icon

Mám 17 a túžim po miminku

denisden
7. jún 2015

Dobrý večer. V októbri minulého roku, som sem písala o mojej túžbe po miminku. Čoskoro budem mať 18 a táto túžba trvá cez rok aj pól. Stretla som sa tu hlavne s kritikou,a dnes som sa opäť rozhodla prispieť sem. Od októbra som toho zažila pomerne veľa. Tvrdo som na sebe pracovala a snažila sa ovládať svoje emócie. Bola som na konzultácií s psychológom, kde mi bolo povedané že tieto pocity sú úplne v poriadku a niekto ich má skôr a iný zasa neskôr. Začala som športovať, vypomáhať v sociálnom zariadení ako dobrovoľník (čo mi moje pocity ešte zhoršilo), dokonca som mala doma 2 dňové mláďatko mačičky ktoré bolo treba každé dve hodiny dokrmovať. Ak mám pravdu povedať, moju situáciu to nezlepšilo, a momentálne som dospela do bodu, kedy už nedokážem myslieť na nič iné. Myslím že moje pocity pochopia hlavne tie z vás ktoré túžite po dieťatku a nedarí sa vám. Viem že si možno myslíte že je to neporovnateľné ale v podstate sme na tom rovnako keďže nemáme svoje dietky ani v brušku, a ani v náručí a je jedno z akého dôvodu. Veľa s vás mi písalo o tom ako som nezodpovedná a hlúpa a že neviem o čom materstvo je. Preto som za posledné mesiace tvrdo pracovala na tom, aby som sama sebe dokázala že nezodpovednou naozaj niesom, a dokonca aby som zistila o čom to materstvo je. Pomáhala som matkám ktoré utiekli od tyranov spolu s ich deťmi a bola som tam, keď 5 detí (najstaršie málo 7) bolo chorých a každé jedno plakalo a malo teploty. Vtedy ma veľmi mrzelo že väčšina z vás ma odsúdila a považovala ma za hlúpu pubertiačku ktorá nemá čo na práci. Ale dnes som za to rada pretože som sa naučila veľa nových a cenných poznatkov. Zvážila všetky pre a proti a prišla na to, že po dieťatku stále túžim. A i keď viem že s odretými ušami ale viem že by som to zvládla a spolu s mojim priateľom by sme boli fajn rodičmi. A dnes sa vás už nejdem pýtať na názor na moju situáciu, chcem len vedieť ako sa vyrovnať s mojou situáciou, prípadne či ste zažili niečo podobné a ako vám to dopadlo. Ďakujem.

suesana
8. jún 2015

@denisden psychológ, ale nie taký, čo ti povie, že prehnane po niečom túžiť je normálne. Ak je tá túžba taká, ako opisuješ, časom to bude ešte horšie. Kvantum žien sa túži stať matkou, sme na to predsa predurčené, ale ak žiješ len preto, kedy sa ňou konečne staneš, nie je to prirodzené. Nie je žiadna iná aktivita, ktorá by ťa mohla napĺňať?

suriacik
8. jún 2015

@denisden tuzbu po comkolvek co chceme je tazke ovladat. Je pekne ze chces byt mamou, a hlavne ked si taka mladucka 🙂 priznam sa, ze ja v tvojom veku som nemohla deti ani vystat hlavne ked plakali. 😀 a dlllho to bolo tak. Az po 30.tke som zacala tuzit po rodine 🙂
ale vratim sa k tvojej otazke"ako abladnut tuzbu po babatku"....skus si urobit taky rebricek na ktoreho vrchole bude dieta...a pod nim na kazdy schodik uved co vsetko chces pred jeho prichodom zabezpecit aby sa malo dobre (ukoncenie skoly, praca, byt,svadba....) kazdym splnenym krocikom budes blizsie k babatku....a kedze vsetko su veci, ktore nejaky ten cas trvaju....tak ubehne aj par rokov....uz nebudes mat 17 ale napr. 22....a potom budes mamou s pocitom ze tvoje dietatko bude zabezpecene, bude mat domov a dvoch milujucich rodicov 🙂 drzim palce nech vsetko dopadne tak, ako chces a nech mas stastny zivot a krasnu rodinku 🙂

denisden
autor
8. jún 2015

@filipal mala som super detstvo a mám úžasnych rodičov,nikdy mi nič nechýbalo a nemám sa na čo sťažovať ani teraz. Nemyslím že to bude tým.

