icon

Mám 39 rokov a translokáciu chromozómov. Mám sa ešte pokúsiť o tehotenstvo?

1983petrafrol
13. júl 2022

Ahojte. Prosím o názor a radu. Ďakujem moc.
S priateľom sme spolu 4.roky. On má 46 rokov, ja 39 rokov. Žije v ČR, máme vzťah na diaľku.
V roku 2019 nám zomrela dcérka, mala HLHS SYNDRÓM, na Kramároch ju neoperovali.
V januári 2022 som prišla o nenarodeho syna, rovnaká diagnóza ako dcérka.
Lekári nemohli tomu veriť, táto vrodená srdcová chyba sa vyskytuje výnimočne. Boli sme s priateľom na genetických vyšetreniach. Partner v poriadku. Moja plodová voda zasielana až do BA nič nenašli, čo sa týka kardio vecí. Špeciálne skúmali. Mám iba translokaciu chromozómov zdedenu po mame, ale to sa týka viac menej potratov.
S bývalým manželom mám zdravého 8 ročného syna. Veľmi si praje, aj prial súrodenca. Ďakujem za Vaše názory.
V

kvietok173
13. júl 2022

@1983petrafrol pockaj 3000 CK to je asi 150 eur? No najom v Trencine bude oveal vyssi ako mas a ak budes pracovat ok ale ak nebudes a budes na materskej tak ledva zaplatis podnajom a nebudes mat z coho zit. Z 35 000 oddelit 3000 je dost malo na domacnost a podnajom a zitoe s detmi, ale to je moj pohlad.

kvietok173
13. júl 2022

@1983petrafrol V tomto pripade by som do toho uz nesla nakolko nemas to vobec poriesne pre svojho syna a ani s viziou novej rodiny so spolocnym byvanim, odhliadnuc s rizikom moznych komplikacii babatka ( toto neberiem teraz do uvahy, lebo deticky su dar bozi a kde sa naje jedno dietatko naje sa aj druhe ❤️)

1983petrafrol
autor
13. júl 2022

@kvietok173 jedine podnájom. A určite by som išla na pnku, aby som bola v kľude, žiadny pracovný stres.
Musel by mi peniaze dávať priateľ, spomínal myslím 3000kc. On zarába 35 a viac. Má stabilnú prácu. Určite by to bolo finančne náročné keďže nebyvame spolu.

1983petrafrol
autor
13. júl 2022

@kvietok173 On chcel, aby som syna nechala na Slovensku exmanzelovi a chodila si pre neho na víkendy. Ktoré, aj tak neviem, či by mi boli schválené na súde.
Len ja sa syna vzdať nechcem. Ľúbim ho moc. A predsa som už prišla o dve deti.
Rozmýšľam, že ukončiť to?Nech si partner nájde ženu v ČR s ktorou bude mať ešte rodinu.

kvietok173
13. júl 2022

@1983petrafrol Je to tazke ale ty supi musis vybrat. Jednosuchsie by to bolo keby ste s partnerom byvali spolu. Ak on ani neuvazuje SR tak to nema skrz syna pre teba moznost do buducna. Je to tazke ale uvazuj.
A co sa tyka doterajsich podmienok skus najst si inu pracu . Drzim palce.

maminkasisa
13. júl 2022

@kvietok173 nesla by som do toho, nemas stabilny vztah, treba najskor poriesit syna

kvietok173
13. júl 2022

@maminkasisa pises nesparvenej treba autorke 😁

gertys
13. júl 2022

Za mna, zvaz si ci to zvladnes fyzicky aj psychicky. Ak je ta diagnoza ojedinela mozno ta to tentokrat uz nepostihne a mozno ano. Poloz si otazku ci ta tuzba je taka silna ze chces ist do toho aj za cenu ze sa to moze zopakovat. Zvladla by si dalsiu smrt? Ja mam za sebou 3 potraty z toho raz dvojicky a sla som do toho aj tak. Som zmierena a vyrovnana s tym a pocitam s kazdou moznostou. Ale mozem povedat ze tentokrat je to naposledy. Vek by som neriesila vobec macimalne ze ci budes na babatko sama alebo planujes s tym partnerom zit normalne

maminkasisa
13. júl 2022

@kvietok173 prepac, tej som to aj myslela

1983petrafrol
autor
13. júl 2022

@gertys tiež by som to skúsila ešte naposledy. Len po dcérke som mala blok po smrti dva roky.
A povedala som si maximálne do 40 tky.
Bola by som s deťmi väčšinou sama, keďže partner má prácu v ČR. Ale trufla by som si. Mám v okolí mnoho kamosiek, čo sú s deťmi samé cez týždeň.
Syn si tiež veľmi praje súrodenca.
Držím ti moc palce, nech ti vyjde to po čom najviac túžiš.

