Ja už neviem ako ďalej, nedarí sa nám počať
Ahojte, už 2 roky sa snažíme o bábätko, navštevujeme centrum pol roka, podľa nich sme zdraví. Ja mám priechodné oba vajcovody, ovulujem dobre, mám pekné folikuly, cyklus pravidelný, AMH dobré. Testy mám aj na štítnu dobré aj hormóny. Manžel ukážkový spermiogram. Robili aj nejaký rozbor krvi v centre, tam povedali, žiadne choroby nemáme, nie som alergická na spermie a ani na plod, aj tie výsledky dobre dopadli. Už som po 2 IUI momentálne, test negatívny opäť. A to som mala pekné dva veľké folikuly, ovulácia dobre načasovaná keď sa robil zákrok, manžel výborné spermie. Ešte sme to doma asi 3 krát poistili. Neviem ako ďalej, pôjdeme za týždeň na konzultáciu, ale podľa mňa 3 IUI bude už zbytočné. A IVF by som nechcela, keď vravia že sme zdraví. Nevieme si vysvetliť kde môže byť už chyba a sme bezradní s manželom. Už nežijem len prežívam :(
@lelluska
@siska266 baby aj ja mam 29,priatel 33.zravy par, ja som ovulku mala kazde dva mesiace. Po 6.rokoch som v 26.tyzdni. 2iui bezúspešne. Podarilo sa nám tak, ze som od februara 5x v tyzdni cvičila 40minut. V marci som podala výpoveď, bola som doma. V maji som sa vykašľala na inofolic, brala som čistú kyselinu listovú, a pila obcas ostropec mariánsky. (Detoxikuje) v juli sme mali ist na dovcu, tak som mala myslienky aj tam, nie len na tom ci sa nám podari.. A styk sme mali uz s vankusami pod zadkom. Nie po styku. To podla mna pomohlo tiez. (Zevraj mam dozadsie maternicu) takze u nas takto. Dufam ze som nic nevynechala. Drzim vam palce. Myslite teraz na Vianoce. Co budete piecť, ako vyzdobite dom, bette kyselinu listovú.
No ja mám síce 24 ale ja som mala menštruáciu hala bala a doktori to nevideli ružovo. Plakala som stále keď som videla nejaké malé dieťa, že ja take mat nebudem. Bolo to hrozné, už sme spávali 2 roky bez ochrany a nič. Už sme sa začali aj bavíte o adopcii že ak tak raz, že ja bez deti nebudem. A stále som to mala v hlave a riešila. Až keď má požiadal o ruku a prestala som to riešiť a začala riešiť svadbu, úplne som nechala inde myšlienky a povedala si veď keď sa to má stat tak sa stane ak nie tak sú aj iné spôsoby. ( no a mám aj vek nižší tak aj preto, ale 29 tiež neni veľa) a o 2 týždne som otehotnela 😊 podľa mna psychika robí veľa, hlavne u mna robila keď som nato myslel v kuse. Teraz mám doma 8 mesačnú dcérku.
@siska266 Ahoj, my sme sa s manželom cez 3 roky snažili. Nakoniec mi zistili nepriechodné vajcovody, takže sme sa rozhodli pre ivf. Ja som sa na to úplne psychicky nastavila, tešila som sa, lieky nakúpené a nakoniec sme zistili, že sa stal zázrak a otehotnela som prirodzene 😅 Podľa mňa je to aj o psychike, životnom štýle, pol roka som pravidelne cvičila, zlepšila stravu atd. Možno aj zmena práce prospeje. Ja by som išla do ivf aj keby nám nič nenašli a to mám 27.
@amarilka26 My sme sa začali snažiť hneď prvý deň nasťahovania do domu, predtým som bývala so svokrou a bolo to hrozné,aj stavanie domu nám dalo zabrať, lebo sme si svojpomocne to tam oddreli a každý deň na stavbe, nervy a starosti. Tak sme sa konečne tešili do nového, boli šťastní a začali plodiť a že to bude na prvý šup a nič, už sú to dva roky. Gratulujem dlho ste sa snažili veru,ja už teraz nevládzem.