kuceravasue12
8. jún 2015

@klara226 prepáč ja nechodím na dovolenky, nekupujem si drahé oblečenie a niekedy nemám ani len na posrané mlieko, to dievča na to nemá a nebude mať a kto ju podporuje je debil, ak mi moje dcéra v 18tich povie, že chce mať decko prisahám, že jej budem dávať do jedla antikoncepciu ale nedovolím aby si takto zničila život. Ja nehovorím, že musí mať našporené miliony, byt auto neviem čo, ale ona nemá ani na základ!!! Nechápem kde sa tak ponáhľa, čo bude v 25 neplodná či čo?

denisden
autor
8. jún 2015

@suesana mám mnoho aktívt ktoré má napĺňajú no nieje to ono. Mám aj iné túžby a toto je moja najväčšia, a venujem sa veľa veciam a okrem toho brigádujem, a vo voľnom čase sa s priateľom venujeme jeden druhému a však niesom šťastná a veľa nad tým premýšľam myslím že keby som mala ešte viac času tak by to bolo horšie.

katusik19
8. jún 2015

a preco nie?

kuceravasue12
8. jún 2015

@denisden kúp si psa

loginexistuje
8. jún 2015

@denisden nauc sa hackovat a hackuj si prikryvku pre svoje buduce babetko, pripadne ciapocky, papucky... pripadne ich mozes darovat do porodnice ci na detske oddelenie

ten spravny cas na babo pride ....

denisden
autor
8. jún 2015

@kuceravasue12 mám dvoch psíkov 🙂

denisden
autor
8. jún 2015

@loginnexistuje myslím že to by bolo ešte horšie,pohľad na vecičky pre bábätko ma deprimuje obzvlášť keď svokra odkladá pre vnúča kopec oblečenia a vsetko mi to ukazuje. Je to v podstate tak ako keď sa niekomu nedarí tiež je z toho smutný že babo nemôže mať a každý pohľad na vecičky, končiare a pod. ho akurát tak privádza do depresií.

kuceravasue12
8. jún 2015

@denisden tak vidíš v tom je chyba , kúp si mačku 😀 prepáč, že tu píšem dosť surovo, ale 18som mala nedávno a keď si teraz spomeniem aké som mala názory čo som všetko chcela tak sa až chytám za hlavu, že kde som mala rozum, uvidíš budeš mať tak 22 a tiež ti dôjde, že do riti to som vážne toto robila? taka hanba 😉 minule som mame ďakovala za každú facku čo mi uštedrila, naozaj ak si spomeniem za čo to bolo sfackala by som sa sama

kuceravasue12
8. jún 2015

vieš čo ešte odporúčam? mám staršiu sestru, ktorej bolo ľúto, že ešte nemá deti a ja už áno, ona to s deťmi vie perfektne, ale ako ku mne chodila prvé mesiace aj teraz a videla, aké problémy máme či už finančné, ale aj iné ako koliky, plač, horúčky, keď dieťa ani pánovi nechce zaspať ani o polnoci, keď spotená beháš po byte a nič nestíhaš....tak mi povedala, že si to normálne rozmyslela 🙂 vraj radšej pár rokov počká 😉 😉

sardinka333
8. jún 2015

@zuzu188 zvládla si to lebo si musela...čo ti iné ostávalo....ja nemám nič proti deťom a rodine, ani nie som zastanca materstva až nikede pred 40tkou. Sama píšeš - bolo to ťažké...tak prečo si to cielene komplikovať, nepočkať aspon do maturity? Kde sa ponahlate všetci? To je dnešná instatntná doba - lebo chcem, mam tužbu a nehladim na rozum, na realitu len na svoj ,,chtíč,,. Ved ok...len ked to pride tak potom mnohí ,,mama, tata pomahajte,, lebo je to normálne nie? Ja by som pre svoju dceru takýto štart do života nechcela, v 17 určite nie. Ak sa stane tak sa stane a svojim deťom vzdy chcem byť napomocná a na blizku (ak budu o moju pomoc stáť) ale aby mi cielene došla s tým že chce v 17 tich otehotnieť ,nemá školu, nemá nič..a očakáva pomoc tak to nie..sorry... to by som jej z hlavy velmi rychlo vytlkla lebo to je naozaj nezodpovednost - nemať nič, resp. mať holu riť a miesto akeho takeho zakladneho zazemia - aspon vlastnu garsonku, pracu, splodiť dieťa.

loginexistuje
8. jún 2015

@denisden no ale preco .. ved ty nemas potvrdene, ze nemozes mat deti ... proste aj toto moze byt prislubom do buducnosti ...

