Ako sa rozhodnúť pre dieťa bez obáv?
S partnerom mame velmi pohodlny zivot, sme zvyknuti na vsvoju volnost. Ale obaja by sme uz chceli dieta, len sa nevieme odhodlat. Cim dlhsie cakame, tym viac sme zvyknuti zit viac a viac komfortne a bojim sa, ze nam to az privelmi nabura zivot. Tie z vas, ktore ste predtym zili aktivne, dokazali ste sa zmierit zo stratou sukromia a z velkej casti aj identity? Nie sme zobrati, svadbu narychlo planujeme az ked otehotniem. Kedy ste citili, ze je ten spravny cas?
Nooo ja by som povedala ze stale zijem aktivny zivot. Asi po roku od porodu som zacala zase behat, malujem,citam,chodime obcas liezt,plavat a chodili sme sa bicyklovat skoro kazdy den. Vela z tychto aktivit robim aj s dcerou a neberiem to ako zataz,naopak ma to tesi ze to mozeme robit spolu. Mam este v plane s nou chodit clnkovat a furu inych aktivit takze zalezi len na vas ako si to zariadite,ale ak chces robit svoje veci LEN sama tak to asi moc nepojde. Mojej identite to len pomohlo ale chvilku trvalo kym som si zvykla.
Správny čas neexistuje . Vždy sa nájde niečo co by nás brzdilo. Bud chceš,alebo nechceš
Nič medzi tým nie je . Ja som mala prvú v 19,potom v 20 . Potom až v 33r . Ja uz som mala v podstate veľké deti ,"slobodu",kľud,voľný čas a mnoho iného. A mam batola . Za mňa najlepšie rozhodnutie .
@belllinka myslela som, keď si 2 ľudia ešte pred príchodom dieťaťa vyriešia svadbu , financie , bývanie , koľko a ako chcú vychovávať deti. A áno stojím si za tým, že keď si zodpovedajú tieto otázky a budú v pohode s postojmi toho druhého, tak sa vyhnú väčšine hádkam, tichým domácnostiam a možno aj rozvodu. Ľudia ktorý sú približne rovnako životne naladení majú veľkú šancu na budovanie pevného puta. A áno svadba k tomu neodmysliteľne patrí.
@majus2323 my sme si otazky spoluzitia, financii a vychovy deti dokazali medzi sebou vyriesit aj bez svadby a funguje to 🙂
Nie, nerob si deti a ochrana svoju identitu. To bude najlepšie.
Úprimne ti poviem, že čím dlhšie budete čakať, tým ťažšie sa hľadajú dôvody "prečo áno".
My sme čakali do mojej 30..žili veľmi aktívny život, veľa športovali, veľmi nás to naplnovalo a bavilo dlhé roky 😊
V 30ke mi rozum povedal, že ak tu rodinu chcem, chcem zažiť aj svadbu detí a prípadne sa dožiť vnucat a nie ich na vysokú posielať ako stará babka, treba sa už kamsi pohnut. Čisto toto bol dôvod prečo som si povedala že okej, poďme do toho. Žiadne biologické hodiny, ani ma nezaujímalo že všetky kamošky už majú deti. Ja som naozaj mala spokojný a naplnený zivot.Vedela som, že roky tomu budem musieť obetovať a či to príde teraz alebo neskôr, je vlastne jedno. Takže rozum zvíťazil a narodilo sa nám prvé dieťa.
Zmenil všetko. Môj život extrémne, lebo čas na šport som si musela doma s mužom popredu dohadovať...čas na kadernícky a iné neostal, lebo som vždy išla radšej cvičiť keď už som konečne mala tie 2hod pre seba. Kto je zvyknutí na slobodu to určite pocíti, ja to pociťujem denne, keď nemôžem ani z bytu vyjsť bez toho aby som dieťa brala som sebou, lebo bez dohľadu skrátka ostať nemôže ani minútu. Takže áno, cítim to každý deň pri každej činnosti čo robím.
Ale vieš čo? Nebrala by som späť časy byť bez detí. Áno, bola by som oddýchnutá, v super forme, plná zážitkov a ten život si určite užívala viac...ale napriek tomu vidím oveľa vyšší zmysel v tom byť mamou ..dokonca čoskoro budem dvojnásobnou🤭😊
Nikdy som nad tým takto nerozmýšľala. Proste túžba po deťoch bola viac ako čokoľvek iné, vždy som deti chcela. Áno prvé roky sú ťažšie ale dieťa rastie a stáva sa parťakom. Ja s naším 6r synom chodím bicyklovať, na kúpalisko, do kina atď a proste všetko ss dá keď sa chce. Mne to za to stojí. Aj cvičiť 2x a behať 6x do týždňa som chodila a mal vtedy 3roky.
