Mám 45 a snažíme sa o miminko
Ahojte maminky,nemaminky chcem sa podelit,alebo najst maminku ktora ma podobnu situaciu ako ja,mam 45 a este by som chcela s partnerom miminko,mam uz tri velke deticky,myslite ze mam este daku sancu?👶
Za mna urcite nie
@havedka ja k tomuto celému len dodám....
poznám ľudí čo majú tesne pred 30tkou a vizuálne, zdravotne vyzerajú na 50
poznám ľudí, čo majú cca 50 a vizuálne, zdravotne by sa mali radiť medzi 30tnikov.
sama poznáš seba, svoj vzťah, svoje zdravie, svoje telo, svoje možnosti. Zváž hlavne to, že pri maturite svojho dieťaťa budeš v veku riadne vysokom.......rátaj s tým, že zdravotne, kondičkou, mentálne to pôjde už len dolu vodou.
niekto tu spomínal sebeckosť.....to je dobrá filozofická téma.
áno, snažiť sa silou mocou o splodenie dieťaťa vo vysokom veku...je neprirodzené a sebecké aj podľa mňa. Cítiť sa fit, zdravo a vedieť že vek je v tomto prípade skutočne len číslom a k splodeniu dieťatka príde krásne prirodzene bez silenia je super úžasná vec, veď ide o nový život - tu by bolo sebecké nedopriať nejakej dušičke možnosť žiť, lebo všetci hovoria že......
zváž. uváž.
resp. 🙂 ak tikajú mamičkovské hodiny počkaj na vnúčatká 🙂 tie si požičiaš a vrátiš podľa potreby. Ak som správne pochopila najstarší má 22r. ten ti aj zajtra môže oznámiť, že mamííí v lete budeš starou mamou.
Ako zasnem co tu zeny pisete, hlavne toe, ktore mate jasny nazor ze uz nie ... Chcela by som vidiet vas a vase dcery, ktore mozno niekedy budu chciet babo v 45 ci ich aj vtedy budete odradzat, aby nemali, ci uz pojde o prve, tretie alebo piate, ci ked budu chodit smutne a utrapene, ze sa im nedari a nemozu otehotniet im budete tlacit kaleraby, ze nech sa na to vykaslu ... Trochu empatie by nezaskodilo moj nazor, autorke zelam, nech uz sa rozhodne aky chce, aby bola spokojna a stastna 🙂
@miamaria presne na to som poukázala súhlasím s tebou
No pokiaľ si zdravá, fit a cítiš sa na to, prečo nie, ale určite by som už nešla do umelého oplodnenia v tomto veku, proste by som to nechala na prírodu. Ak je ti to súdené, tak bude, ak nie, tak nebude. Tak som si aj ja povedala, ked sme chceli tretie bábo, mala som 38 a nedarilo sa, tak som to nechala na prírodu a zadarilo sa nakoniec. 😉
@celasapremenim
Nie kazda VS sa da robit dialkovo, a popri zamestnani. Nehovorim o "zlatej sieti" , iba som popisala situaciu v ktorej to ma dieta starsich rodicov tazsie
@ikissedagirl Lenže na SK je kopu aj mladých rodičov, ktorí majú viac detí a platy mizerné, čiže ani tí nemajú na tú VŠ, takže ten vek by som tam až taký hlavný problém nevidela.
nemyslim si, ze je to preblem, problem je skor v spolocnosti, ze je tato tema diskutovana v negativnom svetle.
