icon

Ako sa rozhodnúť pre dieťa bez obáv?

1. júl 2025

S partnerom mame velmi pohodlny zivot, sme zvyknuti na vsvoju volnost. Ale obaja by sme uz chceli dieta, len sa nevieme odhodlat. Cim dlhsie cakame, tym viac sme zvyknuti zit viac a viac komfortne a bojim sa, ze nam to az privelmi nabura zivot. Tie z vas, ktore ste predtym zili aktivne, dokazali ste sa zmierit zo stratou sukromia a z velkej casti aj identity? Nie sme zobrati, svadbu narychlo planujeme az ked otehotniem. Kedy ste citili, ze je ten spravny cas?

hopatko
1. júl 2025
@billy_jean

@hopatko všimi si selektívne odpovede. Ale nie že to budeš projektovať na seba, omg 🙂

@billy_jean ano, fascinuje ma citat ten iny svet

joesvk
1. júl 2025

Berieš dieťa ako.proste ďalší dielik do skladačky dobrého života. Ako do toho zapadne teraz nevie nikto ani ty sama. Nemusíš byť 3 roky na materskej, nemusíš dávať dieťa na prvé miesto, strata súkromia a identity?..aktívne môžeš žiť aj s dieťaťom.
Nikto nevie ako to budete s mužom mať, čo budeš cítiť a ako ho budeš vychovávať. Či to váš vzťah upevní, alebo zhorší.
Pre mňa je to to najlepšie, čo sa mi v živote stalo,že mám deti. A cítim okrem lásky hlavne zodpovednosť za to,aby som toho veľa nekazila, keď už môžem byť pri formovaní nových bytostí.

really8
1. júl 2025
@slniecko66

@really8 alebo nech sa ti ozve ako ju podviedol manžel a nechal samu s malým dieťaťom. Do toho musí riešiť rozvod a ďalšie problémy k tomu.

@slniecko66 moze aj tak.

slniecko66
1. júl 2025
@really8

@slniecko66 moze aj tak.

@really8 takze co je potom lepsie?

salamistka
1. júl 2025

Ono to prevráti v jednej chvíli celý tvoj život hore nohami, keď sa ti narodí dieťa a v ďalšej už nebudeš chápať, ako si mohla doteraz žiť bez toho úžasného človiečika. Ja konkrétne som dosť citlivá na veľké zmeny v živote, ale po narodení dcérky som vedela, že nič iné pre mňa už nikdy nebude dôležitejšie, ako byť mamou. Tetaz už je dospelá, ale ešte stále chodím na MK a čítam témy o deťoch.

mdse
1. júl 2025

Strašne si sa ma dotkla, ale utrela som slzy a idemďalej 😎

really8
1. júl 2025
@slniecko66

@really8 takze co je potom lepsie?

@slniecko66 mozme sa bavit o tom sukromne a nespamovat to tu, kedze autorka nezije so sociopatom a nepraje si aby sme projektovali tieto veci na jej vztah

angeli121212
1. júl 2025

Tak identitu som zatiaľ nestratila tomu ani úplne nerozumiem ako sa dá ju stratiť ale dobre ale je fakt , že mám aktuálne na seba extrémne málo času... Ono môže sa ti narodiť dieťa s ktorým pocestuješ pol sveta s prstom v nose ale aj také, kde ísť do obchodu bude akoby si vyliezla na mont Everest.. nenavyberáš si

mdse
1. júl 2025
@angeli121212

Tak identitu som zatiaľ nestratila tomu ani úplne nerozumiem ako sa dá ju stratiť ale dobre ale je fakt , že mám aktuálne na seba extrémne málo času... Ono môže sa ti narodiť dieťa s ktorým pocestuješ pol sveta s prstom v nose ale aj také, kde ísť do obchodu bude akoby si vyliezla na mont Everest.. nenavyberáš si

@angeli121212 a ako sa dá stratiť s dieťaťom súkromie, nerozumiem..

jamidea
1. júl 2025

Ja kazdemu pred svadbou vravim. " svadba nue je zmena, ani zataz pre partnerstvo. Dietaje zvrat o 180°, zataz a skuska partnerstva". Teraz si vyber.

angeli121212
1. júl 2025
@mdse

@angeli121212 a ako sa dá stratiť s dieťaťom súkromie, nerozumiem..