Zorganizujte si najprv tu svadbu. Dieta je vacsi zavazok ako svadba a ak si trufate nan, nechapem, preco sa nevezmete. Vydavat sa s tehotenskymi nevolnostami, aj ked len „narychlo“, nebude bohvieco. Nam dieta naozaj kompletne prevratilo zivot naruby, nie, uz nemozme robit vsetko ako predtym a nie, ono sa neprisposobi. Ak si so svojim zivotom spokojna a ak si myslis, ze budes spokojna aj o 10, 20, 30 rokov, tak ti dieta netreba…ak chces vychovavat noveho cloveka, aj za cenu, ze sa budes musiet vzdat predosleho zivota, vydaj sa a maj dieta. Nik tu nema sklenenu gulu…existuju deti, s ktorymi v babatkovskom veku mozes precestovat Ameriku. A existuju take, s ktorymi sa ani poriadne neosprchujes v prvych rokoch🤷🏻♀️.
Veď nemusíte mať dieťa😉ale, ak ho chcete tak ideálny čas nebude.Ako sa zmení život nikto nevie každé dieťa je iné, rodičia, okolnosti tiež.Musis rátať so všetkým aj, že sa zmenis iba ty a muž pôjde v svojom pohodli, že dieťa nebude zdravé, že si ty pokazis zdravie, ale môže byť všetko fajn a budeš si hovoriť načo si čakala.A za ďalšie môžeš otehotnieť o 3 roky, alebo aj nikdy.Hlavne čo cítim ako žena matka, že v pracovnej oblasti žena utrpi najviac.
Ja som bola z tych pohodlnejsich, ktora milovala svoju slobodu, dlhe spanky, ziadne starosti. Ale vedela som, ze chcem deti. Damn😂😂😂 boha som s tym snad bojovala 3 roky, vzpierala sa, plakala ako male rozmaznane decko, ze chcem spat svoju slobodu a spanok…lutovala som, ze som sa na to dala, hlavu si trieskala…najdes tu moje uhundrane komenty 🫣. Teraz? Konecne som vyspata (mladsi ma 2r) a ja to konecne vidim s cistou myslou. Dieta mi rozhodne viac dalo ako zobralo! Postupne si to spisujem, ked mi napadne, ze co dalsie mi dieta dalo:
-trpezlivost (extremne navysenie)
-asertivitu(konecne som sa naucila hovorit nie a drzat si svoje hranice)
-odhalilo to moje detske traumy a tak konecne viem na com pracovat (sebalaska)
-pochopila som aka viem byt silna a som na seba extremne hrda
-ukazalo mi co je v zivote dolezite
A urcite este nieco si zapisem.
Ale teda ta zmena z 0 na 1 dieta, to bol extremny obrat v zivote🤣
Vysvetlím ti? Kopec žien tu fňuká, že im muž povedal, že keď bude dieťa bude svadba a potom vycúval. A iný problém na svete.
@gribka1 och , ja zase nechápem ako by mi malo vadit , že si má nezoberie, však chod . Budeš platiť a tradaaaa môžeš ísť .
Ja som si užívala do 26, že ozaj užívala. Áe diéta, to je laska, nič nič to nevynahradi. A spánok som teda mala nedostatok aj predtým, neviem čo si pod užívaním predstavujete ale to moje zahŕňali aj ponocovanie. S dieťaťom to však bolo o milion percent lepšie.
Tak my kým sme nemali dieťa boli sme veľmi aktívni, každý víkend sme mali program, stále niečo....po narodení sme síce viac museli sledovať režim malého ale postupne sme sa prispôsobili a veľmi rýchlo nabehli na aktivni život opäť. Teraz má malý 7 rokov a čakáme druhé, ani nerozmýšľam nad tým že nebudeme cestovať , bicyklovať, chodiť na túry, výlety....všetko sa dá keď sa chce.