@ikissedagirl no to sa teda neda, inak by som mala vystudovanu genetiku.....ono je to vsetko tak relativne, ze nie je vhodne skatulovat, normovat a porovnavat....vek je iba cislo, ludia nemaju v hlave nasr..., aby nedokazali zvazit svoje moznosti
Moja svokra má 56 rokov a za mojou malou už nestíha.. Nevládze sa jej tak venovať.. A to je akčná žena turistka no proste vek nepustí.. A keď malé bude mať 5 rokov tak Ty 50? Môžeš byť zdravá koľko chceš, ale vek proste nepustí.. Keby sa snažíte o prvé tak ešte pochopím že ťa túžba je veľká, zistiť to aké je byť matkou, ale keď už máte deti veľké.. To že si fit teraz, neznamená že budeš aj za 10r keď malé bude mať 10.. Nehovorím že budeš chorá, bože chráň, no toľko energie mať už nebudeš.. A to nehovorím o tom, že vnúčatá z tohto dieťaťa si Ťa už vôbec neužijú..toto je môj názor! Neberte to nikto osobne!! Koniec koncov, rozhodneš sa sama ako to budeš cítiť.. Každopádne držím palce, nech sa rozhodnete akokoľvek
@nataliaseidlova Moja prababka mala 74-76 rokov a celodenne sa starala o moju 1-3ročnú sestru zatiaľčo moja mama bola v práci a čo teraz? Každý človek je iný a za
10-ročným dieťaťom nepotrebuješ behať. Kamoška je na vozíku a má 2 deti, no nebehá za nimi a žijú si v pohode. 😉
@celasapremenim
Autorka diskusie sa pyta na maminky v podobnej situacii. Preto som uviedla podobny priklad. Predpokladam, ze sa mojim prispevkom nenecha zaskatulkovat a sama zvazi svoje moznosti. Mier ...
Vsetko zavisi od toho ako sa citite,ako ste na tom zdravotne a podobne.Nebudes prva ani posledna,ktora mala babatko vo vyssom veku.Hlavne sa treba poradit s dr.Treba vzdy ratat s rizikom,no to plati aj pre mladsie maminky.Rozhodnutie je hlavne na vas.
Paradocne mne sa práve v tých 19-20 narodila dcéra , ktorá mala vývojovú vadu, ktorá v neskoršom živote mala pre ňu katastrofálne dôsledky. A mala som teda biologicky ideálny vek . Spolužiačka z VS , porodila v treťom ročníku , dievčatko down, vek 22 rokov.
Staršie rodičky sú viac sledované aj z pohľadu genetiky, pri výpočte ich rizika významne tam vstupuje vek , čo u mladších nie a potom sa stáva že staršia je zachytená a mladšia cez sito prepadáva a rodí dieťatko s genetickou poruchou . napríklad moje výsledky z kombinovaných krvných testov pre 20-30 ročnú ženu by boli v poriadku , ale keďže som mala 42 , vyhodilo mi riziko 1:100. Všeobecné riziko pre vek 42 je 1:50 .Podstúpila som amnio a výsledok je v poriadku.
@nataliaseidlova kamoskyna mama ma takmer 70 a ide s dvomi chalanmi na prechadzku, oni na odrazadlach a stiha im vo vsetkom....asi tak....aj moja svokra sa v 50tke tvarila na 79.... a asi aj bola, ja fakt neviem, ale nie som z tohoto cesta
@ikissedagirl preco beriete verejnu diskusiu osobne?
@celasapremenim No prechadzka a starostlivost 24h/denne je sakra rozdiel
@silverrko jasne, že to rozdiel .. @celasapremenim mam susedu 70ročnú kosí trávu raz do týždňa (v lete samozrejme), ma obrovsku zahradu, pecie na svadby zakusky aj torty, jazdí na aute sťa pirát 😅 to je individuálne veľmi kto v akom veku čo vládze ale nech mi nikto nehovorí že 50rocný človek je rovnako fyzicky zdatný ako 30ročný .. poznam chalana, ma cca 20rokov otec už nezije lebo ho mali dost neskoro, mama stara..to je teda život..generácie by sa nemali takto preskakovať ..ujo mladší ako synovec ..mne to jednoducho nejde do hlavy
45 rokov je podla mna uz naozaj vela. Sama si napisala, ze uz mas velke deti, tak sa tes, ked ti daju vnucatka a potom tvoj prazdny zivot sa naplni. Ak sa ti nechce tolko cakat, tak vypln svoj zivot inymi aktivitami, napr. chod s manzelom do kina, divadla, dajte si nejaky vikendovy pobyt.
Ja osobne mam 33 rokov a dve deti. S manzelom sme si povedali, ze ak sa rozhodneme pre tretie babatko, tak ked budem mat 40 rokov, ale neskor by som uz dotoho nesla. Ako napisali aj ine maminy, vek nepusti a i ked budes zdrava ako rybicka, je ine sa starat o dieta v 20tke a ine v 50tke.