@mdse inak tomuto tiež nerozumiem... Veď to je akoby som povedala, že som stratila súkromie s manželom proste konina... Ale čo ja viem ak má autorka na mysli, že občas nastane situácia keď ide s tým dieťaťom aj na záchod ešte dajme tomu ale toto ja nepovažujem za stratu súkromia... Veď to dieťa je súčasťou rodiny

mdse
1. júl 2025
@angeli121212

@mdse inak tomuto tiež nerozumiem... Veď to je akoby som povedala, že som stratila súkromie s manželom proste konina... Ale čo ja viem ak má autorka na mysli, že občas nastane situácia keď ide s tým dieťaťom aj na záchod ešte dajme tomu ale toto ja nepovažujem za stratu súkromia... Veď to dieťa je súčasťou rodiny

@angeli121212 možno to dovysvetlí.

janinah
1. júl 2025

Ty nemaš strach.ty len nechces nič obetovať.A nevieš o čo prichadzaš...
Mať dieťa znamená,že kùsok tvojho srdca kráča životom vedľa teba.Stači si to len uvedomiť....

vetthy
1. júl 2025

žijeme zvláštne časy. mladé ženy realne nevedia, čo je to, byť mamou. fakt poznám takých, kt. si myslia, že je to krásna izbička a la Pinterest, rozkošné šatôčky a kočíkovanie, krásne fotky na soc. siete... a dieťa chcú vačšinou len z dôvodu, aby im fakt, ale fakt žiadny zážitok nechybal zo života, ved žijeme len raz... potom úžasom zistia, po krásnych "bruškových" fotkách, nad kt. celé okolie ochká, že sú to opuchnuté nohy, vysoký tlak, tarbavá chôdza, neustále dávenie, dvadsať kol nadváhy, ale to ešte budiš, v našej kultúre tehotnú rešpektujú všetky, snažia sa pomôcť, vyhovieť sa. Na vyspelom západe musia pre tehotné označiť v MHD sedadlá, lebo ináč by nikdy nesadli, tam nie je moda prepustit im miesto, ved nie sú choré... ale to len tak na okraj. Potom sa narodí bábo, a začína sa ozajstná tancovačka. nevyspatosť, nadváha, bordel v byte, uhundraný muž, tečuce sa mlieko, smradlavé plienky, týžden mastné vlasy a vreskot, nikdy sa neutíchajúci vreskot. dnešné mamičky už sama nedokážem vyrátať, je kolkatá generácia, kt. nestrážili súrodencov, neprebalili, nekrmili, nepomáhali intenzívne vo výchove. s rozpadom veľkých rodín a núteným dáváním maličkých do zariadení dievčatá sa nemali kde odkukať a naučiť sa, čo všetko materstvo obnáša. dieta je cenný poklad, a čo je cenné, aj veľa stojí. nemám nič proti tym, kt. si nestanú rodičmi z vlastného rozhodnutia, ale mne sa zdá, že takí akoby sa zasekli volakde na svojej časovej osi a nevyvíjali sa dalej. stať sa rodičom je obrovská výzva a zdolať tú výzvu neskutočne posúva človeka dopredu. ale len, ked to zvladne. a je o tom presvedčená, že zvláda. ináč len stresy. je mi fakt ľuto žien, kt. ich materstvo z voľajakého dovodu si nepotešil, lebo, a je to jedno, z akého dovodu, z dietata sa vyklulo volačo uplne iné, než to vysnívané. lebo aj to môže byť, a pri všetkej snahe. je to ťažká jazda, ale pozdravujem všetkých šťastných mamičiek, vrátane mojej dcery.