gertys
14. júl 2022

@1983petrafrol tak si si prave odpovedala. Chod do toho 🙂 budem ti silno silno drzat palce. Ja som momentalne v 12tt a tehotenstvo zatial prosperuje tak uvidime. Raz to musi vyjst nemozem stale len tratit a ty tiez nemozes stale do okola prichadzat o deti. Ja verim tomu ze existuje nejaka rovnovaha. Drzme si 🤞🏻🤞🏻🤞🏻

ropucha6
14. júl 2022

@1983petrafrol a to by si akoze vyzila z toho, co ti navrhol priatel a nejaky rodicak? Ci by si hned mohla ist do roboty? Mna by teda odradzalo to nezabezpecenie.

dominikahr
14. júl 2022

@1983petrafrol ešte je možnosť umelého oplodnenia, následne poslať vyvynute embyra na pred imlatacnu Genetiku . Tam sa môže zistiť ktoré embrya su zdravé a ktoré su nositeľa genetickej predispozície. Ak si s Čiech su tam výborne centrá. Ak budeš mat viac otázok kludne mi napíš.

miskamicha
14. júl 2022

@1983petrafrol a co tak skusit IVF a predtym PGD? Skuste navstivit CAR a poradit sa. Isla by som do toho...mozno to fakt boli len blbe nahody. Je mi to velmi luto cim si si musela prejst

suyny
14. júl 2022

@1983petrafrol ahoj. Skor by som porozmyslala ci je správne si s takým človekom založiť rodinu, keď by ta vedel vymeniť za inú ktorá mu porodí zdravé dieťa. A vlastne všetko sa deje pre niečo. Mozno tak ma byt prave kvôli partnerovi. V každom prípade prajem všetko dobré.

nadjam
14. júl 2022

@1983petrafrol podľa toho všetkého, čo si písala,, by som na tvojom mieste vzťah ukončila. A veľmi rýchlo. Ak ti niekto navrhne, aby si sa vzdala vlastného dieťaťa, je to sebec. A očividne je aj mimo realitu, keď ti sľubuje 3000 Kc. Starý mládenec zvyknutý starať sa len sám o seba. Uvidíš, že sa ti len uľaví. Začni si užívať svojho syna, čoskoro vyrastie a príde puberta, ale to samozrejme neznamená koniec vzťahu. Urcite ešte nájdeš niekoho, kto vás bude ľúbiť oboch. A na dieťatko máš ešte čas zopár rokov. Dnes je bežné do 45 rodit. Možno vám dvom spoločná rodina nebola sudená. Nenechaj sa hlavne manipulovať a opijat rôznom. Máš skvelý život, más prácu, máš syna, ste spolu, ste zdraví, už len ten víkend aspoň jeden... Musíš byť silná a nenechaj sa ním manipulovať. Dopadlo by to casom ako prvé manželstvo. Držím palce ❤️

wayway
14. júl 2022

suhlasim s @nadjam . mam pocit, ze v prvom rade potrebujes vnutorny klud, pokoj, taku tu zivotnu spokojnost. ziadne stahovanie, vztahovu neistotu a dalsiu moznu stratu dietatka. mozem sa mylit, ale z toho ako popisujes partnera mi nepride ze by ta naozaj miloval. a moze byt, ze po genetickej stranke je chyba v nom, hoci testy nic nepreukazali.

mojmacik
14. júl 2022

@anjelicek26 mam za sebou tri potraty a po prvom v 19tt problém vobec otehotniet, všetko možné okolo... ďalší potrat po IVF v10tt, potom zase dalsi po IVF v 12tt..a tretie IVF... trojicky rodila som ako 39,5 ročná o darcovskom som nie žeby nechcela ale jednoducho som nato nemala financie.. Neviem ako je to teraz ale pred 14 romi to bol drahý špás.. Aj IVF len cez poisťovňu.. Vtedy hradili do 39 rokov a 3 cykly... Nikdy nám nezostalo na zmrazenie takže som vždy musela absolvovať komplet cyklus.. A dali sme to.. Chcela som aspoň jedno.. Prišli tri❤️❤️💙

anjelicek26
14. júl 2022

@mojmacik to som rada, ze ste boli takto bohato odmeneny za tu snahu ♥ Mne bude stacit jedno bonusove babatko 😂

kamatopo
14. júl 2022

Je mi neskutočne ľúto tvojich detičiek...je to rána ktorú pochopí len niekto kto si tým prešiel. Priala by som vám zdravé dieťa. No ja osobne by som do takého rizika a ešte aj v takom veku a vo vzťahu kde nemám istotu okrem tej že mi bude priateľ prispievať určite nešla. Teš sa zo zdravého syna a priateľ si musí tiež uvedomiť aké su vaše pomery a hlavne tvoj psychický stav ak to zas nevide. Stojí to za to v takomto vzťahu???

zoeeoz
14. júl 2022

Ak máš silu a chceš to, chod do toho a skus to ešte raz

zoeeoz
14. júl 2022

Aha, teraz namatkovo čítam o priateľovi.. ak v ňom nemáš istotu a není ti 100% podpora tak potom to veľmi dobre zvážiť ci to s ním má zmysel a aj ci ma zmysel seba tak trápiť

jarkap1
Autor odpoveď zmazal
evaachesa
14. júl 2022

Taktiež by som si dala urobiť PGD v rámci IVF. Viac info priamo z top kliniky v ČR. Držím palce. 🍀❤️
https://reprogenesis.cz/lecba-neplodnosti/metod...