Svagrova mama mala takto 4te dieta - prve tri velke a stvrte okolo 45.. Dnes je to 70+ pani, vitalna a vsetky jej deti su ok, aj ona - este stale s manzelom pracuju.. Jedine co trocha nechapem je, ze ten posledny co je odomna mladsi o rok je dost nesamostatny - ani neviem ci pracuje, stale byva s rodicmi a to uz ma 32.. Jednoducho ked sa vam postasti na toto treba dat pozor aby sa z benjaminka nestal benjaminek az prilis a navzdy..
Mimochodom najstarsi uz sa trocha skludnil?
@siska53 Ja sa o to dieta starat nebudem je to kazdeho osobna vec.Dnes umieraju mladi....30 na infarkt proste za mna urcite nie.Pre dieta chcem komplenu rodinu chcem vladat pracovat chcem sa dozit vnucat chcem pomahat dcerke s jej detmi neskor..... chcem toho vela.Dufam ze ten hore to nezariadi inak iba sa o to modlim.Uz teraz to bolo na doraz manzel je starsi odomna.Surodenca uz asi planovat nebudeme.
@havedka šanca je vždy.Ale....pokym sa zadari, pokým porodis môžeš mať 47 r.a to je sakra neskoro.Ja by som do toho nešla už ani v 45 r, ale....nechaj to na prírodu a osud.Mas za sebou nejaké vyšetrenia?
Okolo 40 tky je podľa mňa prijateľné aj, keď s rizikom.neviem si predstaviť pred 50 si hľadať prácu po MD.Nehovoriac o únave, o tom, že sa bude treba s dieťaťom učiť....a také hlúposti ako či sa dozijes vnúčat či maturity by som neriešila.
Ak to má byť bude
nezvyknem reagovat vo forach, no ked tu citam tie komentáre, akoby ludia zili este v dobe minulej, ked 50-rocne zeny chodili do dochodku, dnes je starostlivost a vseobecne moznosti uplne ine ako pred 20-30 rokmi, dochodkovy vek je 65 rokov a bude sa zvysovat na 70 a viac, dnes ludia ovela viac sportuju, na druhej strane druhy extrem, su obezni, ale je na kazdom ako sa rozhodne, ktorou cestou vydat a informacii je uz vela, aby si ludia vedeli udrzat zdravie, existuju fytoestrogeny, zeny si vitalitu a plodnost vedia udrzat aj do 60 rokov s menstruaciou...mam klienta 85rocneho pana fotografa, ktory dodnes podnika, sam chodi autom po Slovensku, a je na tom ovela lespie ako niektori frflajuci 60tnici tlaciaci gauc pred televízorom...takze vsetko je v hlave a vôbec nejde o to, co ti tu kto napise, ale o to, ze najdi si tu istotu sama v sebe vo vnutri, zneistovacov vzdy bolo, je aj bude stale dost, drzim silno prsty, sama si tvoris svoju realitu 🙂
Moja prababka mala 7 zdravých detí, posledné sa jej narodilo, keď mala 43 rokov, bol to môj dedo. Všetky vychovala čestne v láske a žila 93 rokov. Nikto ju nesúdil vtedy, že v 43 rokoch má novorodenca, len v dnešnej dobe na všetko ľudia frflú a vidia všetko negatívne. Svokra sa narodila matke, ktorá mala vtedy 47 rokov a dožila sa aj vnuka, môjho manžela. Aj mladý človek môže náhle zomrieť, a na druhej strane sa môže sa dožiť aj vysokého veku so všetkým krásnym čo k životu patrí,nikto nevie, čo mu je súdené, počúvajme na intuíciu a srdce.

Ahoj, pozri si už aj existujúce diskusie
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/necakane-tehotna-v-45-rokoch-co-teraz/
https://www.modrykonik.sk/forum/asistovana-reprodukcia/mate-skusenost-s-umelym-oplodnenim-v-45-rokoch/
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/materstvi-po-45-co-si-o-tom-myslite/