Mám 17 rokov a túžim po miminku
Krásny deň prajem. Mám 17 rokov a bude to znieť hlúpo ale veľmi túžim po babätku. Nikdy som nemala záujem chodiť na zábavy alebo diskotéky ale tiež nežijem pre školu. Mám priateľa rovnako starého s ktorým som už vyše 2 rokov. Veľmi sa milujeme a obaja túžime po dieťatku. Ja som 2 na strednej škole a priateľ tiež. Táto myšlienka nieje zrodená z mesiaca na mesiac uvažujeme už o tom dlhšie. Obaja žijeme s rodičmi. Viem že je to skoro ale myslím že by sme boli skvelý rodičia. Školu by som si dokončila popri dieťatku. A priateľ budúci rok už končí a zamestnanie už má isté. Je mi veľmi smutno keď vidím šťastné mamičky s detičkami. Chcem vedieť váš názor. Čo si o tom myslíte. Ďakujem a želám krásny dník.
@denisden co keby si sa obratila na najblizsi detsky domov a poziadala ich nech ta nakontaktuju na niektoru profesionalnu mamu ktora ma v starostlivosti male babatko a chodila by si jej pomahat? jej by to velmi pomohlo a ty by si mala "pristup" k babatku, zistila by si co to obnasa starostlivost o dieta, realita okolo dietata potom sa mozes rozhodovat ci naozaj chces mat v tomto veku popri skole dieta. lebo skola sa popri dietatu dokoncit neda, najma ked kojis a ty musis chodit do skoly, v noci vstavas kazde 3 hodiny v mimcu si nevyspata a mas mat skusku..... nie je to jednoduche ja som popri 3 detoch studovala na vyske viem ake je to vseliake len nie lahke a nie to este strednu a dnes stredna nic neznamena, mysli na buducnost co chces so strednou robit? ako chces uzivit dieta? pracovat na smeny niekde v zavode? po materskej pojdes do prace dieta do skolky kde budes pracovat? dieta v skolke od rana do vecera ty na smeny???? skus si predstavit zivot o 5 rokov ako bude vyzerat?? nie je to jednoduche... skus napr. ten decak a pomahat s detickami tam a dokonci si skolu mozno by si mohla robit profimamu a mat doma babatka aj ako svoju pracu 😉 😉 😉 neviem to ma len tak napadlo 😵 😵
zvlastne, ak prispevok nie je vtip, ze mas vysokoskolsky vzdelanych rodicov a vlastne ambicie akosi nikde, kym si mlada, uc sa - to nie je len otravnaa fraza od rodicov, ale mnohokrat tazko odzite skusenosti, s vyssim vzdelanim budes moct lepsie zabezpecit rodinu a aj dietatu s vacsim rozhladom mu das vacsi rozhlad do zivota, zrovna sa stalo mojej znamej, ze zostala sama so 4 detmi - ovdovela, v zivote sa deju aj taketo veci, ako si na ne pripravena? skor mam pocit, ze sa nudis, mas prazdno v zivote a diskoteky Ta nebavia, tak podme mat dieta - to je trochu narocnejsie hobby 😖 , vypln si zivot konickami a stretavanim sa s rovesnikmi, aby si na rodicostvo bola dostatocne vyzreta a to do 20 urcite nebudes, niektori ani cely zivot, ale to neriesme
no...tuzba po babatku je prirodzena...je pravda,ze v dnesnej dobe sa mladi ludia trosku zaujimaju o ine veci(diskoteky,party...) aaale,beriem..jasne,ze mozete obaja po babatku tuzit- a to je super,ze sa tesite,pripravujete....apropo-pripravujete: kludne si este spolu pochodte,skuste zajst niekde do detskych kolektivov-ako trebars animator...tu tuzbu trosku pozdrzte tam a vy dvaja si najprv skoncite v klude skolu,porozmyslajte nad dalsim smerovanim,VS...aaaa postupne sa k dietatku dopracujete 😉
ano,zvladli by ste to aj teraz-pomoc mate...ale bolo by to narocnejsie riesit skolu,pracu,atd...peniaze su potrebne stale...takze pockajte 😉
