icon

Je 35 rokov príliš neskoro na prvé dieťa?

8. aug 2025

Coraz viac tuzim po babtku, mam coskoro 35 rokov a myslim, ze je najvyssi cas. Poslednu dobu stale pozeram na detske oblecenie, kociky, postielky, predstavujem si ako to bude s nim. Je to este dobry vek na prve dieta? Mali ste niektora vo vyssom veku babatko?

anonym_ccffbe
8. aug 2025
@anonym_d03128

Moja mama mala 36, ked som sa narodila. Na strednej, ked som mala 14, mala ona 50. Na rodicovskom si mysleli, ze je to moja babka, a dedko. Zhruba od mojich 28 rokov prichadzali rodicom rozne choroby a ja som sa zacala o nich starat. Zaver? Mamka zomrela pred rokmi, otec pred rokom. Ja mam teraz 43 rokov a starostolivostou o nich som prezila poslednych 15 rokov. Podla mna je to na dieta neskoro.

@anonym_d03128 Veľa ženám si týmto stúpila na otlak a nebude sa im to páčiť, ale máš pravdu. Sama na sebe cítim že po 30tke proste už energie nie je toľko, teraz mám 37. A so budúcna tiež teda nič moc pre dieťa, že nebude vedieť či sa má starať o svoje malé dieťa alebo rodiča, plus už vo veku 60 plus asi dať babke a dedkovi malé divoké dieťa na stráženie nie je najbezpečnejšie a starí rodičia teda nepomôžu, skôr oni potrebujú pomoc.

anonym_3be5b3
8. aug 2025

Lepšie takto neskôr ako nikdy. Ak takto po dietati túžiš tak ťa neskôr môže položiť že si ho nemala. Neklamme si, je to vyšší vek na prvé dieťa, ideal to nie je. Ja som mala dieťa mladá a za mňa najlepšie rozhodnutie ale darmo ti tu budeme hovoriť ako je to lepšie v mladom veku, mladšia už nebudeš, iba staršia. Choď do toho, nemusí to vyjsť prvé mesiace a možno ani prirodzene.

autor
8. aug 2025
@carolynka

@anonym_autor Mladsia nebudes, bud to dieta chces mat alebo nie, vek nezmenis. Ci teraz ked ti tu zeny, ktore mali deti v mladsom veku napisu, ze v tvojom veku dieta by mat nechceli, tak sa vzdas materstva, Lebo pre niekoho ineho je to uz neskoro? Dalsia trollia tema

@carolynka Sama si troll.

wicka5
8. aug 2025
@anonym_6ce043

@anonym_d03128 este si nenapisalu tu o stuzkovej 🤦‍♀️

@anonym_6ce043 presne stužková :D ja som porodila syna ako 27 ročná, a nebola som na jeho stužkovej, lebo bol covid :D takže tak. Nikto nevie, čo ho čaká

anonym_6ce043
8. aug 2025
@anonym_ccffbe

@anonym_d03128 Veľa ženám si týmto stúpila na otlak a nebude sa im to páčiť, ale máš pravdu. Sama na sebe cítim že po 30tke proste už energie nie je toľko, teraz mám 37. A so budúcna tiež teda nič moc pre dieťa, že nebude vedieť či sa má starať o svoje malé dieťa alebo rodiča, plus už vo veku 60 plus asi dať babke a dedkovi malé divoké dieťa na stráženie nie je najbezpečnejšie a starí rodičia teda nepomôžu, skôr oni potrebujú pomoc.