@seva22 My máme dobrý vzťah s manželom, všetko prežívame spolu, on vie kedy mám plodné dni, kedy MS, testy so mnou pozerá a o týchto veciach už vie všetko, čo ho to zaujíma a pýta sa na to. On aj sám si to študuje. To on nás do centra objednal. Aj spolu si poplačeme :( V centre keď sme je stále so mnou aj pri vkladaní spermií, všade aj na kontrolných sonách pri folikumetrii. On to úplne prežíva a strašne ho to trápi. Chce čím skôr bábo samozrejme aj ja, bol by ten naj tatino. A všade už všetci aj mladší majú detičky samozrejme okrem nás :( Teraz je aj za IFV strašne ale ja nie, v tomto sa nezhodneme teraz,ja sa na to necítim vôbec.
@asia83 Áno aj kamarátka zmenila prácu a zadarilo sa hneď, aj v rodine mi to radia, lebo vedia ako to v mojej práci funguje.Už si hľadám prácu len je to ťažké,aj som bola na pohovore povedali že ma berú,ale mi povedali mám ešte o týždeň si zavolať. A po telefonáte sa vyhovárať začali asi niekoho dosadili a zase nič. Tak som sa tešila, že nejaká zmena príde.......
@siska266 Ahoj. My sme sa síce snažili iba necelý rok, ale poznám tvoje pocity, každý mesiac som menzes preplakala. My sme tiež nemali vážny problém, prečo by to nemalo ísť. Skúsila som rozne veci od čínskej medicíny cez ajurvédu, ale čo mi poradila lekárka, fyzioterapeutka aj dula bolo cvičenie podľa metódy p. Mojžíšovej https://www.sanatoriumhelios.cz/rehabilitacemi-.... Tak som skúsila. Nešla som na kurz, vyhľadala som si na youtube videá, ako to správne cvičiť. Keď nič iné, aspoň si posilníš svaly. S touto metódou je spojená aj mobilizácia kostrče, ale ja som sa na to nedala. A tiež je pravda, že sa to podarilo, keď som si povedala, že to proste nebudem riešiť, viac sme si čas s mužom užívali a vyšlo to. Držím palce, nech sa podarí!
Presne ako si písala v tých prvých príspevkoch - nechať to na neskôr, dať si od toho snaženia čas a nesexovať len kvôli plodeniu.....Psychika robí strašne veľa. Kamarátka bola na tom rovnako ako ty, obaja zdraví a nič....potom sa sama rozhodla že končia, obaja boli z toho len flustrovaní....pritom ona už dieťa mala z predchádzajúcim partnerom a aj on v predchádzajúcom vzťahu....dali dovolenku, ale tam tiež podvedome očakávala že sa to zadarí....treba si povedať dáme si pol roka oddych, sex bude spontánny len pre radosť a po pol roku to začneme skúšať opäť....ako ti tu inak už radili, zmeň prácu, skús napr niečo s ľuďmi napr.predavačka v kozmetike, nemusí to byť v kancli a po robote aspom 2-3x týždenne choď bez muža cvičiť - či už power joga, aerobik, čokolvek len tak sama alebo ešte lepšie s kamoškou. Alebo skúste chodiť s mužom do fitka, na plávanie - jednak sa zabavíte, odreagujete a budete aj spolu...
