:03

Celý mesiac a rok to isté?

laskonkaa1
@anonym_3e5628

@laskonkaa1 toto všetko za deň zožereš. Preboha. Lebo tu sa písalo o dennom jedálničku.

@anonym_3e5628 nie, lebo ja nezeriem🙂 a dostatočne inteligentný človek sa dôvtipi ako to bolo myslene, plus, este raz si precitaj co autor napísal a potom nieco pis

reanda

tak ja miniem na tri osoby mesacne sest stoviek a to ratam do toho aj drogeriu.. a doprajeme si aj sladkosti a chipsy.. ani som nevedela, ze tak pekne setrim, ja ze je to vela 😀

anonym_3e5628
Dnes o 12:07
@laskonkaa1

@anonym_3e5628 nie, lebo ja nezeriem🙂 a dostatočne inteligentný človek sa dôvtipi ako to bolo myslene, plus, este raz si precitaj co autor napísal a potom nieco pis

@laskonkaa1 čítať viem, autor písal príklad denného lístka. Ty si tu ako pre mentálne retardovaných vymenovala všetky pokrmy, tovary a jedlá, ktoré ťa asi napadli, ale stále neviem prečo? Veď všetci vedia, že aj také jedlá existujú. 🤔

ivanakal
Dnes o 12:07

Umrela by som od hladu po prvom dni. A kde je zarátaná napr. desiata pre deti? Celkovo ti tá cena večere nejako nevychádza - to čo si napísala do 2 EUR? asi ťažko. A kde máš ovocie? (okrem toho banánu za 50 centov, to ma riadne pobavilo 😂 ) a zeleninu máš kde?

martinkatinka
Dnes o 12:10

Asi konsolidujes 🤷🤦

laskonkaa1
Dnes o 12:12
@anonym_3e5628

@laskonkaa1 čítať viem, autor písal príklad denného lístka. Ty si tu ako pre mentálne retardovaných vymenovala všetky pokrmy, tovary a jedlá, ktoré ťa asi napadli, ale stále neviem prečo? Veď všetci vedia, že aj také jedlá existujú. 🤔

@anonym_3e5628 a napísal ze koľko to mesacne vychádza. Ja som napisala k téme, kdeže je to diskusia, ze koľko vychádza pestrý, zdravy jedalnicek na mesiac cca nás a nie to, co napísal autor.
Ak sa ta to takto dotklo, tak chyba bude asi inde 🥲

abbey1
Dnes o 12:13

Môžem dotaz? Ty máš aj nejakú radosť zo života?

anonym_0888c7
Dnes o 12:13

180€ na osobu?
Ten jedalnicek je nic moc. Ale ja teda miniem pre 4clennu rodinu 400€-450€ na stravu.(3dospely jedno dieta) A to varim pestro, vela zeleniny, ovocia, maso, ryby, aj nedelny kolac.

abbey1
Dnes o 12:14
@ivanakal

Umrela by som od hladu po prvom dni. A kde je zarátaná napr. desiata pre deti? Celkovo ti tá cena večere nejako nevychádza - to čo si napísala do 2 EUR? asi ťažko. A kde máš ovocie? (okrem toho banánu za 50 centov, to ma riadne pobavilo 😂 ) a zeleninu máš kde?

@ivanakal Táto osoba tvrdí, že zelenina je nezdravá. A ovocie má od otca zo záhrady. I vajíčka.

zuzubb007
Dnes o 12:16

3 x za deň jesť? To kde sme, ja potrebujem aspoň 7 x, akože ak chce niekto schudnúť 30 kilo tak v pohode jedálniček 🤣

bokabuka
Autor odpoveď zmazal
anonym_3e5628
Dnes o 12:20
@abbey1

Môžem dotaz? Ty máš aj nejakú radosť zo života?

@abbey1 neviem či autor má, či nemá radosť zo života. Ale zatiaľ ešte sú ľudia, ktorý svoje životné uspokojenie a šťastie neodvodzujú z jedla. Viem, že západná Európa je v tomto na inom leveli ako SR. Tam je proste jedlo alfa omega dobrého pocitu a dobre sa najest sa rovná mať šťastný život. Mňa tešia iné veci v živote a nie plný bachor. 🫣

abbey1
Dnes o 12:21
@anonym_3e5628

@abbey1 neviem či autor má, či nemá radosť zo života. Ale zatiaľ ešte sú ľudia, ktorý svoje životné uspokojenie a šťastie neodvodzujú z jedla. Viem, že západná Európa je v tomto na inom leveli ako SR. Tam je proste jedlo alfa omega dobrého pocitu a dobre sa najest sa rovná mať šťastný život. Mňa tešia iné veci v živote a nie plný bachor. 🫣

@anonym_3e5628 Asi si vobec nepochopila. Nevadí.
Tu nejde o suma za to jedlo. Ide o zloženie jedálnička.

viestta
Dnes o 12:23

Mna udiuje ako tie co maju vlastnu zeleninu, maso, vajcia... sa tvaria, ze to maju zadarmo. Ano, aj ked sa zapocitaju naklady na krmivo alebo aj vodu a hnojivo a vsetko co este k tomu treba mate to lacnejsie, ak sa zarata cas a robota tak uz to bude na tom istom.

pokemonkaa
Dnes o 12:26

Sme štvorčlenná rodina s obmedzeniami v stravovaní a dvoma pubertiakmi s veľkou chuťou do jedla 🙂, ktorí jedia takmer každé dve hodiny a prakticky všetko – veľmi si nevyberajú, hlavné je, aby toho bolo dosť a zbožňujú mäso.
Obed v práci má iba manžel. Pre seba a synov denne varím čerstvé jedlá a trikrát do týždňa pečiem koláče (kysnuté, muffiny, bábovky…).
Zeleninu máme z vlastnej záhrady a aj tak mám čo robiť, aby sme sa so stravou zmestili do 800 € mesačne.