martinka13
1. júl 2025

Čím dlhšie budete čakať, tým to bude náročnejšie. Správny čas nie je nikdy. Buď dieťa chcete (čo samozrejme prináša aj určité obete a veľa kompromisov), alebo nie a budete si žiť ako doteraz.

dianka3
1. júl 2025

Namiesto dieťaťa si radšej kúpte psa 😉 a uvidíš je to ako dieťa.

really8
1. júl 2025

A autorka vies co je mozno este tazsie ako ta strata slobody? Uvedomenie si kolko si clovek nesie traum, kolko veci musi v sebe vyliecit aby bol tym najlepsim rodicom co vychova stastneho, slusneho, sebavedomeho, empatickeho, inteligentneho (dalej si dopln). A dalsia vec, to ze si nemozes odbehnut na masaz a kavej kedykolvek je nic proti tomu ako dostane zabrat vas vztah a vase hlavy a mozno z vas vylezu tie najhorsie vlastnosti v najhorsej forme. Ale za mna, moje deti za to stoja a vela som sa o sebe naucila

basulaak
1. júl 2025

Uprimne? Nie nezmierila som sa s tou stratou slobody. Dodnes. Dieta ma 4 roky a myslim to vazne. Tolko hadok a napatia a nervozity co to cloveku prinesie do zivota takato zmena. Ale zmeny su sucastou zivota. Ale tak to som ja. Ja som milovala tu svoju slobodu, ze ma nik nenahana, ze veci dokoncujem, ze si v klude porobim a postiham ked chcem. Ze nemusim mat v hlave inventar a mysliet ako sachista 20krokov vopred. Ze ked som chora lezim a liecim sa, naberam sily. Ze mam priestor a cas na vlastne myslienky. Na druhej strane posunulo ma to niekam? Ano, zvladnem co by som kedysi povazovala za nemozne. Ale o komforte sa hovorit uz neda. Je to taky ustavicny diskomfort a zivot na behu mam pocit…🙂 zavisi aj od povahy. My s muzom sme boli take nunu upratatelne tichucke dietky. A hadaj co mame…🤣 a spravny cas bol po spontannom potrate u mna. Dovtedy o detoch ani pocut som nechcela..

miadi
2. júl 2025

Ja som bola akcna pred detmi a s detmi mam pocit ze som este akcnejsia 😂Ak si Leniva a pohodlna tak dieta nemusi byt nic pre teba . Kazde dieta si zasluzi akcnu mamu nie taku co mysli len na svoje pohodlie. Koli detom clovek vymeta parky preliezky vodne parky kolotoce planuje vylety muzea atrakcie . Jediny rozdiel v cestovani je ze tych kufrov treba viac .Identitu nestratis . Slobodu mas stale len nemozes zit ako vecny teenager co za slobodu povazuje ten pocit ked sa nemusi zaujimat ci starat o nic len svoje vlastne potreby. Mat zodpovednost za dieta neznamena stratu ale zisk .Robit si dieta s frajerom stym ze svadba bude potom ked sa zadari je s prepacenim naivne az hlupe. Nevies ake budes mat tehotenstvo mozes prve mesiace pregrcat a svadba bude posledne co budes chciet alebo mozes mat rizikove teho a budes lezat alebo jednoducho hormony a nebudes chciet svadbu s bruskom . Najde sa xx dovodou preco svadbu odsunut a ked sa babo narodi budes mat dost roboty s kojenim /um nedostatkom spanku popripade poporodna depresia . A do toho sa ti dost zmeni pohlad na partnera veci ktore ti nevadia alebo len trochu vadia teraz ti budu potom vadit sto x viac . Zrazu uvidis jeho sebecku stranku v novom rozmere nevyspana ogrcana s babom na rukach a tvoj chlap si pojde niekde s kamosmi na turistiku a ked sa vrati este bude zduty ze nemas doma tip top .. tak svadba bude Posledna vec na ktorU bude chut. Cas leti a teba napadne ze dieta potrebuje surodenca.. a ani nebudes vediet ako 2-3 deti s frajerom roky spolu a svadba nikde . Lebo nikdy Nebol ten “ spravny cas.” ( zdroj xxx pribehov z MK)