@anonym_ccffbe moja 65r mama ma viac energie ako niektore komentujice tu. Pracuje, lieta po vyletoch a za mojim malym tornadom tak, ako by zjavne ani jedna, co dieta v 35 povazuje za neksoro.nezvladla

oblecenie99
8. aug 2025

Prvé som mala v 30, druhé v 35. Nevidím rozdiel, len teraz som už kludnejsia s istejšia v kolenách.
A nie, nemala by som dieťa skôr. Kedy preboha? Zmaturovala som, išla na výšku, rok som robila mimo odbor, aby som popritom zháňala prácu vo svojom odbore, odkladala si peniaze. Prišiel vtedy za mnou aj môj priateľ, a spolu sme vlastne začínali v cudzom meste od základov. Nájom jeden, potom druhý už lepší, popritom sme pracovali, odkladali, sem tam nejaká dovolenka a pod. bodli. Prvý vlastný a prvá hypo. Mali sme svadbu, keď som mala 29 a nikto nám ju nezaplatil, po svadbe som otehotnela. Potom som sa vrátila pomerne skoro do práce, chceli sme si užiť aj syna, opäť si odkladať, vymeniť byt za väčší, opäť ďalšia hypo.

Akože podľa konikovskej miery je uuuuuplne samozrejme mať vysokú školu (ale ne že "len" takú že "len", ale poriadnu), mať dobre platenú prácu. Našetrené toľko, že keď už ani si nekúpiš sama investičný byt, tak aspoň máš toľko, že keby si išla na materskú a muž ťa z večera do rána nechal, tak bez mihnutia oka to finančne dáš, lebo ako rozumná žena si predsa dovtedy nemala dieťa, kým nemáš dostatok financií sama na účte. Alebo ste kúpili vlastný spoločný byt s mužom. Samozrejme ste predtým precestovali dosť, aj jazyky viete. Zarábaš dobre, aj tvoj muž zarába dobre, to je základ. A máte dieťa, prvé po dvadsiatke, ideálne do 25, lebo potom si už preboha stará na dieťa. A keď niečo z toho nemáš, tak sa tu ani nechoď sťažovať, tak ti treba! Lebo základné heslo je: ako zariadiš, tak máš.

evcagabi
8. aug 2025
@wicka5

@anonym_6ce043 presne stužková :D ja som porodila syna ako 27 ročná, a nebola som na jeho stužkovej, lebo bol covid :D takže tak. Nikto nevie, čo ho čaká

@wicka5 milujem, ked sa spomina stuzkova 😅😅😅 je mi luto, ze si na nej nebola 🥲

sara07
8. aug 2025

aj vo vyššom 😂, zbytočne riešiš tuto otázku
bud to dieta chceš alebo nie, a okolie do toho absolutne nič, tvoje dieta tvoj život neriad sa okolím ...
a ohladne veku sú dve skupiny , ja osobne do 30 som si nevedela predstavit mat dieta, nezmestilo sa mi tam pre prácu a nelutujem , pretože to čo bolo vtedy nie je šanca teraz ...doba je totálne niekde inde

autor
8. aug 2025
@oblecenie99

Prvé som mala v 30, druhé v 35. Nevidím rozdiel, len teraz som už kludnejsia s istejšia v kolenách.
A nie, nemala by som dieťa skôr. Kedy preboha? Zmaturovala som, išla na výšku, rok som robila mimo odbor, aby som popritom zháňala prácu vo svojom odbore, odkladala si peniaze. Prišiel vtedy za mnou aj môj priateľ, a spolu sme vlastne začínali v cudzom meste od základov. Nájom jeden, potom druhý už lepší, popritom sme pracovali, odkladali, sem tam nejaká dovolenka a pod. bodli. Prvý vlastný a prvá hypo. Mali sme svadbu, keď som mala 29 a nikto nám ju nezaplatil, po svadbe som otehotnela. Potom som sa vrátila pomerne skoro do práce, chceli sme si užiť aj syna, opäť si odkladať, vymeniť byt za väčší, opäť ďalšia hypo.