A možno by som skúsila aj Gynex - prečítaj si na nete referencie gynex a tehotenstvo...ale nespoliehaj sa že z neho otehotnieš🙂ber to ako pripraviť telo na tehotenstvo a pol roku "bez snaženia" (žiadne výpočty len radosť zo sexu kedy máte chuť)sa rozhodnete čo ďalej či to budete skúšať alebo skúsite IFV.
koľko máš rokov? Ak nie veľa, tak sa na pár rokov - 1-2 na to vykašlite, užívaj si život, nemysli na to a možno to potom víde. Veľa robí aj psychika. Povedz si že teraz budeš na to kašlať, nevenovať tomu pozornosť. Poznám ženy, ktoré zostali tehotné pár mesiacov po tom, čo sa na to vykašlali, že dajú si ešte pauzu a potom znova ten kolotoč a zrazu - tehotné. Mali tak do 30-ky, takže ich čas ešte tak netlačil ako možno po 35-ke.
Hlavne ak to tak už obaja cítite - ak je flustrácia tak si povedať dosť na teraz končíme a to skôr ako vám to poznačí manželstvo.....pri flustrácii idú ruka v ruke hádky a to aj pre maličkosti, neskôr obviňavania, výčitky.....snažili ste sa - nevyšlo, tak teraz pol roka -rok oddych a len si užívať prítomnosť toho druhého...
Ďakujem baby veľmi pekne za vaše príspevky a rady, veľmi si cením že ste sa mi ozvali a dali mi nejaké rady. Skúsila by som tú psychiku si dať na poriadok, viac cvičiť, viac sa uvoľniť. Najviac by mi ešte prospelo zmena práce, na tom už pracujem tiež, len nie je to jednoduché. A samozrejme nie je jednoduché prestať na to myslieť. Len dúfam, že ten čas za to bude stáť keď prestaneme to riešiť, lebo ak nie potom už neviem čo ďalej. Kedysi sme aj skúšali na to nemyslieť to bolo možno dva mesiace a nepomohlo,ale neviem či sme úplne vypli, asi nie dostatočne. Vieme že sme zdravý tak už príčina neviem kde by inde bola.
@siska266 vies ja som sa vzdy hnevala ked mi kazdy hovoril ze to raz pride ked to budem najmenej cakat, ale v podstate to tak naozaj bolo. Treba sa na vsetko vykaslat a nesustredit sa na to. Ja som mala hromady ovulacnych testov doma a moj ked videl ze mam test v ruke tak uz bol nestastny. Skus sa zacat sustredit na nieco ine. Idu vianoce, tak zacni premyslat nad vyzdobou, darcekmi a snazenie odsun bokom. Len pre priklad, moj sef ma 46 a uz to vzdavali pomaly. Pred 2 mesiacmi mi volal ze su v ocakavani 🙂 prestali to riesit, sli na dovolenku a zrazu manzelke meskali mesiaciky 🙂 takze hlavu hore, urcite to pride, uvidis 🙂 inak ja som bola aj po opetacii maternice (obrovsky myom a operacia rez na bruchu ako po cisaraku) takze som naozaj nedufala. Nasadili sme si s priatelom ten partnersky balicek inofolic ci ako sa to vola ale ci to bolo vdaka tomu neviem zarucit. No za skusku nic nedas. Drzim palceky 🙂
na tvojom mieste by som sa snazila vypnúť a nejakú chvíľu sa o bábo nesnažiť či už prirodzene alebo v centre... skusiť sa pozbierať hlavne psychicky... a potom sa nastaviť pozitívne.. to nič keď nevyjde... máme ešte ďalšie možnosti... ja som mala asi 8 IUI (inak okrem veku všetko ok na mojej aj partnerovej strane...) druhé IUI bolo úspešné ale skončilo ako mimomaternicové... takže nič... ostatné neuspešné... prvé IVF nebolo žiadne vajíčko (pravdepodobne "vypukali" folikuly skôr ...) druhé a pre nás posledné (už som povedala, že ak bude neuspešné, tak zostaneme bez detí...) IVF boli 3 vajíčka (druhý vaječník nerobili, lebo ho mám kdesi v kýbli a bolo by veľmi zložite sa k nemu dostať a riešili by ho len v prípade, že by v prvom vaječníku nič nenašli) všetky vajíčka sa oplodnili, 2 embryá boli "A" kvality a jedno "B" kvality... tie dve "A" mi vkladali bez predĺženej kultivácie... "B" nechali na predĺženú ale nedalo ju a prestalo sa vyvíjať... obe embryjka sa ujali a mám dvojičky... ono nikdy nevieš, ktorý pokus vyjde a akou formou... niekedy sa až pri IVF niečo zistí (napr. že vajíčko má silnú membránu a spermia nedokáže ňou preniknúť - na to neexistuje žiaden test...aby sa to zistili inak mimo tela... a možno stačí len spermiu natvrdo vraziť do vajíčka a je po probléme 🙂 ) takže zostáva len dúfať a len sa snažiť...