majla87
14. júl 2022

@1983petrafrol ach, tak tento tvoj pripad neznie moc ako nahoda, aj ked mohlo sa samozrejme stat.. Vies presnejsie translokaciu akych chromozomov mas? Na morfo sonach v 1,2,3 trimestri boli srdiecka ok?? Byt tebou, ak by som do toho sla este raz, tak fakt by som si platila nadstandartne skriningy v tehotenstve a najlepsich sonografistov na velke sona (Grochal).

heleninamama
14. júl 2022

Všetci tu riešite tehotenstvo, ako by to bol najväčší problém. Všimli ste si však, že tu 40-ročná žena! nemá vlastné bývanie, nemá dobre platenú prácu a zrejme nemá ani úspory a chlap sa nehrnie do manželstva a starostlivosti o ňu a o jej už existujúceho syna? Veď jej priamo navrhol, nech sa ho vzdá! Dokonca žije v inom štáte, čiže nejaký rodinný život vôbec nehrozí. A ktovie, čo si pod týmto 46-ročný starý mládenec predstavuje. Aj teraz jej ponúka menej ako je najnižšie možné výživné v ČR - čiže bude živoriť z mesiaca na mesiac.
Ak sa dieťa podarí - bude z nej 2-násobná slobodná matka - ťažko zamestnateľná, navyše bezdomovkyňa - ak odíde z toho nájomného bytu, nikto príčetný ju do podnájmu nevezme. A stačí, že dieťa bude choré (pri všelijakých genetických mutáciách nikdy nevieš) - a ďalší sociálny prípad na svete. Od chlapa žijúceho v ČR sa bude ťažko bojovať aj o výživné, keď ho hra na rodinu prestane baviť.
Kombinácia slobodná matka, 2 deti - každé s iným, bábätko a puberťák - to jej tu potom naložíte, prečo to druhé dieťa, ale teraz ju každá povzbudzuje do plodenia.

ruzovakrava
14. júl 2022

@1983petrafrol ty tak strašne chceš a chceš to bábätko že máš rozum niekde v úzadí. Je mi hrozne ľúto či si si zažila, ale uvedomuješ si že to neutiahneš? Nie kým nebudeš mať stabilné zázemie a partnera pri sebe. Bývaš v podnájme, práca slabo platená, syn v striedavke ktorá tebe nevyhovuje, ex robí problémy v prípade sťahovania, výdavky spojené s tehotenstvom plus hlavne so samotným otehotnením... Žeby ti prispieval 3k to bol hádam žart, veď to je v tvojom prípade čistá žobračenka 🙈 prečo on nepríde bývať na svk? O tom že uvažuje rozísť sa aby si našiel inú partnerku vhodnú na plodenie tak to už je len čerešnička na torte. Aby si nakoniec nezostala sama s 2 deťmi. Lebo partner je najväčší problém, milujúci chlap sa správa inak.

evaachesa
14. júl 2022

@heleninamama až teraz po tvojom komente som si prečítala predošlé odpovede autorky. Tak v takejto situácii by som teda dieťa na svet neprivadzala. Fakt veľmi zlý nápad. 😳

sandra49
14. júl 2022

@1983petrafrol nezvyknem komentovať len čítať...ale teraz nejako musím. Je mi ľúto ze si prišla o dve detičky. Ale v tvojej situaci..bývaš na Kysuciach, robíš ako predavačka, nemáš voľný čas, máš chalana ktorý ťa potrebuje..ten tvoj partner v ČR..akože nieste spolu až tak dlho a keď je vzťah na diaľku to je ešte menej..a hentak malo peňazí by ti bol ochotný dat? Véd to je 150€..vie v akej si situácii ohľadne syna a nieje ochotný s vami žiť? Ja by skôr ako nad bábätkom uvažovala o vašom vzťahu.. tam sú není v poriadku veci..a keď vám pan boh vzal dve spolocne deti tak asi mal na to dôvod nemyslíš? Nad týmto sa zamysli.....zrejme by taky život nebol pre teba dobrý. Sama s dvomi deťmi niekde v dedinke v horách, bez auta, bez muža a ten by posielal len almužnu a prišiel raz za čas.. lebo keby príde na víkend kľud by nemal pri malo bábätku.. v tvojej situaci by som ozaj do bábätka nešla ale poriesila vzťah, resp.nevztah.. priateľ si ešte stále môže založiť rodinu v ČR a mat plnohodnotný rodinný život.. a teba zrejme tiež čaká lepší osud keď ti to panbozko takto zariadil a nedoprial vám spolu detičky. Uvazuj....držím ti palce a prajem veľa sily na správne rozhodnutie ❤

1983petrafrol
autor
15. júl 2022

@moj
@ruzovakrava ďakujem za názor. Zamýšľam sa nad svojím životom