icon

Je 35 rokov príliš neskoro na prvé dieťa?

8. aug 2025

Coraz viac tuzim po babtku, mam coskoro 35 rokov a myslim, ze je najvyssi cas. Poslednu dobu stale pozeram na detske oblecenie, kociky, postielky, predstavujem si ako to bude s nim. Je to este dobry vek na prve dieta? Mali ste niektora vo vyssom veku babatko?

pribinak
8. aug 2025
@carolynka

@pribinak statisticky zeny, ktore mali deti po 35 sa dozivaju vyssieho veku ako zeny, ktore mali dieta mladsie, tvoja mama je toho dokazom 😁

@carolynka áno, len čo som ja trosku podrástla a mala má z krku tak prišli prvé vnúčatá 🤣🤣🤣 proste nemá čas byt chorá a zostarnúť

kiki68
8. aug 2025
@anonym_989406

@kiki68 ty si písala, že si na autisickom spektre máš šťastie, že si len jemne.Vyzorovo sa všetky cítime mladé, pekne, ale stav tela, orgánov neoklameme botoxom.Ja mám 44 r a už začínam cítiť, že neprespana noc je ťažšia, že už nevládzem toľko športovať, že mám cysty, endometriozu a, keď nebehám s deťmi po lekároch, tak ja plus rodicia.Prve dieťa do 30 r je ideál druhé 35 r max 40.Treba si s nimi aj užiť život športovať, ja už s chalanmi ťažšie zvládam turistiku a to majú len 10 r,12 r jeden vášnivý in line korčuliar s mužom sa natahujeme kto s nimi ide a to sme športové typy.Muz má 46 r a ide dole vodou už o 22 spí😆

@anonym_989406 som AS, deti zjavne NT, ja teda nemam vobec ten dojem, ze by som bola nejaka unavenejsia, skor naopak. Ja som este aj v tehu chodila s muzom do 4:00 rano von, teraz pri babatku som tiez uplne ok. Ako botox nemam a ani neplanujem klobaskovy jed spricovat do tvare 😂 Nemam nastastie skoro ziadne vrask. Ja mam v okoli iba rodicov deti v mojom veku. Par vynimiek a to je cele. Som par tyzdnov po porode a vcera uz som pekne zarezavala vo fitku. Ako keby mozem, tak tie deti mam skor, ale toto osud nedoprial. S druhym sme cakali a padlo take rozhodnutie, ze ideme do toho a uz necakame dalsi rok. Ale 35 je pre mna sedy priemer na prve dieta v ramci Europy, ak nie si nejaka dovezena zienka bez vzdelania na dojenie socialneho systemu.

anonym_989406
8. aug 2025
@lucia13022023

@anonym_989406 zvedavým tetkam ktoré nemajú ani toľko chochmesu aby sa pýtali pod svojim nickom nemusím nič písať. Ak si robíš deti len za to, aby sa o teba kto mal v starobe starať je pokrytecke. Tí ktorí sa rozhodnú deti nemať potom asi skončia pod mostom 🙆‍♀️ s tvojim zmyslanim.

@lucia13022023 nie, tie tu potom píšu ako chodia po psychológoch a sú nešťastne, lebo im chyba v živote pevný bod.Alebo chlap zuteka, aby mal deti s mladšou.Psychiku a telo neoklameme.

adrianasmolko
8. aug 2025
@anonym_autor

@klotildabazarik Trochu sa bojim, lebo vekom stupa riziko ochoreni plodu. Zijem zdravo, ale aj tak, toto ma trochu desi.

@anonym_autor
ahoj ja som rodila 36 a 39
deti zo “skumavky” zdravi obaja
su mlade pary s chorymi detmi myslim ze nad zymto rozmysla kazda zena ktora o dietatku uvazuje ze co ak ale to neovplivnis
ak po doetstku tuzis a pertner je s tym ok nemas na co cakat
drzim prsty

mirokub
Odpoveď bola odstránená
negymama
8. aug 2025

no ja som rodila svoje 4 deti na 34,36,38 a 41 rokov, vsetky su zdrave

evcagabi
8. aug 2025
@negymama

no ja som rodila svoje 4 deti na 34,36,38 a 41 rokov, vsetky su zdrave

@negymama wau. Obdivujem 😊 sice ja asi ostanem len pri jednom ale toto je super citat, nech ste zdravi 😊

anonym_5971d0
8. aug 2025

@anonym_autor prve som mala v 30, druhe 35. Energie kopec, nemam problem v noci vstavat, ani nic podobne. Uzivam si to neskutocne 🙂 Kto uz ma ten vek a tuzi po dietati, nech ide do toho.

