icon

Ako nájsť náhradnú matku?

zubeida
20. aug 2021

Dobrý deň,
nechcem sa tu veľmi rozpisovať o tom, aká cesta vedie človeka k tomu, že hľadá náhradnú matku (neplodnosť, x pokusov ivf, 1000 kliník a milión doktorov... + smútok v duši...). Ale ak niekto dospeje do štádia, že je ochotný sa vybrať aj toto cestu, kde si prosím vás nájde náhradnú matku? Možnosť kamarátok a ich kamarátok žiaľ z rôznych dôvodov zlyhala. Viem, že u nás to nejde ale v ČR sa dá zrealizovať oplodnenie náhradnej matky. Ale kde sa dá takúto ženu nájsť? Viete niekto poradiť? Samozrejme, som si vedomá, že na to všetko teba mať aj dostatok financií. Máte niekto s takýmto niečím skúsenosti (či už zo strany náhradnej matky alebo ženy, ktorá náhradnú matku potrebuje)?
Ďakujem

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
natalienka12
21. aug 2021

@luccija A? Co tym akoze chces povedat? Matkou je zena, ktora dieta porodila. Bodka. Akurat v CR ho nahradna matka da na osvojenie a sud rozhodne o osvojeni aj ked nahradnou matkou je napr. sestra, teda biologicka pribuzna genetickej matky. Ale ak sa nahradna matka po porode rozhodne, ze si dieta neda, tak ty ako geneticka matka sa mozes aj na hlavu postavit.

luccija
21. aug 2021

@natalienka12 nemáš pravdu a nemám čas sa s tebou naťahovať.Mojho šéfa žena mala vynosené dieťa v CR

mey8
21. aug 2021

@natalienka12 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ píšem to posledny krát. (nie som papagaj a ty čítaj s porozumením prosím) ústava SR považuje za matku tú čo dieťa porodila... V CZ a iných krajinách to maju ustavne poriešene pri NM nenapadnuteľne... V zmluvach ktore obe strany odpisuju je jasne definovaná matka-čo dá biologický materiál a otec tiež... Je to tak poskladané, že je to právne nenapadnuteľné... A keby náhodou sa NM chcela súdiť, ten spor nevyhrá, lebo predtým (pred vkladom embrya) podpisuje papiere kde sa vzdáva akéhokoľvek právneho, emočného... Vzťahu k plodu! Koniec.... Uz viac nereagujem.. Lebo s tebou to fakt nema zmysel a ja mam iné na robote✌🏻

natalienka12
21. aug 2021

@mey8 S tebou to nema zmysel. Ja som vystudovana judr na rozdiel od teba a ustavu poznam od A po Z. Aj zakony. Pravne vzdy vyhra spor o urcenie materstva zena, ktora dieta porodila. Ziadna zmluva nemoze odporovat kogentnej pravnej norme. Ale tomu by si ty musela najskor rozumiet co to je.
@draik Ak mozes, prosim vyjadri sa k tomu aj ty, lebo je evidentne mimo. Dakujem

mey8
21. aug 2021

@natalienka12 ty si fakt není kompletná, odzačiatku píšem, že s tebou súhlasim, že to na SK nie je možné 🤦‍♀️🤦‍♀️ píšem o ostatných krajinách kde je ústavne priateľné a zákonné vynosenie dieťaťa NM. A tam!!! - To majú aj právne poriešené tak, že to nie je napadnuteľné... Je pochopiteľné, že tam kde nie je povelené vynosenie NM. A právne a ústavne je stanovená matka dieťaťa ta co dieťa porodí, tak tu si biologická matka ani neskrtne- preto sa vynosenie NM na SK nerobí 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ o tom sa s tebou nikto nikdy nehádal(ale to by trebalo čítať s porozumením) a uz sa mi nechce písať takže posledné: TO ŽE NA SK NIEČO NIE JE MOŽNÉ, ESTE NEZNAMENÁ ZE TO NIE JE MOŽNÉ NIKDE NA SVETE🙏✌🏻

draik
21. aug 2021

@mey8
Nemajú to "ústavne poriešené", aj v ČR platí, že matkou je žena, ktorá dieťa porodila. Následne sa to rieši osvojením, ale donútiť k tomu ženu po pôrode nemožno. Celé je to taká šedá neregulovaná, aj keď tolerovaná prax.