Ahoj 🙂 ja som síce ešte len tehotná ( zajtra mám termín pôrodu 😅) . Tiez sme sa s manzelom dlho na to odhodlavali. Sme spolu od 16tich a tento rok sme oslavili 30 obaja, cize viem presne o com hovoris, o tom komforte a vsetko..my sme dost spolocenski, pravidelne sme sa stretavali s kamaratmi minimalne 1x do tyzdna. Urcite predtym ako budes chciet deti tak si toto dobre premysli ci si ochotna obetovat 🙂 este ani nie je mala narodena a uz teraz citim ze tie vztahy kde su partneri bez deti budu ine a ze na urcity cas ich mozno aj stratime 🙂 ale to k tomu patri. Zaroven ja musim povedat ze mam obrovske stastie ze som otehotnela zrovna vtedy ked v mojom okoli ma vela mojich znamych a kamaratok male deti alebo tiez naraz so mnou tento rok cakaju, cize si nemyslim ze budem uplne sama ako niektore mamicky ktore zrazu zostanu uplne bez spolocnosti, to si ani neviem predstavit ake musi byt narocne..taktiez je dobre zvazit vek, nakolko my sme boli obaja zdravi mladi ludia na prelome 27/28 rokov ked sme sa zacali snazit o babo, a trvalo to skoro 2 roky nez som otehotnela..keby to mam vratit späť asi by som radšej začala zvažovať skôr takéto rozhodnutie, lebo ten vek je časom dosť stresujuci. Viem ze vela zien v pohode otehotnie aj ako prvorodicky v 40tke len zial ja mam takuto skusenost, a viem ze to bolo dost na nervy, pretoze som sa bala umeleho oplodnenia a celeho toho procesu. Čiže moja rada je, ak obaja po ďeťoch túžite a máte vybudované aspoň ako také zázemie (najmä čo sa týka financii, lebo na začiatku je to celkim finančne náročné aj keď nakupuješ väčšinu vecí z druhej ruky, čo bol môj prípad) a poprípade máte ešte aj rodičov ktorí by Vám aspoň občas vedeli pomôcť, tak do toho! Čím budete starší, tým to bude náročnejšie, či už fyzycky alebi zdravotne (čím má žena vyšší vek tým tam vzniká vyššia pravdepodobnosť že sa pridružia nejaké zdravotné problémy žiaľ :/ ). Ja som síce nejaké hrozné zdravotné problémy nemala, ale musím povedať, že nikto ma nepripravil na to ako je tehotenstvo extrémne náročne, neužívam si to teda vôbec. Neviem si predstaviť že by som to zacala riešiť ešte neskôr. Ale teším sa na to že budeme rodina ☺️🩷
Dakujem za povzbudive rady ❤️
Za tie z minuleho storocia uz menej.
Ahoj, bola (a ciastocne stale som) na tom velmi podobne, teraz som v 7. mesiaci, mam 40 rokov, berieme sa v auguste a prezivame krasne chvile ☺️ pokojne mi napis spravu, mozeme pokecat 🤗
Bolo to myslene tak, ze tu na koni je svadba alfa a omega zivota, ak nemas status “manzelka”, tak nie si nikto. Takze teraz tu budu riesit iba tu tvoju poznamku o svadbe 😂
@belllinka jezisi presne!🤣🤣🤣 raz mi tu jedna napisala, ze ked nie sme zobrati, nie sme rodina. No reku prepac, mozno ma stat tak neberie, ale hadam mi nejaka … domyslime si… z MK nebude hovorit, ci som s partnerom a mojim potomkom rodina!
No aktívny život budeš mať, len ináč aktívny 😄
Ťažko povedať, kedy je ten správny čas. Prvé sme mali, lebo sme vedeli, že chceme a že teraz by sme už mali mať, že ešte toto "chýba". Nebudem klamať a skrášľovať, trošku to bola taká facka, lebo aj keď bolo dieťa mega plánované a chcene, a my sme neboli žiadny cestovatelia a pod., predsa sa ten život zmenil. Ale potom to už bolo super. Proste normálne. Druhé nemalo byť a zrazu som to naozaj cítila, že predsa len má byť.. a vďakabohu, že to tak je, lebo oni dvaja sú ako za odmenu. Toto takto nemusí byť, ale môže sa stať, že po čase si povieš, že OK, super, videla som veľa miest, som aktívna, športujem, makám na kariére, venujem sa sebe a zrazu prehupneš k veku, kedy budeš mať bližšie k 40 ako 30 a možno sa spýtaš sama seba, ako ďalej...? To už takto bude vždy? Môžem zbožňovať krsniatko a neterky, venovať sa im, tráviť nimi čas, ale... Oni nie sú moje deti. A ich deti nebudú moje vnúčatá. Stačí mi to? Ale nemusí to tak byť a môžeš byť šťastná do staroby a smrti, bezdetná, aj to je v pohode. Len si to majte ujasnene a vydiskutovane s partnerom. Aby sa nestalo, že on si to v 45-ke ešte rozmyslí, lebo môže.. na rozdiel od teba.