najskôr si dokonči strednú školu a POTOM sa rozhodni ;) Pretože myslím, že viac z nás mali super frajera na strednej, s ktorým by "boli až za hrob" ale tento názor sa po strednej zmenil, keď človek vyzrie a zmenia sa mu priority, prídu do života nový ľudia a zážitky, ciele... mám kamošky čo mali detičky skoro (presne 2 dosť blízke, dávnejšie ešte jedna moja teta) a po 20tke ani JEDNA z nich nie je so svojím partnerom, jedna dokonca stihla v 18tke druhé dieťa. Ledva ledva dokončili SŠ (jedna dokonca vôbec nie) a do dnes sa ledva pretĺkajú.. po prácach v Španielsku, cez kadejaké časníčske pozície... jedna sa teraz v 30tke konečne pozbierala ale aj to iba vďaka novému partnerovi. TO nie je život, na život a zakladanie rodiny je určitý čas.. a ten nie je popri štúdiu určite (hlavne keď SŠ je naozaj smrteľne dôležitá). Buď trochu ambiciózna, chodťe na výlety, študuj, nájdi si brigádu.. keď budete mať zážitky, skúsenosti a vlastné zázemie, môžete sa vrhnúť na rozširovanie rodinky.... a nemusí to byť v 30tke... kľudne aj v 20tke.
A ešte: hádam by si nechcela, aby tvoje vytúžené bábätko živila a vychovávala babka? Kým ty budeš musieť byť v škole? DIeťa ani výchovu si vôbec neužiješ... nebudeš mať kedy... budeš naháňať vedomosti, riešiť problémy, stráženie a neskôr problémy s prácou a peniazmi.
@denisden ja som tiez uz v tvojom veku chcela babatko.. diskoteky ma tiez nelakali.. ale pockala som aspon na ukoncenie strednej skoly.. zacala som studovat na vyske, a popri babatku pracovala, studovala.. plus som mala skvelych rodicov, ktori mi pomohli. z dcerky je skvele dievcatko, perfektne vychovane.. ale poviem ti, ze mna to stalo kopec usilia zabezpecit jej super zivot aj po financnej stranke.. aby sme mali kde byvat, aby sme mali auto, mohli chodit na dovolenky.. nam sa to podarilo. dcera je uzasna, dokoncila som skolu, mam skvelu pracu.. lenze ,,skomplikovala,, som tym zivot aj mojim rodicom.. oni sa tesia, dceru zboznuju.. ale islo to na ukor ich volneho casu, museli si brat dovolenku v praci, robit v noci a podobne. mozno z tohto hladiska to bolo nezodpovedne.. ale im to uprimne nevadilo.. ja som rada, ze som mlada mamina, a uz ked je mala vacsia, tak sme zacali aj viac cestovat, chodim cvicit, pracujem.. ale za celych 5 rokov som bola s kamoskami na kave len par krat, nepozeram telku,.. a som workoholik, stale pracujem 🙂 urcite este pockaj, lebo ja som s mojim vzdelanim nemala problem s perfektne platenou pracou.. ale s obchodnou strednou asi extra uplatnenie nenajdes..
@junova ja nebývam už u rodičov ja som si s moji mužom postavila dom a aj mame hypotéku ale to zvládame ale je to ma každej ze co si urobí zo životom 😉 ale ja by som to nevymenila 🙂 ale ak to tak chce tak jej to už nikto nevyhovori ani mne to nik nevyhovoril viem to podla seba.. 🙂
2 roky sa stretavate a lubite, alebo 2 roky spolu zijete a riesite problemy? Dalej tuzba po babatku v 17tich je normalna, kazdej mladej babe sa babatka pacia a pritahuju ich, ale je ine vidiet babatko u susedov a ine starat sa on 24 hodin denne a 7 dni v tyzdni. Prezivat s nim horucky, v noci nespat, vela deti ma reflux, grckaju, v kuse plackaju.... a potom cez den normalne fungovat, vyvarat flasky, stihnut domacnost, popritom sa stale venovat babatku. Ako si to predstavujes? Porodis, dietatko odlozis na policku medzi hracky a poobede ked prides zo skoly ho pojdes pokocikovat? Dietatko je celodenna sustavna starost, v jednom kuse mu musis byt v blizkosti. Dalej z coho ho chcete zivit? Dietatko nieco stoji, nie porodim a rodicia starajte sa. To je pekne ze by ste mu vedeli dat vela lasky, ale okrem tej asi nic, takze tuzbu pekne odlozte na neskor, ked budete dospeli, budete sa vediet postarat sami o seba, bude nejaka rezervicka, tak potom sup do toho, zatial mozete snivat, mozete si obcas nieco pekne pre buduce babatko kupit, neboj ujde to rychlo a budete moct mat babatko naozaj, dovtedy vam nic neujde. Uzivajte si mladost, mladost nie je len ozieranie a diskoteky, ked uz tu budu deti, to uz je na cely zivot 😉
žieňa moje,máš ty ale odvahu.dieťatko nemá baterky že ho vypneš ked budeš potrebovať si pospať príp.sa učiť,oddychnuť si..nikam sa neponáhlajte.ste maldí,život predsebou.užívajte si.a možno o nejaké dva ročky začnite o tom radšej premýšlať.