Ale, kto je mladsi a odklada, nech neodklada! Ja sa tiez pridavam k nazoru, ze mi je luto ako dlho sme cakali. Tiez som mala starsich rodicov, umreli mi a je to neskutocna bolest. Teraz deti vychovavame respektujuco, aby sme mali skvely vztah a pritom ani jednej nevadi, ze v 30-40 uz mozno jej dieta o rodicov pride? Tu nejde o ziadnu stuzkovu, ani o stranie sa. Ale ja osobne chcem pre svoje deti to najlepsie a desi ma, ze ak odidem skor, tak im sposobim rovnaku bolest aku som prezila ja. Ak by som vedela vratit cas, mam ich skor. Ale cas sa vratit neda, tak mi len ostava dufat, ze tu budem pre svoje deti co najdlhsie. Tie ktore mali skvely vztah s rodicmi a prisli o nich aj preto, ze ich rodicia mali neskoro, to chapu.

jamidea
8. aug 2025
@anonym_autor

@lija22 Mam manzela, aj zazemie, obaja mame pracu aj uspory. Akurat zijeme v zahranici, nehnutelnost vlastnu mame na Slovensku, ktoru prenajimame. V zahranci byvame v prenajme, ale tam je to normalne, bezne.

@anonym_autor je viac ako najvyssi cas. Naco si cakala doteraz, ked mas zazemie? Myslela som, ze lem si s niekym zacala randit..

marianarem
8. aug 2025

@anonym_autor Ja som rodila ako 41rocna. Skor sa proste nepodarilo. Myslim si, ze vacsina zien, co tu pisu, ze to je uz vela, tak mali proste stastie, ze uz v mladsom veku mali vhodneho partnera a otehotniet sa im podarilo. Inak by to asi videli, keby sa im napriklad roky rokuce to dieta nedarilo a tuzili by po nom.

anonym_cadaa3
8. aug 2025
@anonym_739b0a

@anonym_autor 30rocna povie, ze si stara a 40rocna, ze si mlada

@anonym_739b0a presne..... ja 30 som rodila druhe. A teda velky rozdiel oproti prvemu ktore som rodila v 25. Uz som v 30 bola menej akcna a ovela pohodlenejsia. No planujem tretie a to az okolo 40 😂😂😂😂 inac je jedno co ti povedia ine zeny. Ak sa na to citis smelo dotoho. Moze ti byt uplne jedno co ktora napise, citi... Zalezi na tebe a na partnerovi 😀 mat zazemie je urcite super....ja v 25 som pocitala kazde euro, dodnes si na to pametam....aj ked dieta bolo planovane a vytuzene. Tak som to citila a chcela, tuzila..neriesila som peniaze len lasku a to co mi hovori srdce.( 2roky sme sa snazili a vtedy neriesis ine.)

betulinka1
8. aug 2025

@anonym_autor rodila som ako 34 rocna, prve aj posledne. Sesternica ako 39 rocna. Kludne chod do toho. Vies spravit genetiku, ci je babo Ok. Ak nie, vies ho dat prec. Kruté ale to je realita.

dzeein
9. aug 2025

@anonym_autor
@anonym_autor ja v 39 a 41 a doporucujem 😎

maryetta
9. aug 2025

Ja len dodam ze-tuzba bude rast... a vek tiez takze-cim skor 😉

ivik4
9. aug 2025
@anonym_a0908e

@lucia13022023 Mám 43 a neviem si predstaviť byť babičkou. Ale viem si predstaviť stať sa matkou aj v tomto veku. Že babka, brrrrrr.

@anonym_a0908e ja zas v 43ke budem radsej RAZ ZA CAS mozno strazit vnuca,inak si budem robit co chcem, akoby som sa mala den co den natahovat rano pred pracou s urevanym ci vecne chorym dietatom so soplom pod nosom cestou do skolky, ci sa mordovat s ucenim. Brrrrrrrrrr

Tak vidis autorka, kazda sme ina. Kazdopadne uz svoj vek nezmenis, ked dieta velmi chces a aj podmienky mas,smelo do toho

anonym_989406
9. aug 2025
@ivik4

@anonym_a0908e ja zas v 43ke budem radsej RAZ ZA CAS mozno strazit vnuca,inak si budem robit co chcem, akoby som sa mala den co den natahovat rano pred pracou s urevanym ci vecne chorym dietatom so soplom pod nosom cestou do skolky, ci sa mordovat s ucenim. Brrrrrrrrrr

