Je dobré mať dieťa po 36. roku?
Ahojte.
Mam 36 rokov. Ja este deti nemam. Nikdy som ich neplanovala. S partnermi to bolo zle, aj minulost tazka. Tak som sa rozhodla, ze si zvysok zivota uzijem a investujem do seba.
Az kym som nestretla mojho partnera. Ktory vychoval uz jedneho syna a miluje deti a rad sa stara a viem si to s nim predstavit. Len som stale v pomykove, ze ci mam mat este dieta alebo nie. Ci to zvladnem, ci budem dobra matka (partner vravi, ze urcite)....
Ako sa mam spravne rozhodnut? 🙂 Pozdravuje Majka
@maciatkolulu Nie je pekné hneď niekoho zhadzovať keď do toho nevidím 😉 Každá žena a každé tehotenstvo sú rozdielne. Kondičku mám perfektnú, pred tehotenstvom a v prvých mesiacoch denne prejdenych 13km, predtým pol roka do zadu silový tréning. Takže nie je to len o kondičke. 🙈
@viera77 len môj súkromný názor poznam ich asi 4.
Nechcem nikoho urážať ani paušalizovať, kto je aká mama záleží viac od povahy a možno aj sociálnej skupiny ako od veku.
Tato moja vzorka co ja poznam majú veľa spoločného, všetko úspešne a pracovité ženy, zabezpečené a prve dieťa majú po dokladnom zvážení, plánované, jedna z nich az po umelom oplodnení, takže jasne ze celkovo ten prístup k materstvu je asi iny než ked niekto otehotnie náhodou v 20 tke.
Áno prídu mi úzkostlivé, ale to možno preto lebo ja som bola zas mlada mama a veľa veci som neriešila. Mám 40 viem ze som ovela zodpovednejšia a viac nad všetkým rozmýšľam a určite keby mám prve dieťa teraz tak veľa veci beriem vážnejšie než pred 15 rokmi
A áno prídu mi premotivovane, ale zas len môj uhol pohľadu, skutočnosť môže byt taká ze si to dieťa skratka užívajú, majú na neho dosť financií, času a ako som písala konkrétne tieto staršie prvorodicky co ja poznam majú veľa spoločného povahovo, zázemím atd takže to môže byt aj tým
@kaktusik007 to dáko skoro si ukončila. 😱
Tiež som začala v 9tich. Mám 38 a stále mám.
Pre mňa je to už dosť neskoro. V 40tke mať zas bábätko.
@viera77 ale viesčo, stále lepšie byt staršia a aj ked trochu viac premotivovana a uzkostliva, ale so stabilným zázemím, dobrým partnerom a rozumom, ako síce mladá a beztarostná, no v detskej izbe vychovávať suvenír z diskotéky.
Ja už dieťa mám tak nespekulujem, no v situácii autorky by som dieťa určite mala, aj keby na v poridnici označia ako geriatrickú rodicku
@mofa Však toto. Ja mám sestru po 40 s veľkými deťmi. Takže áno, chodí divadlo, kino, večere s kamoškami, ale párty z čias mladých už nikdy nebudú. Tá bezstarostnosť. My sme sa na VŠ s frajerom cez prázdniny zobrali do zahraničia, zarobené sme minuli na poznávačky, rok po škole sme išli von. Potom sme sa postupne usadili. Sestra zoberie 2 týždne dovolenku a týždeň je doma, lebo potrebuje vypnúť od všetkého a potom niekam chodí. A potom zas do práce. Áno, môže sa na rok niekam zobrať, ale byt má na HÚ, prišla by o prácu. A čím máš vyšší vek, tým viac ťa to ťahá mať to zázemie. A to ona má dospelé deti, ale stále sú na VŠ, aj keby som rodila v 25 tke, tak v 40 má to dieťa 15, to ide akurát na SŠ, takže tá zodpovednosť tam stále je, aj keď to akurát nie je o plienkach a domácich úlohách😉
@soulmaya ak deti nemas tak urcite by som do toho sla. Na druhej strane dobre ak aj telo neoklames, ak mas dobru kondiciu, pripadne si sa pohybovala, zila zdravo, tak ten biologicky vek moze byt nizsi a to je dolezitejsie ako chronologicky vek… skor by som lutovala, keby som dieta nemala. Takze ked ti tu aj niekto napise ako si uz stara a je ine zurovat dnes a v mladosti, nemozes porovnavat zurovanie s vychovou dietata. Aj ked to bude narocne, tak mas z toho ovela viac radosti…
A ak aj to dieťa bude mať deti medzi 36. a 40. rokom ako si stará, možno vyše 80- ročná babička ( možno aj ona s plienkami) užije vnúčatá? Deti starších rodičov si neužijú ani svojich rodičov. Krajšie sú vzťahy v rodine, ak sú rodičia mladší a viac rozumejú najmä mládeži.