sorry... ale moj pocit z teba je ze sa mas prilis dobre .. a nevies co od dobroty.... apropo ty nemas svokru ... to je len matka tvojho priatela... a teda ak odklada veci pre vnuca svojho 17 rocneho syna tak asi ma sama male dieta

no proste aj ked sa tu tvaris aka si super zodpovedna mne prijdes skor ako dupkajuce dievcatko a chcem a chcem a chcem ...

denisden
autor
8. jún 2015

@loginexistuje ok to je tvoj názor ja ti ho neberiem ;)

tomiholjubavi
8. jún 2015

mam 28 rokov, deti este nemame, aj keby sme chceli a mame vsetko pripravene...ale o inom
ked som bola velmi mlada, este nastka, prvy raz som sa vydala.
Prvy rocnik VS som byvala na internate. bola to neskutocna zabava...stale nejaka izbovica, chodbovica, vylety, chatovacky, chodili sme tancovat ...cez prazdniny som sa vydala a do 2. som uz isla byvat na privat. moja mladost v tom bode skoncila. musela som varit, prat, zehlit, starat sa o vecne nespokojneho o 15 rokov starsieho chlapa, zarabat peniaze, aby sme mali z coho platit alimenty na jeho dceru . namiesto tancovaciek, som behala na brigady, nech mame z coho zit. robila som vsetko preto, aby sme mali vzornu domacnost, aj tak nikdy nebol s nicim spokojny. este som ani nezostatnicovala, uz som musela nastupit do roboty a odbiehat si na prax (posledny semester nebyva denna vyucba). v robote som po nociach pisala diplomovku, vratila som sa zdochnuta a musela som ist varit. lebo nezamestnany milostpan nic nespravil...
pol roka po statniciach som sa od neho odstahovala a par mesiacov na to, sme sa rozviedli.
dnes som zas vydata, tentokrat za najlepsieho muza na svete. mam idylicky stastny zivot, nic mi nechyba.
ale mladost mi to nevrati. 😒 vzdy ma niekde pichne pri srdci, ked pocuvam byvalych spoluziakov, kolko srandy zazili, ako im bolo super...ja som z toho celeho mala len ubohe intro...
keby mam vratit cas, isto by som sa nevzdala bezstarostneho zivota tak skoro. mozno povies, ze s dietatom je to ine...ale nie...je to este narocnejsie...ovela narocnejsie...a neverim, ze po case ta nezacne stvat, ako si rovesnici uzivaju zivota, cestuju, party-aju, kupuju si nepotrebne pi*...ny, kym ty nemas na zakladne veci a rozmyslas, co budete zajtra jest...
a samozrejme, cim menej zabezpecenia - istoty, tym vacsia nervozita vnutorna a tym horsie sa to prejavuje na vztah. bohuzial, je to pravda...ked su ohrozene zakladne potreby cloveka, velmi tazko sa buduje harmonia...
@denisden

(este musim dodat, ze rodicia boli od zaciatku proti tomuto mojmu prvemu sobasu a od urciteho bodu mi nepomohli absolutne s nicim, hoci mali moznosti...jednoducho ma nechali vyzrat si smotanku. ..musis ratat s tym, ze sa to stane aj tebe...mozete sa s rodicmi pohadat a budes odkazana sama na seba...)

mircalla
8. jún 2015

@denisden ako chces dieta uzivit? ani som neciatala diskusiu

denisden
autor
8. jún 2015

@loginexistuje a svokra to je také oslovenie ja ju volám svokra ona mňa nevesta 🙂 a tak isto mám aj svokra, oni ma už berú ako člena rodiny a tak isto aj naši priateľa. Dokonca sa naši navzájom navštevujú so svokrovcami a rozumejú si veľmi dobre. Cez leto idú na spoločnú dovolenku. Svokra má 50 a veci má od sesternice (pre nás) po jej vnučke. To len pre vysvetlenie toho oslovenia.

tomiholjubavi
8. jún 2015

@denisden a este toto: tiez som chcela mat vzdy rodinu. uz za mlada...hadam som este ani 15 nemala a uz som snivala o tom, ako sa vydam a budem mat najmenej 5 deti...teda vydat sa mi podarilo v 19tke, ale ked som videla ake je to viest vlastnu domacnost a v akej sme boli situacii, o detoch prestala byt rec😒 skus si najskor vziat byt do prenajmu, byvajte tam s chlapom a vsetko si financujte. potom sa rozhodni pre dalsi krok. byt do podnajmu ti daju uz aj teraz, ak mas 18.