Ja som bola z tych pohodlnejsich, ktora milovala svoju slobodu, dlhe spanky, ziadne starosti. Ale vedela som, ze chcem deti. Damn😂😂😂 boha som s tym snad bojovala 3 roky, vzpierala sa, plakala ako male rozmaznane decko, ze chcem spat svoju slobodu a spanok…lutovala som, ze som sa na to dala, hlavu si trieskala…najdes tu moje uhundrane komenty 🫣. Teraz? Konecne som vyspata (mladsi ma 2r) a ja to konecne vidim s cistou myslou. Dieta mi rozhodne viac dalo ako zobralo! Postupne si to spisujem, ked mi napadne, ze co dalsie mi dieta dalo:
-trpezlivost (extremne navysenie)
-asertivitu(konecne som sa naucila hovorit nie a drzat si svoje hranice)
-odhalilo to moje detske traumy a tak konecne viem na com pracovat (sebalaska)
-pochopila som aka viem byt silna a som na seba extremne hrda
-ukazalo mi co je v zivote dolezite
A urcite este nieco si zapisem.
Ale teda ta zmena z 0 na 1 dieta, to bol extremny obrat v zivote🤣
@hederamonstera Viacere sme tu takto dopadli, moje komenty spred piatich rokov sa asi tiež dajú dohľadať a hľa, už tretí mesiac tlačím opäť kočík pred sebou 🙈😅 nemenila by som za bezdetné časy. Bol to úžasný život. Aj súčasný je úžasný.
Ináč súhlas so všetkým, najmä s tým tréningom trpezlivosti (ja som az nepríjemne netrpezlivý človek). Dnes som to ale dala na Flopa z Binga, som na seba normálne hrdá 😅
Ten spravny cas je vtedy ked to dieta chcete viac ako komfort a pohodlie.
Problem je v tom ze ak sa k tomu dopracujes po 35, uz mozno nebudes to diata moct mat.
@belllinka jezisi presne!🤣🤣🤣 raz mi tu jedna napisala, ze ked nie sme zobrati, nie sme rodina. No reku prepac, mozno ma stat tak neberie, ale hadam mi nejaka … domyslime si… z MK nebude hovorit, ci som s partnerom a mojim potomkom rodina!
@1111sandra1111 presne, také staroveké názory ohľadom svadby ma vedia riadne vytočiť.
Ja som to pochopila, prispôsobila, muž to nechape dodnes a to mame dve deti 😅
Myslím co sa aktívneho života a konickov tyka
Keď takto zmyslate ani ich nemaj..mať dieťa je obrovská obeta...
Ako tehotná svadbu mať mozno nebudeš. Nevieš či nebudeš celé tehotenstvo vracať. A vtedy sa ti určite svadba nebude chcieť riešiť. Ja keby si môžem vybrať určite mám svadbu ešte pred deťmi.
Mať dieťa je obeta a veľká. Tvoj partner bude môcť chodiť preč s kamošmi, ty však nie, najmä keď budeš kojit. Najprv sa ujisti, či to dieťa chce aj tvoj partner. Lebo on nezostane trčať doma, ty však áno.
Ja som bola tiez velmi pohodlna, mala som rada svoj zivot a vlastne celych prvych 28 rokov zivota som bola presvedcena ze deti kvoli tomuto nechcem.. a v 28 sa nieco zmenilo a ta potreba mat dieta s mojim partnerom bola zrazu silnejsia.. vopred som sa vsak pripravila, ratala som s tymi najhorsimi scenarmi prve roky, ze moje dieta bude nonstop plakat a podobne aby som sa vyhla poporodnej depresii, no a nakoniec ma to prijemne prekvapilo, ano ten zivot je uplne iny a velakrat mi chyba moj stary zivot, ktory uz nikdy nebudem mat spat taky ako bol ale vzdy si poviem ze je to len obdobie, ze teraz sa treba obetovat a potom bude zase lepsie, jednoduchsie.. treba si premysliet ci to dieta naozaj chces a ked sa rozhodnes ze ano tak sa nastavit na najblizsie roky ze ten zivot bude uplne iny
@gribka1 och , ja zase nechápem ako by mi malo vadit , že si má nezoberie, však chod . Budeš platiť a tradaaaa môžeš ísť .