Tak vidis autorka, kazda sme ina. Kazdopadne uz svoj vek nezmenis, ked dieta velmi chces a aj podmienky mas,smelo do toho

@ivik4 lebo ti mamička povedala, že máš mať dieťa čím skôr nie raz si to pisala..V tvojom veku kedy si mala ty dieťa čo stále píšeš, že bola nočná mora som študovala, aby som v každom príspevku nespravila hrúbky.A k ostatným tvojim fyzickým a psychickým problémom nič nenapíšem aspoň toľko empatie mám.

ivik4
9. aug 2025
@anonym_989406

@ivik4 lebo ti mamička povedala, že máš mať dieťa čím skôr nie raz si to pisala..V tvojom veku kedy si mala ty dieťa čo stále píšeš, že bola nočná mora som študovala, aby som v každom príspevku nespravila hrúbky.A k ostatným tvojim fyzickým a psychickým problémom nič nenapíšem aspoň toľko empatie mám.

@anonym_989406 sa tu idete starsie mamicky pokadit z toho ked sa nedaj boh ozve zena ktora mala dieta skor a paci sa jej zivot aky si vybrala. Neviete to prekusnut alebo co. Ja to plne chapem🙃
A preco mi to nenapises bez anonomity 🤡
Ty empatia😃
Si tak empaticka ze musis upozornovat na to ze mam chronicku chorobu, wau

ivik4
9. aug 2025
@anonym_989406

@anonym_989406 ale este mi povedzkaj ty 🤡anonymny, co ma spolocne to ze som fyzicky po porode natrvalo ochorela s tym ze som dieta vzdy chcela mladom veku 😃😃. No daj nech som mudrejsia,ja hlupucka sedlana

anonym_c49627
9. aug 2025

Kedze este dieta nemas, urcite sa snaz otehotniet a cim skor tym lepsie. Mat dieta je super. V takom veku staci jedno (moj nazor). Ak by si uz dieta mala, povedala by som ze dalsie dieta v tomto veku uz neries a uzivaj si zivot.

tomiholjubavi
9. aug 2025

Autorka: Čím dlhšie budeš odkladať, tým viac sa budeš báť a tým viac budeš nakoniec ľutovať. Ja mám 38 a moja prvorodená má 5 mesiacikov. ❤️ Je to najväčšia radosť a naplnenie môjho života. A tehotenstvo som mala oveľa ľahšie než napr. moja sestra, ktorá mala vtedy 27 rokov.

Ženice: Tie co píšete, že na prvé je neskoro. Aký je rozdiel medzi "na prvé" a na čo ja viem tretie, alebo siedme? Niečo to biologicky mení?
A aj keď naše babičky, prababičky atď začínali rodiť prvé už pomaly v 17tke. Vačsina z nich mala po 10 detí a rodilo sa bežne do 42-43 rokov.

anonym_a0908e
9. aug 2025
@anonym_989406

@anonym_989406 Asi tak. V 20-ke treba študovať, cestovať. A nie sa zabrzdiť pri plienkach a potom v 40-ke mladosť doháňať.

drahomirrra
9. aug 2025

Ja som prve rodila v 28, druhe budem v 34. Stara sa necitim, pride mi to akurat. Ja som do 24 studovala na VS, nasledne pracovala, aby som mala zazemie, vydala sa, kupili sme byt, otehotnela. Nemenila by som. Vzdy bol moj strop na deti 38 rokov, neviem preco zrovna toto cislo 😃😃😃😃

ivik4
9. aug 2025
@anonym_a0908e

@anonym_989406 Asi tak. V 20-ke treba študovať, cestovať. A nie sa zabrzdiť pri plienkach a potom v 40-ke mladosť doháňať.