alickapusinka
Dnes o 12:26
@anonym_6a9b69

odkedy je vajicko, tazke jedlo na noc? 😲

@anonym_6a9b69 a je to ľahke jedlo neviem pre man vajička su veľmi ťažke na noc.

anonym_27e19c
Dnes o 12:27
@anonym_94d760

V priemere 470€/mesiac 4 osoby (deti majú obedy v škole), mne a mužovi varím. Kupujeme mäso z domáceho chovu aj hovädzie, máme kopec zeleniny a ovocia, syry - jediné čo stačí je naučiť sa kupovať si zásoby trvanlivých potravín, ktoré sú v akcii (ktoré aj človek aj spotrebuje), a tiež napr vziať jogurt, ktorý nestojí 80 centov ale úplne rovnaký inej značky v zľave za 50. Napriek tomu, ze tu píšem o centoch, na konci mesiaca je to niekoľko desiatok eur. To sú však základné veci finančnej gramotnosti… + kupované sladkosti máme doma veľmi málo, iba keď dostanú deti od rodiny ale nekupujem to zo zdravotného hľadiska, nie finančného. (Do tohto rátam len bežnú stravu, rozmary ako donášku).

@anonym_94d760 jogurt za 50 centov je za mna velmi vela. kupujem v Makose napr.banovecky smotanovy alebo zvolensky za 35 centov max.

minenkaa
Dnes o 12:27

@anonym_autor Tomáško ,čo zas nuda

viestta
Dnes o 12:28
@anonym_3e5628

@anonym_3e5628 nie, plne brucho nie je zaklad stastia aj ked s praznym tazko budes stastna. Tu islo o ine. Aj dobra a vyvazena strava ma vplyv na zdravie a bez zdravia asi stastie nebude. Ci? A stastny nebude ani clovek, ktory musi prepocitavat kazdu korunu a nemoze sa najest tak aby bol syty a aj zdravy. Netreba sa hned prezierat aby sme mali z jedla dobry pocit ktory je tiez sucastou stastia

anonym_3e5628
Dnes o 12:28
@abbey1

@anonym_3e5628 Asi si vobec nepochopila. Nevadí.
Tu nejde o suma za to jedlo. Ide o zloženie jedálnička.

@abbey1 tak evidentne to autorovi stačí, keď o tom v dobrej viere informuje ľudí. Ako vravím, nie každý potrebuje proste tlačiť do hlavy. Sú ľudia, ktorí jedia aby žili a sú ľudia ktorí žijú aby jedli, vlastne aby žrali.

anonym_25cfb0
Dnes o 12:30

Jasne za sa da prezit, len sa treba vzdat vsetkych nepotrebnosti, sladkosti, slanosti, restauracii…plnohodnotne varit doma a idealne aj si piect pecivo. No a potom je uz len otazka, ci to cloveka po case neomrzi. Ale ak nie su peniaze, asi nie je na vyber. Toto beriem len ako priklad jedalnicka, da sa vymysliet vela plnohodnotnych jedal, ktore su aj vyzivne aj lacne.

viestta
Dnes o 12:31
@anonym_27e19c

@anonym_94d760 jogurt za 50 centov je za mna velmi vela. kupujem v Makose napr.banovecky smotanovy alebo zvolensky za 35 centov max.

@anonym_27e19c dam ti radu ako usetris aj na jogurtoch Kupuj kilove vedierka.🙂
Ale fakt neviem kde su jogurty za 35 centov, taku cenu som nevidela ani v akcii

minenkaa
Dnes o 12:31

@anonym_autor mňa tak zaujima kde sú ryby ,nápoje
To ake množstvo zeleniny zješ ,keď večera ta stojí 2€
Taký dobry steak ,tiež dosť stojí,med je drahy

minenkaa
Dnes o 12:32

Tomasko ty také bludy píšeš

lakebabe
Dnes o 12:33

@anonym_autor 4 vajcia zjesť kazdy deň pred spaním 🤢 kde je ovocie, zelenina, jogurty, mliečne výrobky syry chyba mi tam kefír, lucina , smotana, maslo, syry... Takisto žiadne ryby alebo šunka. Kde su polievky? Toto je stravovanie ze prežijes ale kvalita stravy bude otázna. Žiadna pestrost nič. Kava čaj med nápoje?

anonym_3e5628
Dnes o 12:33
@viestta

@anonym_27e19c dam ti radu ako usetris aj na jogurtoch Kupuj kilove vedierka.🙂
Ale fakt neviem kde su jogurty za 35 centov, taku cenu som nevidela ani v akcii

@viestta Viesta keď si z KVP tak teraz celý február majú zvolenske jogurty za 34 centov vo Fresh Plus na Starozagorskej.

viestta
Dnes o 12:38
@anonym_3e5628

@viestta Viesta keď si z KVP tak teraz celý február majú zvolenske jogurty za 34 centov vo Fresh Plus na Starozagorskej.

@anonym_3e5628 kupujem kilove vedierka, ochutene nekupujeme uz dlho

anonym_94d760
Dnes o 12:43
@anonym_27e19c

@anonym_27e19c ja väčšinou bravam grécke - na dlhšie zasýtia a tie sú trošku drahšie. Doma mám športovcov, tak musím hľadieť na to, lebo by zjedli aj mňa.