Akože podľa konikovskej miery je uuuuuplne samozrejme mať vysokú školu (ale ne že "len" takú že "len", ale poriadnu), mať dobre platenú prácu. Našetrené toľko, že keď už ani si nekúpiš sama investičný byt, tak aspoň máš toľko, že keby si išla na materskú a muž ťa z večera do rána nechal, tak bez mihnutia oka to finančne dáš, lebo ako rozumná žena si predsa dovtedy nemala dieťa, kým nemáš dostatok financií sama na účte. Alebo ste kúpili vlastný spoločný byt s mužom. Samozrejme ste predtým precestovali dosť, aj jazyky viete. Zarábaš dobre, aj tvoj muž zarába dobre, to je základ. A máte dieťa, prvé po dvadsiatke, ideálne do 25, lebo potom si už preboha stará na dieťa. A keď niečo z toho nemáš, tak sa tu ani nechoď sťažovať, tak ti treba! Lebo základné heslo je: ako zariadiš, tak máš.

@oblecenie99 To je typicky koník 🤣

anonym_30ceaa
8. aug 2025

Ale aka je alternativa? Nemat dieta? To je podla mna ovela ovela horsie ako rodit v 35ke.

Ja prve v35ke, kamoska prve 35, druhe 38, dalsia kamoska prve v 39, chce este jedno dve. Dalsia znama prve v 41. Teraz ma 55+, doma pubertiakov dokonca dvoch a v pohode, ziju obaja.

V tom je tento kon taky chrumkavy. Hlavne studuj, zabezpec sa, naspor si, maj vlastny byt, preberaj v partneroch a bud s nim dostatocne dlho lebo treba si rozmysliet s kym si robis deti - ale stihni to vsetko idealne do 25, inak si staraaaaaa na dieta, kde si bola doteraz??

anonym_ab3bca
8. aug 2025

Mám 35 a 3 školopovinné deti.
Už si naozaj nedokážem predstaviť že by som teraz išla rodiť.Ale ja to mám s čím porovnať, keďže deti už
,, veľké " a predstava že teraz bábätko-veru nie.
Nie nieje to neskoro .
Je to najvyšší čas.

reela
8. aug 2025
@anonym_d03128

Moja mama mala 36, ked som sa narodila. Na strednej, ked som mala 14, mala ona 50. Na rodicovskom si mysleli, ze je to moja babka, a dedko. Zhruba od mojich 28 rokov prichadzali rodicom rozne choroby a ja som sa zacala o nich starat. Zaver? Mamka zomrela pred rokmi, otec pred rokom. Ja mam teraz 43 rokov a starostolivostou o nich som prezila poslednych 15 rokov. Podla mna je to na dieta neskoro.

@anonym_d03128 poviem to surovo, dufam, ze sa na to budes pozerat s nadhladom, ale: aspon skorsie mas ich majetky a prostriedky k dispozicii. Nie vsetko je negativum

autor
8. aug 2025
@anonym_30ceaa

Ale aka je alternativa? Nemat dieta? To je podla mna ovela ovela horsie ako rodit v 35ke.

Ja prve v35ke, kamoska prve 35, druhe 38, dalsia kamoska prve v 39, chce este jedno dve. Dalsia znama prve v 41. Teraz ma 55+, doma pubertiakov dokonca dvoch a v pohode, ziju obaja.

V tom je tento kon taky chrumkavy. Hlavne studuj, zabezpec sa, naspor si, maj vlastny byt, preberaj v partneroch a bud s nim dostatocne dlho lebo treba si rozmysliet s kym si robis deti - ale stihni to vsetko idealne do 25, inak si staraaaaaa na dieta, kde si bola doteraz??

@anonym_30ceaa Tu sú samé superženy, darmo 😅

anonym_a0908e
8. aug 2025
@anonym_30ceaa

@anonym_30ceaa Presne si to vystihla.

anonym_5f6949
8. aug 2025

Za mna neskoro, v menopauze budes riesit pubertiaka.Stupa riziko, že porodis dieta s Dg.Ja uz by som v tom veku dieta nechcela.

pieksamaki
8. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_30ceaa Tu sú samé superženy, darmo 😅

@anonym_autor žite zivot tak ako vy uznáte...spontanne do toho.....neviem prečo tak ludia príliš zvažujú. Sú rôzne príbehy...nikto nie je dokonaly........učíme sa vzájomne od seba....