Nečítala som celú diskusia a možno ti tu už niekto niečo podobné napísal, ale aj tak mi nedá.
Si mladá, nič v živote si ešte nezažila, nestojíš na vlastných nohách ani ty a ani tvoj priateľ, nemáte skončenú školy, nemáte zázemie (bývate u rodičov) a ani len prácu. vyjadrenia typu "má istú prácu! sú hlúpe lebo v súčastnosti nie je "ISTÉ" nič. Čo chceš teda odovzdať vášmu dieťaťu, ako ho chceš naučiť veci ktoré si ešte nezažila ani ty a ako ho chceš pripraviť do života, keď sama z neho máš odžité len veľmi málo? Ako ho chceš zabezpečiť, aký domov mu chceš dať?
Tieto pocity, ktoré teraz máš chápem (podobné som zažila ako druháčka na výške 🙂 ) ale uvedom si, že ešte je naozaj skoro. Nič ti neutečie, všetko ťa počká, najprv si uži, preskúmaj čo život ponúka, nauč sa všetko čo môžeš a až potom maj deti 🙂 Prajem veľa šťastia.
ked to tak citis, chod do toho.... nechapem, naco to vobec riesis na konovi.... kazdeho zaujima len mamona a dieta potrebuje hlavne lasku
@cottonwomen prepac, ale radis jej hlupost, toto nie je mamona. Ale snad to dieta ma narok sa najest a obliect. A z coho, ked este aj tymto dvom detom vsetko platia ich rodicia, sami nestoja na vlastnych nohach?? To je lahke urobit dieta, porodit a mama staraj sa, zaves karieru na klinec. Kto vychova to dieta? Tieto dve pubertalne deti asi nie, oni vedia dat len lasku, ale okrem nej ani strechu nad hlavou, ani oblecenie, jedlo, plienky........... z lasky sa nenajes, este oni sami nevedia co je zivot
@denisden http://najmama.aktuality.sk/clanok/235219/mysli... tu je taky vtipny clanok na pobavenie 😉 Je to sice prehnane, ale niektore situacie sa velmi podobaju realnym
ako ti písali aj ostatné baby, naozaj počkaj, dokonči si školu, začnite ty aj tvoj priateľ pracovať a potom plánujte miminko. Keď som ja mala 17 mala som podozrenie, že som tehotná, tiež som bola druháčka na strednej. Priateľ už vtedy pracoval, je o 6 rokov starší. Poviem ti, síce povedal, že by sa o nás postaral a že by sme to zvládli, bol pripravený stať sa rodičom, som veľmi rada že to bol vtedy len planý poplach. Lebo síce sme ešte stále spolu, už je to takmer 11 rokov, za ten čas som si uvedomila, ako jednoducho som vtedy vnímala život. Prešla som si bývaním u rodičov už ako samostatná jednotka, potom u svokrovcov a ani jedno neni med lízať, keď sa do teba každý stará, každý ti diriguje, kontroluje, vyčíta, nie to ešte keby som to mala absolvovať s dieťaťom. a to sme od nikoho peniaze pýtať nemuseli, boli sme samostatní. Teraz už máme vlastné bývanie a začíname rozmýšľať že už je čas konečne aj na rodinu. Som veľmi rada že sme si vybudovali zázemie a môžme byť plnohodnotnými rodičmi, čo majú svojim deťom aj čo ponúknuť. Ver tomu, že rodičia by to dlho nevydržali, vás dotovať a ešte aj robiť non stop opatrovanie. Pozri si seriál tehotné v 16, koľkí chalani pred pôrodom sľubujú ako sa postarajú ako sa tešia na dieťa a pod. a ako to po každé dopadne. Príliš si to idealizujete. Možno je teraz vo vašom okolí viac malých detí a ste tým pobláznení, ale poviem ti že s odstupom času si uvedomíš, že sa oplatilo počkať.