kiki68
21. aug 2021

V Zline na CAR to robia tak, ze maju zoznam zien ochotnych vynosit babo. Nevidim na tom nic neeticke, ked je to jedina cesta k dietatu a ta zena ho vynosi dobrovolne. Ja sama by som nemala problem niekomu umoznit tento zazrak zivota.Je ine ked to robia na Ukrajine len pre prachy. Ale ja ked vidim ako sa mi dobre kamosky trapia a stracaju pred ocami od zufalstva skrz neschopnost mam babo, tak by som to spravila ciste z tej lasky k nim a tomu, ze to dieta bude milovane. Mam na to asi iny nazor a v tehu som sa nerozpravala s bruskom a tieto veci. Prislo mi to absurdne. Milujem svoje dieta, ale v tom brusku som to vnimala tak inak. Ze kym tu nie je, nemam sa nejak tesit a namotavat na to.

mey8
21. aug 2021

@draik chceš mi povedať že cz CAr idú proti ústave, právu a zákonom, keď sprostredkuvávajú NM. (?) A žena a muž ktorý dobrovoľne dajú svoj genet. Materiál na vynosenie inej ženy (ktorú počas tehotenstva, stravuju, šatia, platia lieky atd. VZDY PODLA PREDOM STANOVENEJ DOHODY) v konečnom dôsledku investuju peniaze do celého tohto procesu, (čo nie su malé peniaze) (+ zaplatia províziu za toto sprostredkovanie) ostanu bez svojho dieťaťa,(?) (lebo áno, BIOLOGICKY je to ich dieta) lebo v CZ nevedia zostavit nenapadnutelnu zmluvu?? 😂👍🏻 Akože fakt sorry tento MK ponuka ozaj odbornikov na všetko... Este aj zákony v iných krajinách... Nuž bola by som vďačná keby tu prispeli zeny co týmto procesom prešli a nie na slovo vzate odbornicky-tak povediac na vsetko...

ninquewen
21. aug 2021

Pise sa tu, aky je velku smutok zien, co nemozu mat deti, tiez sa spomina traumatizacia nahradnych matiek, ked sa musia vzdat dietata, ktore vynosili. Ale napadlo niekoho aku obrovsku traumu zaziva to dieta? Ked ho odtrhnu od niekoho, koho pozna cely svoj zivot, ku komu ma vytvorene puto, koho tlkot srdca a hlas pocuvalo 9mesiacov a prezivalo s tou zenou vsetky emocie? Absolvovali sme pripravu na osvojenie dietata. A prakticky cely ten cas sme sa ucili ako pracovat s dietatom, ktore je tazko traumatizovane, pretoze v tych najdolezitejaich chvilach jeho života, v rannom detstve, je odlucene od osoby (matky) s ktorou je sputane a pozna iba ju. Tato trauma ma dosah na cely zivot a ovplyvnuje mnoho aspektov. Je smutne, ze sa to deje, ze deti matkam musia byt odobrate, alebo zomru, alebo su vo vazeni, alebo sa ich dobrovolne vzdaju. Ale nastastie funguje system nahradnych rodin. Lenze rozhodnut sa urobit nieco taketo dietatu, este skor, ako je pocate? Tak to je neeticke.
PS: a ano, viem aka je to bolest zazit potrat a aka je to bolest nemat dieta.

draik
21. aug 2021

@mey8
Stačí čítať s porozumením - ak žena, ktorá dieťa porodí, nakoniec súhlas s osvojením nedá, tak ju k tomu nikto neprinúti, ani v ČR a už vôbec nie na základe zmluvy. Ktorá žena by to však robila, keďže v podstate biologický materiál je cudzí. A to zrejme ani netušíte, ako sa maskuje odmena za vynosenie, keďže formálne je nelegálna.

natalienka12
21. aug 2021

@mey8 Ja a draik sme pravnici, tak uz konecne sklop usi. Opakujem, ak nahradna matka da suhlas na osvojenie, geneticka matka sa matkou stane a zapisu ju do rodneho listu. Ale ak si to po porode rozmysli, v sudnom spore VZDY vyhra matka, ktora dieta porodila. Bodka. Ziadna zmluva nemoze odporovat kogentnym ustanoveniam zakona. Ak odporuje, je NEPLATNA. To, ze tebe nieco natrepali do hlavy v centre asistovanej reprodukcie neznamena, ze to je aj pravda.