Na dieta nikto nema navod ani na zivot.....a co by clovek robil s peniazmi keby ich nemal kde stratiť🙂
Držím palce

radacak
8. aug 2025
@anonym_autor

@klotildabazarik Trochu sa bojim, lebo vekom stupa riziko ochoreni plodu. Zijem zdravo, ale aj tak, toto ma trochu desi.

@anonym_autor najvyšší čas
Išla by som do toho ,35 r už nie je tak ,, málo,,zase
Ja som mala prvé skoro (18 r)druhé po 30 a bol to citeľný rozdiel čo sa týka tehotenstva
Mám známu ktorá sa spamätala v 40 že dieťa...2 x už bola tehotná a aj 2 x potratila
Máš manžela, zázemie...držím palce ✊🏼

anonym_989406
8. aug 2025
@anonym_94dd9f

Samotná moja gynekologička rodila teraz prvé tesne pred 40tkou. Kopec známych žien ako Pietrová, Barmošová, Puklušová, Velez-Zuzulová, Petra Hřebíčková rodili okolo 40tky, niektoré dokonca okolo 50tky ako Sklenaříková, Judinyová, Beňová, vdova po Svobodovi atď atď, a samozrejme popri nich aj tisícky neznámych žien. Že sa nad tým ešte niekto pozastavuje v dnešnej dobe. Kľudne choď do toho. Dnešné 30tničky, 40tničky nie sú také zrobené ako naše babky, máme oveľa lepší životný štýl aj možnosti

@anonym_94dd9f to je nejaký vzor?polovica sú zufalky čo nikoho nemali a potrebovali stihnúť deti.Benova mala určite darované vajíčka tá mala je celý otec.V 52 r veľmi znásilnila prírodu.Jedina Sklenarikova povedala, že by každej žene dala radu nemat dieťa až v 46 r.Okrem toho roky živila svoju traumu z otca ona nebude psychicky v poriadku.Ved sama tvrdila, že kvôli nemu nechce dieťa.A mať za otca Ohaniana a žiť v luxuse nie je zle.Potom tu čítam skvosty typu dcéra musí stihnúť doštudovať, pokým otec nejde na dôchodok, lebo kto bude školu v zahraničí platiť?
Deti nie je len porodiť, ale aj zabezpečiť, pomôcť.
To potom kľudne ako Brigita Nielsen tá rodila v 54 ?Trocha inak sa premýšľa pri majetkoch, dedičoch.Pietrova mala tiež ťažko vypiplane dieťa zo skúmavky.

anonym_989406
8. aug 2025
@lucia13022023

@anonym_a0908e prečo by sa malo starať o rodičov preboha? Ty si robíš deti aby sa o teba starali? 😳
A benefity? Čas, výdrž, aktivity? Ja teda neviem akých starých rodičov si mala ty, ale ti moji ma bravali na výlety, cestovali sme, moji rodičia berú vnúčatá na dovolenky, chodia s nimi na bike, majú rôzne aktivity. Nie sú to babičky z rozprávky ktoré maju šatku okolo hlavy, kroj a vypekaju buchty 3x denne.

@lucia13022023 koľko majú tvoji rodičia rokov?Sama si pokrytec a kto má iný pomôcť s nákupom, doktorom, ak nie potomok.Budes susedom volať či platiť si opatrovateľku za bežnú pomoc, ktorá je normálna v rodine?Ty si rodila mladá, ak budeš mať rodičov 65-70+ potom zistis

zuzi0911
8. aug 2025

Vek v pohode . Co sa tyka chorôb aj 20 ročnej sa môže narodit choré dietatko . Vždy je to hop,alebo trop.