@denisden Ahoj, ja po dietatku túžim tiež už asi od 17tky....len som si uvedomovala ake je dôležite nezostať rodičom na krku aj s dieťatkom...teraz mam 21 s priatelom máme spoločný byt..mam prácu, som zasnubena, o rok mame svadbu...a som rada že som počkala ....z dôvodu že som si aj nejake peniažky odložila....a teraz sa teším na svadbu a povedali sme si že po nej už môžme mať našu vytúženú Hanku ( možno Miška :D ) .....ja by som počkala na Tvojom mieste...ale to som ja 🙂
necitala som celu diskusiu, ale tak ved si urobte dieta. O par rokov sa sem ale neopovaz pisat "mam 20 rokov, male dieta a zijeme v biede". Potom pridem k tebe osobne a tak ti jednu nasekam, ze na to budu este aj tvoji praprapravnuci spominat 😠 😠 😠 😠 😠
A ina otazka, to co mate za rodicov, krori by sa potesili vnucatku ode vlastneho dietata, ktore este nie je sebestacne? To si mozu splodit radsej dalsie vlastne. Aspon maju kde byvat. 😕
@henikav kazdopadne, nech si robi ako chce, no nie? 😲
@cottonwomen no to samozrejme, ved nakoniec je to jej zivot, ale ja by som neradila niekomu nech si spravi dieta ked si ho este nevie vychovat. Ja tu jej tuzbu celkom chapem, pamatam sa ze v jej veku som po dietatku tiez tuzila, to su pudy, ale mame aj rozum, ktory by mal vladnut nad vselijakymi inymi pohnutkami. Keby jej rodicia chceli vychovavat babatko, tak si ho spravia sami, nie? My sme prichylili mlade dievca ktore malo problemy, otehotnela v 17tich a zrazu stratila vsetku podporu zo strany rodicov, ako aj nadejneho otecka, ked sme ju k nam brali, plakala od stastia, ale bola velmi vyrovnana ze to zvladne a ze sa na babo tesi. Medzitym sa babo narodilo a veru nezvladala, vela sa mi zalovala, vela preplakala, priznala sa ze si nemyslela ze to bude take narocne a keby jej kopa ludi nepomahala, neviem ako by to skoncilo. Teraz uz to nejako zvlada, ale este studuje posledny rok skoly, babatko v jasliach, no nema na ruzach ustlane a tiez to videla spociatku ruzovo, az zivot jej ukazal ake to moze byt narocne
@henikav dobre, ako povedia 😀, prepac, ale nemam tolko casu to citkat, nehnevaj sa, urcite je tvoj prispevok krasny
@denisden ahoj, rozumiem ti,deticky su krasne, roztomile,zlatunke, kto by ich nechcel? Na druhej strane, ako Ti tu dievcata pisu, je to aj starostlivost,zavazky a zodpovednost. Mas v okoli nejake male dieta? Sesternicu, susedku, kamaratkina sestra? Skus sa dohodnut,ze by si prisla niekedy sa postarat o male, aby si zistila,co to je,ale nemyslim to ako,ze by si si to tym mala rozmysliet,ale ze by Ta to snad i citovo trosku naplnilo. A co tak skusit animatorku v tabore, v skole v prirode, ci cez leto, pripadne po SS au pair? Tipujem,ze v buducnosti chces byt ucitelkov v skolke,ci? Vyhodou starania sa najskor o cudzie deti je, ze tie nevychovavas, len sa s nimi hras a snazich sa ich udrzat "pri zdravi a zivote" takze ich mozes aj trosku rozmaznavat 🙂 a potom budes skusena maminka, ktora bude vediet co ako 🙂
Ahoj ja mam sice uz skoro 22 ale tiez som mala take pocity v tvojom veku ale nastastie mi to vyhovorili ...aspon pockajte kym nebudes v maturitaku to neni tak dlho a navyse si neni este ani plnoleta ;)... uzi si este skolu nespekuluj nad ditkom mas casu ako ceciny ....len by ma zaujimalo ci si sa o tom rozpravala aj s rodicmi co na to hovoria ?