@anonym_a0908e pockaj
Ja chapem ze ty si chcela dieta neskor. Ale preco pises ze co kedy treba ? Ty mas zivotne body ktore treba dodrziavat a nimi sa riadit ? Ci preco to pises takym stylom ze to ako si sa rozhodla TY JE SPRAVNE a ine rozhodnutia spravne niesu ? Je tu mnoho matiek ktore mali deti aj ovela skor nez ja napriklad. Su teda horsie matky nez si ty lebo ony spravne neziju ? Neziju tak ako si to ty predstavujes.

anonym_ea799d
9. aug 2025
@anonym_a0908e

@anonym_a0908e V tomto pripade skoda reci. Ale sak aj takych berie autobus, co je jedina ich meta sediet v restikach, fotit si jedlo a fotit sa o zrkadlo, lebo v 20tke ( ked to robili rovesnicky) nebol cas. Zamrznute o 15 rokov pozadu.

lucia13022023
9. aug 2025
@anonym_a0908e

@anonym_a0908e reálne si robím magistra, momentálne sme v Taliansku a cca 6-7x do roka chodíme mimo sk, po sk cestujeme celoročne, zarabam veľmi pekne. Naozaj si myslis, že sa brzdim s dieťaťom? Ale chápem, keď si tu robíte deti v 43 a len pre to aby vás mal kto v starobe prebalobat, tak toto zmýšľanie chápem. Ale nie, dieťaťom život nekončí. Pozdravujeme aj s mojim chúďatom dieťaťom ktoré si akurát pochutnavana na cestovinach s pestom. Aj by som ti fotku poslala, ale nechcem aby ta roztrhlo od jedu ✌️ ale ak budeš veľmi chcieť, pošlem keď mi napíšeš bez anonymu ❤️

anonym_a0908e
9. aug 2025
@lucia13022023

@anonym_a0908e reálne si robím magistra, momentálne sme v Taliansku a cca 6-7x do roka chodíme mimo sk, po sk cestujeme celoročne, zarabam veľmi pekne. Naozaj si myslis, že sa brzdim s dieťaťom? Ale chápem, keď si tu robíte deti v 43 a len pre to aby vás mal kto v starobe prebalobat, tak toto zmýšľanie chápem. Ale nie, dieťaťom život nekončí. Pozdravujeme aj s mojim chúďatom dieťaťom ktoré si akurát pochutnavana na cestovinach s pestom. Aj by som ti fotku poslala, ale nechcem aby ta roztrhlo od jedu ✌️ ale ak budeš veľmi chcieť, pošlem keď mi napíšeš bez anonymu ❤️

@lucia13022023 Blahoželám. Pre mňa by tehotenstvo v 20-ke bola obrovská tragédia. Radšej otehotniem v 45-ke.

milanemila
9. aug 2025

@anonym_autor pre mna je to vela a pre teba nemusi byt 🤷🏼‍♀️ to je ako keby si sa pytala, ci je 20r malo na dieta…ak mas vhodneho partnera, zazemie a zdravotne si ok, tak nie je problem a kedze po babatku tuzis, tak by som isla do toho.
Ja som si povedala, ze rpdim do 30 a nastastie sa mi to podarilo .

zuzanockamt
9. aug 2025

@anonym_autor Je to normálny vek na dieťa, nestresuj sa a smelo do toho.

snowflakenel
9. aug 2025
@anonym_d03128

Moja mama mala 36, ked som sa narodila. Na strednej, ked som mala 14, mala ona 50. Na rodicovskom si mysleli, ze je to moja babka, a dedko. Zhruba od mojich 28 rokov prichadzali rodicom rozne choroby a ja som sa zacala o nich starat. Zaver? Mamka zomrela pred rokmi, otec pred rokom. Ja mam teraz 43 rokov a starostolivostou o nich som prezila poslednych 15 rokov. Podla mna je to na dieta neskoro.

@anonym_d03128 moja mama ma mala v 33. Bolo to v 80-tych rokoch. Na tu dobu to bolo veruze uz dost vela, kedze jej rovesnicky uz mali davno deti. Dnes je to vsetko take posunute. Ja som mala.prve 34. ( cez ivf, po rokoch snazenia). Druhe v 41 ani nevieme kedy.....🙂 pravda je, ze uz tak nestiham ako kedysi, no udrzujem sa v kondicke, aby ma.deti ,, neznicili,,. 🙂 Ale da.sa zvladnut.
To s tymi starsimi rodicmi- mas pravdu, skor.sa.prejavia choroby.....no zas nie kazdy to ma.tak. sused ma.65 a strci do vrecka aj mladencov. A dost robi psychika...
Vsetko je na zvazeni autorky, nech si rozmysli plusy aj minisy. Ak chce dieta, je najvyssi cas.

milanemila
9. aug 2025

Pre mna je jedna z nevyhod mat neskoro deti, ze potom tie deti uz pomaly doopatruvaju svojich rodicov popri tom ako maju svoje male deti…ale kebyze deti nemam a mam 35, tak idem do toho…po 40 uz by som do toho urcite nesla 🙈