A teda ja som rodila ako 19,20 ročná. A aj ako 33 ročná. Za mňa je lepšie materstvo po 30-ke aspoň čo sa týka zrelosti.
Teraz mam 35 a ročná a rozmýšľam ešte nad dieťatkom.
Kedysi som mala strop do 35 ...teraz to vnímam inak .

anonym_fa963f
8. aug 2025

@anonym_autor ak túžiš po bábätku,tak je ten pravý čas..ste zabezpečení a rodičovstvo si budes užívať..ja som mala prvé dieta v 30tke a v tom čase som sa citila mladá, žila v zahraničí s mužom avšak teraz mám už teens a občas rozmýšľam,že je lepšie mat deti skôr..teraz sa citim taka mladá mamina pri nich 🙂chodime všade s nimi avšak sestra ma už deti 20+ a podobný môj vek a teda dosiahla v zivote to čo ja,len tak postupne..užíva si viac teraz s mužom,cestujú..lebo deti už s nimi nechcú.

anonym_9bf865
8. aug 2025

Mať dieťa je problém v každom veku. Nikdy som ho nechcela skoro, pretože som si nechcela zničiť mladosť. Prišlo pred 35 a vedela by som si predstaviť aj neskôr, len som sa bála genetických chorôb, ktorých riziko vekom stúpa. Inak by som ho mala pokojne aj po 40, lenže to by zasa znamenalo otravovať sa s ním až do dôchodku. Proste, nikdy nie je ideálny čas a tá výchova a starostlivosť do cca 25 rokov je príliš dlhý časový úsek, o ktorý rodič vo svojom živote príde.

guiseppinka
8. aug 2025

Nechce sa mi citat vsetko. Co vlastne chces od nas? Mas 35, deri nemas a chces. Ak mas chlapa, tak si ho sprav. Kym sa narodi, budes mat 36 rokov... je to neskoro? Skoro? Toto je tak vysoko individualne. Mozno zistis, ze je to ok, mozno prides na to, ze je to neskoro... kazdy to posudzuje podla svojich skusenosti. Mam 37, deti 3. Dalsie dieta? Nie, v ziadnom pripade. Na druhej strane mam rovnako stare kamosky, ktore maju teraz babatka stare od 2 do 8 mesiacov...

ivik4
8. aug 2025

Nie niesi stara zena vobec. Ale na rodicovstvo mi to pride vela,ja by som vtedy dieta nechcela. Sa ale cudujem ze sa pytas druhych. Moze Ti byt uplne jedno ci by ina zena vtedy dieta mala alebo nie . Ty ho budes vychovavat

lucia13022023
8. aug 2025
@anonym_989406

@lucia13022023 koľko majú tvoji rodičia rokov?Sama si pokrytec a kto má iný pomôcť s nákupom, doktorom, ak nie potomok.Budes susedom volať či platiť si opatrovateľku za bežnú pomoc, ktorá je normálna v rodine?Ty si rodila mladá, ak budeš mať rodičov 65-70+ potom zistis

@anonym_989406 zvedavým tetkam ktoré nemajú ani toľko chochmesu aby sa pýtali pod svojim nickom nemusím nič písať. Ak si robíš deti len za to, aby sa o teba kto mal v starobe starať je pokrytecke. Tí ktorí sa rozhodnú deti nemať potom asi skončia pod mostom 🙆‍♀️ s tvojim zmyslanim.