martinaju
21. aug 2021

V ČR to nie je take jednoduché a teda al sa matka rozhodne po pôrode vám dieťa nedať máte smolu. Veľa žien tak aj rodičov vydiera. Skúste ukrajinu tam je to ošetrené tak, že tým že spermie a vajíčka budú vaše tak aj dieťa je vaše a hneď v rodnom liste máte napísané vaše mená. V ČR to takto nefunguje. Treba si pozisťovať o týchto právnych veciach trošku viac aby ste neprišli zbytočne o viac peňazí ako je treba.

pininka1
21. aug 2021

@natalienka12 ty nemozes za nikoho rozpravat, nevies aka som a do akej miery viem alebo neviem byt empaticka, obetava a pod. Ak si od zaciatku nastavena,ze dieta ides vynosit niekomu inemu, tak to musis mat v sebe upratane. Traumy z toho maju prave matky, ktore su k tomu donutene hlavne z dovodu zlej financnej situacie, pretoze nechapu ze idu niekomu pomoct, vidia len peniaze a potom zrazu je vsetko inak. Toto rozhodne nemoze robit hocikto a urcite by to nie kazdy zvladol, ale ja chapem aj druhu stranu velmi dobre a som rada ze aspon v zahranici tieto moznosti su.

sslobodnamama777
21. aug 2021

@mey8 to ty by si sa mala hanbit, ale to ty zatial nevieš. Toto je trestná cinnosť co tu predvádzate. A ked pre teba zakon neplatí, raz pride cas, ked budes lutovat tvoju nehanebnú cinnost. Dieta je osobnost a s osobami sa nekupčí ty kupliarka obycajná kriminalnicka.

mey8
Autor odpoveď zmazal
sono2
21. aug 2021

@natalienka12 niekto také peniaze nevidí za celý život sú ľudia čo žijú od výplaty do výplaty nie každý dokáže ušetriť čo i len 500euro

zubeida
autor
21. aug 2021

@martinaju viem, ale muz o Ukrajine nechce ani počuť a ja by som bola rada v kontaktne ( nie len telefonickom) s náhradnou matkou

mey8
21. aug 2021

@sslobodnamama777 nedá mi to... :,, kupliarstvo''=
jednanie, ktorým niekto niekoho zjedná, prinúti alebo zvedie k prevádzaniu prostitúcie prevádzanej iným. Trestný čin. 😂😂😂 Júj nuž používanie slov bez toho aby som poznal definíciu významu ti ide tiež na 1👍🏻😂😂😂🤦‍♀️

mey8
21. aug 2021

@zubeida v Ukrajine je to, čo sa týka zákonov fakt jednoduchšie (akurát som to čítala) ale rozhodne drahšie (o dosť drahšie) ako v cz. Skús osloviť CAR v cz, a potom nájsť právnika (českého) kz. Sa venuje touto problematikou👍🏻 určite nájdete správne a právne riešenie👍🏻♥️ držím ✊🏻✊🏻

martinaju
21. aug 2021

@zubeida no toto neviem či sa podarí lebo ono to tak úplne nefunguje ako si predatavuješ (podľa toho čo píšeš)

tecko28
21. aug 2021

@mey8 10 rokov na biele, dokonale, novorodenca a aj to len v niektorych krajoch ... Moja osobna skusenost 11 mes, zdrave , 6 mes dievca. Ale suhlasim, nie je to take lahke ako to mozno aj odo mna vyznelo, cakanie moze trvat skor roky ako mesiace, ale ak sa cloveku nieco nezda moze odmietnut a cakat dalej, odmietli sme tak 2 deti, ktore nam boli ponuknute.

euka210
21. aug 2021

@klarissa25 ano, svoje...neviem si predstavit vynosit dieta a potom ho dat prec od seba...puto sa tvori pocas tehu. A zase ked by som to puto nevytvorila, lebo by to komplikovalo prave to odlucenie, tak to dieta to bude citit ze nie je milovane, je len vynosene.
Pre mna to je nespravne a je mi jedno, ze inde to uz tak bezi.
Viem o rodine, kde si adoptovali 3 deti, lebo nemohli mat vlastne. Viem ze je to tazke, ale da sa to.