sense
8. jún 2015

@denisden a co hovoria oni na to pytam sa este raz kedze odpoved som nedostala ked sa uz rodinkujete .....

brady1
8. jún 2015

@denisden Moja otazka naozaj nie je už nič take čo by si chcela zažiť, vyskúšať, vediet, poznat???? A máš stabilny vztah, stabilný domov a prácu? Nechcela by si poskytnut svojmu babetku to najlepšie? lebo dobru pracu asi nemáš a ani vzdelanie na taku pracu. Najdoležitejšia je láska ale bohužial ta nestačí,aj ženy s pod mosta lubia svoje deti viac ako seba a cely svet. A každa zodpovedna matka chce to najlepsie pre svo je dieta. Tak sa pýtam myslíš si že ak budeš mat teraz dieta si zdodpovedná? nie si. Vytíč si momentálne iný ciel napr. vzdelanie 😉 teda ak chceš byt zodpovedná mama. Ja mam 34 a 3ročnú dcerku a tiež som mala také chvilki ako ty a som rada že som mam až teraz dieta, lebo to čo som zažila by som teraz už nemohla, mohla ale možno by to bolo nezodpovedné a školu by som tak lahko nezvládla, zvladla ale prečo sa ukratsovat o čas s mojou malou.

denisden
autor
8. jún 2015

@sense nič konkrétne že máme ešte počkať, čo aj robíme.

wewe22
8. jún 2015

@sisaha no ja mám 30rokov a praxe 0rokov keďze som štúdiom na VŠ úplne zmenila smer zamerania viem bude ťažké nájsť prácu ale život je o prekážkach a ich prekonávaní naozaj si nemyslím že je rozdiel či má 18 alebo 28 je to len zazity predsudok mladý sa s takými situaciami dokážu lepšie vyrovnať ako starší

jankafran
8. jún 2015

@denisden Chápem ako sa cítiš u mňa to bolo presne tak isto.Svoju túžbu som si aj splnila a v 19r. som porodila.Po pôrode som školu na rok odložila a potom dokončila.Dnes mám 23,môj syn 3 roky a 9mesiacov a nikdy mu nič nechýbalo.Už viac ako 2 roky bývame vo vlastnom dome,mám prácu,skvelého manžela a to NAJ dieťa na svete.Naše rozhodnutie sme nikdy neoľutovali a sme šťastní.Takže ak ste si istí,že to po psychickej a finančnej stránke zvládnete,lebo nie je to až také ľahké ako sa zdá.Musíš myslieť dopredu ,čo ak nebudeš môcť kojiť,budeš musieť kupovať umelé mlieko ( čo je aj môj prípad ) a to je cca 100€ mesačne + plienky a iné výdavky na dieťa a domácnosť . Či budeš zvládať učiť sa, byť mamou,kuchárkou,upratovačkou,partnerkou na plný úväzok a pri tom všetkom nebyť v strese.

zuzu188
8. jún 2015

@sardinka333 my sme s muzom planovali tehotenstvo az ked budem v maturitnom rocniku,prislo to o rok skor...u rodicov sme ostali len preto,aby ma mali pod dozorom,aby mali istotu,ze skolu dokoncim...skolu som chcela dokoncit za kazdu cenu...manzel mal vtedy 24,pracoval uz 5 rokov,tak sme financne zabezpeceny boli...hned ako som zmaturovala sme sa odstahovali,mama si aj poplakala vtedy,lebo som jej doma dost pomahala a kopu veci bolo hotovych,ked prisla z prace a mohla si oddychnut...mala som rok odklad na skole a ked som maturovala,cakala som druheho syna..nemyslim si,ze sa dnes baby strasne ponahlaju mat deti,skor naopak,momentalne je v mode mat dieta co najneskor...moj byvaly sa stal otcom v 18,jeho manzelka mala vtedy 16..on skoncil skolu skor,aby mohol ist do prace a postarat sa o rodinu..momentalne ma 2 deti a maju sa myslim si vyborne...vsetko sa da zvladnut ak sa chce,ale treba ratat s tym,ze to nebude jednoduche a clovek bude obcas mliet z posledneho..ja som vdacna,ze som mohla mat tak skoro deti,lebo dalsie uz s velkou pravdepodobnostou nebudem moct mat..materstvo si uzivam a nic nelutujem

sisaha
8. jún 2015

@wewe22 preto je to o tom, co si kto vyberie. Sice si hovoris ako vies, ze to budes mat tazke s pracou, pravda je taka, ze tazke to naozaj bude.