dancer89
8. aug 2025

@anonym_autor určite nie si stará
Podľa mňa super vek na dieťa. Ja som otehotnela minulý rok v 35tke. Tehotenstvo som mala úplne bezproblémové.
Momentálne si užívam moju dcéru. Úprimne ja si neviem predstaviť že by som mala dieťa skôr. Odzila som si svoje a teraz si užívam materstvo.🙂

anonym_94dd9f
8. aug 2025
@anonym_989406

@anonym_94dd9f to je nejaký vzor?polovica sú zufalky čo nikoho nemali a potrebovali stihnúť deti.Benova mala určite darované vajíčka tá mala je celý otec.V 52 r veľmi znásilnila prírodu.Jedina Sklenarikova povedala, že by každej žene dala radu nemat dieťa až v 46 r.Okrem toho roky živila svoju traumu z otca ona nebude psychicky v poriadku.Ved sama tvrdila, že kvôli nemu nechce dieťa.A mať za otca Ohaniana a žiť v luxuse nie je zle.Potom tu čítam skvosty typu dcéra musí stihnúť doštudovať, pokým otec nejde na dôchodok, lebo kto bude školu v zahraničí platiť?
Deti nie je len porodiť, ale aj zabezpečiť, pomôcť.
To potom kľudne ako Brigita Nielsen tá rodila v 54 ?Trocha inak sa premýšľa pri majetkoch, dedičoch.Pietrova mala tiež ťažko vypiplane dieťa zo skúmavky.

@anonym_989406 sú to ženy z mäsa a kostí rovnako ako my. Biológia u nich funguje rovnako. Tie 50tničky už sú možno extrém, btw, Beňová otehotnela prirodzene, sama to viackrát povedala, že to bol pre ňu šok aj bola na milión testoch genetických kvôli veku, veď to ju vtedy aj prezradilo. Moje druhé dieťa bude tiež “zo skúmavky” a čo? IVF podstupujú aj 20ročné, vaše “ideálne” matky…

pribinak
8. aug 2025
@anonym_d03128

@anonym_d03128 moji rodičia mali obaja po 40tke keď som sa narodila
Dnes majú obaja po 80tke a sú zdravi ciperni aktívni vitálni

Na stužkovej moja ocko inak veľký fešák strčil do vacku otcov mojich spoluziaciek ktor mali otcov aj o 15 rokov mladších ale prefajcenyxh prepitych zhrbenych …

Moja mamina hovorí že nemala šancu zostarnúť ako jej rovesníčky lebo musela behať za mnou a nemala čas rieist že kde ju pichlo a podobne

Na tu dobu to bola rarita, maminine rovesníčky boli už pomaly babky a potom v 60tke sú to presne tie ktoré sa už len motajú po dvore a rátajú dôchodok
Moja mama hovorí ze klebetnice nakukali do kočíka či náhodou nie som zelena a nemám týkadla

mon29
8. aug 2025
@anonym_a0908e

@mon29 Desivé? Moje dieťa bude mať 15 a jeho otec 60 🙂 Normálka.

@anonym_a0908e ano pre mna desive, pre teba normalka.. Ja by som nechcela mat pre dieta v 15ke 60rocneho otca.. Ale nech mu zdravicko sluzi..

carolynka
8. aug 2025
@pribinak

@anonym_d03128 moji rodičia mali obaja po 40tke keď som sa narodila
Dnes majú obaja po 80tke a sú zdravi ciperni aktívni vitálni

Na stužkovej moja ocko inak veľký fešák strčil do vacku otcov mojich spoluziaciek ktor mali otcov aj o 15 rokov mladších ale prefajcenyxh prepitych zhrbenych …

Moja mamina hovorí že nemala šancu zostarnúť ako jej rovesníčky lebo musela behať za mnou a nemala čas rieist že kde ju pichlo a podobne

Na tu dobu to bola rarita, maminine rovesníčky boli už pomaly babky a potom v 60tke sú to presne tie ktoré sa už len motajú po dvore a rátajú dôchodok
Moja mama hovorí ze klebetnice nakukali do kočíka či náhodou nie som zelena a nemám týkadla

@pribinak statisticky zeny, ktore mali deti po 35 sa dozivaju vyssieho veku ako zeny, ktore mali dieta mladsie, tvoja mama je toho dokazom 😁