ajuga
2. júl 2025

Ak budes stale na dieta pozerat ako na nieco, co ti vzalo tvoj komfort, volny cas a konicky, tak tk dietatko nemaj. Mne uz z tvojho prispevku je jasne, ze tebe sa jednoducho nechce mat to dieta. Si prilis zahladena do seba a akakolvek obeta mimo teba je nad ramec tvojich moznosti.
Mat deti je masaker. Nespis, nejes, ponahlas sa neustale, dni mas naplanovane, konicky idu bokom a aj vztah s manzelom sa meni. Dieta nie je pre kazdeho.

ovaaa
2. júl 2025

Obaja chcete dieťa, ale ste sebci.Je jasné že sa Vám zmení život a to do veku 18. Zmení sa aj postava a možno sexuálny život, ale aj nemusí. Nikto nevie aké náročné dieťa budete mať a či zdravé. Každopádne veci môžu fungovať ak sa navzájom viete s partnerom dohodnúť, aby ste sa mohli každý samostatne venovať aktivitám a tie spoločne prispôsobíte s dieťaťom. Je to veľa prispôsobenia pokiaľ dieťa nebude ako tak samostatné a už to nikdy nebude ako to máte teraz. Mať dieťa je zodpovednosť a obeta ale zároveň najkrásnejší dar, čo z Vás dvoch vznikne.

borelia
2. júl 2025

Takito sebecki ludia ako vy by ste ste naozaj nemali mat deti! Akoby ste boli daki polobohovia, a nikto iny nemal predtym pohodlny zivot… nechutne ako clovek vyratava.

mdse
2. júl 2025
@ovaaa

Obaja chcete dieťa, ale ste sebci.Je jasné že sa Vám zmení život a to do veku 18. Zmení sa aj postava a možno sexuálny život, ale aj nemusí. Nikto nevie aké náročné dieťa budete mať a či zdravé. Každopádne veci môžu fungovať ak sa navzájom viete s partnerom dohodnúť, aby ste sa mohli každý samostatne venovať aktivitám a tie spoločne prispôsobíte s dieťaťom. Je to veľa prispôsobenia pokiaľ dieťa nebude ako tak samostatné a už to nikdy nebude ako to máte teraz. Mať dieťa je zodpovednosť a obeta ale zároveň najkrásnejší dar, čo z Vás dvoch vznikne.

@ovaaa minule tu v diskusii písala podobne naladená žena, že ona nebude v noci vstávať k dieťaťu, lebo "jej potreby musia byť naplnené" - naozaj nemusí a nemá mať deti každý, len aby bola odfajknutá kolónka.

balerina2025
2. júl 2025
@mdse

@ovaaa minule tu v diskusii písala podobne naladená žena, že ona nebude v noci vstávať k dieťaťu, lebo "jej potreby musia byť naplnené" - naozaj nemusí a nemá mať deti každý, len aby bola odfajknutá kolónka.

@mdse nechapem ako toto moze jedna zena napisat. taka radsej nech naozaj nema deti

billy_jean
2. júl 2025
@mdse

@mdse myslím, že je to podľa vyjadrovania tá istá žena.