@evkatk Ani by som nepovedala.
Ahoj @soulmaya, ja som otehotnela v 38, malý ma teraz úžasných 10 mesiacov a aj keď som už viac ako rok poriadne nespala ( posledne mesiace tehotenstva som sa budila viac krát za noc - asi príprava 😀) tak absolútne neľutujem. Ani to, že som si počkala na môjho ( teraz už) manžela a toho najlepšieho otca akého som pre dieťa mohla chcieť. Aj keď priznávam, že občas by som najradšej oboch uskrtila 😀 ( malému aspoň raz denne poviem, že ho vrátim do pôrodnice 😀😀😀). Otehotneli sme takmer na prvý pokus, tehotenstvo som mala krasne a pôrod relatívne bez komplikácií. Takže, ak deti chcete, do toho a uvidíte 😉
@soulmaya ja mam cerstvych 38 a moja mensia ma 7mesiacov,uprimne si ju inak uzivam alo starsieho(8r).uplne v pohode,nam.sa druhe dlho nedarilo,ale za mna smelo do toho...chvalabohu tehu bez komplikacii a mala je zdrava jak buk😍byt mamou je uzasne a zaroven tazke,ale nikdy by som nemenila,nepriprav sa o maly zivotny zazrak,ktory ti obrati zivot naruby,deticky stoja za vsetko na svete a uvidis sama,ak sa stanes mamou😍
@kaktusik007 nemas uplne pravdu,starsie matky maju lepsie zazemie,zivotne skusenosti a vela krat pristupuju k dietatu omnoho vyzretejsie,ako dvadsiatky...ja mam 38,mladsia ma 7 mes. a sme uplne v pohode,ale teda zalezi aj od dietata,moja mala je anjel co prespi noc a skoro neplace,ale vsetko sa da ak sa chce...nelutujem ani sekundu,ze som mala deti "neskoro".
Prvé dieťa v 38, druhé v 40ke. Neplánovala som to tak neskoro, no ten pravý sa skôr neobjavil.
Neviem to porovnať s tým keď ma žena dieťa v mladšom veku, no asi ako jedine negatívum beriem, že prebdené noci sa možu viac podpísať na psychike ako keby som bola mladšia. Na druhej strane ste viac zabezpečení, vybúrení, žúrovania a cestovania ste si užili dosť, tak sa môžete naplno venovať rodine a nebudete mať pocit, že o niečo prichádzate.
Ak sa cítiš zdravotne dobre, si pripravená na pár rokov nemyslieť na kariéru, a hlavne, vieš si sama seba predstaviť ako mamu, chod do toho. Keď sa tak rozhodneš, držím palce nech vám to skoro vyjde 🙂

@janamoto78 Mám 51, Čo ti mám napísať, keď budem mať 60? Dieťa má 12. V pohode jej stíham. Má tri spolužiačky, kde sú maminky tak staré ako ja a jedna ešte o rok staršia. Ani jedna by sme nepovedali, že dieťaťu nestíhame, alebo že to bola chyba.