@mooonika1975 No to si ty, a verím, že je takých viac. Ja narážam na prípady z koníka, verím, že si na pár natrafila aj ty. A oni ho chcú a chcú, hrdosť na dovolenke
@mooonika1975 No to si ty, a verím, že je takých viac. Ja narážam na prípady z koníka, verím, že si na pár natrafila aj ty. A oni ho chcú a chcú, hrdosť na dovolenke
@gribka1 áno, ja viem👍
Dieta je velka zodpovednost a miestami aj obeta, ale byt rodicom je uzasna vec. Spravny cas pre mna bol ked som mala ukoncenu VS a nasla som si priatela s ktorym som si po case vedela predstavit buducnost a zalozenie rodiny. Ja osobne nie som zastanca svadby, takze ako aj ty aj ja som sa vydala ked som cakala babo skor som partnerovi povedala, ze sa vydavat nechcem- nevidela som v tom dovod. 95% zien je inych ja a zjavne aj ty patrime k tym 5% ☺️ Je to ale uplne ok, vy dvaja si urcujete pravidla a naplnate predstavy vo vztahu- len vy dvaja ste v nom 🤛 Niekto niekedy vymyslel, ze sa maju brat ludia v kostole, maju mat deti po svadbe a atd ale to neznamena, ze sa tym vsetci musime riadit. To iste je aj o detoch, ked si to zariadis tak, ze budes sediet cely den s dietatom doma, lebo to tak budu mat zeny v tvojom okoli tak budes. Ked si to zariadis inac tak to budes mat inac. Milujem svoje deti (8r a 4r) nadovsetko, ale mne osobne nestaci byt iba mamou. Takze zhrniem to na par prikladoch: od prveho momentu sa zapaja do vsetkych cinnosti a povinnosti okolo deti aj manzel (je rodic rovnako ako ja), ked chcem ist nakupovat/ byt s kamoskami/ fitko … idem, manzel je s detmi, ked chce ist on, ja som s detmi, ked chceme ist spolu- dame ich zavarovat, deti chodia od utleho veku k starym rodicom aj na prespavacky, ked nemozu oni, zavarovala nam sesterka/ kamoska a my smer kino/ vecera … na letnu dovolenku k moru (tyzdennu) chodime s manzelom sami a venujeme sa iba jeden druhemu, deti su u mojich rodicov (rodicia stastni, deti stastne, my stastni, len okolie ma s tym problem ako mozem ja ako matka opustit svoje deti 🤣🙈) Ked boli malinki nikdy som ich neuspavala, zaspali sami (deti= samostatni jedinci), ja som si dala radsej kavu a zacvicila si. Nikdy som ich nekocikovala, pre mna to bol zabity cas sa bezcielne prechadzat sama po parku, ak som mala spolocnost, alebo zamer ist nakupit a atd tak som isla. Deti spali kazde poobedie na balkone, za kazdeho pocasia a ja som si za ten cas porobila doma vsetko co som potrebovala. Pocas dna aktivity s babom a ak som potrebovala cokolvek vybavit, nakupit, zariadit dieta islo so mnou. Takze vsetko je len na tebe/ vas ako si to zariadite, ako si deti vychovate. Tiez som si myslela, ze moj zivot sa uplne skonci ked budem mat deti, lebo som vnimala ako to “funguje” v niektorych rodinach, ale omyl- vsetko je len vo vasich rukach ☺️ Vela stastia zelam

@majus2323 to su co za kecy? 🤦♀️ Ze svadba vyriesi 3/4 problemov v rodine? 😀
@belllinka myslela som, keď si 2 ľudia ešte pred príchodom dieťaťa vyriešia svadbu , financie , bývanie , koľko a ako chcú vychovávať deti. A áno stojím si za tým, že keď si zodpovedajú tieto otázky a budú v pohode s postojmi toho druhého, tak sa vyhnú väčšine hádkam, tichým domácnostiam a možno aj rozvodu. Ľudia ktorý sú približne rovnako životne naladení majú veľkú šancu na budovanie pevného puta. A áno svadba k tomu neodmysliteľne patrí.