timea7
8. jún 2015

@denisden tvoja túžba po dieťatku nie je vôbec niečím výnimočným, ja som hádam od desiatich rokov kočíkovala všetky deti v okolí, strážila deti susedom, rodine, vieš, ako som sa dostala na túto stránku? Ja si na nete pozerám foto detí, tak som sa pred rokmi preklikala až sem. Od detstva som nechcela robiť nič iné, iba učiteľku v škôlke, našťastie sa mi tento sen vyplnil a ešte sem tam strážim malé deti, lebo bez nich nedokážem existovať. Takže tvoju túžbu chápem. Čo nechápem, to je potreba obhajovať na tomto fóre, ako si na dieťa pripravená, ako to zvládnete, ako budete dobrými rodičmi. Ak si to myslíš, choď do toho, nepotrebuješ rady cudzích žien, ktoré si už ale v živote všeličím preskákali. Ja ti želám zdravé bábätko, ešte lepšie dve naraz 😎 , aby si si to mohla vychutnať dokonale. Nehnevaj sa, ale tvoje názory na život sú názory dieťaťa a nie dospelej ženy. Zoberiete si úver na byt, ten vám dajú, keď bude partner pracovať....máš pocit, že hneď po nástupe do prvej práce bude mať zmluvu na dobu neurčitú? Bez nej neviem, či má zmysel úver žiadať. Ešte tú prácu ani nemá, ale ty už máš jasno v tom, že z jeho platu budete vládať splácať úver a zostane vám dosť na život vás troch. Čo ak dieťatko bude potrebovať špeciálnu starostlivosť? Stáva sa. Čo ak budeš musieť ostať na MD šesť rokov? Myslela si na všetko? Mať dieťa nie je len kočíkovať ho po parku, to sú noci keď sa nevyspíš, keď tvoj partner bude naštvaný, že je na vedľajšej koľaji, lebo sa viac venuješ dieťaťu ako jemu. Si si istá, že ti bude navždy oporou, ja ti to želám, ale polovica manželstiev sa rozvádza....viem, môžeš oponovať, že keby si myslela na toto všetko, nemáš deti nikdy, no nie je to tak. Je tu na MK príliš veľa tém, v ktorých píšu nešťastné ženy, ktoré sa vrhli nerozmyslene do materstva a život sa im zamotal.Keď si presvedčená, že to zvládneš, možno by si miesto azylového centra mohla ísť pomôcť nejakej mamičke s trojičkami, aby si mala poňatia, čo starostlivosť o dieťa obnáša. Ja som si myslela, že po strážení detí bratrancov a sesterníc ma už nič nemôže zaskočiť, no to som si naozaj iba myslela. Po dieťatku som nenormálne túžila, ale najprv sme zamestnanie, mali byt, spálňu, až potom do nej pribudla detská postieľka. Naozaj nerozumiem, na čo to sem chodíš riešiť, kľudne si dieťa zbuduj, starať sa oň budeš ty, nie tie ženy, ktoré ti radia.

denisden
autor
8. jún 2015

Naozaj ďakujem všetkým.

sense
8. jún 2015

@denisden maju prqvdu....pockajte ...kazdy po niecom tuzby ak to nevies ovladat a na nic ine sa koncentrovat...vyhladaj ineho psychologa...popr. skus si zistit ci nie je nikde v okoli mamicka s malym dietatom a ponukni jej pomoc....ja n3viem odkial si ked vidis a zavidis 15 tehotnym ale ver mi ze 95% z nich dieta neplanovali....a pokiak ste obaja zdravi podari sa vam dieta rychlo aj o par rokov ...a este ti poviem dieta je uzasne ale vstavanie noci kazdych 45min a to takmer rok a chodit popritom do prace al. Do skoly je velmi narocne a zatrasie kazdym vztahom aj tym silnym....

orlik4
8. jún 2015

@denisden tak to skús neriešiť štýlom, že ti niečo chýba a chceš to nahradiť inými činnosťami. Tak si urob plán, že do 2-3 rokov budeš samostatná aj s drahým (práca, bývanie - aj keby podnájom, popri tom našetrené peniažky, výbava atď atď). Tak sa na to nepozeraj tak, že Ja nemôžem mať dieťa, ale tak, že Ja teraz idem urobiť všetko potrebné pre to, aby som v budúcnosti mohla mať to dieťa