Niekde som uz toto citala. Ale dajme tomu, ze je to pravda... V tom pripade ti napisem len tolko, predsava mat dieta a realita je uplne ina. Na deti mas este kopec casu, ver mi, mam tri a viem o com pisem. Zivot sa ti otoci o 180 stupnov. A pri detochmaju co robit aj ludia, ktori su riadne zamestnani, nieto este stredoskolaci. Nemate vlastne byvanie, nie ste samostatni, nemas dokoncenu skolu, popracuj hlavne na vzdelani a na tom, aby si mohla svoje dieta zabezpecit a dozivit mi dostojny zivot. Ste velmi mladi na taketo rozhodnutia.
byť tvojou mamou,tak ma vystrie...kto vás troch bude živiť? kde budete bývať? či priateľ v prvý mesiac sľúbovanej práce zarobí 100tisíc eur?....túžba je síce pekná vec,ale nie takto hrrrr.....môžeš byť najinteligentnejšou 17tkou na svete,ale na dieťa nemôžeš byť zrelá ešte...takže pribrzdi a ako ti ženy radia- počkať,najprv doštudovať a zabezpečiť sa finančne...
niekto si zase mysli, ze sa bude maznat s babatkom a stari rodicia, ktori este pracuju sa budu den/noc starat o babatko........... nechutne a drze...... rodicia ta vychovali a zasluzili by si trochu relaxu a ucty ako starnu, vnucatko povarovat a pokocikovat ked chcu a nie aby vstavali v noci k dietatu, lebo jeho rodicia maju skusky v skole!
chod do utulku a vezmi si odtial slepe maca - bezne nejaki magori prehadzuju za brany utulkov este slepe macata ( no, ved aspon ich neutopili ). Krm to maca vo dne v noci kazde dne hodiny a potom mu masiruj brusko, aby bolo v poriadku. ked ho vypiples, pochopis, ze este par rokov bude tvojou prioritov neruseny nocny spanok.
@denisden pockaj, ked priatel skonci skolu, poriadne sa zamestna a bude pracovat stabilne aspon rok a potom uz mozete o niecom uvazovat.. teraz by bolo velmi nezodpovedne planovat dieta..
zatial si zadovazte nejake zvieratko a mozete sa o neho starat - mozete to brat ako skusku..
skus sa opytat tvojej mamy co si o tom mysli - lebo ona bude ta, ktora ti bude pomahat, tak by bolo fer, keby o takychto planoch tusila dopredu..

teraz mas 17, buduci rok 18. odporucam hned sa zoberte ako budete dospeli, zacnite spolu zit, odstahujte sa od rodicov do podnajmu a potom po roku ak vam bude dobre a manzel ta uzivi, ty zvladnes domacnost aj skolu a budete este stale tuzit po babatku tak si ho spravte a s laskou vychovajte 🙂 ked mas pocit ze uz ste zreli a zodpovedni verim tomu ze vsetky tieto veci v pohode ustojite 🙂 aj zodpovednost za domacnost, aj zodpovednost tvojho partnera za uzivenie vas dvoch a platenie uctov a aj presadenie si svadby v takom mladom veku. myslim ze vsetky tieto zavazky - svadba, spolocny zivot su ovela mensie a jednoduchsie ako priviest na svet babatko. a ak zacnete ty alebo tvoj drahy premyslat preco nie svadba, preco nie spolocny zivot a ako do toho este niekoho zakomponovat aby vam pomohol ci s financiami alebo byvanim tak odporucam zamyslite sa nad sebou a zoberte si radsej psika z utulku.