@anitu Srdečne Ti gratulujem k úspechu! Tiez som rozmýšľala, ze odídem z práce (okrem platu je tam všetko zle) len teda IVF stojí pekne peniaze a o to drahšie kedže chodíme do Brna, takze sa to ľahšie ťahá ked su v rodine dvaja pracujúci. Inak tiez mam dozadu orientovanú maternicu🙂
@siska266 skuste inseminaciu.to nieje umele oplodnenie a aspon takto budete mat istotu.aj my sme to mali tak riesit ale nakoniec sa podarilo prirodzene.a stres tiez robi svoje.
@zuzzulicek Už som podstúpila 2 IUI a nič z toho.
@siska266 no to ja neviem. Niekto tam pride s tym, ze chce babetko, tak oni robia vsetko preto, aby bola zena cim skor tehotna. Skus sa domahat vysetreni, aby sa odhalila pricina. Idealne by bolo mat vsetky vysetrenia hotove este pred prvou navstevou car, aby si nemala pocit, ze ta do toho tlacia. Je to predsa centrum asistovanej reprodukcie nie centrum hladania pricin. Ak ti nevyjdu v ustrety v car alebo tvoj dr,daj si do googlu ambulancia neplodnosti. Jednu ma dr.Tomas v ruzomberku. Je vyborny, vsetko pekne vysvetli.
Tiez sa nam skoro 3 roky nedarilo. Potom sme sa odsťahovali od svokrovcov, zmenila som prácu, skoro bez nočných, chodila som 5 km denne pešo, alebo na bicykli do roboty. K tomu smothies. Ked som si spomenula, tak kys. listovú, gynex. A teraz tu výsledok trieska do xylofonu 🙂 Drzim palce.
@topasitta Veď človek ani nevie aké vyšetrenia a kde si spraviť. Veď je toho strašne veľa. V centre im ide len o peniaze podľa mňa. Tak keď oni to nemajú záujem robiť nech aspoň poradia čo kde ako. Môj gyn my spravil len hormonálny profil, ten potom ruky prečo, podľa neho som zdravá a ruky preč a do centra ma poslal,moja obvodná mi robila testy na štítnu žľazu. To som sa jej pýtala či radšej na endokrinológiu nemám ísť a že nie keď sú výsledky dobré to by videli, že keď niečo je horšie až potom tam posielajú. A v centre základné z krvi veci, potom hyfosy a spermiogram. Ešte viem len že je v Nitre nejaká repro imunologia. Tam je dosť ťažké sa čo i len dovolať a objednávajú až pomaly za pol roka. Ja mám v centre doktora, docenta Stanislava Tomáša.

@siska266 Ja Ti poviem tak - aj ja som mala vsetky vysledky vyborne aj s manzelom tak ako Ty, ziadna prekazka co by potencialne mohla branit otehotneniu a rok, dva dva a pol nic. LENZE ked sme my sa rozhodli pre IVF ja som mala presne 39 a muz 41. Preto som aj sla, hoci mi bolo luto ze to neslo prirodzene, kvoli uz naozaj hrancnemu veku som nechcela riskovat. A to je ten velky rozdiel v Tvojom veku by som nestresovala este, mas velke sance otehotniet prirodzene. A aj to IVF - ak by k nemu doslo - sa da este kludne o par rokov posunut. Drzim 👍🏻