naloxon
22. aug 2021

Náhradné materstvo je nová, sofistikovaná forma obchodovania s ľuďmi, v ktorej sa trpí a ubližuje inak. Nakoľko je náhradné materstvo láskou, nakoľko sebectvom?

oblecenie99
22. aug 2021

V porovnaní s adopciou je tu dôležitý detail, a to skutočnosť, že vo väčšine prípadov ide o vlastné dieťa, ktoré ma DNA objednávateľov, dovolím si použiť tento pojem, ak nevadí.. Čiže adopcia neprichádza do úvahy, najväčšou túžbou je mať vlastné dieťa za každú cenu. Je súčasťou tejto túžby aj túžba byť tehotnou..? Ci "stačí", že to dieťa je moje? Mňa by potom zaujímalo, ako sa vie psychicky popasovať takato žena s tým, že to dieťa nevynosila a neporodila..Fakt iba tak teoretizujem.. A vychádzam z vlastnej skúsenosti ako aj so skúsenosti viacerých žien, medzi nimi aj z našej rodiny, či kamošiek, čo sme rodili sekciou, väčšinou neplánovane, kedy sme sa všetky, čo sa poznáme zhodli na to istom: že nam chybal práve ten dôležitý, najdolezitejsi okamih na ceste za dietatom: pôrod. Môj ma rok a pol, som s tým všetkým už vysporiadania a nijak extra neriešim, ale práve minule som hovorila môjmu ockovi, že stále je to pre mňa také zvláštne, že malý tu je, lebo bola som tehotná a tehotná a tehotná 9 dlhých mesiacov a zrazu bum, dali mi do ruky dieťa s tým, že je moje. Proste chýba ten medziclanok, zážitok z pôrodu,ten hello, ja som tvoja mama efekt. A máme v rodine ženu, ktorá to prežíva zle, malá ma uz 4,ona sa teší, že je v poriadku ale stále sa nevedela zmieriť s pocitom, že nerodila, a chodí aj na terapie. Mňa by zaujímalo napríklad, ako to prežívajú tie ženy po tejto stránke.. Nemajú napr. Pochybnosti? 🤔 Túžim po dieťati, aj za to zaplatím inej žene, veľmi veľmi chceme aby bolo naše vlastné, a zrazu mi ho niekto dá do ruky, že blahoželáme, tu je vaše dieťa (lebo ináč už máme rozhodnutie ESLP, kedy počas rozhodovania o dieťa sa napokon zistilo, že rodičia dieťaťa, ktoré porodila nahradna matka, neboli napokon biologickými rodicmi dietata, aj keď podľa zmluvy mali byt).

Po právnej stránke sa už k tomu vyjadrili nado mnou, s ich názormi sa stotožňujem, ak je niečo v zákone kogentne ustanovené, akékoľvek zmluvné dojednania medzi stranami, akokoľvek sa zhodnú a dohodnú sa medzi sebou, sú neplatné. Tak v ČR ako aj unás.

K etickej a morálnej stránke mam svoj názor, ale keďže si uvedomujem, že ide o mimoriadne citlivú tému, ten si ponechám pre seba. Napokon, aj tak ide iba o jeden subjektívny pohľad na danú problematiku. Mne našťastie bolo dopriate mat dieťa prirodzenou cestou, iba ťažko by som sa vedela vžiť do zúfalstva ľudí, ktori také šťastie nemali a preto skúšajú všetky možnosti.

ljudas
Odpoveď bola odstránená
zorika88
21. mar 2022

@zubeida dobry den ak este hladate nahradnu mamicku napiste mi mozme to prediskutovat dakujem

zorika88
21. mar 2022

@zubeida rada to s vami preberiem kludne ma kontaktujte cez mail- marszalekovaiveta@gmail.com

monikasoltysova
21. mar 2022

@zorika88 dobrý deň, vy ste mali už skusenosti s náhradnou mamičkou? Hľadám viac informácií respektíve aj mamičku už 😔

caddyfuck
19. júl 2022

@tatianockamala ako napisar sukromnu spravu? Sme tu novy