zuzuliatko18
2. júl 2025

Mat dieta je rozhodnutie, pri ktorom nevies vopred, Ake Bude.
Ja som snivala o tom, ze ho budem nosit v nosici a budeme chodit kade tade, nosic nezniesol. Tak som prelozila celu svoju mestsku cast s kocikom a objavila take ulicky, o ktorych som dovtedy netusila.
Prve mesiace su najviac limitujuce v tom, ako casto dieta treba Krmit a uspavat, ale aj to sa da prisposobit moznostiam. Vela veci je o nastaveni Teba a partnera, o dohode a vzajomnom fungovani. O schopnosti prisposobit sa tak, aby ten maly cloviecik mal naplnene svoje potreby a mama mala moznost naplno tie svoje s primeranymi.limitmi. no ked dieta rastie a zacne sa zaujimat o svet, pytat sa a komunikovat, ucit sa nove veci, je to super. Ano, iste nemozu SA obaja rodicia Len tak hocikedy zobrat a ist kamkolvek, na tento cas musia vyriesit starostlivost o drobca, ale inak je to Len o nastaveni.
Teda, hovorime o zdravom dietati Bez obmedzeni.

kiki68
2. júl 2025

Tu svadbu by som riesila teraz, v tehu na to nebude priestor a ani peniaze. Nastupia ine priority a budete riesit financne ine veci a nie nieco, co si vobec neuzijes. Cize toto riesit hned, hlavne ked ste zvyknuti na nejaky standard a mate nejake predstavy. Mam kamosky, co sa na svadbe nepohli, lebo mali hematom, cize tam sedeli a dufali, ze o 21:00 budu moct lahnut do postele. Potom mam take, co in tieklo mlieko do siat ked malo dieta 6 mes a kojili, ako dieta naozaj zmeni veci, nemusi to byt k horsiemu, ale nez sa dostanes do bodu, ze naberies standard tak to bude 3-6 rokov

sisska96
2. júl 2025
@dianka3

Namiesto dieťaťa si radšej kúpte psa 😉 a uvidíš je to ako dieťa.

@dianka3 noooo ani z ďaleka neni

majus2323
2. júl 2025
@belllinka

@majus2323 mozno pre teba bola potrebna. Niekto iny zas nevidi dovod.

@belllinka je fajn narodiť sa do úplnej rodiny , s jedným priezviskom kde mamka s tatkom neujdú len tak pri prvom probléme lebo materstvo veľmi dobre otrasie vzťahom a to aj tým najdokonalejším. Keby sa niekomu niečo nedajboh stane nemáte žiadne právo nemáte nič. Manželstvo neni len o šatách a koláčoch... Manželstvo vyžaduje veľa lásky ,záväzok, zodpovednosť , ochotu založiť rodinu, trpezlivosť a ľudia čo sa nechcú viazať sa vyhovárajú že údajne je manželstvo len nejaký papier. Veď keď niečo myslím vážne a keď už fakt pomýšľam nad novým životom tak si upracem najskôr svoj život. A to nerypem ani nemyslím v zlom proste to tak je.
Vyriešim svadbu , bývanie , financie , koľko chcem mať deti a ako ich chcem vychovávať a bude o 3/4 problémov v rodine menej.

belllinka
2. júl 2025
@majus2323

@belllinka je fajn narodiť sa do úplnej rodiny , s jedným priezviskom kde mamka s tatkom neujdú len tak pri prvom probléme lebo materstvo veľmi dobre otrasie vzťahom a to aj tým najdokonalejším. Keby sa niekomu niečo nedajboh stane nemáte žiadne právo nemáte nič. Manželstvo neni len o šatách a koláčoch... Manželstvo vyžaduje veľa lásky ,záväzok, zodpovednosť , ochotu založiť rodinu, trpezlivosť a ľudia čo sa nechcú viazať sa vyhovárajú že údajne je manželstvo len nejaký papier. Veď keď niečo myslím vážne a keď už fakt pomýšľam nad novým životom tak si upracem najskôr svoj život. A to nerypem ani nemyslím v zlom proste to tak je.
Vyriešim svadbu , bývanie , financie , koľko chcem mať deti a ako ich chcem vychovávať a bude o 3/4 problémov v rodine menej.

@majus2323 to su co za kecy? 🤦‍♀️ Ze svadba vyriesi 3/4 problemov v rodine? 😀